Loftet – superlang byggetråd

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • vidarje

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.10.2009
    Innlegg
    4.769
    Antall liker
    2.602
    Sted
    Rasta
    Torget vurderinger
    1
    De der kan du glatt selge til Festool mot en god mengde verktøy. Kjente jeg ble litt misunnelig nå:)
    Kanskje du kan bli tilleggsutstyrsutvikler for Festool:) Ellers er det godt å høre at det går i hundre selv om sentral aktiiviteten er lav:)
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.438
    Antall liker
    6.386
    Takk, Søtnoser.

    Til deg, Vidar;
    Om du skrur inn en lekt på baksiden av baffelen - fra forsiden - og markerer sirkelsentret på den, har du en god start. Sett av et punkt midt på et bord eller platebit som dekker diameteren og vel så det. Skru bordet fast løst til lekta. Fest fresen sånn at du får riktig r. Stor nok bitlengde og festeskruene til langt nok ut, og du burde være i mål.
    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.438
    Antall liker
    6.386
    Siste knyst fra Korset i år.

    Siste snekkerkrampe er iferd med å gå over - kjenner at det er kommet et avslappende høytrykk over akslene og nyter godfølensen. Nybadet som jeg er, har jeg bare kruset rundt i huset siden i tretida i dag. Julefølelsen er definitivt her. Ganske ulikt slik lille julaften vanligvis pleier å fortone seg med sponfokk i alle rom. Og ganske ulikt alle Norlenningers venn, Oluf - se her: https://www.youtube.com/watch?v=GroDD0cj7E0

    Men det skal sies at det har gått slagislag den siste tida. Sekstitoogethalvt år er ingen alder, kjennes det som. Så godt kjennes det at det ikke kjennes i det hele tatt at jeg døgna siste døgn. Og er oppe og går uten stokk.

    Verkstedet er mitt andre hjem og jeg lurer konstant på hva jeg skulle ha drevet med om jeg ikke hadde hatt en hobby som jeg har. Kanskje hørt mer på musikk. Men jeg er ingen sitter, mye artigere å lage det som skal spille musikk, finne ut hva man liker og ikke og så snuble videre.

    Eldstesønnen har som sagt kjøpt seg nytt hus sammen med kjæresten. Huset var pine tomt og skrek etter mennesker og innredning og Gutten (som faktisk har legitim grunn til å være på verkstedet) og faren har hengt sammen noen timer der den siste tida. Tulla sammen, spist sammen, delt snekkererfaringer og ikke minst delt uenigheter – fint å oppleve det å ha en av ungene for seg selv innimellom.

    Martin hadde sin mission – å lage en garderobeløsning til soverommet. Svær takhøyde (over tre meter) ga sine utfordringer sammen med seksgraders himlingshelling. Valget ble å kjøpe inn bjørk i plank og lage alt fra scratch. Tre skyvedører med åtte skuffer inni skapet i tillegg til henge- og hylleinnredning. Overflatebehandling i tre skikt med UV-beskyttelse innafor de to lakklagene. I det hele tatt masse sjauing av plank og innimellom bruk for ei hjelpende farshand. Bra ble det.

    IMG_20191223_2001291.png



    Jenta i huset hadde pent bedt om en sånn veggseksjon som vi selv har i stua – med innebygde høyttalere i endene. Til jul. Selvfølgelig kunne jeg ikke rekke det. Januar ville bli mer passende. Gamlingen hadde en grusom plan inni hodet umiddelbart. Og i samme sendinga som garderoben, ankom overraskelsen. Artig å se trynene på folk når de bli skikkelig overrumplet. Det eneste som mangler er et-par hylleknekter som ble borte på veien og to fronter som skal smeltelimes. Arbeidsinnsats = 11 timer minus kebebpause inkludert jalapenos. Ikke verst?

    20191223_024827.jpg


    20191223_024931(0).jpg


    20191223_024856.jpg



    Rester etter høvvelbenkbygginga bare låg der. Mange stubber av fin eik ble til ti serveringsfat – et kort og et langt til hver av ungene og et par til her og et par til Lysnes. Hva angår høvvelbenken, krangler jeg med meg selv om hvordan den skal se ut, og som et forsøk til en tenkt overflatebehandling, har fjølene fått unngjelde. Denne gangen ble det vanlig salmiakk og en våt behandling. Neste gang blir det å teste ut ammoniakk i et varmekammer . røyking kalles det. Eika inneholder bøttevis med garvesyre, som er det man benytter seg av når man beiser kjemisk – forbeisen. Denne reagerer med nær sagt alt og gir treverket et helt annet liv. Forskjellen på en kjemisk beis og andre enstegsbeiser, er at den kjemiske bevarer/forsterker trebildet mens de andre speilvender dette. Derfor blir andre beiser alltid litt rare. Her er noen bilder som viser forvandlingen eika får.

    20191224_020331.jpg


    20191224_020155.jpg



    Selvsagt er min nye venn, lasermaskinen også brukt – noen mer eller mindre brukandes ordtak er svidd inn i alle ti. Det glinsende er Gladpack som er tullet rundt for å holde oljinga på plass.

    20191221_125228.jpg



    Guttongens dyrekjøpte bjørk ble det noen gode rester av som ikke måtte gå til spille, så etter avlevering i reiret til ungene, var det tilbake til verkstedet. Julekontrakten innebar en haug med bjørkefjøler som skal med til Senja. Pluss noen skaft til ostehøvler som hører med i pakka. Litt over ni i morges ble kompressoren slått av og dørene låst.

    20191224_020331.jpg



    Tok også med meg disse fjølene som var Ukurans Makeover etter juleproduksjonen som jeg hadde svidd inn noen storslagne albumcovre i.

    IMG_20191223_2015261.jpg


    IMG_20191223_2015221.jpg


    IMG_20191223_1907081.jpg



    God Hjul, Forumsvenner!

    BB
     
    Sist redigert:

    permorten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.10.2005
    Innlegg
    3.575
    Antall liker
    1.676
    Torget vurderinger
    2
    Imponerende - Håper du får ei God Jul OB !

    Beste hilsner fra per morten
     

    Aurora

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    8.254
    Antall liker
    4.088
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Du er faen' meg ubetalelig!! God, helvetes Jul fra oppi fjorhollan og ytterst på Gaillernebben!!
    ( - måtte selvsagt bli litt nordnorsk språkføring.... :cool: )

    giphy.gif
     

    Singh

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    10.08.2006
    Innlegg
    671
    Antall liker
    360
    Torget vurderinger
    1
    Det må være noen sabla gode batterier i den karen her, han overgår det meste man har hørt om og sett. God jul fra en amatør.
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.438
    Antall liker
    6.386
    Et allersiste skryt - Årets Juleribbe - sjukeste svoren som har gått inn disse dører.

    Saltlake med natron i to døgn. Steking i 8-10 timer / 80-120 celsiusser. Varmlulft 250 av samme i 20-30 min.
    Popcornsvor!

    20191224_163402.jpg


    Nå er det brunsaustid.


    BB
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    6.127
    Antall liker
    6.991
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    2
    Du må ikke tro jeg er noe dårligere...

    20191224_173434.jpg


    ...God Hjul, din boknatorsk :p
     

    JCP

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.04.2014
    Innlegg
    780
    Antall liker
    367
    Sted
    Moss
    God jul, o store guru,- og alle andre også altså! Skulle sjølsagt lagt ved bilder av sprø svor, heimelaga surkål, akkurat passe sujnnkokt mandelpotet, men det ble ikke mye igjen å dokumentere fotografisk; bare nok tok til frokost i morgen og jeg gleder meg allerede.

    Til jul i år ønsker jeg meg inderlig at o'store guru i løpet av vårparten, vil få tid til holde lange og detaljerte utgreiinger om handoverfresens indre liv, slik at andre dalksmeder kan få tilstrekkelig mot og grunnlag til å gi seg i kast med sine litt for ambisiøse prosjekt.
    God jul!
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.438
    Antall liker
    6.386
    Bergfinn;
    Ikkefan om man kunne få vist seg fram her heller med deg i nærheta. Ribba di ser sjukt god ut.

    Men det skal sies i samme åndedrett at jeg aldri har smakt så god gris som den som havna på bordet hos oss forleden dag. Kombinasjon av pulle pork og skarp popcorn-svor. Slafsa i meg restene ila gårdagen. Garantert familiens resept mange år framover.

    Hva gjorde dere og hvordan ble resultatet?

    Mossekråka;
    Blir nok mye overfresing framover. Bittelitt finodling av Rundingsfreserene, så er de hundre PST i boks. I et fullstendig hvitt Norwegian-fly som var på sistereis i dette selskapet fikk jeg fundert litt rundt en bord til en så og si ubrukt Triton med 12mm kjoks.

    WEB_Image Håndoverfres 2400W M Sveiv  Triton  tritra001-94992432.jpeg



    Synes de som er å få kjøpe fra Kreg ikke er så mye å skryte av. Triton er egentlig et halvveis bæsjemerke, men har en sinnrik mekanikk som gjør det enkelt å bygge er fornuftig hevesenkemekanisme til.

    KREG-PRS1045-PRECISION.jpg



    Etter det jeg ser for meg, burde det være mulig å få til et helt nytt og ikkesettfør anlegg for langsetterfresing og et ikkesettfør anlegg for påtversfresing. Ikke bare for å framstå som inklektluell, men forhåpentligvis mest fordi jeg mener dette har noe bra for seg.

    To andre løsninger kom også rækanes med i kjølvannet, så vi får se om det ikke blir noen håndjagerprosjekt framover....

    Må ta med et lite lykkeboost på slutten. Er på Lysnes nå mens et-par av ungene har inntatt Borgen på Korset. Må bare mevne det her... Da vi kjørte ned gårdsveien som en influensasyk hadde brøytet - og hadde sett for meg å bruke masse kalorier på å måke av trappa, var dette allerede gjort! Den nyankomne Maigret fant ila en kjapp ringerunde ut av at ei av bygdas yngre nabokoner hadde vært der med snyskofla si.

    Snakk om å bli ønskt velkommen - Lysnesfolk vet virkelig å gjøre seg lekre!

    BB
     
    Sist redigert:

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    6.742
    Antall liker
    2.989
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Jeg snitta opp svoren (barberblad gjør susen), salta og krydra ribba grundig, og spekka den med hvitløk - nesten en hel hvitløk på ei ribbe. Så fikk den godgjøre seg i to døgn.

    Jeg satte ovnen på forvarming til 170 grader, la ribba i forma med svoren opp, og så kokte jeg opp 1,2 liter vann med ei spiseskje salt, og øste over svoren. Deretter snudde jeg ribba med svoren ned, og satte den inn i ovnen, uten folie. Der fikk den godgjøre seg en time.

    Så tok jeg ribba ut av ovnen, la den til sides og satte ribbestekerrista i forma, før jeg la ribba på med svoren opp. Deretter ovnen på 90 grader varmluft i 4 timer.

    Nå er det på tide å ha evt. grønnsaker, epler, svisker osv i, før ribba får en time på 110 grader varmluft.

    Så er det en halv time på 150 grader, før en har ca 20 minutter på 210 grader. Følg med på fargen på svoren - du må ha tid å kjøre 4-5 minutter under grilen for å poppe svoren etter 210-gradersrunden.

    La hvile i 10 min før servering.

    Dette ble den møreste ribba jeg har fått noen gang - nesten som pulled pork. Hvitløken gjør at fettsmaken ikke blir overveldende.

    Forøvrig - jeg bruker bare tynnribbe. Familieribba blir alfor fleskete til min smak.

    Johan-Kr
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.438
    Antall liker
    6.386
    Johan-Kr;
    Se der, ja - trodde det var umulig å få skarp svor på tynnribba. Uheldigvis vil ikke Henne ha ribbe mer enn en gang i året. Kanskje tynnribbe hadde vært løsninga på det problemet?

    BB
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    6.127
    Antall liker
    6.991
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    2
    Jamen...er det ikke tynnribbe som gjelder da? :confused:
    Det har alltid jeg brukt.
    Og kun salt og pepper...mengder av pepper.

    Fint marmorert og jevn tykkelse, moderat varme, 1,5 timer med svoren ned og folie over, og 1 time med svoren opp.
    Da fikk jeg sprø svor jevnt og fint over det hele.
    Holdt på å sprekke....jeg altså.
    Så digg var det.

    Kotelettkammen kan fugla få.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    6.742
    Antall liker
    2.989
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Dette tjuvtrikset med gassbrenner for å poppe svoren funker bra, det. Hvis du vil bruke dette, så er det enda et tjuvtriks å poppe svoren etter at ribba har hvilt...

    Forøvrig: mhp spekking med hvitløk. Stikk hull svært skrått inn i fettlaget, slik at hvitløken ligger i fettet, under svoren. Unngå å stikke hull igjennom ribba. Del hvitløksbåtene i to-tre tynnere båter før du stikker de inn.

    Johan-Kr
     

    Sluket

    TAFNAP
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    42.015
    Antall liker
    51.046
    Torget vurderinger
    14
    Jamen...er det ikke tynnribbe som gjelder da? :confused:
    Det har alltid jeg brukt.
    Og kun salt og pepper...mengder av pepper.

    Fint marmorert og jevn tykkelse, moderat varme, 1,5 timer med svoren ned og folie over, og 1 time med svoren opp.
    Da fikk jeg sprø svor jevnt og fint over det hele.
    Holdt på å sprekke....jeg altså.
    Så digg var det.

    Kotelettkammen kan fugla få.

    Helt korekt. Kun tynnribbe som gjelder. Vi bruker samme fremgangsmåte som deg - og i tillegg fyrer vi opp grillelementet i komfyren helt til slutt, da blir svoren like sprø som trådstarter :cool:
     

    steinost

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.01.2004
    Innlegg
    7.745
    Antall liker
    3.502
    Sted
    Lillestrøm
    Torget vurderinger
    2
    Steinost tror jeg har en nydelig løsning - Lars var veldig imponert etter å ha lånt hans. Steinost/Lars???

    Masse kos før Hjula - spesielt tar eldstesønnen mye av tida. Nytt pine tomt hus og masse som skal lages. Lånte verkstedet to kvelder denne uka. Ble ferdig den ene halv ett og den andre halv to. I går var det rydding i heimen med sortering og kasting. Begynner å få nesa over vann.

    Men det har blitt tid til å gjøre ferdig både den lille og den store Rundingsfreserern. Noen ord her mens støvet arresterer seg selv – og noen bilder herunder.

    Kort fortalt, så ble den forrige laget og fungerte som forventet. Det var forventet at denne skulle være en prøverundingsfreser og jeg fikk utav den det jeg forventet. Noe bra og noe dårlig. MkII har også et forbedringspotensiale, men dette er bare bittelitt arbeidskrevende – må legge inn en akrylmutter for å ta bort skrueslark på finstillinga.

    Det nye med denne Rundingsfreseren er tykkere base og derav større vekt. Disse ble skikkelig stabile og gode å jobbe med. Den minste, er som den første og lager rundinger inntil ca 600mm mens den største gaper over diameter på 1254 på plater og litt til når det skal lages hull. Lys er moro og ikke minst nyttig – dritvanskelig å komme akkurat på strek når man begynner å bli gamal, men nå blir det årnings. Finjusteringa er konge. Nå kan jeg sette en tilnærmet riktig sirkel og bruke finmotorikk til å få eksakt treff. Linjalen langsetter gir gode holdepunkter.

    Mye annet tull på gang også….Høvvelbenken venter og to redesigns av gammelhøyttalere er på vei. To er allerede ferdig, og iflg passerende er de looking good. Kirsebær var inne på åttitallet, og nå ser det ut som at treet sparker i kista og vil ut på nytt.

    Alle rykter om at luften er gått ut av gubben er sterkt overdrevet om ikke usamme. Det suser fremdeles i rørene og atter en gang viser det seg at det er de gamleste bukkene som har de hardeste hornene.

    MkI:

    Vis vedlegget 564107


    MkII:

    Vis vedlegget 564094

    Vis vedlegget 564095

    Vis vedlegget 564096

    Vis vedlegget 564097

    Vis vedlegget 564098

    Vis vedlegget 564099

    Vis vedlegget 564100

    Vis vedlegget 564101

    Vis vedlegget 564102

    Vis vedlegget 564103

    Vis vedlegget 564104

    Vis vedlegget 564105


    BB
    Så ikke denne før nå.
    Er det noen som trenger å utvide noen nedfresinger?
    Joda de ligge her de stengene med kulelagra på.
     

    steinost

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.01.2004
    Innlegg
    7.745
    Antall liker
    3.502
    Sted
    Lillestrøm
    Torget vurderinger
    2
    Jamen...er det ikke tynnribbe som gjelder da? :confused:
    Det har alltid jeg brukt.
    Og kun salt og pepper...mengder av pepper.

    Fint marmorert og jevn tykkelse, moderat varme, 1,5 timer med svoren ned og folie over, og 1 time med svoren opp.
    Da fikk jeg sprø svor jevnt og fint over det hele.
    Holdt på å sprekke....jeg altså.
    Så digg var det.

    Kotelettkammen kan fugla få.

    Helt korekt. Kun tynnribbe som gjelder. Vi bruker samme fremgangsmåte som deg - og i tillegg fyrer vi opp grillelementet i komfyren helt til slutt, da blir svoren like sprø som trådstarter :cool:
    Trodde han var Stein hakka gal jeg:)
    Sprø det er alle oss andre det.
    Trådstarter er jo den gale professoren.
     

    W.Sand

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    1.628
    Antall liker
    1.350
    I perfeksjonismens ånd glapp dog at ribba ikke hadde laser- motiv fra juleevangeliet. Neste år blir vel grisen tatoert med nisser og guirlandere :) Fortsatt god jul gode gale Duracellnisse.
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.438
    Antall liker
    6.386
    Takk Mister Willy.
    Kanskje ikke en allverdens domm ide - kankje kunne man ha rutet svoren også i samme slengen. Skal høre med Henne, men er redd ho ikke ser vitsen. Er redd for det.....
    Jeg hadde gjort det om jeg hadde fått lov!

    BB
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.438
    Antall liker
    6.386
    Lettere inspirert av JCP’s innlegg satte jeg i gang med planlegging av et flerfunksjonsbord til en av de store håndoverfresene som står og råtner.

    Denne har fått lov til dette fordi jeg ikke anser denne som det mesterverket jeg trodde den var. Sterk, fin motor, men bygget inni et litt jalla skall. Oppfinnsomme løsninger på de mest vanlige fuksjonene, men så oppfinnsomme at man må lære seg et helt nytt språk. Derfor ble den stående i ensomhet.

    Jeg har tre-fire Eluer til som er mye artigere, men som ikke har vært i bruk de siste ti-femten år, så hvorfor ikke bruke en av disse i stedet? Svaret er enkelt – de andre liker jeg som håndoverfreser, men denne Tritonen har en veldig nyttig hev-og-senk-funksjon som er nyttig montert opp/ned. Den tar i tillegg inntil 12mm tanger og er meget sterk og lite vibrasjon. Derfor.

    Overfresen med det utstyret man i dag får kjøpt til den, er den desidert mest fleksible snekkermaskinen man kan finne. En hel haug med forskjellige freseprofiler og dingser til fastspenning er å få handlet. Ikke dessverre, men dessverre likevel, så går det for de flestes vedkommende ut på å skifte mellom forskjellige kulelagerfresere. Ikke så lite det, for disse gjør nytta, de.

    Men i en mindre skala, kan disse motorbombene gjøre så masse mer. Rundingsfreseren er et av eksemplene som jeg har finodlet så godt jeg har fått til, og tom lagt til et-par særs nyttige funksjoner som jeg ikke har sett tidligere på tilsvarende.

    Det hadde vært artig å kunne ta ut enda mer av denne maskinen – gjerne funksjoner som bare tidligere er forbeholdt større bordfreser og gammeldagse stasjonære overfreser. De siste var flotte maskiner – litt skumle, men var en fornøyelse når man hadde greid å balansere skjæret i de eksentriske kjoksene.

    De vanlige bordene for opp/ned-festing fins det nok av, men de er alltid begrenset til å handtere to behov. Og er ikke videre presist bygget, noen av de jeg har sett og prøvd. Dette er et testprosjekt som ikke har ambisjoner om å sloss med de store snekkermaskinene jeg vanligvis bruker – heller for å utforske muligheter og heller for å se hvor ting må forbedres. Akryl er et materiale jeg kunne rimelig godt en gang i fortiden, så jeg gir plasten en sjanse i denne omgangen. Om det blir en MkI, kommer den kanskje i en kombo av alu og plastikker med forskjellige egenskaper. Pluss tre i understellet, selvfølgelig.

    Alle funksjoner påmontert

    1.jpg



    Resten skulle være selvforklarende.........?

    2.jpg


    3.jpg


    4.jpg


    5.jpg


    6.jpg



    Systemet er på plass nå, men det vil komme noen forandringer etter hvert som jeg jobber meg igjennom designet på nytt. Et-par nye funksjoner også, kan det tenkes.


    BB
     

    BHO

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.10.2004
    Innlegg
    3.062
    Antall liker
    255
    Sted
    Asker
    Torget vurderinger
    1
    Du er for faen alt for bra......en nyttårspause kunne kanskje på sin plass?
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.438
    Antall liker
    6.386
    Han vet ikke om det, han Lars, men han kommer til å få seg et par av de nye tutene som nå er ferdigtenkt og prøvepraktisert.

    Yngre krefter er i gang med å vurdere tutene i den nye størrelsen opp mot muligheter for serieproduksjon. Et visst antall tuter er nødvendig, så vi får se om unggutten finner det økonomisk forsvarlig å fyre løs.

    Men det Lars ikke vet om, er at han skal være med på et prosjekt med noen gjennomsiktige luringer i 15mm akryl. Litt vinn-vinn er det snakk om her. Regner med at vinnsida av vekta kommer til å bikke over til min side – sånn omtrentlig, iaff.

    BxHxD uten drivere blir ca 850x535x450. Stort nok, men kanskje litt spektakulært iom at lyset får gode betingelser til å vandre gjennom.

    Horntuter.jpg



    Ti år siden vi har jobbet sammen. Om han biter på, blir kanskje dette en fin-fin reprise.


    BB
     

    trosse1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.02.2012
    Innlegg
    2.275
    Antall liker
    1.999
    Torget vurderinger
    68
    ca 850x535x450

    herre min hatt, voksne greier:eek:
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn