Side 1 av 3 123 SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 41
Abonnér på denne tråden
  1. #1
    Medlem Andreask's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2006
    Sted
    Høvik utenfor Oslo
    Innlegg
    48
    Tagget i
    0 Innlegg

    Tandberg TR-1000 spraker i begge kanaler

    Hei!

    Farsarven inkluderte en Tandberg TR-1000 som har stått lagret tørt på et loft.

    Den spraker/freser/knitrer i begge kanaler uavhengig av volum.

    Er dette et kjent symptom som indikerer et reparerbart problem? Vil det være verd det?

    Jeg er ikke "redd" for loddebolten, men har minimal erfaring.

    Bor på Høvik utenfor Oslo.

    Andreas

  2. #2
    Moderator Kjell_Kranzberg's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2005
    Innlegg
    2,612
    Tagget i
    0 Innlegg
    TR 1000 har elektrolyter på högtalarutgångarna.
    En möjlig felorsak (bland flera andra) är att dessa är dåliga.

    Servicemanual finns här:
    http://sportsbil.com/tandberg/tr-1000-sm-2.pdf

    Elektrolyterna är på 3300 uF, en per kanal. Det finns också två nätdelselektrolyter; de är också på 3300 uF.

    Ett klokt beslut är att byta alla fyra. Det är stora burkar. Du kan inte missa dem. Tänk på att de är polariserade och alltså måste vändas rätt. Håll reda på plus respektive minus. De du löder dit i stället måste också tåla minst samma spänning som de som sitter där nu.
    Siste redigert av Kjell_Kranzberg; 06.07.2012 kl. 07:11.
    Jag är för demokrati, en generös
    flyktingpolitik och allas lika värde.

  3. #3
    Hifi Freak KW's Avatar
    Ble medlem
    Nov 2002
    Sted
    Bærum
    Innlegg
    6,383
    Tagget i
    0 Innlegg
    Prøv å vri volumknotten frem og tilbake mange ganger, gjerne med forskjellig hastighet (kan gjøres uten at forsterkeren er på)
    Prøv så om det har hjulpet, det gjorde det i sin tid på min TR 1000.

    Mvh.KW

  4. #4
    Hifi-entusiast lars-chr's Avatar
    Ble medlem
    Dec 2005
    Innlegg
    215
    Tagget i
    1 Innlegg
    Sjekk også "Pre amp rec"-knappen (under vippedekselet nederst på fronten). Jeg har inntrykk av at dårlig kontakt i denne er et vanlig problem på TR1000-serien.
    Beta er bedre enn VHS.

  5. #5
    Medlem Andreask's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2006
    Sted
    Høvik utenfor Oslo
    Innlegg
    48
    Tagget i
    0 Innlegg
    Hei og takk for svar,

    Jeg har fått mer ro i forsterkeren, kanskje for mye ro: Jeg har nå oppdaget at høyre kanal er helt død (uavhengig av inngang eller utgang som benyttes). Kan det ha med det @Kjell nevner? Den ene kanalen spiller faktisk ganske fint - så det er jo noe!

    @Kjell: Jeg er nok mer uerfaren enn det jeg har gitt uttrykk for. Men jeg tror jeg i det minste forstår hvilke dingser "elektrolyterna" (elektrolyttkondensatorne?) er. Er dette kurant vare å kjøpe og hvor?

    Ellers har jeg brukt Langbeinmetoden med noe hell. Jeg har sprayet alt jeg har kommet over av brytere og potmetere med elektronikkrens og vridd og trykket og vridd og trykket igjen og igjen. Som @Lars-chr skriver ligger det mye spraking i "Pre amp rec"-knappen, men jeg har i det minste fått den og det andre til å holde seg taust når det ikke skrus på.

    Men som nevnt, høyre kanal er død (det var den antagelig fra starten av, jeg la bare ikke merke til det oppi alt spetakkelet).

    Noen forslag?

    :-)

    Andreas

  6. #6
    Moderator Kjell_Kranzberg's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2005
    Innlegg
    2,612
    Tagget i
    0 Innlegg
    Sitat Sitat fra Andreask Se Innlegg
    @Kjell: Jeg er nok mer uerfaren enn det jeg har gitt uttrykk for. Men jeg tror jeg i det minste forstår hvilke dingser "elektrolyterna" (elektrolyttkondensatorne?) er. Er dette kurant vare å kjøpe og hvor?


    Men som nevnt, høyre kanal er død (det var den antagelig fra starten av, jeg la bare ikke merke til det oppi alt spetakkelet).

    Noen forslag?



    :-)

    Andreas
    www.elfaelektronikk.no

    (Man kan byta språk på en knapp högst upp till höger på startsidan. När jag går in där är språket engelska, men det kan ju vara så att du får norska direkt eftersom du befinner dig i Norge.)


    Men är höger kanal död är det nog något annan fel, kanske effekttransistorerna.
    Har du kollat pre-amp rec-knappen noga? Är det dålig kontakt i den blir det tyst.
    Siste redigert av Kjell_Kranzberg; 07.07.2012 kl. 23:34.
    Jag är för demokrati, en generös
    flyktingpolitik och allas lika värde.

  7. #7
    Hifi-entusiast lars-chr's Avatar
    Ble medlem
    Dec 2005
    Innlegg
    215
    Tagget i
    1 Innlegg
    Det kan være kortsluttede kondensatorer som gjør at høyre kanal er død (jeg har opplevd det på mer enn en Tandbergforsterker, for å si det sånn). Småsignaltransistorer kan også ha gått i stykker, og jeg har inntrykk av at BC148 er mer utsatt enn de andre typene som var mye brukt i Tandberg. Jeg foreslår at du bytter elektrolyttkondensatorene først, for de bør egentlig byttes uansett etter så mange år, og det koster heller ikke så mye (trolig et par hundre kroner i deler). Hvis den da fortsatt ikke virker, så kan du begynne å se på transistorene. Sjekk også inngangene på baksiden, jeg har vært borti et par tilfeller hvor "pluss"-lederen har knekt på grunn av hardhendt bruk.
    Beta er bedre enn VHS.

  8. #8
    Overivrig entusiast toillball's Avatar
    Ble medlem
    Apr 2012
    Innlegg
    778
    Tagget i
    0 Innlegg
    Kan noen si hva de kondensatorne heter og hvor de kjøpes? Gjerne direkte link. Er litt i samme båt som trådstarter, har en TR1010 der venstre kanal spiller merkbart svakere (mindre bass og lavere lyd). Den gir seg også, blir helt stum etter en stund, men kvikner til ved å slå av og på Tandbergen igjen.
    Huset fullt av trekledd skrot.

  9. #9
    Moderator Kjell_Kranzberg's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2005
    Innlegg
    2,612
    Tagget i
    0 Innlegg
    Sitat Sitat fra toillball Se Innlegg
    Kan noen si hva de kondensatorne heter og hvor de kjøpes? Gjerne direkte link. Er litt i samme båt som trådstarter, har en TR1010 der venstre kanal spiller merkbart svakere (mindre bass og lavere lyd). Den gir seg også, blir helt stum etter en stund, men kvikner til ved å slå av og på Tandbergen igjen.
    Finns på www.elfaelektronikk.no

    (Man kan byta språk på en knapp högst upp till höger på startsidan. När jag går in där är språket engelska, men det kan ju vara så att du får norska direkt eftersom du befinner dig i Norge.)

    I TR 1000: Elektrolytkondensator 3300 uF; bra om den tål 70 volt.
    Siste redigert av Kjell_Kranzberg; 08.07.2012 kl. 01:50.
    Jag är för demokrati, en generös
    flyktingpolitik och allas lika värde.

  10. #10
    Overivrig entusiast toillball's Avatar
    Ble medlem
    Apr 2012
    Innlegg
    778
    Tagget i
    0 Innlegg
    Huset fullt av trekledd skrot.

  11. #11
    Hifi Freak
    Ble medlem
    Jul 2003
    Innlegg
    2,653
    Tagget i
    0 Innlegg
    Det første du bør gjøre, er å skru den opp og lokalisere ALLE brytere og potmetere. Rens disse med CRC elektronikkspray mens du vrir og bryter på de aktuelle steder. Bør også påføres smørespray etterpå, for å forebygge at problemene gjenoppstår. Har hatt flere gamle receivere deriblant Tandberg, som blir helt fine etter en slik behandling.
    Sist høst hadde jeg en TR-1000 med nøyaktig de samme problemene du beskriver. Ene kanalen falt ut, og jeg trodde det var noe ødelagt. Men etter en grundig støvrens og spray var den helt fin igjen. Som nevnt over, knappene under dekselet er veldig viktig å få sjekket og gjort rene.
    Siste redigert av Polka; 08.07.2012 kl. 02:09.
    Bladelius - Accuphase - Bel Canto - Cary - Sony - Beyma - Sonus Faber - Logitech - Oppo - T+A - BASH - Monitor Audio - Calyx - KingRex - Teddy Pardo

  12. #12
    Moderator Kjell_Kranzberg's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2005
    Innlegg
    2,612
    Tagget i
    0 Innlegg
    Sitat Sitat fra toillball Se Innlegg

    Vet inte säkert. Jämför med de som sitter i din TR 1010.
    För övrigt håller jag med Polkagris om att du bör börja med en grundlig rens...
    Jag är för demokrati, en generös
    flyktingpolitik och allas lika värde.

  13. #13
    Medlem Andreask's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2006
    Sted
    Høvik utenfor Oslo
    Innlegg
    48
    Tagget i
    0 Innlegg
    Takk alle!

    Får prøve å demontere slik at jeg kommer til alle disse brytere etc. Den ble jo merkbart bedre etter at jeg gjorde det på Langbeinmetoden, der jeg bare sprayet og vred og trykket på alt jeg kom til :-)

    ... men en kanal forsvant.

    Andreas

  14. #14
    Hifi Freak
    Ble medlem
    Jul 2003
    Innlegg
    2,653
    Tagget i
    0 Innlegg
    Ah, du har prøvd litt ja. Det kan jo være at noe har skjedd. Men prøv om du kan komme godt til innenfor knappene, der selve kontaktflatene er. Og vri og trykk noen ganger mens du sprayer.
    Lykke til!
    Bladelius - Accuphase - Bel Canto - Cary - Sony - Beyma - Sonus Faber - Logitech - Oppo - T+A - BASH - Monitor Audio - Calyx - KingRex - Teddy Pardo

  15. #15
    Medlem Andreask's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2006
    Sted
    Høvik utenfor Oslo
    Innlegg
    48
    Tagget i
    0 Innlegg
    Sitat Sitat fra Polkagris Se Innlegg
    Det første du bør gjøre, er å skru den opp og lokalisere ALLE brytere og potmetere. Rens disse med CRC elektronikkspray mens du vrir og bryter på de aktuelle steder. Bør også påføres smørespray etterpå, for å forebygge at problemene gjenoppstår.
    Jeg vil gjøre et forsøk til :-)

    Jeg har luft på boks og CRC elektronikkrens. Hva bruker dere som smørespray?

    A.

  16. #16
    Moderator Kjell_Kranzberg's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2005
    Innlegg
    2,612
    Tagget i
    0 Innlegg
    Sitat Sitat fra Andreask Se Innlegg
    Takk alle!


    ... men en kanal forsvant.

    Andreas

    Du har inte råkat dra loss någon kabel av misstag?
    Jag är för demokrati, en generös
    flyktingpolitik och allas lika värde.

