Grundig R1000 - noe å samle på?

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.155
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
For omtrent fem år siden fikk jeg en receiver som en venn hadde hatt liggende i et skap. Han mente at den skulle virke fint. Dessverre er det noen som har klippet av selve støpslet i etterkant. Ikke spør meg hvorfor, for slike mysterier skjer når enkelte mennesker er involvert.

Uansett så er det en ganske pen sak i såkalt bronse-design. De fleste bildene på nettet er i børstet alu, så det er åpenbart ikke den mest vanlige varianten. Den skal være på 2x35 watt, og være laget i 1981. Det er alt jeg vet om den. På dette bildet er den kombinert med en stilig kassettspiller, og det hadde vært artig å komme over en slik for å få et skikkelig sett.



Planen er å sette på nytt strømdeksel, og sjekke om den virker. Det tror jeg den gjør, men det kan jo være problemer som jeg ikke vet om. Er dette et såpass bra produkt at det er verdt slitet/utgiftene med recap eller annen rep? Låter en R1000 godt nok til å være verdt å satse noe på.

Planen er nemlig at den skal utgjøre grunnstammen i arveprinsens første anlegg. Opprinnelig var planen å kjøpe en T-amp fra eBay, men når jeg først har noe slik liggende så hvorfor ikke satse på den isteden? Jeg tror nok de små vennene hans vil bli mer imponert over denne her, pluss at den har litt mer krefter hvis det trengs. Den kommer til å bli kombinert med en billig DVD og høyttalere fra et eventuelt loppemarked, eller selvbygg av billigste type.

Er det noen som vet hvilken klangbalanse den har? Vi kommer neppe til å få koblet den opp på noen passende høyttalere for å teste før vi bestiller eller kjøper noen. Derfor hadde det vært greit å vite om jeg skal satse på noe i den mørke eller lyse enden av skalaen.

Og et siste spørsmål angår kablene. Som tysker fra den perioden så har den vel bare DIN, både til høyttaler og kilder. Finnes det slike av god kvalitet å få tak i her til lands, eller må slikt bestilles? Har for eksempel noen firmaer fortsatt kabler med DIN og RCA i hver sin ende? Og blir vi nødt til å bruke skytekabel til høyttalerne, siden DIN ikke er særlig kraftige saker? Det siste betyr ikke så mye, det skal jo være noe han skal ha lyd på gutterommet med. Men det som trengs er altså DIN til RCA (kun avspilling foreløpig) og DIN-plugger til høyttalerne (eller ferdig terminerte høyttalerkabler).

Dette ble langt og forvirrende. Jeg får skylde på altfor tidlig irsk kaffe... ::)

Det er forøvrig også interessant å bytte den mot en vanlig integrert forsterker hvis det finnes noen receiver eller Grundig-samlere der ute som kunne tenkt seg den. Det ser som sagt ikke spesielt høye krav som stiles til dette førsteanlegget, så en billig integrert japaner er like grei for han, hvis det betyr at han slipper å stresse med ukurante plugger.
 

Svein_B

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.04.2005
Innlegg
729
Antall liker
22
Sted
Lillestrøm
Om den er noe å samle på finner du vel ut når (om) du får lyd i den ;)


DIN kontakter og overganger begynner å bli vanskelig å få tak i.

Høyttalerterminaler finnes fortsatt hos Clas Ohlson. Det tar i hvert fall 1.5 kvadrat kabler, muligens 2.5 og burde være mere enn tilstrekkelig.

Overganger RCA til 5pin DIN er verre. Jeg tror jeg kjøpe de siste Elfa hadde for et par år siden.
De finnes imidlertid på Ebay


Svein
 

Kjell_Kranzberg

Hi-Fi freak
Moderator
Ble medlem
08.03.2005
Innlegg
3.385
Antall liker
3.402
Torget vurderinger
0
Om du vill sälja den eller byta bort den föreslår jag att du använder HFS bruktbörs.

Fem-polig DIN till RCA kan finnas hos www.ecotec-online.se
Maila och fråga!
Eventuellt kan jag få fram en sådan från en loppmarknad här i byen.
DIN-pluggar till högtalaranslutningarna kan du få två begagnade gratis av mig.
Skicka PM med namn och adress.
Jag antar att det är två sådana här du vill ha.
 

Vedlegg

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.155
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Hei Kjell og Svein.

Takk for tilbud om hjelp. Dere skal ikke se bort fra at jeg tar imot det tilbudet fra deg, Kjell. Først må jeg skru på et støpsel og sjekke at den lever. Og du har jo helt rett i det med bytte/salg. Det er selvsagt ikke min intensjon å kvitte meg med den, for jeg ønsker aller helst at den skal brukes i familien. Det med bytte var egentlig en digresjon, fordi det ikke er helt utenkelig som en siste utvei. Men aller helst så vil jeg få den til å fungere, og nå er jeg ganske optimistisk i den sammenheng.

Kommer tilbake til saken senere. :)
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.155
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Kjell Kranzberg skrev:
Bra!
Om du behöver servicemanual så finns den på www.elektrotanya.com
:)
Se der, se der. Jeg har hatt en særdeles søvnig dag i dag, og har ikke engang orket å høre på musikk. Derfor har det heller ikke blitt noen testing av Grundig-en. Men det kommer, det kommer. Og snart skal den fremstå i fordums storhet... hvis det finnes noe slik. Jeg har nemlig litt tro på at denne kan låte bra. Det var jo en periode da tyskerne forsøkte å gå japanerne i møte med kvalitet, og den har en ganske bra kvalitetsfølelse synes jeg.
 
Topp Bunn