Kabler, antenner og kontakter til vintage radio

MAGK

Medlem
Ble medlem
20.04.2016
Innlegg
14
Antall liker
5
Hei,

Jeg hentet mine nyinnkjøpte tandberg høyttalere og radio (Huldra 8) i dag og kikker på diverse ting jeg trenger.

For det første trenger jeg AM/FM antenne(r), men her er det heller lite å velge mellom hvis man liker å ha det fint hjemme....
Det jeg er ute etter her er noe med så god mottaks-evne som mulig uten at det koster uforholdsmessig mye eller er en 15m høy veggmontert antenne som får leiligheten til å se ut som den norske versjonen av SETI-prosjektet.
Jeg fant ett sted som selger ett relativt fint kit, men nærmere 1000,- ? Noen som har erfaring med loop-antenner?
AM Radio Loop Antenna Page
Hva slags antenner bruker dere for AM og FM? Jeg bor i leilighet så det er jo ikke aktuelt å sette opp noe eksternt (tror jeg).
Jeg kikket litt på denne også, da slipper jeg unna med en antenne og jeg kan kople meg til veggen:
Retrokabel
Noen som har erfaring med denne? evt. kvalitet?

Dette fører meg over til neste spm. som angår kvaliteten på kontakter til vintage utstyr. Det virker som om det meste av DIN-kontakter lages av produsenter som har europris og Claes Ohlson som sine største kunder... Får man kvalitet hvis man handler DIN kontakter hos feks. retrokabel eller elektroshop.no? Burde jeg velge kontakter der jeg lodder kabel til kontakten eller er det like greit med skruer?
Jeg er ikke typen til å kjøpe dyre kabler men jeg tenker at man sikkert finner bedre høyttalerkabler enn lampeledning fra europris til 5kr/m... Mulig jeg tar feil, men uansett har jeg råd til å bruke kabel med skjerming etc. og da vil jeg foretrekke kontakter som er ok også.

Mottar alle innspill med ett stort takk :)
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.154
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Har egentlig ikke noe å bidra med her, men bare slik at tråden ikke blir liggende død så kan jeg jo skrive at jeg har planer om å bruke helt ordinære DIN-RCA av den typen Clas selger når jeg skal koble cd-spiller eller noe lignende til min Radionette Duett 3000 om ikke sålenge. Vet jeg skal ha et liggende, men finner jeg det ikke kjører jeg til nærmeste Clas-filial eller stikker innom Budal.

Når det gjelder antenne kan jeg ikke bidra med noe som helst kunnskap av betydning, dessverre.
 

Kjell_Kranzberg

Hi-Fi freak
Moderator
Ble medlem
08.03.2005
Innlegg
3.362
Antall liker
3.354
Torget vurderinger
0
Ta kontakt med Stig på Ecotec. Han kan hjälpa dig med både tips på antenn och kabel. Han kan mycket om RF (Radio Frequency).
Ecotec-online | Butik
 

lars-chr

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
24.12.2005
Innlegg
301
Antall liker
104
Før du legger noe særlig penger og arbeidsinnsats i en AM-antenne, bør du teste om du i det hele tatt får brukt AM der du bor. All den moderne elektronikken vi omgir oss med nå for tiden sender ut mye støy, som drukner AM-sendingene. Jeg bor i et vanlig boligfelt, og her er det ganske håpløst. Det er to-tre sterke stasjoner som kommer inn greit, mens resten er bare støy. Bor du derimot på landet litt unna annen bebyggelse stiller du mye bedre. Finn en ledningsstump på et par meter som du stikker inn i AM-kontakten, og se om du får inn noe. Til FM kan du kjøpe en dipol-antenne av den typen som ofte følger med mini-anlegg. Nå vet jeg ikke hvilken Huldra du har, men hvis det er Huldra 9 eller nyere så har den vanlig 75 ohm antenneinngang hvor en slik antenne passer rett inn, eventuelt med en han-han-kjønnsvender. Har du en eldre modell, så er det fortsatt mulig å få tak i slike antenner med DIN-plugg rundtom på nettet, blant annet på Ebay - gjerne fra Tyskland. Hvis du har brukbar signalstyrke der du bor fungerer det jo også helt fint med en ledningsstump stukket inn i antennekontakten på FM også. Det kan lønne seg å prøve noen slike triks før man begynner med mer avanserte antenneoppsett - ofte kan det fungere mer enn bra nok.

DIN-plugger i god kvalitet kan du kjøpe hos Elfa. De selger blant annet Hirschmann-plugger, som er samme produsent som Tandberg brukte i sin tid. Ellers er plugger fra Ebay eller andre billige leverandører ofte mer enn gode nok. Lampettledning holder i massevis som høyttalerledning på en gammel Huldra. Det er rene high end-produktet sammenlignet med de tynne, elendige aluminiumsledningene som høyttalere på den tiden ble levert med.
 
Topp Bunn