Kari Bremnes "Gåte ved Gåte" hybrid SACD...nice!

Espen R

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.03.2002
Innlegg
7.210
Antall liker
399
Utgitt av Master Music LtD, et asiatisk basert selskap. Jeg kjøpte mitt eksemplar av Elusive Disc, USA. Sånn er selvfølgelighetene i 2018 når man skal handle norsk musikk, ha ha ha :p

Jeg var mildt sagt skeptisk siden ingen informasjon forelå om hva slags master/kilde som var brukt. For meg var det mest sannsynlig at dem bare tok CD-platen og up-konverterte den til DSD og ga den ut på SACD for å sope inn noen grunker fra dumme audiophile. Men der tok jeg feil.

Mest sannsynlig er "Gåte ved Gåte" innspilt digitalt i 1994 i 20bit 48kHz sample frekvens. Det var standarden på den tiden, 24/96 var ikke vanlig da.

Det tok meg 10 sekunder av første kutt "En elsker i Berlin" og høre at dette er en forbedring. Vokalen er renere, mere kropp. Spilte igjennom spor 1 og spr 2 og smilte fra øre til øre; renere vokal, noe fyldigere i bassen, generelt noe mer kropp på vokal og instrumenter, tydeligere rom/ambience, mer naturlig klang etc. Etter spor nr 2 byttet jeg til CD og spor 2; mer uren vokal, noe tynnere og flatere lyd, mer uengasjerende, tynnere bass etc.

Spilte resten av SACD'en og må konkludere: CD'n pakkes definitivt bort!
Det er begrenset hvor stor forbedringen kan bli når kildematerialet sannsynligvis er 20/48 digital, men jeg syns kjøpet definitivt er verdt 300 spenn når musikken er så hjertelig god. Anbefales til folk som snurrer SACD :)

PS! Dem har også nå gitt ut Inger Marie Gundersen på SACD.
 
Sist redigert:

Serialcat

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
08.09.2009
Innlegg
279
Antall liker
78
Sted
Østfold
Torget vurderinger
2
Tips til hvor en kan kjøpe disse SACD'ene en femtilapp billigere. Internationalrecords i HK er den kinesiske
varianten av Elusive. Søk på denne linja på Ebayen så skulle du havne på rett spor.

"Kari Bremnes - Norwegian Mood" Hybrid Stereo SACD Audiophile Germany CD New
 
  • Liker
Reaksjoner: 2xJ

Espen R

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.03.2002
Innlegg
7.210
Antall liker
399
@Serialcat: takk for tips! :)
Tror nok jeg blir å kjøpe Norwegian Mood på SACD. Men syns Kari er best på norsk, mer ekte, intimt og nært :)

Noen flere betraktninger om Gåte ved Gåte på SACD:
Som skrevet, så tok det meg 1o sekunder å høre at SACD'en var bedre. "En gang hadde æ en elsker i Berlin"...vokalen var renere på SACD. Syns alltid det hadde ligget en svak odd/kant, en svak form for distortion over vokal, en liten øre-fiendlig tendens på CD. Dette på en i utgangspunktet temmelig ren innspilling og mix. En innspilling som nesten garantert er gjort i 48kHz, og mest sannsynlig i 20 bit dybde. Jeg tror jeg har svaret på hva det er jeg hører på CD'en:

If you want to start with higher resolution source recordings, possibly with an eye to releasing the material on high-resolution formats in the future, then you have a choice of sample-rate options. Obviously, sample-rate conversion will be needed for a CD release, and many argue in favour of recording at 88.2kHz as this is double 44.1, making the down-sampling relatively simple.
In the early days of sample-rate conversion this made a significant difference to the resulting sound quality, but modern sample-rate converters appear to handle non-integer conversions with no loss of quality at all, and a 96kHz sample rate is more widely used in high-resolution formats.

(Fra en teknisk artikkel i Sound On Sound, et magasin for pro-audio)

I eldre dager var det tydeligvis absolutt et issue å konvertere fra 48 til 44.1kHz. Men selv i dag når japanerne skal produsere HQCD, Platinum SHM-CD og andre CD'er tilegnet et audiofilt marked, brukes DSD-til-176,4 kHz convertere, eventuelt analog masters til 176,4 for så en halvering ned til CD: 176,4-88,2-44,1. Dette er gjort for optimal lydkvalitet. Her i vesten har vi de siste årene mest brukt 192kHz...ikke så nøye, stikk han i øye;)

Har prøvd å lytte til CD sjiktet på hybrid SACD'en. Som forventet ligger denne midt mellom den originale CD fra 1994 og DSD sjiktet på SACD'en i lydkvalitet :)
 
Topp Bunn