Resultater 1 til 12 av 12
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi-interessert
  Ble medlem
  Jun 2013
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  74
  Tagget i
  0 Innlegg

  Kvadrofoni - Kenwood KR-9940

  Noen som har erfaring med kvadrofoniforsterke?
  Har akkurat fått i hus en Kenwood KR-9940
  Kenwood KR-9940 on thevintageknob.org
  Fikk en rimelig lokalt. Kostet ca USD 1.000 i sin tid. En av de største kvadrofoni forsterkene som ble laget.
  Top of the line fra Kenwood (Trio egentlig. Har også en Trio KA-6004 som spiller utrolig bra) den gang.
  Utenom muligheten til å spille stereo er det tre ulike muligheter for kvadrofoni
  Har foreløpig kun koblet til Tandberg Studio Monitor. Har et par JBL 36 decade jeg tenker å teste ut som bakhøytalere.
  Så var det kvadofoni innspillinger da....Finnes det noe slikt i digital form mon tro?
  En så lenge koser jeg med to kanaler
  Og ja - den spiller helt suverent denne. Tung sak - 21 kilo
  Siste redigert av Prudence; 13.08.2014 kl. 23:18.

 2. #2
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Oct 2006
  Innlegg
  1,052
  Tagget i
  0 Innlegg
  Jeg kjenner ikke til digitaliserte quadrophoni-innspillinger. Jeg har sjøl et par av arten,og har lett litt etter samme. Men de nyere sourround-innspillingene er ikke kompatible med de gamle systemene,så vidt jeg har greid å finne ut..Men det finnes jo mange nye remixer av de gamle quadinnspillingene,men som nevnt,ikke kompatible med de originale systemene.
  Så det du må ha er en platespiller,helst med en egnet stift beregnet på Quad-innspillinger, men det går greit med en tynn stift av vanlig merke også. Så må du ha (i Øystein Sunde stil) en LP plate som er innspillt i det systemet akkurat din quad-dekoder greier å avkode. For det var sjølsagt ikke slik at de større merkene greide å bli enige om en standard. -Å langt i fra!! Quadraphonic sound - Wikipedia, the free encyclopedia
  Nesten hvert merke av forsterkeri hadde sitt eget system. Men etterhvert,utover 70 tallet så greide i alle fall noen av produsentene å bli såpass enige,at de lot noen konkurrenter bygge inn sitt system i tillegg til sitt eget. Sansui ble det merket som var mest fleksibelt,og greide (trooor jeg etter hukommelsen...?) å avkode hele tre forskjellige formater på en av sine blytunge flaggskip. I tillegg hadde Sansui en mulighet til å lage "falsk sourround/quad-lyd ut fra vanlig stereo,noe som vel var en mulighet for en slags forsinket,rullerende.. lyd i de fire kanalene. Også kjent som ambifoni i Norge. (Det var noe som også Radionette drev med på den tiden) MRK: På Wiki-siden står det at ambifoni først dukket opp først på 80 tallet. Det er feil. Det kom på de første vanlige stereo-receiverne først på 70 tallet.
  Så som du sikkert skjønner,så er det noe til prosjekt å "vie" seg til dette. Utfordrende er det i alle fall,for tilgangen på brukte plater innspillt i akkurat "ditt/mitt" system er dårlig nærmest uansett hvilket quadmerke du besitter. Lettest å finne er kanskje ikke helt overraskende japanske plater med garantert ikke originalartister!
  Siste redigert av Rune.U; 14.08.2014 kl. 00:54.

 3. #3
  Hifi-entusiast jarlerik's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2005
  Sted
  Tromsø
  Innlegg
  221
  Tagget i
  0 Innlegg
  Chicago ga ut mye Quad greier.

  Chicago (band) - Wikipedia

  Husker jeg hadde en Radionette med ambiofoni på slutten av 70 tallet.

  soundmaster

  D var tider d
  Vinylrigg: Tandberg 3002A+Embla Adela+ Audiovector M3 + Technics SL1710. Tr1000 er reserve.
  CD rigg: EMC1 - ECD1 - Buffalo 3 SE - DP 7.0 passiv preamp- EC AW180 og Seas/ Scanspeak Selvplukk

 4. #4
  Hifi Freak Rudi's Avatar
  Ble medlem
  May 2004
  Sted
  Syd for det nordre, øst for det vestre, så m.a.o midt ute i skauen der hvor ulvene vanker.
  Innlegg
  5,143
  Tagget i
  2 Innlegg
  Torget
  2
  Tro det eller ei, men jeg har faktisk Pink Floyd's "Dark side of the moon" på quadro innspilling som jeg aldri har hørt......... mangler egentlig bare en quadro pickup da hvis du har forsterkeren
  ルディさん Analog-testskribbler og hvistnok vinyl Guru for bla www.Audiophile.no Har drevet med platespiller hobbyen i over 40 år, så litt erfaring har jeg. Har testet 50 armer, 67 Riaa'er og 359 pickuper August 2018. 150 av pickupene har jeg publisert tester på. Når jeg er på HFS er det fordi analog lyd er min store interesse. Mine tester og pickuplista kan du lese under Rudi's vinylhjørne på Audiophile.no. Til info: Jeg får IKKE betalt for mine skriblerier/tester av noen.....desverre .

 5. #5
  Hifi Freak janfrt's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2011
  Sted
  Pt. Høvik
  Innlegg
  7,491
  Tagget i
  0 Innlegg
  Hadde kvadrofoniforsterker, platespiller og fire HT fra ITT på syttitallet. (Blir dyrt med dobbelt så mange HT). Svarte ikke til foventningene kan man trygt si. Det var ikke dritt, men jeg hadde forventet mer. Ett problem var at man måtte sitte i sweetspot for å få fullt utbytte av dette. Hvem vil dét, som har annet å foreta seg. Ikke jeg ihvertfall, bortsett fra en sjelden gang for å sjekke lyden og innstillinger.

  Da er det bedre å innrede stuen/rommet på en måte som prioriterer god lyd fra stereo.

  Teknologisk er jo dette interessant: Å gjenskape konsertsalen. Men, som med så mye annet, så gikk dette lukt til helvete, men som et: Nice Try!

  Men, ikke helt. Dette var, innlysende nok, forløperen til surround- og Dolby-teknologiene.

  Innspillinger tror jeg du må på bruktmarkedet for å finne.
  Min største glede er å servere mine nærmeste det beste av mat, vin og musikk.

 6. #6
  Æresmedlem Pink_Panther's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  13,127
  Tagget i
  1 Innlegg
  Quadrofoniprinsippet var ganske enkelt. Ved avspilling av bånd var det 4 spor. Litt værre når det gjaldt vinyl. Det fordret pick-uper med frekvensområde opp til 40 kHz. Signalet i området 20kHz til 40 kHz ble konvertert til et vanlig 20-20000Hz signal av dekoderen og utgjorde da de bakre kanalene. Jeg tror ikke det var forsjell i systemene på dette området, m.a.o. en quad. LP var en quad. LP.
  Er det fremskritt om en kannibal bruker kniv og gaffel?

  Stanislaw Jerzy Lec


 7. #7
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Oct 2006
  Innlegg
  1,052
  Tagget i
  0 Innlegg
  Jeg har forsøkt de forskjellige LPne med forskjellige quad-koding på diverse forsterkere,og det er bare å konstatere at,med unntak av det som forsøker å lage en slags sourround ut av stereolyd,så funker ikke systemene om hverandre. Det er feks ingen vits å forsøke å få effekten fra en CD-4 plate ut av en SQ dekoder.

 8. #8
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Oct 2006
  Innlegg
  1,052
  Tagget i
  0 Innlegg
  Det er nok også hovedgrunnen til at dette aldri slo helt gjennom,det at de aldri greide å bli enige om en standard. Men som nevnt over,så var teknologien sterkt medvirkende til at Dolby slo til med sitt sourround system noen år senere.De hadde mye forskningsmateriale å ta av!

 9. #9
  Hifi-entusiast lars-chr's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2005
  Innlegg
  215
  Tagget i
  1 Innlegg
  Hvis du har en DVD-spiller med analoge 5.1-lydutganger, eller en annen form for surround-dekoder med analoge utganger, så kan jo Kenwooden være en god start på et bra surround-anlegg.
  Jeg har forresten en Sony SQR-6650 receiver. Den fant jeg på en låve hvor den hadde stått i mange år, og den var så møkkete og elendig at jeg så ikke engang hva det var med en gang. Men, utrolig nok virket den, og lydkvaliteten er noe av det bedre jeg har hørt i en 70-tallsforsterker. Den er imidlertid ganske effektsvak, ikke mer enn 4x8 (ja, åtte) watt. Jeg bruker den som hodetelefonforsterker med PCen, og jeg har aldri prøvd den i quadro-modus.
  Beta er bedre enn VHS.

 10. #10
  Hifi Freak rock's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2009
  Innlegg
  1,858
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra jarlerik Se Innlegg
  Chicago ga ut mye Quad greier.

  Chicago (band) - Wikipedia

  Husker jeg hadde en Radionette med ambiofoni på slutten av 70 tallet.

  soundmaster

  D var tider d
  Var flere som hadde Ambiofoni på 70-tallet.

  Bla. Ferguson - ett Engelsk merke.

  Hadde en slik nydelig receiver 45W kjøpt ny 1977 - full av loddefeil som ble reparert.  Tandberg 3018A-3028A-3006A-Adcom GFA 5500-Tandberg DCD 4025-Denon DCD 2560-Denon DCD S10-Denon TU S10 - 2 stk JVC QL-Y5F-Grado Gold-Infinity Kappa 8.2-Infinity Kappa 7.2

 11. #11
  Moderator Kjell_Kranzberg's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2005
  Innlegg
  2,612
  Tagget i
  0 Innlegg
  Quadrofoni: Äkta 4-kanals återgivning. Kräver 4 högtalare och Quadrofoni-pickup. Alla "stora" japanska tillverkare hade quadrofoni-receivers på 70-talet. JVC var länge ledande.


  Ambiofoni: Simulerad 4-kanals stereo. Vanlig stereoförstärkare med 2 kanaler. Vanlig stereo pickup. Kräver 4 högtalare. De två bakre högtalarna återger SKILLNADEN mellan höger och vänster kanal. Det går utmärkt att lyssna på kassettdäck och cd-spelare med en ambiofoniförstärkare.
  Jag är för demokrati, en generös
  flyktingpolitik och allas lika värde.

 12. #12
  Medlem quadrofreak's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  38
  Tagget i
  0 Innlegg

  Diverse Quadraphonic. System

  Det fantes i all hovedsak 3 systemer: SQ(CBS, Sony, EMI, Angel, Vanguard + flere); QS(Sansui + flere) og CD-4(JVC, RCA + flere). For SQ og QS var det tilstrekkelig med en vanlig god stereopickup/nål. For CD-4 måtte man ha en spesiell pickup/nål (Shibata)som var i stand til å taste av opp til 45-50 KHZ. For de 2 førstnevnte system måtte man ha dekoder, og for CD-4 en demodulator mellom platespiller og forsterker. Jeg har alle systemene og en masse LP'er, som kan kjøpeøs på ebay. Artig hobby!
  Det var bare litt om kvadrofoni.
  Mvh<br />Oddvar

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed