ptb´s USC vinylvask prosjekt

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Lett inspirert av de ulike vaskerne både i USC-tråden og i @Scrooge´s tråd, så har også jeg bestemt meg for å lage en løsning. Ikke minst fordi jeg etter å visuelt ha sett vaskede plater og lest om såpass mange positive erfaringer her på HFS, er overbevist om at dette nok er den beste måten å få rene og støyfrie plater på.

  Prosjektet har foreløpig ikke kommet lengre enn at jeg har bestilt en motor tilsvarende den @Scrooge har brukt. I påvente av at min er på vei fra østen, så har @Scrooge vært så vennelig å låne meg en av de han har til de neste vaskerne han skal bygge:).

  Jeg har også rotet lit rundt i noen skuffer og funnet frem noen kulelager, potensielt brukbare drev for nedgearing av motor og et par strømpadder (én 9v og én 12v) der en av de antakeligvis blir å drive motoren. Et potensielt akselemne ser det også ut til at jeg har.

  1.jpg


  Jeg har videre sett- og tenkt litt på ulike løsninger, og etter noe frem og tilbake går jeg trolig for en løsning der en avtakbar enhet m/motor, gear og driving blir “hengende” på den ene siden av vaskeren, og en avtakbar akselsupport blir “hengende” på motsatt side. Alternativt en form for avtakbar toppramme der alt blir festet til denne.

  Det blir da av en helt annen løsning enn den @Scrooge har bygd, der det i tillegg til funksjon også, meget vellykket, er lagt vekt på det rent estetiske. En av årsakene mitt valg av løsning er at vaskeren også kommer til å bli brukt til vask av litt annet enn plater, og da kan det være greit at anordningen for platevask enkelt kan fjernes.

  Jeg har ikke tenkt å finne opp alt kruttet selv, men noen “egne” løsninger blir det nok.

  Jeg vil nok trolig også ha langt dårligere fremdrift i mitt prosjekt enn @Scrooge, som på forholdsvis kort tid, ikke bare har totalt ombygd én vasker med utrolig finish, men har også preprodusert en god del for å bygge flere.
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Litt om valg av vasker

  For “uinnvidde” så deler jeg litt av det jeg har samlet av info – så langt under min research i ultralydvaskernes verden.

  Det finnes mange ulike fabrikat og merker på markedet. Alt fra billige “no-brand” vaskere produsert i østen, til dyrere anerkjente merkevarer produsert i den vestlige del av kloden. Jeg har funnet vaskere (størrelsesmessig egnet til vinylvaskformål) med priser ferdig fraktet, momset og tollet inn i Norge fra ca. 1500,- til over 25K, så det er litt å velge mellom.

  Jeg har lest nettsider oppogned, og vært i kontakt med 5 forskjellige leverandører i inn og utland. Ikke minst for å sette meg litt mer inn i ultralydvaskere generelt, og hva som er best egnet til primærformålet spesielt. Jeg har kun vært i befatning med ultralydvasker et par ganger tidligere, og da uten å sette meg spesielt hva/hvorfor/hvordan osv, så mye av dette har vært ny lærdom.

  Det første man må ta stilling til er størrelsen, og her er det hovedsaklig lengden på karet som er avgjørende. En innvendig lengde på ca. 31cm hadde vært optimalt, men det finnes ikke. “Standarden” til produsentene for lengde er av en eller annen årsak mellom 29,2 cm og 30,0cm, der neste “step” er pipettevaskere (lange og smale) som er +/- ca. 50cm. Vi som skal vaske vinyl ser mao ikke ut til å være helt i nærheten av produsentenes primære målgruppe:eek:. Man får trøste seg med at drøyt 29 cm akkurat går, selvom dette fordrer at man må være forholdsvis nøyaktig med å sentrere akselen som platene skal henge på.

  Bredden spiller mindre rolle, da den kun avgjør hvor mange plater man kan vaske om gangen, men de fleste vaskerne er 14 – 15cm brede (innvendig målt). De fleste er også ca. 15 cm dype. Noen produsenter leverer vaskere med en dybde på ca. 10cm. Strengt tatt så går det an å bruke disse, men man må da fylle karet litt høyere enn det som ser ut til å være anbefalt.

  Det neste man må ta stilling til er hvilken frekvens man vil ha vaskeren til å operere på. Flere av de som har laget løsninger for å vaske vinyl har benyttet vaskere som opererer med 40khz, og det ser ut til at de fungerer helt tilfredsstillende, og det er ikke noen indikasjoner på at platene tar skade.

  Allikevel har samtlige av de leverandører (i inn- og utland) jeg har vært i kontakt med ment at 70-80 khz er bedre egnet til formålet. Høyere frekvens gir mer skånsom prosess for skjøre materialer, og da dette gir mindre bobler vil de også trenge bedre inn på trange steder, men igjen - det er intet som tilsier at vinyl har tatt skade etter gjentatte vask v/40 khz. Det kan også nevnes at AudioDesk´s vasker opererer på 40khz.

  Når det gjelder utvalg, så er det klart flest alternativer (av de rimeligere modeler) som opererer på 40khz. Vaskere med høyere frekvens er det vesentlig færre av, og de er generelt en del dyrere.

  Så må man bestemme seg for om behovet er tilstede for en vasker med varme, digitalbetjening, sweeperfunksjon, diverse andre tilleggsfunksjoner osv, eller ikke.

  Strictly - For de som kún skal vaske vinyl, så greier det seg lenge med en mekanisk betjent vasker uten varme. Disse er langt rimeligere. Om man har et “stramt” budsjett å forholde seg til – og må prioritere, så ville kanskje mitt valg vært å kjøpe en mekanisk vasker uten varmefunksjon av anerkjent god/høy kvalitet, enn en tilsvarende priset “no-brand” digital m/varme.

  Her er forøvrig link til et par sider med litt nyttig info:
  www.tmasc.com
  The Ultrasonic Cleaners - Best Cleaning At Home and Industries
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Når det gjelder vasker, så har jeg foreløpig ikke klart å bestemme meg for type (fabrikat/modell) ennå. Kun de omtrentlige mål er bestemt, hvilket vil si at innvendig mål på karet skal være 29,5 – 30,0 cm i lengde, ca 15,0 cm dybde og ca 15cm i bredde.

  Utfra den tidligere nevnte research ser det ut til at de alternative vaskerene på min shortlist er:
  * Eumax 2010 / UD150SH-6L (som flere har brukt), TierraTech LT-150PRO, Elmasonic P60H og Crest Powersonic CP500D.

  Når det gjelder Eumax 2010 så ser man fort (bl.a. på Ebay) at denne (og tilsynelatende tilsvarende) også selges av ulike aktører som et "no-brand" produkt i litt forskjellige varianter. Aktører som markedsfører og selger Eumax (bl.a. Trade4u i Belgia) advarer mot at det finnes piratprodukter som ikke har samme kvalitet. Nå skal man ikke nødvendigvis la seg "skremme" av dette, men om det blir Eumax´n jeg velger - så blir det fra en aktør der jeg føler meg trygg på at det er en Eumax merkevare jeg får (det skiller ikke mye i pris). Eumax har forøvrig også i senere tid oppgradert sine vaskere, med bl.a. noen endringer i betjeningspanel/display. På Ebay ser jeg at det tilbys både gamle og nye versjoner. Jeg har ikke funnet ut at det er noe vaskekvalitetsendringer på de.

  Det som holder meg igjen fra å gå for denne Eumax´n er at den første vaskeren @Scrooge har brukt bråker/støyer påtakelig mye, men så vidt jeg forstår så er det ikke en "original" Eumax. Det er en liten mulighet for at det er forskjeller på disse, men det har jeg ikke fått bekreftet. Således kunne det vært interessant å hørt på en Eumax i drift.

  Eumax leverer også vaskeren med 3 transducere = høyere effekt, men neppe noe vits til mitt formål. Både Eumax og Jeken har vaskere med noe lavere volum (hhv 4 og 4,5 ltr) som har samme lengde og bredde som 6ltr. vaskerne, men lavere dybde i karet (10cm). De kan strengt tatt også benyttes, men da må karet fylles opp høyere mot kanten. Det skal visst nok redusere effekten, og dybden blir for lav til enkelte av mine andre vaskebehov, så de er ute av shortlist.

  TierraTech LT-150PRO er fra en Italiensk produsent. Har samme mål, effekt og funksjoner som Eumax´n . Det hevdes at de har høyere kvalitet og lavere støynivå enn de kinesiske vaskerne. Koster omtrent det dbl. av Eumax.

  Crest CP500D er også en vasker av høyere kvalitet, og er anerkjent innenfor ulike “proffe” brukergrupper. Denne er litt smalere enn Eumax og har 5,4ltr volum. I motsetning til de øvrige så har denne 45 khz frekvens og har sweeper-funksjon. Dette betyr at den varierer frekvensen med noen khz, som visstnok skal gi bedre vaskeeffekt, da det motvirker "stående" bølger. Noe høyere frekvens (45 khz vs 40khz) er heller ingen ulempe mht vinylvask, men her er det såpass lite forskjell at det neppe spiller noen utslagsgivende rolle. Crest selges også under merkenavnet MAWA Powersonic. Crest/MAWA ligger prismessig litt høyere enn TierraTech.

  Elmasonic P60H skiller seg fra de 3 øvrige ved at vaskeren kan kjøres på enten 37khz eller 80khz. Den har også en trinnvis justering av effekten, slik at den ytterligere kan tilpasses vask av skjøre materialer. Den har også sweeperfunksjon. Størrelsesmessig er den omtrent lik de andre. Prismessig litt høyere enn Crest.

  Samtlige av de overnevnte vaskerne har digital betjening og varme. Et par av de også noen spesielle tilleggsfunksjoner.

  Jeg venter på et par tilbud fra leverandører før jeg tar den endelige avgjørelsen.

  Her er noen linker til de jeg har under vurdering:
  Ultrasonic cleaner – Digital Original -EUMAX
  Ultrasonic Cleaning Machines - Ultrasonic Cleaner - Tierra Tech
  Ultrasonic Cleaning–Ultrasonic Cleaners–Industrial Ultrasonic Cleaning-Crest Ultrasonics
  Home: Elma Hans Schmidbauer GmbH & Co. KG
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  De drevene jeg har funnet frem vil gi et 13:1 forhold. Da motoren har 3,5 rpm (v/12v) vil dette gi en hastighet på ca. 3 min 45 sek pr. runde, hvilket jeg karakteriserer som akseptabelt.

  Utgående aksel på motoren er 8mm, og etter en runde i dreiebenken passet det tiltenkte drevet perfekt.
  1.jpg


  1.jpg
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Tanker rundt konstruksjon

  Som tidligere skrevet så heller jeg mot en løsning der drivverket blir hengende løst over kanten av vaskeren, med en tilhørende akselsupport hengende på motsatt langside.
  Kiss (keep it simple stupid) vil være førende, med fokus på funksjonell drift og enkel betjening/håndtering.

  Konstruksjonen skal være enkel å lage (og gjerne for meg enkel å kopiere også, for de som evt skulle ønske det) med bruk av materialer som relativt enkelt kan skaffes til veie, eller at andre materialer enkelt kan erstatte de jeg velger å bruke.

  Tanken er også at alt skal kunne oppbevares oppi vaskeren når det ikke er i bruk, slik at det ikke er unødig plasskrevende å ha den stående.

  Men, jeg må se å få bestemt meg for vasker snart, da det er begrenset hvor mye man kan pre-produsere og prototypifisere før selve vaskeren står på bordet:)
   

  Scrooge

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  07.11.2008
  Innlegg
  3.005
  Antall liker
  1.115
  Så bra! :)

  Morsomt at det dukker opp nok et USC-prosjekt, som definitivt har sin misjon! Oppriktig talt; jeg har selv etter kort tids bruk, vondt for å tro at det finnes bedre måter å vaske vinyl på.
  "Ulempen" er nok støynivået. Men holdt opp imot resultatet, så tror jeg nok at de fleste kan akseptere denne ulempen? Svært bra at du uansett har gjort noe research omkrig dette.
  Etter at du var her og "hørte på" vaskeren i drift, har jeg gjennomført noen tiltak som nok har forbedret dette, i alle fall til en viss grad? Jeg vil mene det.

  Ellers vil jeg i all beskjedenhet få lov til å påpeke at også "min" vasker fortsatt kan brukes til vask av det aller meste av andre oppgaver hva ultralydvask angår.
  Og de er jo mange!
  Det er fortsatt fullt mulig å dytte forgasserdeler, verktøy, smykker, klokker / klokkelenker, og annet som måtte være aktuelt å vaske vha ultralydmetoden. Bare nevnt som noen få eksempler.
  Trådkurven som følger med vaskeren, er det jo fortsatt plass til, og deri kan det jo puttes mye rart!
  For faktum er; i det øyeblikk man får en slik vasker i hus, så tenker man jo i vårt tilfelle, primært på vask av vinyl.
  Det man imidlertid absolutt bør være klar over, er at vaskemetoden er nær sagt uovertruffen i mange andre sammenheng.

  Det er jo ikke for ingenting at en slik vasker ofte kan finnes i laboratorier, tannlegekontorer og andre steder hvor man har behov for en "absolutt" rengjøring av eksempelvis verktøy / deler etc?
  Metoden er faktisk mer utbredt enn hva mange(?) er klar over.....

  Ser frem til flere oppdateringer for prosjektet ditt!
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Litt oppdateinger kan jeg jo komme med:)

  Har tatt avgjørelse på type vasker, og sitter nå å skal overføre 1 stk pengebeløp til en leverandør i England.

  Mitt valg landet av ulike årsaker på Crest Powersonic CP-500D. Om det var et "riktig" valg vil tiden vise. Elmasonic P60H var med på shortlist, men Elma har valgt å legge ned produksjonen av P-serien (den med dual-frekvens 37 og 80khz). Jeg var jo litt fristet av at den kunne kjøres på 80khz, men at Elma har valgt å avvikle produksjonen etter kun 2 år må jo ha sin årsak. Enten kan det skyldes lavt salg, eller så kan det jo være at løsningen med dual-frekvens i én og samme maskin ikke var/er helt heldig. Jeg valgte derfor å ikke være noen "prøveklut" på å evt. finne ut at det var sistnevnte årsak som skyldtes avvikling av produksjonen.

  Ellers så har jeg laget en splittegning i mitt eminente tegneprogram:) og begynt å lage noen prototypedeler i enkelt bearbeidbare materialer. Akselemnet jeg hadde er forkastet. Akselstål er tungt å bearbeide, så det blir å kjøpe en messingstav i stedet.

  Ja @Scrooge, jeg ser ingen sider ved din konstruksjon som begrenser bruksområdet - og det er som du sier ganske så bredt.
   

  Scrooge

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  07.11.2008
  Innlegg
  3.005
  Antall liker
  1.115
  Tjah, den ser jo umiddelbart flott ut! Men prisen var jo litt "lei", i den forstand som at den nok kommer til å havne rundt 6k, med "søkke og snøre"?
  Blir uansett spennende å se / høre støynivået i ft Eumax og andre, for det er vel det du er ute etter?

  Bearbeide akselstål?
  Bortimot "umulig", i den forstand som at det stort sett er sliping som gjelder. Mulig at det kan dreies vha kjeramiske skjær? Det har jeg ikke forsøkt, så det kan jeg ikke si noe om...

  "Keep us posted"! :)
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Bearbeide akselstål?
  Bortimot "umulig",
  Ja, nettopp:). Vinkel- og/eller benkesliper fungerer greit, men ikke til dette formålet:eek: og emnet er derfor forkastet. De øvrige emnene jeg har liggende er kún 6 og 7mm, så det blir 8mm messing (som ditt valg) i stedenfor, da det er ganske så tilforlatelig å arbeide med. Håper jeg rekker bortom Stålfjæra i morgen.
   
  Sist redigert:

  Scrooge

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  07.11.2008
  Innlegg
  3.005
  Antall liker
  1.115
  Oi!
  Jeg får forte meg bort til Castor da, for å knabbe det de har igjen av 8mm messingaksel! :p
  Jeg trenger jo flere meter.....
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Oi!
  Jeg får forte meg bort til Castor da, for å knabbe det de har igjen av 8mm messingaksel! :p
  Jeg trenger jo flere meter.....
  Strengt tatt så har vel ikke jeg behov for mer enn +/- 30cm, men det er vel kún 1m lengder?
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Tjah, den ser jo umiddelbart flott ut! Men prisen var jo litt "lei".....Blir uansett spennende å se / høre støynivået i ft Eumax og andre, for det er vel det du er ute etter?
  Ja, jo - den har jo en pris av en middels grei PU;)

  TT500D-2T.jpg

  Nå var/er det ikke kún et potensielt lavere støynivå (for det aner jeg ikke hvordan arter seg - den er jo kjøpt "uhørt":) ) som lå bak valget. En Eumax hadde garantert vært mer enn tilstrekkelig for meg også, men det er ikke alltid (faktisk sjelden) jeg handler med hodet og etter rent rasjonelle kriterier:cool:
   

  Scrooge

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  07.11.2008
  Innlegg
  3.005
  Antall liker
  1.115
  Oi!
  Jeg får forte meg bort til Castor da, for å knabbe det de har igjen av 8mm messingaksel! :p
  Jeg trenger jo flere meter.....
  Strengt tatt så har vel ikke jeg behov for mer enn +/- 30cm, men det er vel kún 1m lengder?
  De kapper i den lengden du ønsker, så det bør ikke være noe problem.
  1m koster 250,- så da kan du jo regne ut hva du må betale for moroa! ;)
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Hmmm..... en tanke som slo meg - og som kanskje er et tips til andre som allerede har vasker i drift.

  Hvordan rense tanken/væsken uten å måtte helle ut væsken - og evt. filtrere gjennom noe før man heller det tilbake?
  Det kan jo kanskje være ønskelig i noen tilfeller i steden for å helle det ut og erstatte med ny blanding.

  Hva med et "hang-on" filter for Nano-akvarier?
  Jeg har et slikt liggende, og det må om ikke annet testes når tiden er inne:)

  1.jpg
   
  Sist redigert:

  Scrooge

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  07.11.2008
  Innlegg
  3.005
  Antall liker
  1.115
  Jada, og ideen er ikke ny!
  Så på et utenlandsk forum at noen hadde brukt en akvariepumpe og et finfilter for nettopp det formålet.
  Det kan sikkert fungere, og en akvariepumpe er jo ikke så dyr.....
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Jada, og ideen er ikke ny!
  Pokker - og jeg som trodde jeg hadde vært særdeles kreativ i hodet nå;)

  Ellers så er prototype gearkasse/motorholder +/- ferdig. Dvs, jeg kommer ikke så mye videre før jeg får vaskeren i hus, da jeg er avhengig av målene på denne.

  Her vises også en print-out fra det eminente tegneprogrammet mitt :cool: over slik jeg tenker løsningen - om noen i dbl. betydning skjønner tegninga:)

  1.jpg


  Og - ja, messingbolten er på plass. De hadde faktisk en akkurat passe lang bit (kapp) liggende, så prisen ble helt grei:)
   
  Sist redigert:

  Scrooge

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  07.11.2008
  Innlegg
  3.005
  Antall liker
  1.115
  Hehehe. Da er vi jo flere i samme båt, hva kreativiteten angår! Ikke sjelden har jeg hatt tro på at mine ideer har vært splitternye, men så viser det seg altså at det finnes flere smartinger der ute....

  Btw; vedlegget ditt lar seg ikke åpne, i alle fall ikke her??

  Flaks med messingbolten da. Tipper du betalte et sted mellom 50 og 100 flis? Uten at det har noen vesentlig betydning - jeg bedriver bare litt gjettelek i en sen natterstime..
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Btw; vedlegget ditt lar seg ikke åpne, i alle fall ikke her??
  Ja, her har det skjedd något könstigt. Må sjekke når jeg kommer hjem.

  Da skal det vel fungere:)
   
  Sist redigert:

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Da dukket motoren opp fra Kina i dag, så @Scrooge kan nå få igjen lånemotoren whenever needed:). Avsender hadde skrevet verdi USD 10,- på pakken, som ikke har vært åpnet av Tollvesenet, så da blir det vel neppe noe ekstra mas om tollgebyrer og mva heller:cool:

  Trackingen på vaskeren viser at den er på vei ut av England i kveld/natt, så da begynner det å nærme seg.
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Trackingen på vaskeren viser at den er på vei ut av England i kveld/natt, så da begynner det å nærme seg.
  Å neida:(
  Den er "stuck" i England fortsatt - og alt er Anne Enger Lahnstein sin skyld:rolleyes:. Fordi vi ikke er i EU, så manglet forsendelsen visstnok noen papirer for å utstede eksportdokumenter. Så i dag har det vært tlf. fremogtilbake mellom meg, leverandør og Fedex UK.
  Nå ser det ut til at det har ordnet seg, men forsendelsen går ikke fra England før mandag:mad:
   

  Scrooge

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  07.11.2008
  Innlegg
  3.005
  Antall liker
  1.115
  Æsj, ja det var jo litt ergerlig!
  Men den som venter på noe godt osv,..................
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Da dukket vaskeren opp i ettermiddag, så nå kan videre "prosjektering" settes i gang.

  1.jpg


  Har kort testet (ca 2x3 min) ved å håndrotere fremogtilbake 3/4 plateside på en plate som ikke direkte er spes. møkkete, men i en forfatning som gjør sitt til at det ikke er noen fare med den. Kun vann m/et par dråper zalo er brukt. Jeg ser forskjell, men helt ren virker den ikke å ha blitt av dette.

  Det sier kanskje seg selv - vaskeren er jo helt ny, og som med alt annet Hi-Fi relatert må den vel "brennes" inn. Transducerne trenger sikkert et par hundre timer for gå seg til, og det stive karet må sikkert få "massert" ut spenninger av ultralyden for å svinge skikkelig:rolleyes:
   
  Sist redigert:

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Det sier kanskje seg selv - vaskeren er jo helt ny, og som med alt annet Hi-Fi relatert må den vel "brennes" inn. Transducerne trenger sikkert et par hundre timer for gå seg til, og det stive karet må sikkert få "massert" ut spenninger av ultralyden for å svinge skikkelig:rolleyes:
  Neida, fra spøk til "alvor". Var en tur oppom @Scrooge i går, og vi testet og sammenliknet litt, vaskerene i mellom. Bl.a. forskjell i støynivå var jo et tema vi ville finne ut av. Og det er forskjell i støynivået, og det virker å være litt ulik måte transducerene jobber på. Det skiller kún noen khz mellom disse, så svaret er neppe der. Det kan kanskje ligge noe i at Crest´n svinger mellom 42 og 45 khz.
  Eumax´n som @Scrooge benytter har (i mangel av bedre ord for å beskrive) en litt mer "hissig oppførsel" der ultralydressonansene har en volummessig høyere og mer fremtreden "knitring/spraking". Bølgene og vibrasjonene i vannet er også grøvre og "hissigere".

  Utfra kun å høre og se begge vaskerne stå å gå, uten noen objekter i vannet, ville jeg bannet på at Eumax´n måtte være mer effektiv enn Crest´n. Men, når vi puttet oppi en klokkelenke, så vi raskt at begge vaskerne effektivt dro møkka ut av alle kroker og kriker i denne.
  Kulepenntesten, som @Audiomix anbefalte, fikk vi ikke noe ut av i noen av vaskerne. Det var ikke snakk om å få noe blekk ut av plasthylsen. Kanskje @Audiomix benyttet en re-fill av messing?

  Forøvrig - isopropanol/blårens har jeg funnet i 1ltr flasker på Statoil til kr. 79,- og Coop OBS Løren til 59,-.
   
  Sist redigert:

  Novus

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  05.07.2011
  Innlegg
  723
  Antall liker
  187
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  2
  Forøvrig - isopropanol/blårens har jeg funnet i 1ltr flasker på Statoil til kr. 79,- og Coop OBS Løren til 59,-.
  Kan dette brukes som enkel vask på plater, selv uten platevasker? Blandingsforhold med vann? Har noen gamle plater som er veldig seige, og lukter sprit. Men, gidder ikke å investere i platevasker.
   

  Scrooge

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  07.11.2008
  Innlegg
  3.005
  Antall liker
  1.115
  Veldig hyggelig pris på blåspriten da! :)
  Tror jeg betalte godt over 100 flis hos Jernia her på Triaden. Takk for info!

  Ellers må jeg si meg enig i at det var et påtakelig forskjell på støynivået på de to vaskerne.
  Synes du beskriver det hele godt, i den forstand som at Eumax'en låter / oppfører seg litt "hissigere" enn Crestvaskeren.
  Nå reduseres riktignok lydnivået fra Eumaxvaskeren noe, når man har ti stk LP'er på plass i badet, men dog.

  Spørsmålet er uansett om hvor langt man ønsker å strekke seg for å redusere støyen?
  Crestvaskeren koster tross alt tre- firedobbelt av hva man betaler for en Eumaxvasker.
  Sistnevnte hadde også en mulighet for å variere vaskeeffekten, og dermed også ytterligere redusere støyen.

  Det var i alle fall en meget interessant sammenlikning!
   

  Scrooge

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  07.11.2008
  Innlegg
  3.005
  Antall liker
  1.115
  Forøvrig - isopropanol/blårens har jeg funnet i 1ltr flasker på Statoil til kr. 79,- og Coop OBS Løren til 59,-.
  Kan dette brukes som enkel vask på plater, selv uten platevasker? Blandingsforhold med vann? Har noen gamle plater som er veldig seige, og lukter sprit. Men, gidder ikke å investere i platevasker.
  Det lar seg sikkert gjøre, men samtidig tror jeg du kommer akkurat like langt (eller kort!), ved å bruke Zalo og vann.
  Men tro meg; du vil aldri komme i nærheten av resultatet du kan oppnå med en platevasker, uansett hvor mye du gnukker og gnir........
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Spørsmålet er uansett om hvor langt man ønsker å strekke seg for å redusere støyen?
  Crestvaskeren koster tross alt tre- firedobbelt av hva man betaler for en Eumaxvasker.
  Ja, helt klart - om det kún er støyen, og dette ikke er et viktig kriterie, så bør nok pendelen svinge i favør av Eumax, ja. At den effektivt rengjør vinyl er jo hevet over en hver tvil.:)

  Sistnevnte hadde også en mulighet for å variere vaskeeffekten, og dermed også ytterligere redusere støyen.
  Ja, de tilleggsfunksjoner som Crest har vs Eumax er:
  a) Svingerfunksjonen - dvs den svinger mellom 42 og 45 khz. Dette skal visstnok gi en bedre vaskeeffekt
  b) Justerbar effekt i 9 trinn (fra 40 - 100%). Dette gjør sitt til at noe mer ømfindlige materialer kan rengjøres - og ja, enda lavere støy jo mer effekten skrus ned.
  c) Degas - dvs en funksjon for å fjerne gasser fra evt flyktige væsker man blander inn.

  Ingen av disse tilleggsfunksjoner har noen betydning for vask av vinyl, og som jeg vel skrev tidligere - skal man kun ha en ultralydvasker for vask av vinyl, så holder det lenge med en helt manuell modell m/kún vribryter for innstilling av tid.
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Forøvrig - isopropanol/blårens har jeg funnet i 1ltr flasker på Statoil til kr. 79,- og Coop OBS Løren til 59,-.
  Kan dette brukes som enkel vask på plater, selv uten platevasker? Blandingsforhold med vann? Har noen gamle plater som er veldig seige, og lukter sprit. Men, gidder ikke å investere i platevasker.
  Se også svar fra @Scrooge.

  Jeg har ikke prøvd å vaske plater med isopropanolblanding, og kan dermed ikke si noe om dette vil fungere ok og/eller bedre enn zalo. Begge produkter har jo fettfjernende egenskaper.

  Om du ikke "gidder" å investere i en ultralydvasker, eller børste/væske-basert type f.eks Okki-Nokki ol, så ville jeg uansett spandert på meg en Spin-Clean. Den fungerer langt fra like godt som en USC-vasker, og muligens ikke like bra som f.eks en Okki-Nokki, men den fungerer ihvertfall mye bedre enn andre "manuelle" vaskemetoder - og koster ikke mer enn noen få LP-plater.
   

  emotikon

  Æresmedlem
  Ble medlem
  24.10.2004
  Innlegg
  12.477
  Antall liker
  2.901
  Sted
  Trondheim
  Torget vurderinger
  1
  Forøvrig - isopropanol/blårens har jeg funnet i 1ltr flasker på Statoil til kr. 79,- og Coop OBS Løren til 59,-.
  Kan dette brukes som enkel vask på plater, selv uten platevasker? Blandingsforhold med vann? Har noen gamle plater som er veldig seige, og lukter sprit. Men, gidder ikke å investere i platevasker.
  1/7 samt en liten dråpe Zalo til 1 liter veske.
  Som det blir nevnt, en platevasker må du nok ha, for best resultat. Min VPI 16.5 funker knalle godt til formålet.
  Men er jo nysgjerrig på den opplevde forskjell mellom den og disse USC-vaskerne, med egne øyne og ører....
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Vel, nok om ulike type vaskere og de tekniske aspekter rundt de, så langt. De fungerer utmerket til vinylrens, uansett type og modell:).

  Har fått gjort ferdig spacere i ettermiddag. Valgte skjærefjøl fra Ikea som "rå-vare". Årsak > lett tilgjengelig og billig.
  Først noen runder med hullsag...

  1.jpg


  ... og så litt finpuss av grader i benken...

  1.jpg


  ... så har vi 9 stk 8mm spacere klare.

  1.jpg


  Diameter på disse er 83mm av den enkle grunn at den diameteren satt på hullsagbosset. Og det ser ut til å være en grei diameter:)

  1.jpg
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Litt hektiske uker og fokus på litt annet har resultert i litt laber fremdrift, men litt er da gjort.
  Prototypen er nå klar med alle mål:)
  Jada - det er ikke spes vakkert og estetisk, men hvorfor bruke energi på det på en prototype?

  Mao er jeg så langt at jeg nå kan begynne å lage den endelige løsningen i de materialer som er tiltenkt.

  Strengt tatt så kan vaskeren kjøres slik, og det er såvidt testet. Ja, den snurrer plata sakte rundt.

  1.jpg
   
  Sist redigert:

  Scrooge

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  07.11.2008
  Innlegg
  3.005
  Antall liker
  1.115
  Så bra! :)
  Har lurt litt på hvordan det går med prosjektet ditt en stund, men nå vet man jo bedre!
  Hvordan har du løst opplagringen av spindelen på motsatt side? På motorsiden kan det jo se ut som om spindelen ligger an mot drevet nede i gearkassa, eller selve treverket?
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Så bra! :)
  Har lurt litt på hvordan det går med prosjektet ditt en stund, men nå vet man jo bedre!
  Hvordan har du løst opplagringen av spindelen på motsatt side? På motorsiden kan det jo se ut som om spindelen ligger an mot drevet nede i gearkassa, eller selve treverket?
  Det synes dårlig på bildet, men bak drevet kan man skimte et kulelager ( se lageret i #16) som ligger i en "vugge". På motsatt side er det også en tilsvarende "vugge".
  Kommer bilde(r) av dette etterhvert.
   

  HiFi_Martin

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  30.01.2004
  Innlegg
  442
  Antall liker
  242
  Torget vurderinger
  2
  Forøvrig - isopropanol/blårens har jeg funnet i 1ltr flasker på Statoil til kr. 79,- og Coop OBS Løren til 59,-.
  Kan dette brukes som enkel vask på plater, selv uten platevasker? Blandingsforhold med vann? Har noen gamle plater som er veldig seige, og lukter sprit. Men, gidder ikke å investere i platevasker.
  Har også hatt god efaring med Jiff Universal (den blå) til platevask. Bløter de godt, bruker en velourbørste langs med rillene noen runder, for så å skylle med store mengder vann. Drypptørrer de til slutt.
   

  Scrooge

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  07.11.2008
  Innlegg
  3.005
  Antall liker
  1.115
  Så bra! :)
  Har lurt litt på hvordan det går med prosjektet ditt en stund, men nå vet man jo bedre!
  Hvordan har du løst opplagringen av spindelen på motsatt side? På motorsiden kan det jo se ut som om spindelen ligger an mot drevet nede i gearkassa, eller selve treverket?
  Det synes dårlig på bildet, men bak drevet kan man skimte et kulelager ( se lageret i #16) som ligger i en "vugge". På motsatt side er det også en tilsvarende "vugge".
  Kommer bilde(r) av dette etterhvert.
  Ok, kan såvidt ane noe bak der ja.
  Men det betyr jo samtidig at det ene lageret må fjernes fra spindelen, når plater tres på / taes av?
  Og da er det kanskje motstående lager, eller drevet som begrenser sideveis bevegelse? Om platestabelen har små klaringer mot endeveggene i karet, må man jo ha en viss sideveis kontroll på spindelen....
  Btw; hvor mange plater får du plass til, når du bruker 8mm spacere?
   
  Sist redigert:

  Scrooge

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  07.11.2008
  Innlegg
  3.005
  Antall liker
  1.115
  Forøvrig - isopropanol/blårens har jeg funnet i 1ltr flasker på Statoil til kr. 79,- og Coop OBS Løren til 59,-.
  Kan dette brukes som enkel vask på plater, selv uten platevasker? Blandingsforhold med vann? Har noen gamle plater som er veldig seige, og lukter sprit. Men, gidder ikke å investere i platevasker.
  Har også hatt god efaring med Jiff Universal (den blå) til platevask. Bløter de godt, bruker en velourbørste langs med rillene noen runder, for så å skylle med store mengder vann. Drypptørrer de til slutt.
  Sikkert ikke noe dårlig alternativ!
  "Ulempen" er allikevel at man neppe oppnår samme "dyprens" som en USC-vasker presterer, da det skal godt gjøres at velourbørsten trenger ned i bunnen av rillene.
  Og nettopp det er jo sakens kjerne.
  Er man heldig, kan man sikkert klare å fjerne 80-90% av den møkka med Jif-og-velourmetoden. Men det er jo nettopp de siste 10% som gir opphav til "peiskos" og ergrelse....
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Ok, kan såvidt ane noe bak der ja.... osv...
  Ja, det er korrekt. Lageret på motsatt side må træs på etter at platene er stablet og låst med et endeboss (som ikke er ferdig laget).

  Drevet blir låst til akslen, som foreløpig er en proto-aksel i 1/4" stålrør. Årsak > lagrene har 1/4" innvendig diam. Den ferdige akslen vil ha 1/4" diam. frem t.o.m. lagrene på begge sider, og 7,2mm videre.

  1.jpg


  Mellom drevet og lageret blir det en hylse (ikke laget ennå), som "låser" riktig avstand. Likeledes blir det en hylse mellom lageret og første spacer. Lageret ligger an i en "vugge". Det synes dårlig på bildet ser jeg, men lageret er senket ned og ligger ikke kun oppå. Det blir da lageret, som ligger "låst" i vugga, som hindrer sideveis bevegelse.
  1.jpg


  Det ser ut til at 8 plater blir optimalt. Da er det tilstrekkelig klaring, og tatt hensyn til noe sideveis kast i platene.

  Det som var litt fiklete å måle opp, og få korrekt var avstand mellom akslen til mellomdrevet og spindlen, i praksis - avstand fra gearakslen til bunnen av vugga. Selvom det ikke er de store belastningene, så skader det ikke å ha nogenlunde riktig tannklaring mellom drevene:)
   
  Sist redigert:

  HiFi_Martin

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  30.01.2004
  Innlegg
  442
  Antall liker
  242
  Torget vurderinger
  2
  Har også hatt god efaring med Jiff Universal (den blå) til platevask. Bl
  Sikkert ikke noe dårlig alternativ!
  "Ulempen" er allikevel at man neppe oppnår samme "dyprens" som en USC-vasker presterer, da det skal godt gjøres at velourbørsten trenger ned i bunnen av rillene.
  Og nettopp det er jo sakens kjerne.
  Er man heldig, kan man sikkert klare å fjerne 80-90% av den møkka med Jif-og-velourmetoden. Men det er jo nettopp de siste 10% som gir opphav til "peiskos" og ergrelse....
  Selvfølgelig er det ei møkkete plate får man det ikke 100%, men det tar fluedritten som er det verste, det smeller så :-/
  Satser heller på å holde platene fri for skitt, men det hender man kjøper litt brukt da.
  Men for egen del kunne jeg nok heller kjøpe de platene nye som virkelig trenger "dyprens" for kostnaden av en ultralydvasker.
  Men skulle gjerne fått "leid meg inn" på en vask av 10-12 plater.......
  Så om noen på Sørlandet som har ul-vasker leier jeg meg gjerne inn :)

  Edit: Et annet moment er jo seff at det er manuelt arbeid jeg driver med, og alt som blir gjort med motor er mye morsommere :)
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Men for egen del kunne jeg nok heller kjøpe de platene nye som virkelig trenger "dyprens" for kostnaden av en ultralydvasker.
  Selv nye plater kan ha behov for en rens, da det kan ligge igjen smuss og urenheter fra produksjonen. Dette fjernes enkelt med en runde i UL-vaskeren. I tillegg så er det (dessverre) en del re-issues, dvs ny-pressinger av eldre plater som slett ikke har samme lydkvalitet som originalene, og da er det brukte plater som er det reélle alternativet.
   

  ptb

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.11.2008
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  15.999
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  12
  Litt produksjon i dag. Fikk målt opp og laget ferdig platene m/alle hull boret. Egentlig ble dette en "møkkajobb" som tok tid. Årsaken er at jeg har valgt plastplater type SAN (Styren Akryl Nitril) og ulempen med disse er lavt smeltepunkt. Det fikk jeg først erfare med bordsaga, som ikke har justerbar hastighet. Så fort jeg la på litt for mye trykk, så smelta plasten seg fast:mad:.

  Det samme problemet gjentok seg under boring. Spesielt når jeg skulle bore ut 28mm hull til lagrene i vugga med trapesbor. Søylebormaskinen har laveste hastighet på 180 o/min, og det var i drøyeste laget. Det tok omtrent 15 min å lage ét hull - i plast:rolleyes:.

  1.jpg


  Men, jeg ble da omsider ferdig selvom planen var å få gjort en del mer enn dette i dag.
   
 • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Laster inn…
Topp Bunn