Politikk, religion og samfunn Russland - En tikkende bombe eller bare fjas?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • JMM

  Slava Ukraini!
  Ble medlem
  27.11.2016
  Innlegg
  4.457
  Antall liker
  4.105
  Sted
  Fredrikstad
  Torget vurderinger
  3
  det er vel ingen tvil om at russland og kina vil destruere den rettsorden (institusjoner og prinsipper) som usa - i all sin hyklerskhet, vil mange hevde - har vært garantisten for, og som vi har høstet store frukter av; ikke bare materielt, men også frihetlig.

  De vil i alle fall gjøre sitt beste og det er godt mulig de lykkes. Noe de også ville satt seg for om krigen i Ukraina aldri hadde hendt.
   

  Bx

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  04.08.2005
  Innlegg
  7.936
  Antall liker
  3.410
  Putin har vel beredt grunnen for eventuell full mobilisering, gjennom å ha erklært at Russland er i krig med Nato. Så selv om jeg gjerne skulle trodd noe annet, virker dette til å bli langvarig. I tillegg vil Russland før eller siden lære av sine strategiske feil.
  Det vil NATO også. De har vel lært ganske mye allerede. Russland har ikke en sjanse mot et stridsklart Nato.
   

  Espen R

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  25.03.2002
  Innlegg
  8.558
  Antall liker
  1.360
  Fatter ikke hvordan du leser hvis dette er hva du fikk ut av det jeg skrev.
  Det jeg mener er at det er brekkpunkter i historien. Hvordan retning vi beveger oss i. Skulle Putin vinne dette, så vil noen av våre nærmeste land i større grad bevege seg i en autoritær retning, som Ungarn. Og flere land kan følge etter. For ikke snakke om hva Kina i to-spann med Russland kan finne på å gjøre for å utfordre den bestående verdensorden.

  Derfor har det betydning for de nærmeste generasjoner i vår del av verden om vi lar Putin vinne, eller ikke.
   

  JMM

  Slava Ukraini!
  Ble medlem
  27.11.2016
  Innlegg
  4.457
  Antall liker
  4.105
  Sted
  Fredrikstad
  Torget vurderinger
  3
  Hvis du ser i et veldig langt perspektiv, så er jeg enig. Før eller siden må mennesket som art og gruppe bevege seg oppover på evolusjonsstigen. Det er på en måte ingen annen vei å gå. Men tilbakeslagene kan være brutalt voldsomme underveis.
  Så det er bare et spørsmål om tid.

  Et spørsmål om tid.... 🙄 Evolusjon opererer over titusener og hundretusener av år og så langt er det det fint lite å vise til av resultater innen annet enn teknologi. Sosiologisk har vi stått på stedet hvil. Og selvsagt er det en annen vei å gå: den motsatte. Historien er full av eksempler på samfunn og sivilisasjoner som har gått til grunne på eget initiativ. Å anta at det samme ikke kan hende oss er kun et eksempel på den sedvanlige hubris og mangel på selvinnsikt som alltid har plaget menneskeheten.
   

  Espen R

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  25.03.2002
  Innlegg
  8.558
  Antall liker
  1.360
  Et spørsmål om tid.... 🙄 Evolusjon opererer over titusener og hundretusener av år og så langt er det det fint lite å vise til av resultater innen annet enn teknologi. Sosiologisk har vi stått på stedet hvil. Og selvsagt er det en annen vei å gå: den motsatte. Historien er full av eksempler på samfunn og sivilisasjoner som har gått til grunne på eget initiativ.
  Evolusjonen går bare i en retning, oppover. Hvis vi gang på gang ønsker å nesten utslette oss selv for så å begynne på nytt, så kan vi velge det. Men før eller siden tar vi neste steg.
  Men nå er vi litt over i filosofien.
   

  OKA

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  21.03.2002
  Innlegg
  1.204
  Antall liker
  317
  Åpent spørsmål hvor levedyktig intelligent liv er. Basert på hvor fort det ble liv på jorden, kan man anta at liv er vanlig i universet. Siden vi ikke har blitt oppsøkt av intelligent liv så vidt vi vet, kan ting tyde på det ikke er så vanlig. Fra vi hadde teknologi som kunne gi tegn på at vi eksisterer (radiobølger) til vi utviklet selvutslettende teknologi tok det bare 50 år.
   

  lars_erik

  Rubinmedlem
  Ble medlem
  19.10.2006
  Innlegg
  33.143
  Antall liker
  18.118
  Sted
  Hades
  Torget vurderinger
  0
  Men snart er det nok på tide å normalisere forholdet til russland igjen.

  Istykkerbombe Grozny? Nei nå må vi normalisere forholdet!
  Angripe Georgia? Nei nå må vi se å normalisere forholdet!
  Underminere demokratiet i Ukraina? Nei nå må vi se å normalisere forholdet!
  Bombe sykehus i Syria? Nei nå må vi se å normalisere forholdet!
  Annektert Krim? Nei nå må vi se å normalisere forholdet!
  Folkemord i Ukraina? Nei nå må vi se å normalisere forholdet!
  Det er nok en stor grad av sannsynlighet for at dette vil være en realitet. Hvertfall så lenge at markedskrefter og økonomisk vinning forblir styrende på samme måte som nå. Det igjen vil kunne være en trussel mot våre demokratier; større og større forskjeller og sosial nød vil kunne medføre sosial uro og radikalisering.
   

  Dr Dong

  Æresmedlem
  Ble medlem
  23.01.2011
  Innlegg
  12.334
  Antall liker
  10.589
  Sted
  landskapet uten motstand
  litt ot, dette, men noe må vi foreta oss mellom telling av tanks og gjentagelser om det som alltid var kjent.

  å tenke i teleologier (aka målrettethet) er en gammel øvelse hva angår utviklinger på mange plan. darwin tok jo rotta på aristotelisk teleologi i de mer globale ting. men av en eller annen merkelig grunn så består overbevisningen om at utviklingen, historien eller hva det nå er, har et mål. og selve uttrykket «utviklingsteori» antyder noe av det samme; noe vikles ut og når et mål. et potensiale virkeliggjøres. det er en retning der, mot et mål.

  men hva er vel et mål innen darwins tenking? en av de beste formuleringer jeg har kommet over, er: et mål er det som blir til overs!

  så kan en putte inn hva en lyster i den restkategorien: det som ble til overs.
  [/ot]
   

  Pink_Panther

  Æresmedlem
  Ble medlem
  23.03.2006
  Innlegg
  16.902
  Antall liker
  6.741
  GIS Arta høres bra ut. Ildgivning etter 30 sekunder? Litt skeptisk :D Får de til dette så er deg gode. Har de like gode systemer for å generere skytedata og for å rette inn skyts? Jeg påstår ingen ting, men jeg ser ikke bort fra at noen av problemstillingene er blitt borte i iveren etter å fortelle hvor gode ukrainerne er.

  Da jeg var inne måtte en måletropp ut først for å ta ut posisjonen for hvert rør, samt for å gi nødvendige data til parallellstilling av skytsene (vinkler til fjerntliggende siktepunkt osv). I KO ble skytedata beregnet individuelt for hvert skyts med den hensikt å øke treffsikkerheten. Etter min tid ble skytsene oppgradert slik at de kunne operere autonomt uten behov for måletropp. Jeg er litt usikker på hva slags info de fikke fra KO; skytedata eller kun målet, jeg antar at det første. Sikkert ikke så veldig avansert i dag, men kan ukrainske skyts operere autonomt? Om de er avhengige av et KO for å beregne skytedata (retning, elevasjon, ladnng, granat, tempering) så tar fort ting lenger tid. I KO koker det normalt, alle vil ha ild. Om GIS Arta hånterer dette, og deres kommunikasjonslenker fungerer, så er jo dette genialt.
  Det virker som om det er noen år siden du var inne til førstegangstjeneste.
   

  Bx

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  04.08.2005
  Innlegg
  7.936
  Antall liker
  3.410
  Det kan hende at vi er på vei inn i opplysningstiden 2.0. Det kommer jeg tilbake til.

  Flynn-effekten er kanskje kjent. I er par generasjoner eller så har barna blitt smartere enn foreldrene var. I følge IQ tester. Om det er gener eller miljø er vitenskapelig sett usikkert, men jeg tror mer intellektuell stimuli er en viktig delforklaring. Nå er det tegn som tyder på at IQ-en er på retur pga for mye TV og nettbruk. Men det kan like gjerne skyldes at det svikter på språkdelenen av IQ-testene, samtidig som språket er i en dyp strukturell endring pga sosiale medier med en helt annen måte å kommunisere på. Dvs at den delen av testingen er litt utdatert.

  Der hvor det før var viktig å lære, huske, kunne ting …. tyngdepunktet flytter seg i retning av å bli god på å finne den kunnskapen man trenger … når man trenger den. Det er en ny «ball game».

  Utdanningsinstitusjonene er på etterskudd her, med overdrevent fokus på å huske boklig lærdom. V i får håpe det går seg til.

  Men folk flest henger heller ikke helt med. Nå som «alll kunnskap» er tilgjengelig på nettet …. fra oppskrifter på hvordan bygge en atombombe til fake News av det villeste slaget, så er det mange som sliter med å skille skitt og kanel. Før i tiden hadde vi ansvarlige redaktører, publishere og akademiske institusjoner som stoppet det meste av dritten, men nå må den enkelte gjøre jobben selv. Hvis vi kommer dit at folk flest takler dette så ser jeg ganske lyst på det.

  Det var helt sikkert mange som rynket på nesen da trykte tekster ble allemannseie også, men i lengden var det et viktig framskritt. Et optimistisk scenario er at det vanvittige frislippet av skitt og kanel og veldig god info på www får en liknende effekt etterhvert.
   

  Fivus

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  22.01.2020
  Innlegg
  591
  Antall liker
  456
  Torget vurderinger
  2
  Læring og IQ er selvsagt på vei ned i takt med at kontakten med den virkelige, taktile verden kuttes. På individnivå i den vestlige verden. Som flokk har menneskeheten klart å frembringe store, teknologiske fremskritt. Men et det likhetstegn mellom dette og et klokt, intelligent vesen?
   

  JMM

  Slava Ukraini!
  Ble medlem
  27.11.2016
  Innlegg
  4.457
  Antall liker
  4.105
  Sted
  Fredrikstad
  Torget vurderinger
  3
  Evolusjonen går bare i en retning, oppover.

  Har du noe som helst som underbygger dette? Evolusjonsteorien sier nemlig ingenting om slikt, bare om at organismer kontinuerlig tilpasser seg sitt miljø.

  Dinosaurene var her i rundt 165 millioner år og det er så vidt jeg vet ingen indikasjoner på at de utviklet seg opp og fremover i form av intelligens og denslags.

  Vi har vært her i et par hundre tusen år og har kun hatt "avansert sivilisasjon" i rundt 5000 år. Jeg vil si det er *altfor* tidlig å si noe som helst om hvorvidt det går oppad eller nedad.
   

  Joe

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  25.05.2005
  Innlegg
  238
  Antall liker
  32
  Sted
  Sweetspot


  Alle bør se det her. Russerne er ikke soldater, de er kriminelle av verste sort.
   

  haraldo

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  18.06.2012
  Innlegg
  1.975
  Antall liker
  1.699
  Sted
  Endor
  photo_2022-05-26 23.57.45.jpeg

  Podolyak: All the statements of Russians to the citizens of the occupied territories that "Russia is here to stay" is an informational and psychological campaign to make people feel abandoned.

  He underlined, that as soon as the Russian military machine is exhausted, Ukraine will go on the counterattack and liberate the territories.

  Kilde: https://t.me/ukrainenowenglish/9180
   

  haraldo

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  18.06.2012
  Innlegg
  1.975
  Antall liker
  1.699
  Sted
  Endor


  Alle bør se det her. Russerne er ikke soldater, de er kriminelle av verste sort.
  Det er nesten en fornærmelse mot kriminelle, selv kriminelle er ikke så jæ#$#, det er ennå verre :mad:
   

  Terje-A

  Æresmedlem
  Ble medlem
  16.05.2013
  Innlegg
  12.344
  Antall liker
  7.370
  Sted
  Moss
  Torget vurderinger
  17
  Åpent spørsmål hvor levedyktig intelligent liv er. Basert på hvor fort det ble liv på jorden, kan man anta at liv er vanlig i universet. Siden vi ikke har blitt oppsøkt av intelligent liv så vidt vi vet, kan ting tyde på det ikke er så vanlig. Fra vi hadde teknologi som kunne gi tegn på at vi eksisterer (radiobølger) til vi utviklet selvutslettende teknologi tok det bare 50 år.
  Tror du er inne på noe her, "intelligent" liv kan ha en lei tendens til å selvdestruere.......
   

  Disqutabel

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  28.09.2016
  Innlegg
  7.453
  Antall liker
  6.410
  Vi ønsker at....
  Og realitetene...

  Forståsegpåere sier at vi får et mer og mer utrygge demokratier, og jeg tror heller ikke at ukrainernes krig mot Z, vil endre noe på verdens basis.
  Men at vi får øynene opp, og setter mer pris på det vi har her i Gnore, håper jeg inderlig !!!
  Akkurat på det punktet er jeg pessimist.
  Les kommentarfeltet i VG, så forstår du med all mulig tydelighet hvorfor.
   

  Tweedjakke

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  29.01.2008
  Innlegg
  619
  Antall liker
  255
  Sted
  Sunnmøre
  Det vil NATO også. De har vel lært ganske mye allerede. Russland har ikke en sjanse mot et stridsklart Nato.
  Det er nok sant, iallfall ikkje "strategisk defensivt". Men det er vanskeleg å vita om NATO er i stand til å ta territorium (tilbake frå Russland, til dømes) mot ein fiende som Russland. Irak er det vi har å samanlikna med, og då er det så mange skilnader at det er vanskeleg å overføra.
   

  Khanate

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  17.01.2006
  Innlegg
  2.060
  Antall liker
  532
  Det virker som om det er noen år siden du var inne til førstegangstjeneste.
  Det har du helt rett i 🤪 12 norske M109G haubizer ble ombygd rundt utgangen av 2007. Først da ble de utrustet til å operere uten måletropp. Siden Norge gjorde denne ombyggingen først i 2007 så tenker jeg at Ukraina kanskje også har noen rør som mangler slik utrustning. Jeg kan naturligvis ta fullstendig feil.

   

  tjua

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  19.08.2012
  Innlegg
  279
  Antall liker
  376
  Sted
  Bergen
  De som tenker at bare Ukrainerne avgir litt land, feks iht der de nazistiske russerne stod pr 23 feb, så blir alt bra..

  Jeg gjentar meg selv, Russerne gir seg aldri, d være seg pågående spesial operasjoner eller Eurasia Vladivostok Lisboa

  Noen av de politiske lederne ser ut til allerede å ha glemt den relativt korte russiske historien m Putin bak rattet
  Forstemmende
   

  Disqutabel

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  28.09.2016
  Innlegg
  7.453
  Antall liker
  6.410

  Interessant kronikk av Røe Isaksen.
  Verden er ikke alltid slik vi tror den er. Spennende tider, som en viss feletype så ofte sier; det er ikke godt å forutse hva som møter oss rundt neste sving i disse dager.
   

  OMF

  Æresmedlem
  Ble medlem
  26.02.2002
  Innlegg
  14.524
  Antall liker
  7.238
  Sted
  Bergen
  Torget vurderinger
  10


  Et annet poeng er at ukrainere ikke hadde et ønske om å migrere.

  – De ble drevet på flukt og vil hjem igjen så raskt som mulig for å gjenoppta livene sine. Norge er lenger unna hjemme, og da legger man hjemlandet mer bak seg om man drar hit, sier han.
   
 • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Laster inn…
Topp Bunn