Side 1 av 2 12 SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 25
Abonnér på denne tråden
  1. #1
    Medlem
    Ble medlem
    Mar 2011
    Innlegg
    24
    Tagget i
    0 Innlegg

    Tandberg TR 2075 med lavere niivå høyre utgang

    Hei!
    Jeg kjøpte på bruktmarkedet her en Tandberg TR 2075 1. utgave som skulle være helt i orden bortsett fra litt spraking de første ti min den var påslått. Virkeligheten var en annen, men må få den istand.

    Problemet er at signal ut på høyre kanal er ca mellom 1/2 og 1/3 av venstre kanal. Samme forskjell med og uten Loudness.

    Jeg har renset alle volum og andre kontroller, og sjekket utgangen fra forforsterker som viser at så langt virker alt som det skal, og begge utganger spiller med likt nivå.

    Problemet ligger i selve forsterkeren. Jeg har pusset releet, slik at den nevnte skurringen er borte, men fortsatt er nivået ut mellom 1/2 og 1/3 på høyre side i forhold til venstre side.

    Er det noen som har et godt forslag til hva det kan være? Jeg har liggende et komplett utgangstrinn som har en feil, men mange deler som er i orden, så jeg kan skifte selv. Er det f.eks. mulig at en utgangstransistor er problemet, eller er det andre ting. På selve releet så det ut til at det var litt skadet på en av polene på høyre side, så det spørs om det har gått litt mye strøm igjennom en gang? (Jeg sjekket på baksiden av printet, og satte et ledende skrujern mellom kontaktpunktene for relleets høyre side uten at det medførte høyere signal, så det er ikke releet som er problemet)
    Siste redigert av Olafen; 19.09.2014 kl. 12:59.

  2. #2
    Hifi Freak Bartesam's Avatar
    Ble medlem
    Dec 2002
    Sted
    Hus
    Innlegg
    8,598
    Tagget i
    1 Innlegg
    Hatt noe av det samme selv, og det er nok potmeteret som kan være feilen. Renset det flere ganger, og fikk det til slutt til å funke bra igjen. Viktig å bruke dette slik at det ikke står seg i hjel. nye potmetere med loudnesstapning er ikke tilgjengelig lenger originalt, men kan nok skaffes og monteres med litt ombygning. Ville tatt en service på recieveren hvis det var min.
    Bedre å drite i buksa enn å få forstoppelse! Masser av Tandberg 3000 serie, Pioneer SX 1250, Sansui AU 9900, AU11000A og TU 9900, Micro Seiki DD-100, DDX 1000 og DQX 1000, Yamaha YP-D8, Thorens TD 124 MkII, JM Lab Alcor JBL L220. OVK medlem

  3. #3
    Moderator Kjell_Kranzberg's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2005
    Innlegg
    2,612
    Tagget i
    0 Innlegg
    Sitat Sitat fra Bartesam Se Innlegg
    det er nok potmeteret som kan være feilen.
    Det är ett troligt fel.
    Jag skiftade volympot på en TR 2075 jag hade för flera år sedan. Nu är den såld.
    Original volympot i TR 2075 är på 2 x 25 kohm log.

    Jag köpte en volympot på Ecotec-online | Butik
    Den har loudnesstappning (basuttag) och är på 2 x 20 kohm log. Den har art.nr 617011701.
    Loudnesstappningen sitter på fel sida, så man måste löda in en extra kabel från potentiometerns stift till printet.
    M v h
    Jag är för demokrati, en generös
    flyktingpolitik och allas lika värde.

  4. #4
    Medlem
    Ble medlem
    Mar 2011
    Innlegg
    24
    Tagget i
    0 Innlegg
    Takker for hurtig svar!

    Som det står i beskrivelsen av problemet så kan det ikke være volumkontrollen som har problemet, da det ut fra forforsterkertrinnet kommer likt nivå på begge kanaler, så det er etter forforsterkeren problemet er.

  5. #5
    Moderator Kjell_Kranzberg's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2005
    Innlegg
    2,612
    Tagget i
    0 Innlegg
    Sitat Sitat fra Olafen Se Innlegg
    Takker for hurtig svar!

    Som det står i beskrivelsen av problemet så kan det ikke være volumkontrollen som har problemet, da det ut fra forforsterkertrinnet kommer likt nivå på begge kanaler, så det er etter forforsterkeren problemet er.
    Ok. Det fick jag inte med mig...
    Jag har tittat på kopplingsschemat.
    Några förslag till felsökning:
    1. Kolla nivån på signalen direkt efter L 901, alltså före relaäet. Har du samma nivå där, båda kanalerna, ja då ligger felet inte i själva effektsteget.

    2. Utgången på effektsteget är kopplad så att det bör bli signal ut, men lägre, om en av (eller båda) effekttransistorerna är defekta. Signalen kommer att gå genom drivtransistorerna och sedan via motstånden R953 och R955 till högtalarutgången. Ta bort effekttransistorerna och mät på dem.

    3. Mät om det ligger 40 mV över motståndet R 959 och sedan över motståndet R 957. Gör det inte det är sannolikt en effekttransistor defekt.

    4. Mät och kolla matningsspänningen: +52,5 volt respektive -52,5 volt. Små avvikelser är normala. Stora avvikelser kan betyda att likriktarbryggan D923 är defekt.

    5. Mät kondensatorn C 905. Om den är dålig fungerar inte motkopplingen (d v s feedback) som den ska.
    Mät också motståndet R917.

    Jag föreslår att du börjar med nr 3 och sedan fortsätter med nr 2.

    Börja med detta. Om du inte hittar felet, får du återkomma.

    M v h
    Siste redigert av Kjell_Kranzberg; 19.09.2014 kl. 18:04.
    Jag är för demokrati, en generös
    flyktingpolitik och allas lika värde.

  6. #6
    Hifi-entusiast GisleB's Avatar
    Ble medlem
    Aug 2007
    Innlegg
    416
    Tagget i
    0 Innlegg
    Hei.

    Reparerte en TR 2075 mkII en gang, men husker ikke om den ene kanalen var helt død eller om den spraket litt. Uansett så var det de store elektrolyttene som var gåen. Det er 2 stk per kanal i mkII versjonen. Skiftet alle 4 med nye elektrolytter med samme spec og den har fungert siden. Så det kan kanskje være verdt en sjekk. Men dette var i mkII versjonen

    Det var ikke mulig å se det på de fysisk, men klarte å måle meg frem til det . Lykke til.
    Stue Oppsett 1 : AMP: Audio Note OTO phono SE, DAC: Audio Note 3.1x, SPEAKERS: Audio Note AN-J / Spe
    Stue Oppsett 2 : AMP: Hegel H200, CD/DAC: Parasound Zdac, SPEAKERS: XTZ 99.26 mkii
    Kontor Oppsett : AMP: Rega Brio-R, CD/DAC: Hegel HD2, SPEAKERS: KRIX Atomix

  7. #7
    Moderator Kjell_Kranzberg's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2005
    Innlegg
    2,612
    Tagget i
    0 Innlegg
    Sitat Sitat fra GisleB Se Innlegg
    Hei.

    Reparerte en TR 2075 mkII en gang, men husker ikke om den ene kanalen var helt død eller om den spraket litt. Uansett så var det de store elektrolyttene som var gåen. Det er 2 stk per kanal i mkII versjonen. Skiftet alle 4 med nye elektrolytter med samme spec og den har fungert siden. Så det kan kanskje være verdt en sjekk. Men dette var i mkII versjonen

    Det var ikke mulig å se det på de fysisk, men klarte å måle meg frem til det . Lykke til.
    I TR 2075 sitter det 2 power supply-elektrolyter per kanal. De är på 4700 uF vardera. Min erfarenhet säger mig att det inte är de som är problemet här. Men jag kan ha fel... Det är absolut värt att kolla dem.
    Jag är för demokrati, en generös
    flyktingpolitik och allas lika värde.

  8. #8
    Medlem
    Ble medlem
    Mar 2011
    Innlegg
    24
    Tagget i
    0 Innlegg
    Hei!
    Tusen takk for hjelp!

    Har nå målt på de motstandene både for venstre og høyre side, og de på høyre siden gav dobbelt verdi 1,6 mV i forhold til de på venstre side, 0,8 mV (ingen gav 40 mV men jeg tolker resultatet som at det er utgangstransistorene på høyre side som må skiftes ut. Jeg vet ikke hvorfor jeg får så avvikende måling over motstandene i forhold til det du nevner det skal være, 40 mV?

  9. #9
    Moderator Kjell_Kranzberg's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2005
    Innlegg
    2,612
    Tagget i
    0 Innlegg
    Navn:      TR 2075.jpg
Visninger: 1019
Størrelse: 86.5 Kb

    Ja, det ska vara 40 mV. Se schemat ovan.
    Värdena är alldeles för låga.
    Mätte du verkligen ÖVER motstånden så som schemat visar?
    Jag är för demokrati, en generös
    flyktingpolitik och allas lika värde.

  10. #10
    Moderator Kjell_Kranzberg's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2005
    Innlegg
    2,612
    Tagget i
    0 Innlegg
    Din tolkning att effekttransistorerna i höger kanal måste skiftes, är kanske inte riktig. Du skulle behöva löda loss effekttransistorerna och mäta på dem.

    Du kan vrida MYCKET försiktigt på R 931 och se om värdet över R959 ändras.

    Något är fel. Det ska vara 40 mV över R959.
    Siste redigert av Kjell_Kranzberg; 19.09.2014 kl. 23:15.
    Jag är för demokrati, en generös
    flyktingpolitik och allas lika värde.

  11. #11
    Moderator Kjell_Kranzberg's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2005
    Innlegg
    2,612
    Tagget i
    0 Innlegg
    Du kan också löda bort det ena benet på R 959 och mäta strömmen. Du mäter mellan det bortlödda benet och lödpunkten på printet.
    Strömmen ska vara ca 60 mA likström.
    Multimetern ska alltså vara i serie med motståndet och lödpunkten på printet.
    Om värdet är väsentligt lägre är det fel.
    Siste redigert av Kjell_Kranzberg; 22.09.2014 kl. 13:29.

  12. #12
    Medlem
    Ble medlem
    Mar 2011
    Innlegg
    24
    Tagget i
    0 Innlegg
    Hei!
    Ja, jeg målte over motstandene, ikke på undersiden av printet, men på selve polene på hver side av motstandene. De to for venstre kanal var like og de to for høyre kanal var også like, men altså betydelig under 40 mV. Hva kan skje hvis det blir for mye vriding på R 931?

  13. #13
    Moderator Kjell_Kranzberg's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2005
    Innlegg
    2,612
    Tagget i
    0 Innlegg
    De värden du mätt upp visar att strömmen genom effekttransistorerna är för låg. I bägge kanalerna.
    I detta läge råder jag dig att skruva på R931 bara så litet så att du ser att värdet över R959 ändras. Inte mer. Om det inte ändras är något allvarligt fel.

    Mät värdet på R 959, du måste löda bort det ena benet. Är det 0,68 ohm?

    Nästa steg: ta bort effekttransistorerna i den kanal som inte fungerar och mät på dem.
    Siste redigert av Kjell_Kranzberg; 20.09.2014 kl. 00:10.
    Jag är för demokrati, en generös
    flyktingpolitik och allas lika värde.

  14. #14
    Medlem
    Ble medlem
    Mar 2011
    Innlegg
    24
    Tagget i
    0 Innlegg
    Hei!
    Jeg undrer meg på om det er noe feil med multimeteret, skal låne et bedre et av min bror i morgen, før jeg gjør mer.

  15. #15
    Moderator Kjell_Kranzberg's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2005
    Innlegg
    2,612
    Tagget i
    0 Innlegg
    Det är en god idé!

