Resultater 1 til 5 av 5

Tråd: Bose 901

Abonnér på denne tråden
 1. #1
  BjornE
  Guest

  Bose 901

  Antar at jeg blir en av de få vennene til Prof. Dr. Amar Bose's første kunstverk. Har altså to Bose 901 mk VI høytalere i hovedanlegget. Drives av de største forsterkerene fra Embla (600w/8ohm, klasse D) og lyder avsindig engasjerende.

  Rommet er ca 80m2 og lyden er oppløst, kraftig og fulltone. Bruker en Behringer 2496 Ultracurve Pro som eq istedenfor Bose standard eq og har et antall forskjellige oppsett for vinyl, cd og pc som er hovedkilden. Har også noen andre kurver liggende, party, sub etc.

  Bose 901 kjøpte jeg øyeblikkelig når jeg endelig fikk kjøpt et stort nok hus og har aldri angret siden. I mine ører vil Bose 901 altid være bedre enn alt. Dette har en grei historisk forklaring. I 1977 hørte jeg Savage Rose i en kjeller i Trondheim. De hadde kun et enkelt miksebord og to 901 bak frem som PA og lyden og stemmningen var så enorm at det holder enda.......

  Ellers er det merkelig å eie to så kontroversielle høytalere. Dersom man søker rundt i fora ser man at ca. 50% av folket ikke kan få sagt nok negativt om 901 mens den andre halvdelen ikke kan få sagt nok positivt. Det finnes svært få som ikke har en mening om Bose 901. Videre er det merkelig å eie og tilbe høytalere som til de grader er lukket med hensyn på kompetanse om hvordan konstruksjonen virkelig er utformet utover at de er ni relativt små elementer som kjemper sammen og at det er fulltone elementer. 901 har IKKE delefilter, noe som antagelig forklarer mye av lydkvaliteten.

  Som konklusjon; Bose 901 er høytalere man ikke kan teoretisere om, designet er altfor lukket og ukjent. Man må prøve dem hjemme og det er vel kanskje derfor det er få som utaler deg positivt om 901, det er ikke veldig mange som virkelig har hørt dem, godt plassert i et godt rom meg skikkelig tilbehør.

  Derfor er det flere Bose 901 eiere her så heng dere med!!!!!

 2. #2
  Hifi Freak coolbiz's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Sted
  Sydvestlandet
  Innlegg
  7,563
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bose 901

  En venn av meg har et sett 901 stuet vekk på loftet. Mk III eller IV tror jeg de er. Gamle. De låt aldri bra hos ham fordi han hadde dem i en bokhylle og drev dem med uegnet elektronikk.

  Men jeg husker jeg lånte dem av ham en gang for 5-6 år siden og satt dem opp med skikkelige stativer og anstendig elektronikk. Mitt inntrykk var var at de er nærmest ubrukelige til det meste av akustisk musikk, men dæven så moro det var å spille rockekonsertopptak fra 70/80-tallet på dem! Akkurat den rette PA-følelsen, dynamikken og grooven. Ikke akkurant rent eller ufarget, men med veldig driv og høy luftgitar-faktor. Fin party-høyttaler.

  Din bruk av en Behringer er interessant. Husker at jeg kikket inni den orginale EQ-boksen til mk III og utførelse og komponentkvalitet var ikke spesielt imponerende prisen tatt i betraktning.

  Skulle gjerne sett en oversikt over de forskjellige revisjonene.
  "What is important to the eye, is not necessarily important to the ear." -Siegfried Linkwitz (1935-2018 )

 3. #3
  BjornE
  Guest

  Bose 901

  Hei!

  Hyggelig men en venn. Ja, jeg skulle også likt å se nærmere hva som har skjedd opp gjennom revisjonene, men Bose har en fullstendig "non tech" holdning. Ikke engang mulig å finne ut hvordan systemene er koblet internt, langt mindre offisielle frekvensrespons kurver eller anbefalte eq kurver. Kun info som er silet veldig, veldig kraftig gjennom en dyktig markedsføringsavdeling.

  Imidlertid er det nok mye som har skjedd. Etter sigende er mine Mark VI forbedret ikke mindre enn drøyt 1100 ganger siden den originale Bose 901 kom på markedet på 60 tallet.

  Interessant det du sier om dine opplevelser av Mark III. Mark VI har beholdt mye av det positive, men er blant annet uovertruffen på pianomusikk og klassisk i tillegg til en gigantisk rockehøytaler. Tror den er noe sær på plassering, ikke spesiellt i rommet men kvalitet/overflate på bakvegg. Dette opplagt pga. 8 drivere bakover og en forover. Mine står plassert foran en vindusvegg, med ca. 50 cm avstand. Ekstremparty løsningen, der alle skal høre Trance og techno, er rett og slett å snu høytalerene, 8 elementer fremover. Det gir et ufattelig lydbilde.

  En annen ting med systemet er selvfølgelig at eq. kvalitet er svært viktig. Denne må fungere i hele frekvensbåndet og må styre ut effektforsterkere som kan levere mye effekt i området under 130Hz.

  Behringer eq. kurven har nesten 20db forsterkningsforskjell mellom minimum ved rundt 600Hz og maks ved 30Hz. Ellers følger høytaleren en helt fysisk kurve i forhold til det man kan forvente av en fulltone enhet. Kurvene jeg benytter er konstruert med utgangspunkt i en romkorreksjonskurve, tatt opp med mic. og det hele som er tilpasset fysiske lover som tross alt gjelder og kompensert for rommet forøvrig.

  Videre har høytalerene en del interessante egenskaper, blant annet tåler de at du stikker høytalerledningene rett i 220Volt uttaket og spiller en pen 50Hz. Portene bak har en enorm lufthastighet som får persienner til å svinge pent i takt med musikken og dessuten er de kabinettene svært små.

  Som det går frem av dette - jeg har funnet mine høytalere, men forventer ikke at alle følger meg.......

 4. #4
  slowmotion
  Guest

  Bose 901

  Jeg brukte 901 i over 10år, fra ca 1975 og utover.
  Hadde også litt erfaring med 801 og proff effektforsterkerne til Bose fra den tiden.

  Disse høytalerne trenger vanvittig med effekt for å lyde bra,
  med dine Embla 600w er du nok godt på vei, men jeg ville vel
  prøvd enda et nummer større...

  901 er vel de eneste høytalerne fra Bose som er noe å spare på...
 5. #5
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  May 2006
  Innlegg
  308
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bose 901

  Gammel tråd..
  Javel, er det noen som har hørt om Bose 800? Jeg har ikke hørt 901 serien men for en lyd det kan være i 800!! Bedre oppheng på elementene i disse, impregnert lærret som varer. 8ohms utgave.
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  
  Reparerte høyttaler element og annet vintage utstyr.. Men tar en jobb hvis det er noe interessant

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed