Riaa i Audiolab 8000c og kabelstrekk

gadus

Hi-Fi interessert
Ble medlem
09.09.2010
Innlegg
94
Antall liker
0
Torget vurderinger
3
hei.

Jeg har kjøpt en Audiolab 8000c preamp jeg tenkte prøve Riaa'en på. Denne skal visstnok være god. Problemet mitt er som følger: Har en Pro-ject 6.1 som må stå litt over 3m fra preamp (på vegghylle). Pickup er en dl 160. Dette blir vel ett farlig langt kabelstrekk fra TT til preamp? og må jeg da opp i sinnsyke priser på kabel for å klare ett 3m strekk?

Alternativt må jeg investere i egen Riaa som står ved platespiller, da vil vel ikke 3m kabelstrekk være noe problem? Men da igjen får jeg jo ikke brukt Riaa'en til audiolaben :/

Så om noen her har prøvd Audiolabs innebygde riaa i 8000c... er den verdt å bruke sammen med 3m kabel, eller må jeg bite i det sure eplet og heller kjøpe ekstern Riaa å sette ved TT for å kompensere for det lange kabelstrekket?

om evt ny Riaa må anskaffes, hvor mye opp i pris må jeg for å få noe tilsvarende den interne i 8000c??

Ble kanskje mange spørsmål, men håper noen tar seg tid til å svare :)))
 

Lille_Adam

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2007
Innlegg
1.690
Antall liker
11
Jehg hadde for en del år tilbake en Pro-Ject 6.9 og en Audiolab 8000C, og jeg brukte en 2m lang kabel. Dette fungerte helt ypperlig og jeg tror neppe at enda en meter hadde fått det hele til å falle sammen. Gitt lengden er det gjerne et poeng å anskaffe en kabel med lav resistans og god skjerm, som f.eks Supra EFF-I (38Ohm/km, heldekkende folieskjerm) eller Blue Jeans LC-1 (34Ohm/1000ft, dobbel kobberstrømpe). LC-1 kommer på $50 + frakt for 10 fot, Supra på rundt tusen for en meter (vet ikke prisen på større lengder).
 

gadus

Hi-Fi interessert
Ble medlem
09.09.2010
Innlegg
94
Antall liker
0
Torget vurderinger
3
knall ;D

Takk for opppklarende info

du skulle ikke tilfeldigvis ha ei grei sjappe å bestille Blue jeans kabelen ifra? Vurderer å teste den, mener å ha lest at den skal funke godt til min bruk ja. Supra kabelen får bli en oppgradering etterhvert. Tror Supra EFF ligger på ca 130,- pr løpemeter, så den får vente i første omgang.
 

Lille_Adam

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2007
Innlegg
1.690
Antall liker
11
Blue jeans Cable

De selges kun direkte såvidt jeg vet. Enkelt og greit, ligger i posten i løpet av en uke eller så ifølge andre som har handlet. Couldn't be easier.

Lykke til!
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
246
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Enig med Lille Adam, lav resistans men samtidig skjerm, pu-egnet kapasitans og induktans er nøkkelen her. Lange kabler er ikke noen ønskesituasjon for en pu; det er jo pu'en som skal drive kabelen for å si det på den måten. Det er for det meste tale om seriell resistans, kapasitans og støy (skjerming!). Riaa'en har ikke noe i det elektriske bildet å gjøre annet enn med sin inngangsimpedans (evt også kapasitans på MM-inngangen).

8000C har forøvrig en meget god riaa, og du skal nokså langt opp i pris idag for å finne noe like bra (især hvis du liker Audiolab-lyden selvsagt), så sikkert best å prøve en egnet kabel dersom det er ikke er praktisk mulig å flytte ting nærmere hverandre.
 

gadus

Hi-Fi interessert
Ble medlem
09.09.2010
Innlegg
94
Antall liker
0
Torget vurderinger
3
jeg stoler på dere gutta, og bestiller ett 10fot sett med LC-1 fra blue jeans. billig billig billig, så det er greit å prøve å om så oppgradere senere. Ikke mulig å flytte TT nærmere, ikke uten at fruen tilter i vinkel og jeg må ligge på verandaen :p

Alternativt kan jeg sette preamp under TT på vegghyllen, men da må jeg kjøre 2 x3m strekk til Hegel H2a og Squeezebox fra preamp, og det blir for dumt.... Her er 4 barn i huset, så TT kan ikke stå i stereobenken sammen med resten av anlegget, no way!

Takk for glimrende og rask hjelp :D
 

KJ

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
9.688
Antall liker
1.236
3m kabel mellom PU og RIAA => dette blir følsomt for støy => ikke brenn av hele budsjettet på den første kabelen. Finn en billig kabel med god skjerm og test ut. Fungerer det OK kan du alltids vurdere en mer permanent løsning. Jeg er i utgangspunktet skeptisk til at Denon DL160 er et «optimalt» valg i denne sammenhengen >> den har en kilderesistans på 160 ohm som jeg tror er noe høyt med tanke på 3m kabel («høy» «systemimpedans» gir relativt høyere følsomhet for innstrålt støy enn ditto lav).

mvh
KJ
 

gadus

Hi-Fi interessert
Ble medlem
09.09.2010
Innlegg
94
Antall liker
0
Torget vurderinger
3
hmmmm, ok.... Takk for tipset KJ

DL160 er ikke det endelige PU valget. Det er bare en PU jeg har kjøpt nå for å få lyd i TT igjen. Har oppgradert tonearm med cardas kabel nettopp, og skiftet ut en ødelagt denon DL 304 som sto på armen. Den gikk desverre føyken når en av barna herjet med armen i ett ubevoktet øyeblikk. Så TT har stått brakk på loftet noen år, men nå er vinylsyken tilbake.

Tror jeg prøver LC-1 kabel til tross for ikke optimal tilpasning til DL160, koster ikke allverden å prøve.....

Dyrere kabel gidder jeg ikke nå da bruker jeg heller pengene på en RIAA
 

Lille_Adam

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2007
Innlegg
1.690
Antall liker
11
Jeg ville nok langt heller "investert" i en bedre pickup før en ny RIAA, for ellers vil du aldri finne ut hva RIAAen i 8000C er god for. Som Vidar sier over skal du ganske langt opp i pris før du finner en som er entydig bedre. Da er det langt kortere vei til en pickup som er bedre, og bedre egnet til ditt bruk, enn Denon DL160. Ikke det at den er direkte dårlig, for all del, men den er ikke akkurat state of the art og i tillegg gjør den uvanlig høye internimpedansen kabelproblematikken større enn den ellers ville være, som KJ skriver.
 

McLaren

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.02.2002
Innlegg
1.909
Antall liker
262
Torget vurderinger
11
Mulig en pick up med ett høyere utgangssignal kunne vært tingen? For eks en MM? Da slipper du unna mye forsterkerkning av støy i RIAA om ikke løsningen du venter på nå fungerer.

McLaren
 

KJ

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
9.688
Antall liker
1.236
McLaren skrev:
erMulig en pick up med ett høyere utgangssignal kunne vært tingen? For eks en MM? Da slipper du unna mye forsterkerkning av støy i RIAA om ikke løsningen du venter på nå funger.
...
Det er ikke bare forsterking og «egenstøyen» i forsterkeriet det står om ... «avhandlingen» nedenfor ble litt lengre enn beregnet ... forhåpentlig henger det på greip og er relativt forståelig.

Egen støy i PU: Denon DL160 har et SN (eks. RIAA EQ) på om lag 77 dB, beregnet av støyen fra 160 ohm over utgangsspenningen på 1,6 mV. Tilsvarende for en «typisk» MM-PU (2M Black fra Ortofon - 1K2 ohm over 5 mV) er om lag 78 dB. For en «typisk» lavimpedant MC-PU fra Ortofon med 6 ohm over 500 µV er SN på omlag 81 dB. Etter RIAA EQ blir SN et par hakk bedre men rangeringen endres ikke. EDIT: betraktningen er teoretisk «best case» for spoleresistans ift utgangsspenning (BW=20KHz) i PU. I tillegg kommer evt. støy fra magnetsystemet (eks. ytre påvirkning), hvor MC muligens ligger litt dårligere an enn MM?

En annen faktor som er for lite belyst er samspillet mellom PU sin impedans og «egenstøyen» i RIAA. Høy spoleimpedans i PU gjør at strømstøy på inngangen til RIAA «konverteres» til spenning. Dette er en større utfordring for for RIAA med BJT (tradisjonelle bipolare transistorer) på inngangen enn ditto med J-FET, på den andre siden har en RIAA med J-FETofte et dårligere SN med kortsluttet inngang, enn ditto med BJT.

Og en tredje faktor er systemets følsomhet for inn strålt støy. Her er det ofte en sammenheng med «systemimpedansen» dvs parallell impedansen av PU (spoleresistans & -induktans) og inngangen på RIAA (inngangsresistans & -kapasitans), slik at en høyere «systemimpedans» kan omsette mer av energien i et støyfelt til spenning enn et ditto lavimpedant system. Effektiv skjerming er et botemiddel, utfordringen er å gjøre den effektiv, spesielt mht internkablingen i platesnurreren og overgangen til PU. Skjerm vs jord kan også være en egen «vitenskap» i dette.

Ift inn strålt støy er det dessuten et vesentlig skille mellom MC og MM, ved at MM ofte har et relativt sett mer åpent magnetsystem som er mere mottakelig for omkringliggende magnetfelter (støyfelter) enn MC, som i sammenlikningen har et mer lukket magnetsystem.

Summa summarum: Dette endrer ikke på min innledende anbefaling og reservasjon - prøv ny passende kabellengde - men vær oppmerksom på at DL160 muligens bidrar til at kabelstrekket kan bli litt for følsomt for støy. Dersom det blir for mye støy med DL160 og aktuelle kabellengder, kan det være en løsning å velge en MC-PU med lavere spoleresistans enn DL160, dette på tross av at «støymarginen» ift signalspenningen fra PU sannsynligvis beveger seg «feil» vei. Samspillet mellom PU og RIAA kan bli avgjørende for hva som virker «best» i praksis. Uansett: først prøv en ny og «rimelig» kabel i passende lengde; fin deretter ut om dette faktisk blir et problem.

EDIT: litt omskifting på vokabularet (resistans vs impedans) og tlykkfleifer.

mvh
KJ
 

gadus

Hi-Fi interessert
Ble medlem
09.09.2010
Innlegg
94
Antall liker
0
Torget vurderinger
3
KJ.... jeg bøyer meg i støvet ;)

Sitter småtrøtt på nattevakt på sykehuset og gnir meg i hendene over hvor fornøyd jeg er med hjelpen sålangt!!

Har bestemt meg for å teste kabel først, kjøper ett 3m sett med enten Blue jeans LC-1 eller Supra EFF, lodder på gode RCA kontakter å tester ivei med DL160. Klarer riktignok ikke å finne noen forhandler av Supra EFF som har løpemeter inne på stående fot, men finner vel ut av det.....

Takker og bukker
 

KJ

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
9.688
Antall liker
1.236
Er www.dynabel.no fri for Supra EFF-I i løpemeter?

Et par alternativer fra Belden kan være typenr. 3079, 9207 eller 9841. Det er datakabler med tvinnede par, god skjerm (flette og folie) og lav kapasitans (fra 29 pF/m til 51 pF/m, det blir en del mer når skjermen og «-» fra PU kobles til signaljord, men det skal godt gjøres å finne noe lavere). Dette bør passe fint også dersom du evt vil vurdere MM-PU på et tidspunkt. De aktuelle Beldenkablene kan skaffes fra bl.a. www.elfa.se (søk med «Belden [typenr.]») til om kring 30-35 kr + mva pr meter. Elfa har butikk på Sandaker i Oslo og leverer pr post (uten toll-tull).

EDIT: når du lodder på forgylte kontakter/plugger så husk å slipe bort «glitteret» på loddestedet. Loddetinn «biter» bedre på kobber enn på gull, litt «rubbing» av ei blank overflate skader heller ikke i så henseende.

mvh
KJ
 

gadus

Hi-Fi interessert
Ble medlem
09.09.2010
Innlegg
94
Antall liker
0
Torget vurderinger
3
nå har jeg bestilt 2x3m supra EFF, dynabel hadde på lager ;D

Skal teste kabelen med DL160, om det funker, så Hipp Hurra. Om ikke, så skifter jeg PU, trenger uansett den lange kabelen.

Rapport følger, og takk for all hjelp :)
 

gadus

Hi-Fi interessert
Ble medlem
09.09.2010
Innlegg
94
Antall liker
0
Torget vurderinger
3
der var suprakabelen i hus :)

Skal fyre igang loddebolten når barna har tatt kveld :p

men..... Er det noe spesielt jeg trenger tenke på når jeg lodder? Skal skjerm kobles i alle ender? mener å ha lest noen steder at skjerm bare kobles i forsterker-ende? eller skal alt kobles i begge ender?

legger ved bilde av supra eff så kan dere komme med stalltips for kobling, om det ikke er bare tut å kjør ::)
 

Vedlegg

Topp Bunn