Sideplassering av subwoofere

Hornlyd

Æresmedlem
Ble medlem
01.04.2005
Innlegg
15.073
Antall liker
4.179
Torget vurderinger
9
Er det noen som kan litt om dette med å sideplassere subwoofere?

Mener å ha lest at det er en god løsningen mtp timing og stående bølger.

Anyway, mitt beskjedne rom tillater en slik plassering og det kunne jo alltids vært morsomt men noe fra 20 til 30 Hz, gjort på en skikkelig måte vel og merke :)
 

Vedlegg

registrert

Hi-Fi interessert
Ble medlem
17.05.2011
Innlegg
64
Antall liker
12
Ideen med å plassere subber mot sidevegg dekker helt eller delvis to behov hvor én forutsetning mangler.
Behovene er økt effektivitet og å redusere effekten av førsterefleksjoner, og den manglende forutsetningen er mulighet for løpetidskorrigering. Hjørneplassering på golv er den plasseringen som best dekker disse to behovene.
Plassering mot to vegger og gulv er 6dB mer effektiv enn en plassering midt på golvet, (men hvor mye av denne effektivitetsgevinsten som i praksis kan nyttiggjøres avhenger av om det er ”fronthjørnene” eller ”bakhjørnene” som benyttes). Plassering mot én vegg og gulv er 3dB mer effektiv enn en plassering midt på golvet.
Hjørneplassering utsetter og reduserer førsterefleksjoner mest. Plassering av subber i ”fronthjørnene” forutsetter at subber og hovedhøytalere løpetidskorrigeres. Dersom en ikke rår over en enhet som kan utføre løpetidskorrigeringen, kan subbene plasseres på definerte plasser på sideveggene. Husk at sideveggene når helt til ”bakhjørnene”. De definerte plassene på sideveggene ligger like langt fra lytteposisjonen som de respektive hovedhøytalerne. For å finne disse plassene er det bare å sette den berømmelige tenkte passeren i lytteposisjonen, og dra passerbenet gjennom hovedhøytalerne og videre gjennom veggene. Dersom du er åpen for ”bakhjørnene”-plassering, og passerbenet ikke treffer ”bakhjørnene”, og du er litt rusten med geometriutregninger, er det bare å flytte ”passerspissen”, og slå en bue på nytt. Dersom lytterommet er bredere enn lengden, kan det hende at det ikke lar seg gjøre å definere et geometrisk sted på sideveggene. Da er bakveggen et alternativ.
Hvorvidt denne eksersisen har noen særlig virkning på effekten av stående bølger i et lite rom utfordrer jeg andre å uttale seg om. Jeg ser vel heller at nytten ligger i å få nullet løpetidsforskjellene.
Jeg har erfart at løpetidsforskjeller kan ha høyst ulik virkning. Jeg har opplevd at en innbyrdes fysisk forskyvning på under 5cm har fått et system delt ved 100Hz til å ”falle fra hverandre”, og at DSP-tilført forskyving på tilsvarende betydelige lengder ikke umiddelbart kunne merkes.
Jeg har hørt velfungerende anlegg hvor både lytteposisjon og subber delt ved 100Hz er plassert mot bakvegg. Selv har jeg prøvd løpetidskorrigerte basser, delt ved 264Hz, plassert inntil stolvangene på lytteposisjonen, uten at bassene stakk seg plagsomt ut. (Ideen med en slik plassering er at rommet trykksettes minimalt, med reduserte refleksjonsnivåer til følge. Om det forholderseg slik når alle bidrag summeres er har jeg ikke satt meg inn i.)
Jeg oppfordrer til å forsøke sideveggplassering, og jeg vil også tro at ”bakhjørnene”-plassering med normal subbdelefrekvens med hell kan benyttes selv om lytteposisjonen er trukket vekk fra bakvegg.
 

lyd.no

Bransjeaktør
Ble medlem
14.03.2012
Innlegg
1
Antall liker
0
Fant denne tråden under research til et påtroppende bygfeprosjekt:
AudioRoundTable.com: Pi Speakers => Helper Woofer Location
Der sies det at i dette frekvensbandet er ikke absolutt fase en fordel og dermed kan man ha større spillerom. Selv om det poengteres at lydkilden bør være på lyttelinje med øre/høytaler..
Har tilgode å prøve selv men der er iallefall litt input fra andre som kan mer enn meg:)
 

LMC

Æresmedlem
Ble medlem
03.08.2006
Innlegg
22.584
Antall liker
8.415
Sted
Drøbak
Torget vurderinger
33
hvorfor ikke en estetisk coffe table løsning?
mvh
Leif
 
Topp Bunn