vintage kabler?

BigSwifty

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.06.2004
Innlegg
3.625
Antall liker
3.746
Det finnes jo noen (også her på forumet) som mener at vintage-komponenter spiller fletta av nåtidens stash.

Men hva med kabler? Jeg spør fordi jeg akkurat nå sitter og lytter på et par audioquest ht-kabler, tror det er Indigo. Var vel nummer tre fra toppen hos audioquest for 10-12 år (?) siden.

Poenget er at de låter kjempebra. Ikke veldig "oppløst" - som jo er veldig på moten nå - , men likevel er all musikken der. Jeg hører til og med ting på "Amused.." som jeg ikke har hørt før!

Supertight og dyp bass og en mellomtone som innimellom er magisk.

Noen andre som har lignende erfaringer?
 
N

nb

Gjest
Jeg er temmelig sikker på at signifikant utvilking på dette feltet er ganske nøyaktig lik null de siste 50 årene, så ingen grunn til at noe som er 10-20-30 år gammelt ikke skal funke strålende med mindre de er tungt oksyderte eller lignende.
 
O

OldBoy

Gjest
Jeg har ikke tenkt så nøye over hvor bra eller dårlige gamle kabler er. Jeg har en bunke nyere og eldre kabler liggende på lur i en skuff, og bruker dem om hverandre når det dukker opp et behov, for eksempel når det kommer en kamerat innom med en av sine bokser for å kjøre en test, når jeg oppgraderer, eller jeg møblerer litt om her hjemme. Da roter jeg frem den kabelen som har den riktige lengden og den riktige termineringen.

Det eneste problemet jeg har merket med veldig gamle kabler, er at isolasjonen kan ha en tendens til å bli sprø og at det kan oppstå krakelering. Da er det over og ut.
 

Rune.U

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.10.2006
Innlegg
1.054
Antall liker
15
De egenskapene du framhever kan likegjerne oppnåes/filtreres med en gammel,som ny kabel.-Dyr,billig eller hjemmelaget.Det som vesentlig kan påvirke lyden i en kabel er nok skjermingen fra andre nærliggende elektriske støykilder,eller magnetisme.Lederegenskapene forøvrig heller jeg sterkt til at har vært de noenlunde samme i alle år. :)
Mvh Rune
 
K

kbwh

Gjest
Jeg har adekvate lengder av både Isoda og Monsterhagesslanger liggende. Får sikkert brukt dem til noe en gang. Jeg har en teori om at Isoda kan låte ganske likt Au24, forresten. De er omtrent like tynne.
 

BigSwifty

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.06.2004
Innlegg
3.625
Antall liker
3.746
Noen som kan tipse om noen glemte klassikere? Selv angrer jeg veldig på at jeg solgte et par Monster sigma retro gold for en 5-6 år siden.
 

DAChild

Hi-Fi freak
Ble medlem
05.01.2004
Innlegg
1.217
Antall liker
118
Torget vurderinger
2
Må bare nevne VanDenHul mkII et eller annet, er imo den mest analoge kabel som er produsert............
 
G

Gjestemedlem

Gjest
DAChild skrev:
Må bare nevne VanDenHul mkII et eller annet, er imo den mest analoge kabel som er produsert............
Hadde noen VDH the Wind MkII i bruk lenge. Vet ikke om det er de du sikter til? Det er en hybridkabel med sølvbelagte koppertråder. Greie nok kabler det, men jeg har ikke målt de så mye opp imot andre kabler jeg har hatt i bruk, så de har stort sett ligget i en skuff de siste årene. Fungerer nå som i moderenes stue i et greit budgettoppsett.
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.155
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
VdH Mc 102 MkII er kanskje kabelen som det menes her. Det er regnet som en klassiker i kabelutviklingen. Men ærlig talt kan vel ikke et produkt som var i produksjon for 15 år siden regnes som vintage. Det er vel å tøye strikken en god del lenger enn normalt... ;) . Det er nok få kabler som fortjener vintage-stemplet foreløpig, i og med at bruken av gode kabler er et såpass "nytt" fenomen. Isåfall er det kabler som de originale Monster eller Supra som fortjener en slik betegnelse. Og det er kabler som jeg ikke tror noen synes er så veldig interessante å bruke i dag. I den grad det ble brukt noe annet enn originale kabler i forne dager, så er det vanlig nettkabel til høyttalerne som er synonymt med vintagekabel.

Jeg har forresten et par MC 102, pluss noen matchende høyttalerkabler fra VdH, som jeg skal teste i kombinasjonen med Xindak MT-3 og Audio Alchemy DDE V.1.0 til helgen. MC 102 gav utrolig mye for pengene i sin tid. "I løs vekt" kostet de rundt 200 pr. løpemeter for 20 år siden. Mtp lydkvalitet pr krone var det ganske rimelig, sammenlignet med andre esoteriske løsninger som ofte låt dårligere.

Jeg har forøvrig god erfaring med Nordosts teflonisolerte, hvite internkabler som høyttalerkabler i vintage-oppsett. Slike anlegg har jo en tendens til å låte i overkant mørkt noen ganger, og den stramme flatline-kabelen rydder godt opp i grumset. Det er en perfekt kabel til Celestion SL6 i de fleste kombinasjoner, og koster godt under hundrelappen. En enkel kabel som for mange har vært redningen i en litt for mørk hverdag med trang økonomi.
 

nma

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.12.2003
Innlegg
4.702
Antall liker
522
Torget vurderinger
1
AQ Indigo var rundt nr tre fra bunn, ikke toppen. Husker jeg kjøpte mine for 80kr meteren. Til den prisen er de jo et kupp! Vet ikke hva som skjedde med Audioquest. Det begynte paradoksalt å gå nedover med dem når de begynte å lage kabler med tegneserieaktig utseende, men det var kanskje bare en tilfeldighet. En av de første haifai-kabler jeg eide var også VDH 102mk2 + Flatline Black Knight.
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.155
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Mine første kabler etter skytestrengen var kassert ble Monster standard 4 kvadrat til høyttalerne, og en "no name gullkabel" til linjesignaler (før cd-æraen). Det låt strengt tatt mørkere enn graven, he he he. Ikke noe jeg ville ha brukt på datidens utstyr i dag, sett bort fra transistor + ikke for gode minimonitorer. Selv om jeg liker den varme og gode retrolyden like godt som noen andre, så går det litt grenser for meg på det området. Erfaring har lært meg at legger du for godt merke til diskanten så er det feil, men ulltepper foran høyttalerne er like feil.

VdH er ganske artige kabler. De er livlige bidragsytere til helhetsbildet, og jeg synes ikke at de som kom fra nederlenderen for 20 år siden er utrangerte enda. Det finnes nok bedre kabler på alle områder, men alt i alt så er de fremdeles gode kabler til allround-systemer. Men jeg går nok inn i en ny periode med grubling over kabling fremover, i og med at det kommer ny hw inn i systemet denne uken.

Men nå skal ikke jeg kapre en tråd som ikke er min, så fortsett med praten om vintage-kabler :)
 

KW

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.11.2002
Innlegg
6.388
Antall liker
389
Sted
Bærum
Torget vurderinger
1
Jeg husker ikke hvor lang tid det er siden disse ble kjøpt, men mener bestemt at det må være godt over 20 år siden.
Noen som vet?



Mvh.KW
 

Vedlegg

Topp Bunn