Kvadrofoni - Kenwood KR-9940

Prudence

Hi-Fi interessert
Ble medlem
02.06.2013
Innlegg
74
Antall liker
28
Sted
Bergen
Noen som har erfaring med kvadrofoniforsterke?
Har akkurat fått i hus en Kenwood KR-9940
Kenwood KR-9940 on thevintageknob.org
Fikk en rimelig lokalt. Kostet ca USD 1.000 i sin tid. En av de største kvadrofoni forsterkene som ble laget.
Top of the line fra Kenwood (Trio egentlig. Har også en Trio KA-6004 som spiller utrolig bra) den gang.
Utenom muligheten til å spille stereo er det tre ulike muligheter for kvadrofoni
Har foreløpig kun koblet til Tandberg Studio Monitor. Har et par JBL 36 decade jeg tenker å teste ut som bakhøytalere.
Så var det kvadofoni innspillinger da....Finnes det noe slikt i digital form mon tro?
En så lenge koser jeg med to kanaler :)
Og ja - den spiller helt suverent denne. Tung sak - 21 kilo
 
Sist redigert:

Rune.U

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.10.2006
Innlegg
1.054
Antall liker
15
Jeg kjenner ikke til digitaliserte quadrophoni-innspillinger. Jeg har sjøl et par av arten,og har lett litt etter samme. Men de nyere sourround-innspillingene er ikke kompatible med de gamle systemene,så vidt jeg har greid å finne ut..Men det finnes jo mange nye remixer av de gamle quadinnspillingene,men som nevnt,ikke kompatible med de originale systemene.
Så det du må ha er en platespiller,helst med en egnet stift beregnet på Quad-innspillinger, men det går greit med en tynn stift av vanlig merke også. Så må du ha (i Øystein Sunde stil) en LP plate som er innspillt i det systemet akkurat din quad-dekoder greier å avkode. For det var sjølsagt ikke slik at de større merkene greide å bli enige om en standard. -Å langt i fra!! Quadraphonic sound - Wikipedia, the free encyclopedia
Nesten hvert merke av forsterkeri hadde sitt eget system. Men etterhvert,utover 70 tallet så greide i alle fall noen av produsentene å bli såpass enige,at de lot noen konkurrenter bygge inn sitt system i tillegg til sitt eget. Sansui ble det merket som var mest fleksibelt,og greide (trooor jeg etter hukommelsen...?) å avkode hele tre forskjellige formater på en av sine blytunge flaggskip. I tillegg hadde Sansui en mulighet til å lage "falsk sourround/quad-lyd ut fra vanlig stereo,noe som vel var en mulighet for en slags forsinket,rullerende.. lyd i de fire kanalene. Også kjent som ambifoni i Norge. (Det var noe som også Radionette drev med på den tiden) MRK: På Wiki-siden står det at ambifoni først dukket opp først på 80 tallet. Det er feil. Det kom på de første vanlige stereo-receiverne først på 70 tallet.
Så som du sikkert skjønner,så er det noe til prosjekt å "vie" seg til dette. Utfordrende er det i alle fall,for tilgangen på brukte plater innspillt i akkurat "ditt/mitt" system er dårlig nærmest uansett hvilket quadmerke du besitter. Lettest å finne er kanskje ikke helt overraskende japanske plater med garantert ikke originalartister!
 
Sist redigert:

Rudi

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.05.2004
Innlegg
7.506
Antall liker
7.516
Sted
Ute i skauen i Østfold.
Torget vurderinger
37
Tro det eller ei, men jeg har faktisk Pink Floyd's "Dark side of the moon" på quadro innspilling som jeg aldri har hørt......... mangler egentlig bare en quadro pickup da hvis du har forsterkeren :)
 

janfrt

Hi-Fi freak
Ble medlem
16.06.2011
Innlegg
7.491
Antall liker
8.615
Sted
Pt. Høvik
Hadde kvadrofoniforsterker, platespiller og fire HT fra ITT på syttitallet. (Blir dyrt med dobbelt så mange HT). Svarte ikke til foventningene kan man trygt si. Det var ikke dritt, men jeg hadde forventet mer. Ett problem var at man måtte sitte i sweetspot for å få fullt utbytte av dette. Hvem vil dét, som har annet å foreta seg. Ikke jeg ihvertfall, bortsett fra en sjelden gang for å sjekke lyden og innstillinger.

Da er det bedre å innrede stuen/rommet på en måte som prioriterer god lyd fra stereo.

Teknologisk er jo dette interessant: Å gjenskape konsertsalen. Men, som med så mye annet, så gikk dette lukt til helvete, men som et: Nice Try!

Men, ikke helt. Dette var, innlysende nok, forløperen til surround- og Dolby-teknologiene.

Innspillinger tror jeg du må på bruktmarkedet for å finne.
 

Pink_Panther

Æresmedlem
Ble medlem
23.03.2006
Innlegg
19.115
Antall liker
9.427
Quadrofoniprinsippet var ganske enkelt. Ved avspilling av bånd var det 4 spor. Litt værre når det gjaldt vinyl. Det fordret pick-uper med frekvensområde opp til 40 kHz. Signalet i området 20kHz til 40 kHz ble konvertert til et vanlig 20-20000Hz signal av dekoderen og utgjorde da de bakre kanalene. Jeg tror ikke det var forsjell i systemene på dette området, m.a.o. en quad. LP var en quad. LP.
 

Rune.U

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.10.2006
Innlegg
1.054
Antall liker
15
Jeg har forsøkt de forskjellige LPne med forskjellige quad-koding på diverse forsterkere,og det er bare å konstatere at,med unntak av det som forsøker å lage en slags sourround ut av stereolyd,så funker ikke systemene om hverandre. Det er feks ingen vits å forsøke å få effekten fra en CD-4 plate ut av en SQ dekoder.
 

Rune.U

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.10.2006
Innlegg
1.054
Antall liker
15
Det er nok også hovedgrunnen til at dette aldri slo helt gjennom,det at de aldri greide å bli enige om en standard. Men som nevnt over,så var teknologien sterkt medvirkende til at Dolby slo til med sitt sourround system noen år senere.De hadde mye forskningsmateriale å ta av!
 

lars-chr

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
24.12.2005
Innlegg
301
Antall liker
104
Hvis du har en DVD-spiller med analoge 5.1-lydutganger, eller en annen form for surround-dekoder med analoge utganger, så kan jo Kenwooden være en god start på et bra surround-anlegg.
Jeg har forresten en Sony SQR-6650 receiver. Den fant jeg på en låve hvor den hadde stått i mange år, og den var så møkkete og elendig at jeg så ikke engang hva det var med en gang. Men, utrolig nok virket den, og lydkvaliteten er noe av det bedre jeg har hørt i en 70-tallsforsterker. Den er imidlertid ganske effektsvak, ikke mer enn 4x8 (ja, åtte) watt. Jeg bruker den som hodetelefonforsterker med PCen, og jeg har aldri prøvd den i quadro-modus.
 

Kjell_Kranzberg

Hi-Fi freak
Moderator
Ble medlem
08.03.2005
Innlegg
3.386
Antall liker
3.407
Torget vurderinger
0
Quadrofoni: Äkta 4-kanals återgivning. Kräver 4 högtalare och Quadrofoni-pickup. Alla "stora" japanska tillverkare hade quadrofoni-receivers på 70-talet. JVC var länge ledande.


Ambiofoni: Simulerad 4-kanals stereo. Vanlig stereoförstärkare med 2 kanaler. Vanlig stereo pickup. Kräver 4 högtalare. De två bakre högtalarna återger SKILLNADEN mellan höger och vänster kanal. Det går utmärkt att lyssna på kassettdäck och cd-spelare med en ambiofoniförstärkare.
 

quadrofreak

Medlem
Ble medlem
27.03.2006
Innlegg
41
Antall liker
5
Diverse Quadraphonic. System

Det fantes i all hovedsak 3 systemer: SQ(CBS, Sony, EMI, Angel, Vanguard + flere); QS(Sansui + flere) og CD-4(JVC, RCA + flere). For SQ og QS var det tilstrekkelig med en vanlig god stereopickup/nål. For CD-4 måtte man ha en spesiell pickup/nål (Shibata)som var i stand til å taste av opp til 45-50 KHZ. For de 2 førstnevnte system måtte man ha dekoder, og for CD-4 en demodulator mellom platespiller og forsterker. Jeg har alle systemene og en masse LP'er, som kan kjøpeøs på ebay. Artig hobby!
Det var bare litt om kvadrofoni.;)
 
Topp Bunn