Ombygging av eldre høyttalere til hjemmekinoprosjekt

Odd J

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.07.2007
Innlegg
2.923
Antall liker
1.538
Torget vurderinger
1
Hei til alle!

Jeg trenger litt hjelp til å tenke litt smart her: Målet er både å få bort høyttalerne fra gulvet, få det hele til å se småpent ut, høres bra ut og ikke koste skjorta. Intet mindre:)

Utgangspunktet er følgende. Rom 4,00 x 4,50 x 2,20m. Vegg-til-vegg med teppeflis. Vinduer på venstre vegg. Frontvegg, bakvegg og høyre side er mer eller mindre dekt av DIY bokhyller fra vegg til vegg og gulv til tak. Bakerst er projektoren kommet på hylla si og på frontveggen er det tenkt et flyttbart/oppsvingbart lydtransparent lerret på rundt tre meters bredde. Dette skal altså kunne henge rett foran bokhylleveggen der.

I og med at rommet startet som leserom er hyllene i frontveggen kun 17 cm dype (selvbygd i MDF - IKEA eat your heart out). Jeg tenker å bygge om litt slik at jeg får integrert tre like høyttalere i selve hyllesystemet, venstre, senter og høyre. Disse blir bak lerretet ved film og skal også kunne spille musikk, om ikke hiend så hvertfall rimelig greit.

Jeg ser for meg følgende: Enten å bygge noe selv eller kjøpe eldre høyttalere (FINN etc) og gjøre følgende: Strippe høyttalerne for elementer/delefilter og bygge ny kasse med samme dybde som hyllene, 17 cm. For å opprettholde kassevolum og bredde må de bli høyere og det er jo helt greit i og med at elementene skal ende opp midt i lerretet.

Fra å ha en original fasong på la oss si (BHD) 20 x 100 x 25 så lager jeg noe på 20 x 130 x17. Evt bassrefleks flyttes rundt til framsida. Fordelen med gulvstående er at jeg får gått gjennom nedre hylle/sokkel med kabling og kan trekke skjult i kjeller og opp til stereobenk i et lite karnapp på vindusrekka på venstre side. Er klar over at mange høyttalere er beregnet på å stå frempå gulvet, men jeg liker fyldig lyd med litt svulmende bass/nedre mellomtone pluss at ved overgang til prosessor/hjemmekinoreceiver så kan dette for en stor del kompenseres.

En del høyttalere har frontplater som er montert utenpå selve kassen. I hvertfall ser det slik ut. Det kan da være aktuelt å gjenbruke frontplate med elementene slik som de er. Dette for å få det til å se pent ut og samtidig gi en gjenkjennelseseffekt. System Audio 1750 er en aktuell kandidat: Smal med mange små elementer som tar opp lite bredde (plass til mer Jo Nesbø) og har en pen frontplate som kan brukes om igjen. Samme med B&W i 600-serien, men disse er litt bredere. Og det fins sikkert mange andre også.

Poenget er altså å tråle FINN etter gode kjøp for så å bygge om kassene. Jeg har bygd min del av Eltek-sett osv oppigjennom årene og har vel mye rart liggende ennå, men er litt usikker på om det ikke er like kjapt og rimelig å gjøre det på måten beskrevet over.

Kommentarer og synspunkter?! Hva slags høyttalere kan egne seg for demontering og ombygging?
 
Sist redigert:

Odd J

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.07.2007
Innlegg
2.923
Antall liker
1.538
Torget vurderinger
1
Her var det lite respons, jeg får heller bidra selv etter hvert som jeg prøver meg fram:)
 
Topp Bunn