Trådløs tilkobling av subwoofer

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.839
Antall liker
1.991
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
For et par minutter siden - mens jeg satt og nistirret på bildet av en SVS subwoofer i en annen tråd om subwoofere, falt jeg i dype tanker. Veldig dype tanker.

For å tenke høyt sammen med ekspertisen – ikke le av meg nå: Hvis – jeg sier fortsatt ”hvis”, men håper på noe mer – jeg kjøper en slik SVS sub - eller noe tilsvarende - og enda en Squeezebox, slo det meg at jeg kan koble den ekstra Squeezeboxen rett inn i den nye suben og synkronisere Squeezeboxen som går til fronthøyttalerne med Squeezeboxen som fôrer suben. Dermed kan jeg plassere den nye suben ganske fritt i stuen – uten å måtte tenke på skjemmende kabelstrekk.

Finjustering av synkroniseringen bør jeg kunne få til ved hjelp av den kontinuerlige fasejusteringen som enkelte subwoofere har – ingen av mine, dessverre.

Kunne jeg få signalet trådløst frem til subwooferen, er jeg et kjempeskritt videre. En ekstra Squeezebox koster dessuten adskillig mindre enn de 5-6-7 metrene med signalkabel som kunne ha vært alternativet, men som det er helt uaktuelt å ha tvers over stuegulvet. Jeg er oppmerksom på at Squeezeboxens DAC muligens kan skape problemer – den kan ha svakheter i bassen som gjør det vanskelig eller umulig å få til en god integrasjon med fronthøyttalernes bass.

I og for seg kan jeg jo prøve denne måten å gjøre det på med de subwooferne og de Squeezeboxene jeg allerede har – men jeg forestiller meg at det med trinnløs fasejustering måtte bli prikken over ien.

Men altså – hva sier dere? Vil det ha noe for seg å koble en sub til anlegget på denne måten??
 

Hornlyd

Æresmedlem
Ble medlem
01.04.2005
Innlegg
15.597
Antall liker
4.760
Torget vurderinger
9
Jeg har SONOS og det er noen ganger en bitteliten tidsforsinkelses forskjell mellom de forskjellige sonene (når jeg kjører party mode eller kobler flere soner sammen)
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.839
Antall liker
1.991
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
At signaler som skal være synkroniserte, ikke er det, er naturligvis et kjempeproblem. Særlig hvis synkroniseringen er variabel - slik at man aldri kan være sikker på noen ting.
 

Valentino

Æresmedlem
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
18.002
Antall liker
3.668
Sted
Ottestad
Fryktelig dyr signalkabel du bruker, Ulf-B. ;D
Og om du skulle kvitte deg med et signalkabelstrekk får du jo Squeezeboxens strømkabel å hanskes med til gjengjeld.
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.839
Antall liker
1.991
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Hehe - problemet er at Squeezeboxer er så latterlig billige. Den store utfordringen er å få usynlige og snublefrie kabler til en konkurransedyktig pris. Andre typer kabler er dessverre helt uaktuelle - sier sjefen.
 

Valentino

Æresmedlem
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
18.002
Antall liker
3.668
Sted
Ottestad
Jeg bruker noen syltynne signalkabelgreier fra Elfa, men de er "ganske dyre", iallefall en halv SB3 i lengden du nevner.

www.elfa.se, søk opp "PTFE-isolerad, skärmad signalkabel". Hvit og tynn.
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.839
Antall liker
1.991
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Close, but no cigar. Du skal få poeng for å prøve - men jeg tror at du undervurderer problemet. Det er ille nok å tenke på hvordan man skal få lurt inn en subwoofer i stuen – men det bør være mulig. I verste fall får jeg kle den ut som et salongbord eller et avlastningsbord, og sette en lampe og/eller en blomstervase på den.

Derimot lider sjefen her hjemme av kabelallergi. Når hun sier ”usynlig” kabel, er det ”usynlig” som menes – bokstavelig talt. Alle hifikabler i stuen er – og skal forbli - usynlige. Andre kabler også, for så vidt. Eneste unntak fra usynlighetsregelen er en 1 meters høyttalerkabel som ikke helt klarer å gjemme seg bak den ene høyttaleren – noe jeg aller nådigst har fått aksept for. De kablene kostet flesk - men har til gjengjeld en fet look som falt i smak. Forslag om nye 5-6-7- meter - i verste fall 15-20 meter - signalkabel faller neppe i smak - uansett farge.

Nei – hvis det skal bli subwoofer i stuen, må det bli en trådløs løsning. Spørsmålet er bare om det er mulig å få det til å fungere. Kanskje ikke så lurt å bruke Squeezeboxer, men finnes det ikke andre trådløse teknikker i disse trådløse tider? Det er nemlig ikke bare synkroniseringsproblemet som må løses – også nivåkoordineringsproblemet må finne sin løsning. Jeg tenker meg å regulere lyttevolumet på hovedhøyttalerne via forforsterkeren – men hvordan får subwooferen beskjed om det? Det er selvsagt mulig å justere volumet på subwooferen via Squeezeboxen fra PCen – men da må jeg løpe til og fra PCen hver gang jeg justerer lyden. Upraktisk – og dessuten skal det godt gjøres å treffe nivået på suben riktig hver gang.
 

Valentino

Æresmedlem
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
18.002
Antall liker
3.668
Sted
Ottestad
Oj. Men lampeledninger og slikt da? Har dere alle lamper intergrert i tak og vegger? Før jeg stiller diagnose kan det være greit å vite slikt. ;D

Seriøst: Så du noengang hvordan stuehifien min er gjort? Totalt 35cm synlig ledning, men da dekker subwooferne 90cm. Subwooferne dobler som ottomaner også.
Lang tråd med mange bilder som heter "Gli diffusori e elettronica del Valentino".

Seriøst 2: Kan du lage koblingspunkt i gulvet for signal- og strømkabel? Kom pluteselig på at KindOfBlue har 220V midt på gulvet i kjøkkenet sitt. (Pent kjøkken forøvrig.)
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.839
Antall liker
1.991
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Takk for hjelpen! Jeg har studert anlegget ditt - kjempeflott anlegg! Jeg har studert layouten på stuen min - ikke mulig å gjøre tilsvarende her, eller tenke på å legge inn nye skjulte kabeltraseer. Ikke minst har jeg studert Squeezeboxens muligheter og begrensninger nå i ettermiddag.

Det blir ikke lett å få til trådløs tilkobling av subwoofer. Ikke via Squeezebox. Det ser jeg nå, når jeg går dypere inn i materien.

Som sagt - jeg har amatørstudert SqueezeCenter litt – nå etter arbeidstid. Det som står der, tyder på at synkroniseringen av to Squeezeboxer er ganske romslig. Defaultverdien er 30 ms – hvilket betyr at det tillates at to Squeezeboxer kommer 30 ms ut av fase før forskjellen korrigeres. Omregnet til avstandsforskjell mellom høyttalere, tilsvarer dette at man i utgangspunktet synes at det er helt greit at to høyttalere flytter seg i størrelsesorden 10 meter i forhold til hverandre. Det er jo helt hinsides – sammenlignet med de marginene man vanligvis opererer med i hifi og i hjemmekinooppsett. Nå kan man velge en lavere verdi enn defaultverdien – men risikerer til gjengjeld at korreksjoner skjer oftere – og det virker sikkert forstyrrende inn. Vi snakker tross alt om små hifimarginer.

Derimot er det fullt mulig å synkronisere lyttevolumet på to Squeezeboxer – så den siden av saken kunne sannsynligvis ha blitt løst. Skjønt, jeg er litt usikker på hvordan dette vil fungere når man bruker analoge utganger på den ene Squeezeboxen og digital utgang på den andre Squeezeboxen. Nåja – det siste kunne man sikkert ha funnet ut av, men det frister ikke å bruke tid på dette nå som synkroniseringen ser ut til å være altfor unøyaktig.

Det betyr at ”prosjektet” mitt legges på is inntil videre – i påvente av mer anvendelige trådløse løsninger. Trådløst må det være – dagens ferske oppmåling av fri, synlig kabel viste 65 cm synlig lampeledning i hele stuen. Sammen med min ene meter synlige høyttalerkabel, har vi nådd fruens maksimumsverdi for denslags.
 

Fenalaar

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.05.2002
Innlegg
6.808
Antall liker
3.073
Sted
Narvik
Torget vurderinger
3
Umm - hvis en benytter seg av iTunes som streamer til AirPort Express (APE), så kan den streame til flere slike samtidig. Da vil en kunne bruke en egen APE til en sub. Hvorvidt en kan få forsinkelser mellom to APE, se det har jeg ikke aning om... ;)

Johan-Kr
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.839
Antall liker
1.991
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Ettersom langvarig fintenking er ganske strevsomt, tok jeg like gjerne tyren ved hornene nå i ettermiddag. Greit å bli ferdig med slikt. Nappet ut den ene Squeezeboxen fra PCrommet, koblet den opp på suben i TVstuen, gikk inn i Squeezeboxmenyen og synkroniserte denne med den Squeezeboxen som sto der fra før av. Stilte inn på 1 ms synkroniseringsgap, og variabelt og synkronisert volum på begge Squeezeboxene.

Og? Jo - det fungerte på et vis. Det var likevel ett eller annet udefinerbart romlete ved klangen som gjorde at jeg ikke løp rundt og ropte "Yesss!!" i flere minutter. Mulig at det var litt vanskelig å treffe nivået riktig - Squeezeboxen hadde et høyere analogt nivå ut enn surroundprosessoren som vanligvis styrer suben. Jeg er likevel åpen for at dette i bunn og grunn er et synkroniseringsproblem. At Squeezeboxene ikke klarer å opprettholde en så pinlig nøyaktig synkronisering som surroundprosessoren klarer - og at dette gir seg utslag i en ikke helt tilfredsstillende integrasjon. Vel tilbake til slik det pleier å stå der nede, synes jeg igjen at det spilte slik det skulle. Mye klarere og ryddigere.

At de to Squeezeboxene ikke alltid var enige om hvilken som skulle sitte i førersetet, er en helt annen sak - og jeg antar at det kan løses - men plutselig spilte anlegget en helt annen melodi enn det som sto i displayet på den Squeezeboxen jeg siktet på med fjernkontrollen - for da hadde den andre Squeezeboxen reagert først på kommandoene. For å konkludere: Eksperimentet ga ikke umiddelbart mersmak - for å si det på en annen måte. Den som lever, får se - hvis høsten varter opp med en skikkelig møkkaværsdag, kan det hende at jeg lar sopptur være sopptur og heller rigger meg til med sub og hele greia i stuen - for en endelig test.
 
Topp Bunn