Utgangseffekt, Huldra 7

Delle

Hi-Fi freak
Ble medlem
09.03.2007
Innlegg
1.496
Antall liker
267
Huldra 7 var den siste i Huldra-serien fra Tandberg med rør i utgangstrinnet.

Noen som vet hvor stor effekt den kunne levere?

Mvh
 

Delle

Hi-Fi freak
Ble medlem
09.03.2007
Innlegg
1.496
Antall liker
267
Takk.

Øvrige data, som forvrengning og frekvensrespons?

Mvh
 

rveum

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
29.06.2005
Innlegg
298
Antall liker
21
Torget vurderinger
3
Her står det litt om Huldra 7 http://sportsbil.com/tandberg/1965-circa-sweden-cat.pdf
Ikke så mye om frekvens respons men det står 20-20000 i katalog, rør bruker å være rettlinjet så det er komponeter rundt som begrenser dette og siden disse er over 45 år så kan mye med fordel byttes ut, hvis du skal ha den opp på hifi standard.
Huldra 7 spiller i alle fall med ren og varm lyd, men den er litt effekt svak.
 

Delle

Hi-Fi freak
Ble medlem
09.03.2007
Innlegg
1.496
Antall liker
267
Noen som tør ha en formening om hvordan denne, i tipp topp stand, vil stå seg sammenliknet med mer moderne SE-forsterkere?

Mvh
 

Rune.U

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.10.2006
Innlegg
1.054
Antall liker
15
Bare for å svare litt "flåsete",så vil denne i tipp topp stand spille rent og klart i forhold til mange av de nye rørforsterkerne. Dette er en smule kontroversiellt som utsagn,og det er jeg klar over. Nå har det seg i midlertid slik at mange av de relativt nye produsenter av rørutstyr med en viss sannsynlighet neppe kan ha hørt en rørforsterker fra den tiden de var eneste alternativ,og da særlig fra den tiden de var enerådende,men likevel ved enden av sin karriere. En rørforsterker skal da ikke høres dunkel og ullen ut,slik feks McIntosch har fått for seg.De er forøvrig ikke alene.
En H 7 vil spille rent og klart med den vintage-lyden man kan forvente fra en slik forsterker,med de riktige høyttalerne på plass . Uten å vite det sikkert,vil jeg absolutt anta at du ikke vil bli skuffet om du kan leve med små wattreserver.Vi skal derfor minne om lydfilosofien i de dage: Gode og lettdrevne høyttalere som lyder godt på små rørforsterkere.Dvs;nesten det fundamentalt motsatte av hva dagens generelle oppfatning er,men da med transistorutgaver som parameter. Med dagens utstyr er sistnevnte også en ganske riktig måte å anse det på,det er bare det at det er viktig å skjønne hva det var som lokket godlyden ut av de gamle sakene,og derfor se litt bort fra dagens barnelærdom i så henseende ;)
Mvh Rune :)
 

Rolf_Zetterberg

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
17.05.2005
Innlegg
202
Antall liker
43
Nja,så stor uteffekt kan man nog inte räkna med.Tandberg skriver själva i broschyren att den har 3W och det är nog ganska nära sanningen.Vi måste komma ihåg att databladen ger ofta MAX-siffror och 6W får man bara om alla komponenter runtomkring har vissa värden.Viktigt är t.ex katodmotstånd,anodmotstånd och anodspänning.På Huldra 7 är anodspänningen rätt,men katodmotståndet har högre värde och anodmotståndet(trafon)vet vi ingenting om.
Man måste nog räkna med under 4W i alla fall.
Och då kanske med en distortion långt över 10%!
Dessutom tror jag inte att det går att få 20-20000Hz plus minus några dB.
 

rveum

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
29.06.2005
Innlegg
298
Antall liker
21
Torget vurderinger
3
Ja det er ikke så mye effekt å få ut av Huldra 7, og den er fin som vintage spiller eller som en bra Ipod forsterker .
Hvis den skal brukes som et seriøst rør steg så er det bedre å bygge dette opp ut i fra Tandbergskjema med nye komomponener og bedre utgangs trafoer, men effekt er da ennå lav, skal du ha mere effekt så bør du vel se på en Push / Pull løsning
r
 

lars-chr

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
24.12.2005
Innlegg
301
Antall liker
104
Utgangseffekten er oppgitt til 2*3 watt ved 4 ohm. Den har en EL84-basert klasse A-forsterker. Forsterkeren er såvidt jeg vet tilnærmet lik den som sitter i båndopptaker modell 74B, muligens også Modell 5. Etter min mening gir forsterkeren meget god lyd, men utgangseffekten setter jo litt grenser for hvor mye "trøkk" du kan få ut av den. Jeg har brukt den litt med hodetelefoner (Sennheiser HD595) med svært godt resultat. De originale innebygde høyttalerne er derimot helt ubrukelige til alt annet enn talegjengivelse, så jeg har byttet ut mine med et sett med Clarion bilhøyttalere, og den har ingen problemer med å fylle stua med lyd. Jeg prøvde en gang å koble den til et sett med 70-talls trykkammerhøyttalere på 40 watt, og selv det klarte den å drive på en grei måte om man besinnet seg litt med lydnivået.

Her er det en film med radioen, samt båndopptaker modell 6, som må kunne sies å være en tidsriktig kombinasjon: http://www.youtube.com/watch?v=4FYCLsqwCC8
 

Delle

Hi-Fi freak
Ble medlem
09.03.2007
Innlegg
1.496
Antall liker
267
Takk for utfyllende og opplysende svar.

Jeg gir meg ikke helt enda; må spørre og grave litt til:

Hvorfor gikk de fra PP-trinn i de tidligere Huldra-modellene til SE i denne?

Mvh
 

lars-chr

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
24.12.2005
Innlegg
301
Antall liker
104
Delle skrev:
Takk for utfyllende og opplysende svar.

Jeg gir meg ikke helt enda; må spørre og grave litt til:

Hvorfor gikk de fra PP-trinn i de tidligere Huldra-modellene til SE i denne?

Mvh
Sannsynligvis av hensyn til lydkvalitet. Muligens også for å spare penger. Huldra 7 kan vel regnes som det første "ordentlige" hifi-produktet fra Tandberg. Man hadde jo også Huldra 6 som var lik Huldra 7 med unntak av at forsterkeren var ECL86-basert. Utgangseffekten her kan vel ikke ha vært mer enn 1 watt, og det er vel kanskje grunnen til Huldra 6s korte produksjonstid. Den var vel bare i produksjon et år eller to, om jeg husker riktig. Hvordan lyden i Huldra 6 er i forhold til 7 vet jeg ikke, men det kan kanskje andre svare på.
Jeg har forresten et utgangstrinn fra Huldra 7 liggende, komplett med trafoer og alt, som jeg hadde/har tenkt å bruke som hodetelefon(effekt)forsterker, men så kom jeg litt i "ulage" med koblingene til tonevelgeren/"klangregisteret", og siden har det bare blitt liggende. Sånn som jeg har forstått det går lydsignalet ut fra forsterkerkortet og til velgeren, hvor det blir "filtrert" gjennom diverse kondensatorer avhengig av hvilken stilling bryteren står i, og så sendt tilbake til forsterkeren igjen. Er det noen som vet hvordan dette kan "tjuvkobles" for å få lyd i det igjen?
 

Delle

Hi-Fi freak
Ble medlem
09.03.2007
Innlegg
1.496
Antall liker
267
Utgangspunktet for denne tråden var å gjøre nøyaktig det du beskriver her.. ;)
Ville bare forhøre meg litt om det var en god idè, og det mener jeg å ha fått bekreftet at det er.

Til det du spør om: Jeg har pt. ikke tilgang til annet skjema enn dette:

http://www.sportsbil.com/tandberg/Huldra 7 skjema og plasseringstegning.pdf

Uten tilgang til et apparat å observere, og med null erfaring med disse, så er det en tidkrevende greie å finne ut av venderne for høytalere, tonekontroll og lytt/tal-funksjonen.

Slik jeg har forstått det vil apparathøyttalen brukes som mikrofon ved bruk av "tal"- funksjonen. Signalet fra denne tilføres så inngangen på utganstrinnet, forsterkes og kan så lyttes til via den separate høytaler. Altså en slags "intercom"- funksjon.