    Mät R931!
    När jag gjorde service på den TR2075 som jag hade för flera år sedan, upptäckte jag att trimpotarna R931 var dåliga. Det var mycket oxid på dem. Tomgångsströmmen genom effekttransistorerna blev fel.
    Det kan vara en god idé att löda bort R931 och mäta. Resistansmät mellan ett av de yttre stiften och stiftet i mitten, medan du vrider. Resistansen ska då ändras.
    Jag är för demokrati, en generös
    flyktingpolitik och allas lika värde.

  16. #16
    Moderator Kjell_Kranzberg's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2005
    Innlegg
    2,612
    Tagget i
    0 Innlegg
    Men...
    Att tomgångsströmmen är låg behöver inte betyda att den ena kanalen är svagare!

    Jag föreslår att du fortsätter med att mäta effekttransistorerna.

    Du ha väl redan kollat om det finns några dåliga lödningar, gissar jag. Och om någon eller några komponenter ser uppenbart skadade ut. t e x motstånd som blivit brända eller kondensatorer som läckt.
    Jag är för demokrati, en generös
    flyktingpolitik och allas lika värde.

  17. #17
    Medlem
    Ble medlem
    Mar 2011
    Innlegg
    24
    Tagget i
    0 Innlegg
    Hei!
    Jeg er veldig takknemlig for hjelpen!

    Jeg har idag vært og handlet nytt multimeter, og målingen var riktig. Jeg har nå også renset og gitt en dose med kontaktspray de to R939 og R932 og skrudd godt frem og tilbake mens apparatet var avslått. Når jeg skrur på de mot venstre så øker det litt, har nå ca 2 mV på begge sider. Det gir veldig lite utslag når man skrur. Siden du sa jeg kun måtte skru bare litt, så turte jeg ikke å teste hele runden, men kan ikke tenke meg at 40 mV kan nås, det er bare en dreining rundt. Kan det være de 4 store kondensatorene c927, c931, c928 og c932 som er årsaken til at hvilestrømmen er for lav?

  18. #18
    Moderator Kjell_Kranzberg's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2005
    Innlegg
    2,612
    Tagget i
    0 Innlegg
    Sitat Sitat fra Olafen Se Innlegg
    Kan det være de 4 store kondensatorene c927, c931, c928 og c932 som er årsaken til at hvilestrømmen er for lav?
    Nej det tror jag inte. Ja tycker du ska lämna den låga tomgångsströmmen tills vidare. Det är inte säkert att den har något alls att göra med att den ena kanalen spelar lägre.

    Har du mätt upp matningsspänningen till slutstegen? +52,5 V & -52,5 V. Mät mellan + och jord och därefter mellan - och jord.
    Om den är rätt, ja då är nästa trinn att löda bort effekttransistorerna och mäta på dem. Det blir nog svårt att komma vidare utan att du gjort det.
    M v h
    Jag är för demokrati, en generös
    flyktingpolitik och allas lika värde.

  19. #19
    Moderator Kjell_Kranzberg's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2005
    Innlegg
    2,612
    Tagget i
    0 Innlegg
    Vad är det för multimeter du köpt?
    Har du tillgång till oscilloskop?
    M v h
    Jag är för demokrati, en generös
    flyktingpolitik och allas lika värde.

  20. #20
    Medlem
    Ble medlem
    Mar 2011
    Innlegg
    24
    Tagget i
    0 Innlegg
    Inn på utgangstransistorene går det ca 55 - 56 volt på alle 4
    41,2 volt inn på kortet fra strømforsyningen

    Jeg vet ikke om jeg forsto deg rett, skulle jeg måle utgangstrasistorene frakoblet, i tilfelle hvilke verdier skal jeg da se etter?

    Jeg har gått over loddingene med loddebolt, uten at det gjorde noen forandring.
    Multimeteret var det beste de hadde på Biltema, dette: Digitalt multimeter DMM 1000 P - Biltema

    Ja, har tilgang til oscilloskop, men er ikke bevandret i bruken av det.

Side 1 av 2 12 SisteSiste

Skrive Tillatelser

  • Du kan ikke starte nye tråder
  • Du kan ikke svare på innlegg
  • Du kan ikke laste opp vedlegg
  • Du kan ikke redigere dine innlegg
  •  


 

Om Hifisentralen

    Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed