Side 1 av 2 12 SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 28
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Æresmedlem baluba's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2009
  Sted
  Kopervik og Bergen
  Innlegg
  24,596
  Tagget i
  0 Innlegg

  Da er baluba endelig igang med sitt vintageprosjekt - innspill er velkomne

  Etter å ha frekventert denne kategorien mer enn noen annen kategori for hifi på asylet, og gang på gang luftet ambisjoner om å sette opp et vintageanlegg i kjellerleiligheten i familiehuset i Kopervik, er jeg endelig i gang med prosjektet. Om det virkelig ender opp som ekte vintage til slutt er nok et spørsmål om definisjon, men viktigst av alt når det er vintagelyd som skal dyrkes fram er høyttalerne. Det finnes mange nye forsterkere å få kjøpt som har samme kvalitetene som ekte vintage, det samme gjelder ikke høyttalere.


  Det er for eksempel langt mellom hver treveis trykkammer på 25 liter+ med pappelementer fra topp til bunn i dagens hifibutikker. I tidligere tråder har jeg ymtet frampå at jeg har vært på jakt etter Radionette TK 400, som var den nest største modellen i 1975. Det var slike mine foreldre hadde på sytti og åttitallet, et par høyttalere som imponerte meg da de hadde gjesterolle i mitt stereoanlegg mellom hvert høyttalerbytte de årene jeg jobbet som ekstrahjelp på Boahs Kopervik.


  Kun en gang har jeg fått tips om en som hadde et slikt par. Jeg kjente til ham fra oppveksten som en mildest talt rufsete person, men tok likevel turen innom for å sjekke tilstanden. Jeg fikk hørt dem koblet opp mot et JVC-minianlegg fra nittitallet. De låt greit, men så nesten like rufsete ut som eieren. Men jeg skjønte raskt at han trodde han satt på verdifulle saker da jeg viste min interesse, og etter å først ha diskutert pris på en medtatt Sansui-receiver fra syttitallet gav jeg opp ideen om å kjøpe noe som helst fra ham. Ikke bare fordi jeg antok at han ville forlange for mye, men også fordi de ville trenge en skikkelig oppussing av eksteriøret. Jeg heller ikke fikk tatt av dekslet og sjekket tilstanden til elementene (limt godt fast). Og fordi forsterkeren i JVC-anlegget langtfra fikk høyttalerne til å skinne så fint som de gjorde på Bedini 25.25 + GAS Thalia eller åttitalls NAD følte jeg at jeg var usikker på hvor gode de egentlig er, og hva de er verdt. Tross alt måtte de pusses helt ned for å lakkeres på ny, og det ville blitt en sabla jobb. Så prosjektet ble lagt på is en stund, dette skulle tross alt ikke erstatte hovedanlegget som står i leiligheten i Bergen.


  Nå har jobbsituasjon og virke ført til at jeg oppholder meg mer på Karmøy enn i Bergen det siste året, så behovet for godlyd i kjellerleiligheten der ble etterhvert påtrengende. Gode hodetelefoner er rett og slett ikke nok. Det er med slike vintageprodukter du har gode minner om som det er med plater du har spesielt gode minner om, de ligger de alltid i bakhodet når du befinner deg et sted slikt kan dukke opp. Akkurat som at det er spesifikke plater jeg alltid ser etter når jeg kommer inn i en platebutikk eller antikvariat, så ser jeg etter spesifikke hifiprodukter hver gang jeg er på et loppemarked eller i en bruktbutikk. Denne sommeren ble min tålmodighet belønnet, og dette er resultatet. Trekkspillet hadde jeg fra før, og bildet ble tatt før høyttalerne fikk stativer og riktig plassert i rommet.


  Navn:   Radionette tk 600.jpg
Visninger: 1200
Størrelse: 197.5 Kb


  De stod på gulvet under en hylle i Arken brukthandel i Kopervik, en ganske stor gjenbruksbutikk som eies av en karismatisk menighet. Trengt innimellom totalt uinteressante modeller fra Dantax og andre discomodeller av syltynne sponplater. Først trodde jeg det var TK 400, for med dekslene på er det bare forskjellen på kabinettstørrelsen på som skiller de fra toppmodellen TK 600. Den store gleden over å finne noe jeg trodde var TK 400 ble enda større da jeg etter et par minutter fant ut at det var TK 600 jeg hadde funnet. Etter at jeg kunne fortelle betjeningen at disse ble produsert seint i 1975 kom vi fram til at 200 kroner var en grei pris for paret. Jeg føler ikke for å sponse karismatiske menigheter med mer penger enn nødvendig, selv om jeg lett hadde vært villig til å betale 3x den summen hvis det var prisforlangende. Lydmessig er de verdt mange ganger den prisen, men noen skjønnhetspletter i finishen er jo også greie argumenter under pruting. Dekslene derimot ser helt nye ut, og jeg har funnet ut at de er viktige for balansen i lyden. De er åpenbart tunet for å spille med dekslene på, det høres med en gang dekslene fjernes.

  I motsetning til de herpa TK 400 jeg hadde vært og sett på hos en rufsete karakter var ikke dekslene limt fast, men lot seg lett avmontere. Til min glede åpenbarte det seg en baffel med tre elementer som så ut som om ht hadde forlatt fabrikken samme dag. TK 600 ble lansert høsten 1975 ifølge det jeg har funnet ut på nettet, og slik jeg tolker et stempel på baffelen på begge ht er dette par nummer 50 produsert i uke 43 i 1975. Dette er altså en treveis trykkammer med 8" bass. Jeg antar at elementene er fra SEAS siden SEAS ble dannet for å supplere Radionette med høyttalerelementer samt selge til andre produsenter, men siden jeg ikke har demontert dem enda så vet jeg ikke noe om hva de heter.

  Navn:   Radionette tk specs.jpg
Visninger: 1198
Størrelse: 150.8 Kb

  Forsterker ble det første problemet. Alt det andre jeg har av hifi befinner seg i Bergen, og ikke på Karmøy. Et kjapt rop om hjelp på Facebook førte til at jeg først fikk en Sanyo JA 550. En tilbakevendende brum fra selve forsterkeren antydet at noe kunne være galt, og etter to dager sluttet den ene kanalen å virke. Jeg fikk også en NAD 3240 PE, men der var en kanal dead on arrival. Og det er nå mitt spørsmålstegn ved om det faktisk er en vintagerigg jeg setter opp, for løsningen kom tre dager senere i form av en NAD 710 receiver. Forsterkerdelen i den er NAD 310, og er den mest vellydende tradisjonelle NAD jeg har hørt siden den originale 3020 (den med utilsiktet men velsignet crosstalk-feil). Det er da også siste tradisjonelle variant av 3020-konseptet og yter store 25 watt. Ja, de 25 wattene har faktisk betydelig større baller enn de 20 den originale 3020 leverer, noe som nok skyldes en overraskende kraftig ringkjernetrafo (!). Jaha, tenker jeg. Det var altså skifte til ringkjernetrafo som behøvdes for å faktisk forbedre det opprinnelige designet? Kan ikke si at jeg er overrasket over det. Men, siden den ble introdusert på midten av nittitallet fortjener den ikke et ekte vintage-stempel. Jeg har rett og slett brutt med min opprinnelige plan om at alle analoge enheter skal være 30 år pluss.

  Navn:   NAD 710.jpg
Visninger: 1170
Størrelse: 46.4 Kb

  Likevel, 710 er ganske tro mot NADs opprinnelige lydbilde fra rundt 1980. Jeg kjenner meg godt igjen fordi jeg flere ganger har spilt på TK 400 og NAD 1020/2140 og 2150 over et par ukers tid i slengen, men dette låter enda mer overbevisende. Til en viss grad vil jeg kalle det vintagelyd, det dreier seg tross alt om treveis trykkammer fra 1975. Det må ha vært svært gode elementer som har blitt brukt, for på tross av vintage-varmen så låter det samtidig svært moderne på en utelukkende god måte. Og ikke minst låter det ærlig. Det er noe som minner meg bittelitt om paneler og high end, nemlig ærligheten. Er det bass på innspillingen så gjengis den slik den er. Det er ingenting kunstig over den, og det merkes godt når en plate er skrudd med enten mye eller lite bass. Litt som paneler, de ser ikke ut til å legge til noe i bassen for å låte større eller tyngre. Nøytralt og moderat skrudde produksjoner låter akkurat slik jeg forestiller at de var ment å låte i studio, mens moderne innspillinger med en sterk fokus på de nedre regioner som Donald Fagens Morph The Cat låter voldsomt i bunn samtidig som det ikke går utover oppløsning og friskhet oppover i frekvensene. Men, jeg var sterkt fristet til å benytte meg av forsterkerens tonekontroller for å dempe bassen en liten smule med akkurat Morph The Cat. Normalt har Fagen hatt en smakfull men merkbar bruk av kompressor i det meste han har gjort, men det virker som om bruk av kompressor i mastring avsløres tydeligere i dette oppsettet enn det jeg har merket tidligere. Herbie Hancocks The Imagine Project viste samme bassfokus, men ikke på en måte som fristet meg til å gjøre inngripen i lydbildet. Gamle Herbie har nok vært litt lettere på labben med kompressoren. Jeg bare smilte når jeg hørte det, imponert over det som tross alt er halvstore og velkonstruerte trykkammeres styrke.

  Så fram til nå har jeg kommet fram til en kombinasjon som har vintagekvaliteter uten at det er en umoderne lyd. Avviket fra vintage-kravet på forsterkersiden er jo på en måte et kompromiss. Det er en moderne tolkning av et gammelt konsept. Når vi nå kommer til kilde og kabler kommer vi til det som uansett må medføre brudd på vintage-trofasthet. Siden jeg ikke bruker vinyl lenger så vil også dette anlegget være basert på digital lyd. Fram til skrivende stund har jeg brukt min portable DAC, Behringer UCA 222. Det er en ekstremt billig løsning som selvfølgelig skal oppgraderes til noe noblere snarest mulig. Ikke nødvendigvis noen fantastiske greier, men bedre enn et USB-lydkort til 300 kroner skal det i alle fall bli. Det samme gjelder kablene, som pt er halvannen meter standard lakriskabel fra lydkortet og den typen ht-kabler alle stereorack ble levert med for 30 år siden.

  Hvordan låter dette?

  For å ta det positive først, absolutt alle som setter seg i sofaen kan ikke skjønne at dette er 40 år gamle ht som har vært relativt vanlige i norske hjem, og som jeg har betalt 200 kroner for. Legg til 300 for lydkortet og en gratis forsterker har dette kostet meg 500 kroner, og for de pengene får du ikke engang en halvdårlig iPod-doc i dag. Instrumenter og lydbilde er naturlig stort. Scenegulvet er overbevisende høyt, og tonalt ser det ut for at Behringer, NAD og Radionette er en svært god match. Har hørt litt på mine egne produksjoner fra rundt millenniumskiftet og synes det låter overraskende nøytralt. Stort bedre tonale egenskaper er jeg faktisk ikke på jakt etter, så bra er det. Det er alltid rom for forbedringer av oppsettet, men jeg har en sjelden følelse av tilfredshet. Ikke en innspilling jeg har spilt, fra Al Bowllys croonerjazz fra tyve- og trettitallet via nyere jazz og kammermusikk til moderne pop og rock, har jeg opplevd som irriterende, overdrevet eller svakt presentert. Med få unntak har alt som helhet hatt et stort, ærlig og ut fra forholdene (dårlige kabler og cheap DAC) både oppløst og detaljert lydbilde. Men bedre kabling og DAC vil nok bidra til mer detaljering, dybde, bredde og høyde.

  Men det selvsagt mange feil å spore også. De fleste er av den typen jeg uten problemer lever med, rett og slett fordi de kvalitetene ikke betyr noe særlig for min nytelse av musikk. Den mest påfallende feilen har ikke noe med selve tonaliteten eller lydbildet å gjøre. Det dreier seg om en litt tørr gjengivelse i toppen. Hvilken komponent som skal tilskrives den feilen er jeg sannelig ikke sikker på, men mine mistanker går jo klart i retning av den lille Behringer DAC-en. Manglende detaljer tilskriver jeg også samme DAC i tillegg til kablingen, som er så dårlig som kabling overhodet kan bli. NAD-en er vel heller ingen topp komponent når det kommer til detaljering. Gode valg av utgangstransistorer og ringkjernetrafo gir en naturlig autoritet, men det finnes alternativer som nok gir mer raffinert gjengivelse. Bunnlinjen er likevel at NAD 710 koblet opp til Radionette TK 600 gir deg både spilleglede og nøytralitet som mange relativt dyre og nye kombinasjoner vil slite med å overgå. Jeg har hørt anlegg til femsifrede beløp som helt klart låter mindre musikalsk og viser mindre spilleglede enn dette, selv før jeg perfeksjonerer oppsettet med gode kabler og en mer kapabel DAC.

  Framdrift?

  Jeg er jo langtfra ferdig med dette prosjektet. Har knapt fått blod på tann for å finne ut hvor langt jeg kan trekke det med disse norske boksene på 25 liter som troner på toppen av noen relativt høye stativer laget for tilsvarende store ht av min bror på Åkra VGS mask & mekk rundt 1978. DAC og kabler er en selvfølge, men også forsterkeren skal få sine utfordringer. Jeg har en Xindak MT-3 stående ubrukt i Bergen fordi den ble utkonkurrert av en Nordic Ming Da MC 84-c i den kombinasjonen jeg har der. Den blir nok den første utfordringen NAD-en stilles overfor. Det er en ganske kapabel EL34-basert forsterker, men det er jo ingen garanti for at TK 600 trives bedre med rør istedenfor transistorer. Men med 40 watt i pentodedrift og 18 watt som triode tror jeg ikke det blir noe problem effektiviteten tatt i betraktning. Min eneste bekymring med en slik kombinasjon er at den kan bli enda mindre tilgivende overfor dagens overkomprimerte CD-er og rett og slett bli for baktung.

  Navn:   xindak mt3.jpg
Visninger: 1178
Størrelse: 91.9 Kb

  TK 600 vil nok sette pris på en spilleglad forsterker, så jeg ser også i retning av de britiske øyer for eventuelle transistoralternativer hvis Xindak MT-3 viser seg å ikke leve opp til de positive forventningene for kombinasjonen. Først og fremst tenker jeg på en integrert Meridian fra nittitallet jeg kan få kjøpt for småpenger fra ei venninne i Oslo. Hun vet ikke hvilken modell det er fordi hun overtok den i sin tid uten å ha særlig dyp interesse for slikt, men jeg tror det kan være en 551. Det bør faktisk være en god match, og det følger med en matchende CD-spiller som jeg heller ikke vet modellnummeret på.

  Bottom line

  Kan jeg kalle det et vintage-anlegg når forsterkeren er produsert på nittitallet, selv om det lydmessig lever opp til mye av det vintage-folket er ute etter? Og hva hvis jeg velger å bruke en rørforsterker som fortsatt er i produksjon? Den kunne riktignok vært produsert samme år som ht rent teknologisk, så hvis det fungerer fint vil det kanskje være mer vintage selv om snittalderen blir enda lavere? Toppforsterkere som låter like godt eller bedre enn den NAD-en jeg spiller på nå som er produsert på syttitallet koster som oftest mer enn de smaker, og jeg ofrer ikke de egenskapene jeg har i dag for å ende opp med en middelmådig forsterker kun fordi den har den rette aluminiumsfronten til å skape det riktige vintage-utseendet. Hadde det vært i en mancave i et hus der jeg har alternative anlegg andre steder ville det vært ok, men ikke sålenge det dreier seg om det eneste alternativet i pendlerleiligheten min.

  Og så til den hjelpen andre pasienter på asylet kan bidra med

  Hva hvis den litt tørre diskanten skyldes TK 600 og ikke lydkortet? Med så fine egenskaper i resten av frekvensområdet frister det da å eksperimentere med frittstående "supertweetere". Og her kommer min tilværelse på asylet til sin rett, hvilken tweeter ville det vært aktuelt å kikke på? Ha i mente at en viktig del av prosjektet er å finne ut hvor god lyd jeg kan få for lavest mulig totalsum, så forslag som John Blues supertweetere til et femsifret beløp er totalt uaktuelt. Så billig som mulig er målet uten å gripe til direkte el cheapo-løsninger. Gjerne kinesiske produkter som yter langt over sin prisklasse, men ikke piezodiskanter av den typen som kunne kjøpes fra Fritjof Arngren før i tiden. Det finnes en grense, og den grensen kalles high fidelity. Bl.a. Fostex har frittstående tweetere i mange prisklasser. Hvor langt kan jeg gå ned i pris før det blir tull? De bør ha mulighet for å justere følsomheten. Jeg kommer til å sette pris på ethvert innspill her i denne tråden.

  (Kun mobilbildet av høyttalerne har jeg tatt selv. Resten er funnet med Google Images)
  Siste redigert av baluba; 28.11.2014 kl. 00:49.
  -The music business is a cruel and shallow money trench, a long plastic hallway where thieves and pimps run free, and good men die like dogs. There is also a negative side. ( Hunter S. Thompson) -Renouncing the right is like waking from a disturbing dream or throwing off an especially nasty hangover. (Dr. Aidan Rankin, ex UKIP)

 2. #2
  Kaare G. Opsahl
  Guest
  fantastisk! ser frem til mer

 3. #3
  Æresmedlem lars_erik's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2006
  Sted
  Hades
  Innlegg
  25,714
  Tagget i
  0 Innlegg
  Spennende, baluba! Men det var et helt arbeidsstykke å lese igjennom alt
  Unik trønder. Pen mann. (c) marvealmar

 4. #4
  Æresmedlem baluba's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2009
  Sted
  Kopervik og Bergen
  Innlegg
  24,596
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Kaare G. Opsahl Se Innlegg
  fantastisk! ser frem til mer
  Takk. Jeg kommer til å følge opp, men vet ikke helt hvordan det går med progresjon på denne siden av nyttår. Jul og slikt i kombinasjon med skral økonomi denne høsten setter sine begrensninger. Men plutselig så kommer jeg over noe jeg ikke kan si nei til, og da er jo løpet kjørt for lommeboka.

  Sitat Sitat fra lars_erik Se Innlegg
  Spennende, baluba! Men det var et helt arbeidsstykke å lese igjennom alt
  Ja, det ble litt av en tekst. Men jeg håper den i alle fall er lettlest nok til at folk orker å jobbe seg gjennom den. Kunne jo kuttet ut historien om den rufsete personen med de like rufsete høyttalerne og overpriset Sansui-receiver.
  -The music business is a cruel and shallow money trench, a long plastic hallway where thieves and pimps run free, and good men die like dogs. There is also a negative side. ( Hunter S. Thompson) -Renouncing the right is like waking from a disturbing dream or throwing off an especially nasty hangover. (Dr. Aidan Rankin, ex UKIP)

 5. #5
  Overivrig entusiast LESSisdox@'s Avatar
  Ble medlem
  Oct 2006
  Sted
  Åkrehamn,karmøy
  Innlegg
  644
  Tagget i
  0 Innlegg
  Hei baluba
  Kjekt med en fra samme plass /karmøy.
  ikke helt det du spør om men nevner det.
  Bedre lyd i det du allerede har(betalt for) ,,,,Den xindak mt-3. som du har, bytter du dei 3 smårørene ,,2stk 6sn7 og ett 12ax7. til bedre type og vips så har du vintage konstruksjons lyd som er mye bedre enn standar rør denne leverest med ..www.thetubestore.com - Your online source for audio vacuum tubes.
  Mvh Roy
  DOXA-012, 07MK2/NLE. 70Sig 2Stk,70B 1Stk,70B Mk2 2stk,Ht Doxa- Signature8-1,Dali Riaa,Kenwood-KD500-SME309,TEAC VRDS10SE-DPAdac,Pioneer Tuner F93, Isoda,Flatline,Statment.Head-fi,Nr1 AKG500+Ming da MC66-AE valveEARPHONEamp+HOLFI Xandra Batteri-CD,Nr2STAX SR30pro-SRD4+IntTubeamp Mingda mc-84-A2x12W +TubeBuffer+MicromegaStage3,Django+ Kenwood L-1000M,GTA 40 SE-oppgradert,jm-lab-927-SE+++

 6. #6
  Æresmedlem baluba's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2009
  Sted
  Kopervik og Bergen
  Innlegg
  24,596
  Tagget i
  0 Innlegg
  Takk for konstruktivt innspill, LESSisdox@.

  Smårørene er fortsatt de opprinnelige, men effektrørene (som i mitt tilfelle var JJ på slutten av brukstiden) må skiftes fordi det ene har tatt natten. Så nye rør blir det. Mener jeg har noen anstendige Sovtek eller Golden Dragon-effektrør liggende hos min bror i Kopervik, så de får holde til utgangen. Smårørene skal også uansett skiftes, og de begynner nok uansett å nærme seg en viss spillelengde etterhvert. Dette er en modell som ikke bare vinner mye på skifte av smårør, men den vinner også overraskende mye på skifte av effektrør. Skifte til 6L6 har også vært aktuelt på et tidligere tidspunkt, men på tross av den vakre klangen er jeg redd 6L6 vil bli for servilt for TK 600.
  -The music business is a cruel and shallow money trench, a long plastic hallway where thieves and pimps run free, and good men die like dogs. There is also a negative side. ( Hunter S. Thompson) -Renouncing the right is like waking from a disturbing dream or throwing off an especially nasty hangover. (Dr. Aidan Rankin, ex UKIP)

 7. #7
  Overivrig entusiast LESSisdox@'s Avatar
  Ble medlem
  Oct 2006
  Sted
  Åkrehamn,karmøy
  Innlegg
  644
  Tagget i
  0 Innlegg
  Hei
  6l6 bruker eg selv i en golden tube audio 40se(USA) også kalt GTA 40SE nydelige sound i disse 6l6 som eg bruker nå, Tung sol 6L6- 7581, og 6sn7 tung sol
  beste 6sn7 rør som eg har er Sophia 6sn7 ,,,åpner alt .Sophia Electric's Home Page
  har også 6l6 vist interesse for å prøve det ,Russiske tror det er reflektor ,,,varme i klangen i forhold til Tung sol.
  Men tror du får den vintage klangen med el34 rør feks Mullard el34, 6l6 TAD 6L6WGC-STR som er det 6l6 røret som skal være mørkest i klang .
  Mvh Roy
  DOXA-012, 07MK2/NLE. 70Sig 2Stk,70B 1Stk,70B Mk2 2stk,Ht Doxa- Signature8-1,Dali Riaa,Kenwood-KD500-SME309,TEAC VRDS10SE-DPAdac,Pioneer Tuner F93, Isoda,Flatline,Statment.Head-fi,Nr1 AKG500+Ming da MC66-AE valveEARPHONEamp+HOLFI Xandra Batteri-CD,Nr2STAX SR30pro-SRD4+IntTubeamp Mingda mc-84-A2x12W +TubeBuffer+MicromegaStage3,Django+ Kenwood L-1000M,GTA 40 SE-oppgradert,jm-lab-927-SE+++

 8. #8
  Æresmedlem baluba's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2009
  Sted
  Kopervik og Bergen
  Innlegg
  24,596
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra LESSisdox@ Se Innlegg
  Hei
  6l6 bruker eg selv i en golden tube audio 40se(USA) også kalt GTA 40SE nydelige sound i disse 6l6 som eg bruker nå, Tung sol 6L6- 7581, og 6sn7 tung sol
  beste 6sn7 rør som eg har er Sophia 6sn7 ,,,åpner alt .Sophia Electric's Home Page
  har også 6l6 vist interesse for å prøve det ,Russiske tror det er reflektor ,,,varme i klangen i forhold til Tung sol.
  Men tror du får den vintage klangen med el34 rør feks Mullard el34, 6l6 TAD 6L6WGC-STR som er det 6l6 røret som skal være mørkest i klang .
  Mvh Roy
  Jeg har faktisk hatt en MT-3 med 6L6 på lån fra Ove mens min brors forsterker var inne til reparasjon for noen år siden. Det var en vakker klang, men manglet litt av den smekken samme forsterker gir med EL34. Jeg tror nok sistnevnte rør generelt vil kle disse ht best ut fra de minnene, men hadde jeg skulle drive horn eller noe annet spesielt dynamisk med den så ville det stilt seg annerledes. Siden jeg har et sett EL34 av anstendig kvalitet liggende er allerede svaret gitt uansett, det var bare en digresjon fra min side. Vurderer RCA til smårørene. Xindak låter generelt varmt, så Mullard blir ikke nødvendig for klangbalansens skyld i alle fall. At de er jækla gode er derimot et godt argument, men prismessig passer de rett og slett ikke inn i dette konseptet. Smårør fra RCA er nok rimeligere hvis jeg skal satse på NOS, men selve konseptet forbyr nesten bruk av NOS i første omgang.

  Men jeg tenker som så at hvis jeg finner ut at jeg med anstendige supertweetere får en en lyd som hever ambisjonsnivået til anlegget kan det godt hende at jeg tar det enda lenger med rørkvalitet, og da er plutselig NOS aktuelt også for et i utgangspunktet upretensiøst prosjekt som dette. Men først får Radionettene bevise sin gunst og at de fortjener en slik behandling. For det er jo ganske radikalt økonomisk.

  Jeg kan forresten nevne at jeg kommer til å rewire høyttalerne internt med Van den Hul internkabel som jeg har liggende i Bergen. Og så blir det foreløpig enten et sett Audioquest eller Van den Hul jeg har liggende som linjekabel. Ht-kabel fra forsterker til ht er jeg fortsatt litt usikker på, men jeg tror at holder meg innenfor 150 kroner meteren og satser på noe som er gøy framfor ultranøytralt. Van den Hul CS-122 har jeg hatt i mange år på Celestion SL6, og jeg vet ut fra den erfaringen at de i alle fall ikke blir feil i det anlegget jeg bygger nå. Så forslag til kabler tar jeg kun imot hvis de som anbefales koster en Camilla eller mindre.

  Men aller helst ønsker jeg meg forslag til selvstendig supertweeter med følsomhetsregulering i en rimelig prisklasse som kan gjøre noe med den mulige tørrheten og eventuelt manglende oppløsning i toppen. Uansett tror jeg ht fra 1975 som ikke er high end i utgangspunktet kan profittere på slike mtp oppløsningen, hvis det ikke er ht av den definitivt analytiske typen. Og det er ikke disse.

  Edit: Tror ikke vi skal være bekymret for at det med noen som helst rør vil låte for lyst. Tvert imot, det kan kanskje bikke over i andre retningen med de mørkeste alternativene.
  -The music business is a cruel and shallow money trench, a long plastic hallway where thieves and pimps run free, and good men die like dogs. There is also a negative side. ( Hunter S. Thompson) -Renouncing the right is like waking from a disturbing dream or throwing off an especially nasty hangover. (Dr. Aidan Rankin, ex UKIP)

 9. #9
  Æresmedlem
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Stavanger
  Innlegg
  12,295
  Tagget i
  3 Innlegg
  Kjekt å lese dette, baluba.
  Usnobbet innfallsvinkel med fokus på vintage og musikk, skriveføre bidragsytere, og bare hyggelig å se deg på banen igjen.

  Det minner meg på at jeg har noen gamle greier liggende som ikke kommer ibruk, mer enn vintage noe av det, som kunne trenge et hjem hos noen som føler for sånt.
  Skal ta det på PM kanskje.
  In theory, theory and practice are the same. In practice, they are not. A. Einstein

 10. #10
  Hifi Freak pekaill's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2011
  Sted
  Averøy
  Innlegg
  1,324
  Tagget i
  1 Innlegg
  Artig prosjekt! Jeg vil anbefale at du ser litt nærmere på kondensatorene i delefilteret i høyttalerne. Dette er sannsynligvis elektrolyttkondensatorer som er modne for utskifting. Dette kan trolig løse noe av dine diskantproblemer.

 11. #11
  Hifi-entusiast AJ84's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2013
  Innlegg
  242
  Tagget i
  0 Innlegg
  TK600 har neppe er veldig avansert delefilter så det er nok fort gjort å sjekke kondensatorene her. Vil nødig drepe din tro på seas elementer i disse men det er nok ikke slik. Diskant er peerless, mellomtone er goodman og bass er fra ITT. Bassen er nok merket Tandberg HT168 uten at disse ble brukt av tandberg.. Uten å si det sikkert tror jeg diskant og mellomtone samme elementer som benyttes i Tandbergs TL2520, men i disse er også bassen fra peerless.

 12. #12
  Hifi Freak pekaill's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2011
  Sted
  Averøy
  Innlegg
  1,324
  Tagget i
  1 Innlegg
  Jepp:
  Navn:   TK600.jpg
Visninger: 1665
Størrelse: 26.3 Kb
  Bilde av høyttaler uten front. Mellomtonen ser ut til å være den samme som TL2520/3520.
  Diskanten ser også lik ut som TL2520.

  Etikett med kurve:
  Navn:   TK600 bakside.jpg
Visninger: 1181
Størrelse: 39.4 Kb

  Bilde av TL2520:
  Navn:   TL2520.jpg
Visninger: 1149
Størrelse: 6.6 Kb

 13. #13
  Hifi Freak Gubra's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2004
  Innlegg
  2,745
  Tagget i
  0 Innlegg
  Det rykka litt ekstra da jeg så en Balubatråd på framsida, veldig bra, og velkommen tilbake!

 14. #14
  Æresmedlem baluba's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2009
  Sted
  Kopervik og Bergen
  Innlegg
  24,596
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra ottone Se Innlegg
  Kjekt å lese dette, baluba.
  Usnobbet innfallsvinkel med fokus på vintage og musikk, skriveføre bidragsytere, og bare hyggelig å se deg på banen igjen.

  Det minner meg på at jeg har noen gamle greier liggende som ikke kommer ibruk, mer enn vintage noe av det, som kunne trenge et hjem hos noen som føler for sånt.
  Skal ta det på PM kanskje.
  Det er selvfølgelig av stor interesse, så tusen takk for tilbudet. På tide med en tur til sørfylket for å avlegge et besøk, kanskje sammen med din navnebror (som er min lillebror)? Så dette tar vi på privaten/pm ved en passende anledning, og det bør ikke drøye så altfor lenge. Har jo også Dag og Olav Larsen som fortjener et besøk i tillegg til deg.

  Sitat Sitat fra pekaill Se Innlegg
  Artig prosjekt! Jeg vil anbefale at du ser litt nærmere på kondensatorene i delefilteret i høyttalerne. Dette er sannsynligvis elektrolyttkondensatorer som er modne for utskifting. Dette kan trolig løse noe av dine diskantproblemer.
  Internwire skal uansett oppgraderes, så de få komponentene i delefilteret kan lett få samme behandling. Men jeg tror ikke det er noe galt med noen av komponentene, for det er ingen klare lydmessige feil. Den tørrheten jeg beskriver kan godt være karakteristikken til både høyttalere og lydkort, og andre enn meg vil kanskje mene at det slik ting skal låte. For det er ikke "feil", bare noe jeg oppfatter som en av flere svakheter i helheten. Nevnes fordi det er den svakheten jeg føler mest behov for å forbedre. Men takk for tips, det var ikke et ueffent sådan. For selv om komponenten ikke skulle være utslitt så vil den uansett ha sin egenlyd som kan være årsaken.

  Sitat Sitat fra AJ84 Se Innlegg
  TK600 har neppe er veldig avansert delefilter så det er nok fort gjort å sjekke kondensatorene her. Vil nødig drepe din tro på seas elementer i disse men det er nok ikke slik. Diskant er peerless, mellomtone er goodman og bass er fra ITT. Bassen er nok merket Tandberg HT168 uten at disse ble brukt av tandberg.. Uten å si det sikkert tror jeg diskant og mellomtone samme elementer som benyttes i Tandbergs TL2520, men i disse er også bassen fra peerless.
  Det er jo ikke noe å ta på vei for synes jeg. Tandberg laget også fortreffelige høyttalere i sin tid, så jeg sørger ikke på grunn av at jeg har tatt feil mht opphavet til selve elementene.

  Sitat Sitat fra Gubra Se Innlegg
  Det rykka litt ekstra da jeg så en Balubatråd på framsida, veldig bra, og velkommen tilbake!
  At min tilbakevending til asylet skulle frambringe såpass mange gledesreaksjoner hadde jeg aldri forutsett. Jeg rødmer lett og kledelig og sender varme tanker til alle dere som har ønsket meg velkommen tilbake på en så fin måte, Gubra.

  Sitat Sitat fra pekaill Se Innlegg
  Jepp:
  Navn:   TK600.jpg
Visninger: 1665
Størrelse: 26.3 Kb
  Bilde av høyttaler uten front. Mellomtonen ser ut til å være den samme som TL2520/3520.
  Diskanten ser også lik ut som TL2520.

  Etikett med kurve:
  Navn:   TK600 bakside.jpg
Visninger: 1181
Størrelse: 39.4 Kb

  Bilde av TL2520:
  Navn:   TL2520.jpg
Visninger: 1149
Størrelse: 6.6 Kb
  Jepp, dette er helt riktig modell, så alles antakelser anses nå for å være helt presise. Lærerikt og artig for meg, for det er jo lyden og ingen finurlig Seas-fanboymentalitet som motiverer mitt nye prosjekt. Takk for utført research.
  -The music business is a cruel and shallow money trench, a long plastic hallway where thieves and pimps run free, and good men die like dogs. There is also a negative side. ( Hunter S. Thompson) -Renouncing the right is like waking from a disturbing dream or throwing off an especially nasty hangover. (Dr. Aidan Rankin, ex UKIP)

 15. #15
  Hifi-entusiast eksu's Avatar
  Ble medlem
  May 2007
  Innlegg
  490
  Tagget i
  0 Innlegg
  Kul tråd. Har samme forsterker som du tenker å bruke og har også byttet ut rørene som fulgte med. Bruker idag disse smårørene etter å ha lest en anbefaling til denne forsterkeren.

  www.thetubestore.com - Preferred Series 7025 Audio Tubes

  www.thetubestore.com - Electro-Harmonix 6SN7 Gold Audio Tubes

  Også bruker jeg disse EL34 rørene.

  EL34 (Quad) | Psvane & Shuguang Treasure Audio Tubes, Caps and Amps

  Spiller bra dette, men kan tenke meg å teste noen andre smårør etter hvert. Så kom gjerne med anbefalinger på smårør. Kunne tenkt meg å testet noen som kanskje er litt varmere i lyden.
  Squeezebox | Abrahamsen | Rega | B&W 16. #16
  Overivrig entusiast LESSisdox@'s Avatar
  Ble medlem
  Oct 2006
  Sted
  Åkrehamn,karmøy
  Innlegg
  644
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra eksu Se Innlegg
  Kul tråd. Har samme forsterker som du tenker å bruke og har også byttet ut rørene som fulgte med. Bruker idag disse smårørene etter å ha lest en anbefaling til denne forsterkeren.

  www.thetubestore.com - Preferred Series 7025 Audio Tubes

  www.thetubestore.com - Electro-Harmonix 6SN7 Gold Audio Tubes

  Også bruker jeg disse EL34 rørene.

  EL34 (Quad) | Psvane & Shuguang Treasure Audio Tubes, Caps and Amps

  Spiller bra dette, men kan tenke meg å teste noen andre smårør etter hvert. Så kom gjerne med anbefalinger på smårør. Kunne tenkt meg å testet noen som kanskje er litt varmere i lyden.
  Hei

  Info til Trådstarter og eksu
  her er en kjekk side i dannmark og noen tester på 12 ax7 rør ,,,,,,RADIORØR/TUBES/VALVES Tube Amp Doctor TAD-7025 / RT010 High Grade parrede anoder (ECC83/12AX7A/E83CC) dette rør bør prøves i deres amper
  Har selv disse rørene du beskriver eksu, Preffered 7025 Bytte det 12ax7 røret så blir det forandring,,,,,
  Test siden om 12ax7 rør,http://www.pyndt.dk/NOSerForGodLyd.pdf
  Mvh Roy
  DOXA-012, 07MK2/NLE. 70Sig 2Stk,70B 1Stk,70B Mk2 2stk,Ht Doxa- Signature8-1,Dali Riaa,Kenwood-KD500-SME309,TEAC VRDS10SE-DPAdac,Pioneer Tuner F93, Isoda,Flatline,Statment.Head-fi,Nr1 AKG500+Ming da MC66-AE valveEARPHONEamp+HOLFI Xandra Batteri-CD,Nr2STAX SR30pro-SRD4+IntTubeamp Mingda mc-84-A2x12W +TubeBuffer+MicromegaStage3,Django+ Kenwood L-1000M,GTA 40 SE-oppgradert,jm-lab-927-SE+++

 17. #17
  Hifi-entusiast eksu's Avatar
  Ble medlem
  May 2007
  Innlegg
  490
  Tagget i
  0 Innlegg
  Takker for tipset, LESSisdox. Skal lese litt om røret, og kom gjerne med tips på noen 6SN7-rør.
  Squeezebox | Abrahamsen | Rega | B&W 18. #18
  Æresmedlem baluba's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2009
  Sted
  Kopervik og Bergen
  Innlegg
  24,596
  Tagget i
  0 Innlegg
  Alltid fint med noen gode råd om rør. Grubler litt på Quad II til denne kombinasjonen, for da blir det igjen udiskutabel vintage. Men foreløpig er det fortsatt MT-3 som ser ut til å bli hjertet i systemet, rør blir det i alle fall uansett slik det ser ut for. Takk for innspill. Kom gjerne med flere forslag på forskjellig plan.
  -The music business is a cruel and shallow money trench, a long plastic hallway where thieves and pimps run free, and good men die like dogs. There is also a negative side. ( Hunter S. Thompson) -Renouncing the right is like waking from a disturbing dream or throwing off an especially nasty hangover. (Dr. Aidan Rankin, ex UKIP)

 19. #19
  Æresmedlem baluba's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2009
  Sted
  Kopervik og Bergen
  Innlegg
  24,596
  Tagget i
  0 Innlegg
  En liten statusoppdatering

  Nå har jeg foretatt et valg om å ha all skikkelig hifi på Karmøy. Bergensleiligheten brukes så sjelden at min eks skal bruke den framover, så nå har situasjonen forandret seg radikalt her i kjelleren. Vintage-riggen består fortsatt av nevnte NAD og Radionette. I tillegg har det kommet til en NAD kassettspiller (gøy!) og jeg er på utkikk etter en billig NAD-cd. Design spiller en viss rolle nå som jeg har anledning til å sette opp et litt gammeldags NAD-anlegg, som jo var det jeg startet min seriøse hifi-karrière med, uten forkleinelse for Technics + AR-anlegget som tjenestegjorde før jeg kjøpte NAD. Det var jeg som ble seriøs med NAD, anlegget var faktisk allerede seriøst i seg selv.

  Så på soverommet ligger jeg ofte på sengen, der sweetspot selvfølgelig er. Der hører jeg gjerne Guttemusikken på Radio 102 med Johnny og Steinar Liadal på søndager klokken tolv. Er egentlig ganske fornøyd med det opplegget. Rør hører ikke hjemme på et soverom, for jeg er for lat til å stå opp for å slå av forsterkerne når jeg vil sove. På tross av at jeg har lett brukte Mullard EL34 på hånd til en antageligvis fin pris så ender neppe Xindak MT3 i vintageriggen foran sengen.

  I stuen utenfor soverommet er det selvsagt fortsatt rør i min verden. Nå drives mine aldrende Kef Q55,5 av dette forsterkersettet fra Xindak. Det kommer fra min bror som tok over Quad-blokkene som Ottone nevner lenger oppe. En Rega Apollo har blitt kilde, også fra Ottone. Takk skal du ha for generøs hjelp. PC er for øyeblikket ikke koblet opp på tross av at jeg har Tidal Hifi og mye på HDD som jeg ikke har på sølvplate, men det får stå sin prøve fram til behovet melder seg. Da finner jeg fram Abrahamsen DAC-en.

  Navn:   xindak ms-3.jpg
Visninger: 548
Størrelse: 128.1 KbNavn:   xindak mp-1.jpg
Visninger: 597
Størrelse: 33.8 Kb
  -The music business is a cruel and shallow money trench, a long plastic hallway where thieves and pimps run free, and good men die like dogs. There is also a negative side. ( Hunter S. Thompson) -Renouncing the right is like waking from a disturbing dream or throwing off an especially nasty hangover. (Dr. Aidan Rankin, ex UKIP)

 20. #20
  Æresmedlem tkr's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2007
  Sted
  Nede i fjæresteinene
  Innlegg
  15,566
  Tagget i
  2 Innlegg
  Kjekt å se deg tilbake, Baluba!

  mvh
  If you want to make God laugh, just tell Him that you have made plans
  Musikkserver - Mac Mini - Metric Halo ULN 8 - 2 x CJ Premier 350 SA - Overkill Encore- Tannoy ST 100
  Verdier la Platine - SME V/ London Decca Reference - FR 64 S/Kondo Audio Note Io II -SAEC WE 308L/ Koetsu Coralstone- Soundsmith DL103 Gold - Manley Steelhead ....Apogee Big Ben digitalklokke. Strømførende kabler

Side 1 av 2 12 SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed