Bygge Bluetooth høytaler av gammel tandberg HiFi system høytaler.

modin

Medlem
Ble medlem
29.10.2014
Innlegg
5
Antall liker
0
Hei min far har to par med gamle Tanberg hifi system høytaler han har plukket opp på fyllingen liggende hjemme, husker ikke hvilken størrelse de er.

Det jeg lurer på er om det hadde vært mulig å bygge en stillig retro bluetooth streaming høytaler av disse, man får tak i små bluetooth klasse-D forsterker-kretskort billig på ebay og en slik forsterker og en liten strømforsyning for man greit plass til inne i høytaleren. Koble den rett til pluss og minus polen inne i høytaleren og finne en løsning for av og på knapp og volumpotmeter montert på utsiden av høytaleren, og vips har man i stillig bluetooth streaming høytaler til å ha i bokhyllen. De er vel temmelig lettdrevne så vil tro at små klasse-D kretskort driver høytaleren greit.

Eneste problemet jeg ser for meg er at bluetooth forsterker kortene er stereo, og med å bare koble en av kanalene til høytaleren vil man bare få mono fra den ene kanalen, så man må finne en løsning for å mixe stereo kanalene. Eller er disse lettdrevne nok til at man kan ta forsterkeren fra en billig mono bluetooth høytaler og bruke den, for å slippe problemet med de to stereokanalene?
 
Sist redigert:

fiskemannen

Medlem
Ble medlem
19.05.2015
Innlegg
7
Antall liker
2
Hvis dette skal brukes som "bokhylle" høyttaler kan du jo eventuelt bruke to høytalere og bare legge ledning bort til den "passive" fra den "aktive" så har du jo stereo. De fleste hifi system høyttalerene er relativt lettdrevne med tanke på tiden de ble produsert. Tandberg-h?yttalere her finner du nok svaret på det du søker. Det er i allefall veldig fine høyttalere. Du får legge ut bilder av framgangen. Lykke til.
 

modin

Medlem
Ble medlem
29.10.2014
Innlegg
5
Antall liker
0
Hvis dette skal brukes som "bokhylle" høyttaler kan du jo eventuelt bruke to høytalere og bare legge ledning bort til den "passive" fra den "aktive" så har du jo stereo. De fleste hifi system høyttalerene er relativt lettdrevne med tanke på tiden de ble produsert. Tandberg-h�yttalere her finner du nok svaret på det du søker. Det er i allefall veldig fine høyttalere. Du får legge ut bilder av framgangen. Lykke til.

Ja det er en mulighet, og det ville jo vært et mye enklere prosjekt å få til, problemet er at jeg allerede har bedre anlegg i stuen en slik boks måtte eventuelt vært noe jeg kunne hatt på soverommet (samboeren min vil uansett ikke godta mer skrot i stuen) Tror også at høytalerne er i såpass dårlig stand rent kosmetisk at jeg er heldig om jeg får satt en av dem i kosmetisk god stand, de ligger hjemme hos min far så har ikke anneledning til å kikke på dem før jeg er på besøk neste gang.

Sensitiviteten på Tandberg høytalerene er oppgitt i watt, men må innrømme at jeg ikke har helt kjennskap til denne skalaen har forsøkt å google for å finne ut hvordan man regner dette om til sensitivitet oppgitt i desibel per watt ved en meters avstand men har ikke funnet noe.
 

modin

Medlem
Ble medlem
29.10.2014
Innlegg
5
Antall liker
0
Ok en liten oppdatering har fått bluetooth motaker og et Tripath 2024 forsterkerkort i posten, har ikke vært hjemom og fått med meg noen tandberg høytaler i garasjen til min far, men har lodet sammen bluetooth motaker og Tripath kretskortet og koblet det opp mot min Dali bokhyllehøytalere.

IMG_0886.jpg

Var en del utganger på bluetooth motakeren og forsøkte å lodde meg fast til spkr og spkn, i den tro at det dette var monoutganger med speaker og speaker neutral, rødt og svart ledninger. Dette var forsåvidt riktig når jeg kobler til disse loddepunktene får jeg lyd fra begge høytalerkanalene. Det eneste problemet er at kanalene tydligvis er i motfase, den lyden som er lik i kanal A og B (vokalen) forsvinner mens lyden som er unik for hver kanal bli forsterket. Testet det ut på med noen netsider for stereotesting, kanal A = krystalklart og god lyd, kanal B = krystalklar god lyd, men kanal A+B bare skuring. Dette finner jeg forhåpentligvis sikkert en løsning på etterhvert får forsøke å lodde meg fast på de to andre punktenefor left and right speaker, og forsøke og mikse de sammen med motstander etter oppskrifter jeg har sett på nettet (prøving og feiling skal nok ordne det.

IMG_0888.jpg


Tripath 2024 forsterker brett, koblet til Dali høytalere, Bluetooth motaker, og 12v strømforsyning jeg fant i rotekassen fikk god lyd til tross for at stereomiksingen var helt feil når jeg flyttet balansen til høyre eller venstre fikk jeg god lyd fra en kanal, og tripath forsterken ga god lyd i mine DALI Concept 2 høytalere. Eneste problemet er at de Tandberg høytaleren er langt mer følsomme enn moderne høytalere, og selv på laveste utgansvolum på bluetooth motakeren styrt fra laptopen var det behaglig lyttenivå på Dali høytalerne tilkoblet Tripath kortet. Med Tandberg HiFi systerm vil lyden bli alt for høy selv på laveste voluminnstilling så jeg må nok ha et volumpotmeter i mellom bluetooth motakeren og Tripath kortet.
 
Topp Bunn