Er alle vendere koplet fra på det kortet du har?

Mvh
 

lars-chr

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
24.12.2005
Innlegg
301
Antall liker
104
Ja, alt er koblet fra. Forsterkeren kommer fra en deleradio som jeg plukket fullstendig fra hverandre. Jeg ble litt overivrig under demonteringen og tenkte at "dette kan vel ikke være vanskelig å få koblet sammen igjen". Jeg har riktig nok ikke gjort noe forsøk med H7-forsterkeren, men derimot med en H8-forsterker, med dårlig resultat. Det som er verdt å merke seg er at H7 muligens er enklere i denne koblingen siden den kun har faste "lydbilder", mens H8 også har vanlige tonekontroller. Det er over et år siden jeg så på dette sist, men jeg tror det som stoppet meg var at jeg ikke hadde ork til å sette meg ned og finne ut hvilke ledninger som er hva, siden kretskortet ikke er merket med komponentnummer, og det ikke fremkommer klart hva som sitter på forsterkerkortet og hva som sitter i selve radioen. Det er jo tross alt 300 volt det er snakk om, så det gjelder å ikke overse noen koblingskondensatorer.
 

Delle

Hi-Fi freak
Ble medlem
09.03.2007
Innlegg
1.496
Antall liker
267
Side to i det skjemaet jeg linket til viser komponentplasseringen på LF-plata, riktignok uten at de elektriske forbindelsene er tegnet på.
Men sammenholdt med skjemaet skulle det kunne gå.

Spenningstilførselen består av 255V til EL84-rørenes anode via trafoene, samt 210V til ECC83s anode via R56 og R57.

Høytalertilkoplingen kan gjøres helt uten bruk av vendere; Det er bare å kople rett på trafoens to sekundærledninger.

Feedback fra utgangen går via nettverkene R70/C103 i serie med R58/CC95 til katoden på ECC83.

Tonekontrollen foregår, såvidt jeg kan forstå det, på to "plan". (Venderen A1 på skjema)
Den ene delen griper inn i tilbakekoplingssløyfa ved enten å kortslutte R58/C95 eller ved å innføre nettverket R35/C78 i paralell med ECC83s katodemotstand.
Den andre delen av tonekontrollen påvirker loudnesfunksjonen ved hjelp av blandt annet R38/C80.

(Alle komponentnumrene nevnt her er for høyre kanal. Venstre kanals nummerering finner du i skjema. ;D

Lytt/tal-funksjonen regner jeg med at du ikke skal bruke, så den forbigås i stillhet.

Mvh, og lykke til
 

Delle

Hi-Fi freak
Ble medlem
09.03.2007
Innlegg
1.496
Antall liker
267
Lars Chr., har du fått liv i den H7-utgangen din?

Mvh
 
J

JIGSAW

Gjest
Huldra 7 er oppgitt til 2x3 watt, men kunne nok vært mere da der er så mange mekaniske skiftere
som begrenser effektuttaket og lydkvaliteten.
Goodmans elementene som står i, er utrolig dårlige, hør heller på radioen via noen gamle SEAS fulltoner eller Philips fulltoner, da hører du forskjell. Men for guds skyld ikke modifiser radioen, da mister den sin verdi, dessuten er det styggedom å gjøre det, mot et så flott norsk industrihistorie.
 

JeppeW

Hi-Fi interessert
Ble medlem
29.01.2017
Innlegg
54
Antall liker
77
Hela 10 år senare. Någon som läser denna tråd ibland?
Jag är på gång att renovera en Huldra 7. Är det någon som har tegnet eller undersökt tonkontroll kretsarna mer i detalj?
Skjemat är ikke lätt att förstå. Min plan är väl annars att tegne min egen variant av hur disse kretsar fungerer.
Om någon redan gjort det så är jag intresserad att ta del av dette!
 

JeppeW

Hi-Fi interessert
Ble medlem
29.01.2017
Innlegg
54
Antall liker
77
Nu har jag gjort det själv, kartlagt tonkontroll kretsen.
Se bloggen Tandbergista under "Huldra 7 (100% tubes)".
 
Topp Bunn