  17. #17
    Medlem Andreask's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2006
    Sted
    Høvik utenfor Oslo
    Innlegg
    48
    Tagget i
    0 Innlegg
    Sitat Sitat fra Kjell_Kranzberg Se Innlegg
    Du har inte råkat dra loss någon kabel av misstag?
    Jeg skrudde den ikke så mye fra hverandre første gang, så jeg tror ikke det.
    Men nå har jeg åpnet den noe mer (se bilde). Fått av fronten og kretskortet som dekket potmetrene mm.

    Potmetrene er jo nokså lukket, men jeg sprayer med elektronikkrens der jeg kommer til.

    (1) Hva skal jeg bruke for å "smøre det opp" etter dette?
    Spes. volumkontrollen virker litt "skrapete".

    (2) Annet som bør smøres. Noe som ikke bør smøres?
    Da må jeg kanskje være mer forsiktig så ikke smøringen kommer på avveie?
    Vedlagte bilder Vedlagte bilder  

  18. #18
    Moderator Kjell_Kranzberg's Avatar
    Ble medlem
    Mar 2005
    Innlegg
    2,612
    Tagget i
    0 Innlegg
    Det räcker nog med elektronikkrens....

    På potentiometrar brukar det finnas något litet hål där man kan spraya in i potentiometern.
    Även trimpotentiometrar blir dåliga. Spraya försiktigt på dem och vrid lite fram och åter, men var noga med att du ställer in dem i originalläget.
    Ett annat möjligt fel är en eller flera dåliga lödningar. Titta noga och löd om de som du tycker ser dåliga ut. En bra lödning ska vara blank och slät.
    Spraya även på högtalaromkopplaren och vrid den fram och åter några gånger.
    Övriga omkopplare har du redan sprayat, förstår jag.
    Jag är för demokrati, en generös
    flyktingpolitik och allas lika värde.

  19. #19
    Hifi-entusiast rveum's Avatar
    Ble medlem
    Jun 2005
    Innlegg
    298
    Tagget i
    0 Innlegg
    1 Kanal død på TR1000 /TR 1010 er i 90% av tilfellene deffekt utganskondensator, bytt disse på begge kanale og ladelytter samtidig, dette er vanlig service på disse og er ikke dette utført så bør dette gjøres selv om den virker.
    Disse fra elfa kan du bruke 67-545-27 det er 3300 uF 100 V og passer fint.
    Stue anlegg Tandberg 4038 pre&nbsp; Doxa 140 Singnature<br />Vintage anlegg Rotel RX 1603 Sony X339ES<br /><br />Har også Tandberg Huldra 2,4,6,8,9,10,11&nbsp; TR200 TR1000, TR 1010, TR 1040, Sølvsuper 2,5,10,11,12C og en del annet morro.

  20. #20
    Hifi-entusiast
    Ble medlem
    Mar 2011
    Innlegg
    194
    Tagget i
    0 Innlegg
    Jeg er redd at både Kjell Kranzberg og rveum er inne på noe vesentlig. Gammelt Tandberg utstyr er vel notorisk kjent for at loddepunktene blir dårlige med årene. De slet masse med enkeltsidige print, og tørrlodding.

    Du skriver at du ikke er ukjent med loddebolten. Ta på deg brillene, og sjekk alle loddepunkter. De skal være blanke, og kikk spesielt etter punkter som er grå og knudrete, eller hvor det ser ut som en "ring" inne i loddingen. Dette er punkter som har vært utsatt for mekanisk bevegelse under drift, og her blir det fort problemer. Det var ikke før Tandberd Data sin tid at de ble virkelig gode på lodding, men da ble det virkelig kvalitet på sakene.
    Dersom du trenger bistand ved loddingen, så får du heller ta kontakt. Bor ikke så mange minuttene unna.

    Lykke til.
    Hilsen Knut Runar

Side 1 av 3 123 SisteSiste

Skrive Tillatelser

  • Du kan ikke starte nye tråder
  • Du kan ikke svare på innlegg
  • Du kan ikke laste opp vedlegg
  • Du kan ikke redigere dine innlegg
  •  


 

Om Hifisentralen

    Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed