Offentlig støtte til frivillige organisasjoner

Dephnot

Rubinmedlem
Ble medlem
07.09.2004
Innlegg
44.330
Antall liker
9.541
Sted
MQ-9
Torget vurderinger
1
Vi har generøse ordninger for frivillige organisasjoner i Norge. Mange lag og foreninger nyter godt av denne støtten, men det er et system basert på tillit.. dvs. et system uten kontroll og etterprøvbarhet der organisasjonene står rimelig fritt til å kunne fantasere frem store medlemstall for å skaffe seg penger de ikke har rett på.

Ingen krav til dokumentasjon av medlemmstallet de oppgir, ingen regnskapsplkt .. fritt frem for svindel, korrupsjon og bedrageri. Og kun de i de aller mest groteske sakene som SOS Rasisme blir det overhodet gjort noe med svindel og bedrag.

Det må da kunne lages bedre systemer for slik støtte, slik at foreningene får det de har krav på mens svindlerne får en vanskeligere jobb med å utnytte systemet.

Det er ikke helt uten problemer heller, for vi bør jo heller ikke lage et system der staten overvåker alt av hvilke foreninger enhver person er medlem av heller. Da er faktisk litt støttesvindlel og bandittvirksomhet å foretrekke.

En mulighet er jo at organisasjoner som blir tatt i alvorlig svindel og juks mister rettighetene til offentlig støtte i minst 20 år fremover, eller for all fremtid. Samt at nye organisasjoner ikke kan motta støtte hvis det er personer i styre eller ledelse som har blitt tatt i slik svindel i andre organisasjoner og lag. Dette for å unngå at de samme svindlerne lager nye foreninger under nye navn for å fortsette sin virksomhet.

Samme utestengelse hvis det er manglende dokumentasjon eller uregelmessigheter i medlemslistene når det blir kontroll og ettersyn. Samt strenge fengselsstraffer og personlig ansvar for dem som utfører slikt.
 

decibelius

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.12.2007
Innlegg
7.866
Antall liker
1.677
Sted
Bislett
Mye smartere å sende svimlende summer til Somalia. Så kan det finansiere våpen og dop til flere barnesoldater. I mine øyne er Solheim en dust av dimensjoner.
 

LydMekk

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.08.2003
Innlegg
2.307
Antall liker
1
decibelius skrev:
Mye smartere å sende svimlende summer til Somalia. Så kan det finansiere våpen og dop til flere barnesoldater. I mine øyne er Solheim en dust av dimensjoner.
Enig. Solheim er så naiv at det gjør vondt. Var det ikke rundt 5 milliarder til midtøsten de ikke kunne gjøre rede for for et par år siden? Ufattelig at han får fortsette å dele ut penger uten styring.
 

ArtDeco

Overivrig entusiast
Ble medlem
21.08.2003
Innlegg
886
Antall liker
57
Sted
Modum
Jeg er i hovedsak enig med Dephnot, men vil skille mellom organisasjon og person.
Norge er avhengige av frivillige organisasjoner så organisasjonene må få en mulighet til å rydde opp og fortsette.
Svindlerne må tas og de må få straffer som står i forhold til forbrytelsen. Det er vesentlig forskjell på å jukse med medlemstall og seksuelle overgrep.
At de ikke kan ha verv i en organisasjon som får offentlig støtte en periode er rimelig.
 
Topp Bunn