Kan noen velsigne anlegget mitt, takk?

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
8
Når jeg var og besøkte RoDa/Storebror her om dagen, ble vi snakkende litt om hvorfor mange opplever at det er en slags lettelse når et hi-fi blad anmelder deres "greier" og gir de godkjent. Litt sånn: "Puh, da hadde jeg rett" eller "Puh, da har jeg en god komponent". Jeg ble tenkende litt på det, fordi jeg kan kjenne litt på det samme selv. Etter at jeg fikk lånt meg aku-platene til RoDa har jeg tenkt enda mer på det. Hvorfor?

Fordi lyden min nå er så annerledes etter aku-platenes inntog! Der det ikke var ordentlig fylt i midten før, er det nå fylt i midten. Det er mer kropp, mer liv, mer bass, mer av det meste, egentlig. Men... er ikke det en bra ting, da? Burde ikke det gjøre meg glad og fornøyd og så kan jeg gå rundt å strutte av stolthet over at jeg har et sabla godt anlegg? Jo, men...

Det er bare det, skjønner dere, at jeg begynner for alvor å innse mine egne kraftige begrensinger i dette gamet. Jeg har, delvis som et resultat av å ha bodd i Tromsø i mange år, omtrent aldri hørt et virkelig godt high-end anlegg over tid. I tillegg, de gangene jeg har vært på messer og demoer og sånt, så spiller de stort sett bare musikk jeg ikke har (og ja, det stemmer, jeg har ikke "Jazz at the Pawnshop", Diana Krall og annet snusk som jeg definerer som hi-fi-jazz i hyllene mine. Dårlig med Kirkelig Kulturverksted-plater er det også). Så referansene fra messer og demoer for å "bedømme" den lyden jeg har i stua, har jeg ikke.

"Ja, men Mbare da, du må jo måle det opp mot det absolutte - akustisk lyd fra en konsert!". Mm. Sa jeg at jeg er født og oppvokst i Nord-Norge, har bodd 10 år i Tromsø og begynte å interessere meg for klassisk musikk for.. tja... et drøyt år siden? Store deler av de delene av musikksamlingen min jeg kjenner best er rock, gjerne i indie-segmentet. Jeg har mye Motorpsycho, Mogwai, Lambchop, Tindersticks, Nick Drake, Led Zeppelin, Velvet Underground, Nick Cave, Mercury Rev, sånne ting. Og joda, jeg har sett mange av de bandene live. Og nei, anlegget mitt høres ikke ut som Mogwai i 120 db på Rockefeller - og takk og lov for det.

Og mange av de artistene jeg nevnte høres strålende flott ut på anlegget mitt, jeg klager ikke over det. Men high-fidelity ville det vært svært drøyt å beskylde Motorpsycho for å være. Ditto med mye annet av jeg nevnte over.

"Men, men, Mbare da, det er jo DIN lyd som er viktigst og så lenge du er fornøyd er det jo ikke et problem!" Jo, det er et problem. Hadde jeg bare drevet med hi-fi for å få til indie-musikken min, kunne jeg stoppet for en stund siden. Men delvis driver jeg med hi-fi for hi-fi'ens skyld, delvis driver jeg med hi-fi fordi jeg nå er begynt å høre mer på jazz og klassisk - og der hører jeg virkelig forbedringer fra oppgradering til oppgradering. Og det er her poenget mitt sparker inn: jeg har ingen referanser å gå på. Jeg aner virkelig ikke hvordan Kleiber sin tolkning av Beethovens 5. høres ut på et high-end anlegg. Aldri hørt det. Ditto for Gielens Mahler. Rostropovich i Haydn sin cello-konserter. Noe av det nærmeste jeg har hørt dette, var hos RoDa her om dagen - men anleggene vår er så forskjellige på så mange måter, at det har noe begrenset verdi.

For eksempel: Hvordan hører jeg dybde i et opptak? Jeg syns jo det høres ut som Coltrane står langt bak og til venstre for venstre HT på "So What" og det er liten tvil om at Miles står i midten og lengre fram enn Coltrane. Men på symfonier da? Jeg har vært på et grand total av 3 symfonikonserter i mitt liv og jeg sliter med å sammenholde hi-fi prosaen/lektyren på området med det jeg hører i Oslo Konserthus. Hvor mye "dybde" hører man der? Og jeg hører i hvert fall ikke hva hver enkelt utøver driver med til enhver tid (gitt at de spiller), men jeg leser i hi-fi bladene at noen er ekstatiske over å kunne plukke ut hver enkelt fiolinist. Jo, sikkert fancy, men er det noen som klarer det under konsert, gitt at det er flere enn 2 fiolinister som spiller?

Så poenget mitt er dette: kanskje grunnen til at noen ønsker at en hi-fi anmelder skal "velsigne" utstyret deres er for å få en bekreftelse? Hvor mange av oss med virkelige gode anlegg (og jeg inkluderer meg selv her, arrogant som jeg er) har så mye referanser å gå på, egentlig? Kanskje det er derfor noen av oss (jeg kan godt kjenne meg igjen i den følelsen) ønsker at noen skal komme å si at dette er virkelig bra, for da kan vi kanskje lene oss tilbake og bare nyte musikken.

Forøvrig må high-end-eliten gjerne ta dette som en invitasjon å komme hit å velsigne anlegget mitt, eller invitere meg på besøk så jeg kan velsigne anlegget deres. :)
 
P

Parelius

Guest
Mbare skrev:
Så poenget mitt er dette: kanskje grunnen til at noen ønsker at en hi-fi anmelder skal "velsigne" utstyret deres er for å få en bekreftelse? Hvor mange av oss med virkelige gode anlegg (og jeg inkluderer meg selv her, arrogant som jeg er) har så mye referanser å gå på, egentlig? Kanskje det er derfor noen av oss (jeg kan godt kjenne meg igjen i den følelsen) ønsker at noen skal komme å si at dette er virkelig bra, for da kan vi kanskje lene oss tilbake og bare nyte musikken.
Akk ja, en innsikt som jeg vanskelig kan si meg uenig i, gitt (min hellige overbevisning om) menneskets hang til selvbekreftelse og selvbedrag. Noe skal det til for å fri seg fra dette, men jeg tror at slike tendenser kan motvirkes med erfaring og uavhengighet,koblet med et rasjonalisert forhold til sin egen aktivitet som hifi-entusiast. Men lett er det ikke, om min egen erfaring teller.
 

KJ

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
9.555
Antall liker
1.131
(Still deg andektig foran husalteret, og knel)
Te igitur, clementissime Pater, per Iesum Christum Filium tuum Dominum nostrum, supplices rogamus, ac petimus
(kyss husalteret varsomt med respekt og ærbødighet)
uti accepta habeas, et benedicas
(gjør korrsets tegn, tre ganger over husalteret)
haec dona, haec munera, haec sancta sacrificia illibata
(presenter husalteret for den allmektige)
in primis, quae tibi offerimus pro Ecclesia tua sancta catholica: quam pacificare, custodire, adunare, et regere digneris toto orbe terrarum: una cum famulo tuo Papa nostro N. (henvisning til den ypperste verdslige represntant for hifiverdenens urannsakelige vidunderlihet - det glade budskap)
et Antistite nostro N. (henvisning til din lokale forkynner av det glade budskap)
et omnibus orthodoxis atque catholicae et apostolicae fidei cultoribus
(hvil i fred)

mvh
Pater
KJ

PS til evt. katolske lesere av sentralen: på for hånd unskyld for disse blassfemiske feilskjær
 

Leikis Lyd

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.05.2006
Innlegg
5.199
Antall liker
1.771
Sted
Kyrksæterøra
Torget vurderinger
12
Mye bra skrevet, kjenner meg litt igen på noe her ja. Vært morro om noen guruer kom å sa at det er bra og det er ikke bra. Så bare for å få bekreftet, om det jeg selv synes er bra også andre synes er bra. Selv om det egentlig ikke er andre en meg selv som skal like lyden i anlegget. Sjelden noen er inom i slike grisgrente strøk som har erfaring med lyd, men om noen er her å sier dette låter bra, så blir jeg litt roligere og kanskje senker skuldrene litt en stund ivertfall ::)
Jeg har jo fått noe mere erfaring selv med tiden og vært å hørt noe hjemme til andre med samme sykdomen.
Men skjønner godt hva du mener med en velsignelse ivertfall.

Jeg ble en gang bergtatt av en anlegg, som jeg hele tiden har brukt som en referanse når jeg skulle lytte hjemme og hjemme hos andre. Jeg har også mange ganger hørt anlegg som "skal" være veldig bra, men absolutt ikke falt i smak hos meg, så en velsignelse av et produkt fra et blad e.l kan være falsk trygghet for innkjøpav en ny "dings".
Men dette er jo en hobby, kommer du i mål fort så finner du fort ut at det var feil mål ;D

Men det blir lengre og lengre i mellom de feil måla da ;)

Ulempen med å dra rundt å høre på anlegg rundt om er at du kan fort høre hva du selv mangler, og da er vi igang igjen da :p

Selv er jeg i mål srnart, eller 8)
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.833
Antall liker
1.981
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Det er ingen andre enn deg selv som kan velsigne anlegget ditt. Er du fornøyd, er du fornøyd. Så enkelt er det.

For meg er det revnende likegyldig hvor det indre øret tror at John Coltrane, Miles Davis og Bill Evans ser ut til å stå på scenen. Bill Evans har flyttet seg 30 cm litt lenger til venstre – sa du? Couldn’t care less – bare det svinger! Når det kommer til stykket, er det vel strengt tatt ingen som vet – ikke de heller (RIP), så fulle som de var av både det ene og det andre da de spilte - hvor de sto i virkeligheten.

Det er bare en sjelden gang jeg gidder å sitte i sweet spot og finlytte. Vanligvis sitter jeg på arbeidsrommet – i et tilstøtende rom – eller på spisetuen – også det et tilstøtende rom. Hvis musikken låter bra der, er jeg mer enn fornøyd. It don't mean a thing if it ain't got that swing.

Selvsagt er det hyggelig hvis anlegget høster anerkjennelse - vi er vanlige mennesker, de fleste av oss. Men når det kommer til stykket, må du stole på deg selv.
 

Tweedjakke

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
29.01.2008
Innlegg
401
Antall liker
27
Sted
Sunnmøre
Mbare skrev:
Og det er her poenget mitt sparker inn: jeg har ingen referanser å gå på. Jeg aner virkelig ikke hvordan Kleiber sin tolkning av Beethovens 5. høres ut på et high-end anlegg. Aldri hørt det. Ditto for Gielens Mahler. Rostropovich i Haydn sin cello-konserter. Noe av det nærmeste jeg har hørt dette, var hos RoDa her om dagen - men anleggene vår er så forskjellige på så mange måter, at det har noe begrenset verdi.
Applaus! Ikkje at eg kan hjelpa, altså, då, men eg har nett same erfaringa: Øyro mine, og iallfall ikkje lyttarerfaringa mi, er ikkje nok til å avgjera om noko er rett eller ikkje.
 

Valentino

Æresmedlem
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
17.864
Antall liker
3.440
Sted
Ottestad
Målinger vil vise om ditt anlegg er velsignet. Eller forbannet.

;D


Forøvrig et herlig skrevet og innsiktsfullt hovedinnlegg, Mbare. Som vanlig.
 
K

KindOfBlue

Guest
Ta det med til nærmeste dype vannpøl eller elv. Se om det flyter. Hvis det flyter er det bra!
 

Valentino

Æresmedlem
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
17.864
Antall liker
3.440
Sted
Ottestad
Nei, det er omvendt. Tror jeg.

(Fritt etter hukommelsen sank de uskyldige kvinner, mens heksene fløt. Alas.)
 

Bjørn.H

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
03.07.2004
Innlegg
21.705
Antall liker
4.242
Torget vurderinger
1
Jeg tror du er inne på det sentrale, Mbare. I sosiologien har fenomenet kontingens: "usikkerhet", vært brukt for å forklare hvilken drivkraft som driver oss til å stadig samhandle. Usikkerhet hos individet driver (j.fr. disse teoriene) til å kontinuerlig søke å redusere kontigens. En enkel måte å si det på er fordi man er usikker prøver man hele tiden å skaffe forsikringer som reduserer usikkerhet.

Dette er noe generelt, men la oss overføre en slik måte å tenke på til Hifi. Der ute finnes det et hav av mulige valg (valghandlingsteori er nærliggende å ta i bruk her, men dette skal jeg la ligge) -samtidig som det finnes begrensninger nettopp i valgmulighetene. F.eks. er ikke alle Hifi-merker representert i Norge, og er ikke like tilgjengelig lokalt for mange med mindre man er klar over disse og oppsøker disse. Hvem skal da gi deg inntrykk av hvilke valg som er bra? -nærliggende kan man si Hifi-bladene, men også noen Hifi-butikker har representert "informasjons-senteret" som har anbefalt "trygge valg", eller er "best". For ikke å snakke om de som på en eller måte blir oppfattet som kompetent og gjerne finnes i bekjentskapskretsen.

Men når skarp konkurranse oppstår, utsettes "trygge valg" for muligheten for å gjøre feil valg -man kanskje begynner å utforske mer av hva som finnes, og utsettes for informasjon som skaper ny usikkerhet. Man utsettes for krysspress fra ulike Hifi-selgere som sår tvil om hvilke valg som er trygge. Hvordan sikre seg bevis for hvilke valg som er trygge? -vi skal ikke undervurdere konkurranse-elementet for mange, men pris er også et moment for garantien for det trygge valget. Jo dyrere jo tryggere? -og dersom det hele er en stor konkurranse handler det jo om å ha det beste anlegget? -noen blodtrimmer kanskje deler av lyden slik at den fremstår som de rene sportsbiler, men de er kanskje like egnet til all slags oppgaver, og mister andre egenskaper, slik som allsidighet og komfort.

Dette er en grov overforenkling, men usikkerhet -eller søket etter "garantien" for at man har gjort et bra valg og at man oppfattes som kompetent og valgte det beste tilgjengelig.


Nå tenker jeg ikke helt slik, men det er verdt å trekke dette inn som en synsvinkel. Denne måten å tenke på utelater individuelle preferanser -og den er nok en vesentlig del av drivkraften. Kan hende jakt-instinkt eller kreativ adferd er like store deler av dette. Hifi-jegeren leter etter kuppet: det gode byttet og er derfor ute på "Hifi-jaktmarkedet" -han holder et øye med "byttedyrene" og leter etter øyeblikket der han fanger byttet og kan ta det med hjem som et trofé. Den kreative ser det hele mer som en skapelsesprosess, der "idealet" søkes, det fullendte -noe man har en sterk forestilling rundt men det blir litt som Platons idé-lære: alt er utformet utfra en idéell form. Alt annet er avskygginger. Man søker etter denne idéen, men spørsmålet er om den egentlig kan frembringes. I mellomtiden jobber den kreative med sin skulptur (eller flere, etter hvert som en forlates til fordel for en ny...).

Summa sumarum er nok dette aspekter rundt Hifi som ikke er helt uvesentlig.


Mvh. Bjørn
 
B

BjornE

Guest
Jeg må si at jeg tar full fart og driter tynt og brunt i hvilke "eksperter" som kommenterer eller anmelder noen av mine produkter eller komponenter.

Ingen av disse såkalte ekspertene har mitt hode, mine følelser, min erfaring eller kan på noen måte forstå hvordan jeg liker min lyd til enhver tid!

Jeg er en fri mann i mine musikkrom og skulle jeg høre på eller legge vekt på hva andre synes om mitt anlegg? Jeg har to eller egentlig tre diamentralt motsatte anlegg og lytter til den musikken med den styrken og med det anlegget jeg ønsker - til enhver tid!

Jeg ler av de såkalte eksperter som til enhver tid snakker positivt om det siste de fikk eller fikk låne eller tjener mest på å selge eller annonsere for. De fleste vet ikke forskjellen på schrødingers katt og schrødinger ligningen. Skulle disse være referanser?
 
K

KindOfBlue

Guest
Valentino skrev:
Nei, det er omvendt. Tror jeg.

(Fritt etter hukommelsen sank de uskyldige kvinner, mens heksene fløt. Alas.)
Altså, alle vet at et godt anlegg har egenskaper som ikke kan forklares av vitenskapen, altså er de magiske, altså er de hekser, altså skal de flyte. Ærlig talt! ;D
 

Lyngen

Æresmedlem
Ble medlem
20.11.2006
Innlegg
12.733
Antall liker
956
Sted
Oslo
Flott og ærlig skevet innlegg Mbare :). Jeg ser på ønsket om bekreftelser som helt normalt for oss flokkdyr. Det er jo heller ikke alltid lett å vite hvor referansen bør være hvis erfaringen ikke er tilstrekkelig. Det er vel heller ingen ensidig fasit på det spørsmålet. Lytting på akustiske instrumenter uten elektronikk i ulike rom og å lytte på mange ulike anlegg og ikke minst bytte endel selv er tingen for å få gode referanser. Så kan man etterhvert finne sitt lydideal (og det tar vel endel tid for de fleste).

Jeg føler jeg har fått en brukbar referanse men alikevel synes jeg det er veldig interessant å høre hva andre mener. En grunn er også at det er fort gjort å bli tilvendt til sin egen lyd og andre lyttere kan påpeke mangler klart lettere. Så kan man selv reflektere om man synes infoen er verd å ta med seg.

Når det gjelder å høre hvor musikerne er plassert så har jeg skrevet om det før. Jeg tror mange glemmer at mikrofonene ikke er plassert der du sitter ute i salen. Hadde du stått der de var plassert så tror jeg du lett hadde hørt hvor de ulike instrumetene er plassert. På gode anlegg og gode innspillinger så er det etter mitt skjønn bare positiv informasjon om enn akkurat veldig viktig for musikkinnlevelsen.
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
8
Takk for hyggelige tilbakemeldinger.

KoB/Val.: jeg tror at HT mine ville hatt en sjanse til å flyte, paneler som de er og i hvert fall siden delefilteret er i en egen boks og derfor ikke tynger de ned. Så jeg er nok på rett spor når det gjelder HT i hvert fall. ;D Forhåpentligvis får jeg gjort noen målinger også etterhvert som kan bevise det, sånn at alle blir fornøyde - HT mine flyter og de måler fantastisk! Alle burde kjøpe Magnepan! Yeah! ;D

Det å tåle egen usikkerhet er vanskelig, det merker jeg på mange områder. Jeg tror Bjornh er inne på noe i sitt innlegg, ja. For min egen del: akkurat nå driter jeg langt og tynt i hva folk måtte mene om anlegget mitt - jeg har aldri hatt bedre lyd og når jeg opplever å sitte med tårer i øyekroken og klump i halsen når står på som verst i Brahms tyske requiem - da er jeg fornøyd.
 

Lyngen

Æresmedlem
Ble medlem
20.11.2006
Innlegg
12.733
Antall liker
956
Sted
Oslo
Mbare skrev:
...... når jeg opplever å sitte med tårer i øyekroken og klump i halsen.... - da er jeg fornøyd.
Sånt liker vi å lese :D. Den beste referansen!
 

Ramla Forbi

Medlem
Ble medlem
31.05.2008
Innlegg
26
Antall liker
0
Mbare skrev:
For min egen del: akkurat nå driter jeg langt og tynt i hva folk måtte mene om anlegget mitt - jeg har aldri hatt bedre lyd og når jeg opplever å sitte med tårer i øyekroken og klump i halsen når står på som verst i Brahms tyske requiem - da er jeg fornøyd.
Hehe... trodde vel heller ikke på at du behøvde velsignelse :)

Men hvorfor plages man av usikkerhet dersom man er fornøyd med teknologien man besitter og lydopplevelsen den gir? Handler det da om at det er vanskelig å tåle andre sine meninger om ens egne preferanser og valg? Sosiale dommer er uløselig knyttet til en hver sosial mening, enten meningene er ens egne eller noen andres, og enten meningene kommer til uttrykk som ord, handlinger eller eiendeler. Kunsten er vel som du selv er inne på; å være sin egen referanseramme :)
 

Bjørn.H

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
03.07.2004
Innlegg
21.705
Antall liker
4.242
Torget vurderinger
1
Når sosial mening settes i system, så er det flere som besitter den, samtidig som ingen riktig helt bestemmer den. Slik er det også med Hifi. Den er ikke frikoblet fra sosiale dommer, men avhengig av den fortsatte kommunikasjonen rundt Hifi. Og derfor fortsetter de fleste å utveksle meninger rundt dette. Og innhenter nye meningsutvekslinger. Plutselig er vi ikke individer lengre, og det er litt av sjarmen med kollektive samfunnsteorier ;D

-vel, nå trodde jeg ikke Mbare trengte noen velsignelse, han er en velbaren Hifi-mann med noen høyttalere litt utenom det vanlige. Og han vet hva han gjør, mens han blodtrimmer anlegget sitt...


Mvh. Bjørn
 

HoJ

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.11.2006
Innlegg
5.245
Antall liker
1.143
Sted
Stavanger
Som eier av Magnepan, med menighetspedagogisk utdannelse og med ei kone som er prest.. Så kan jeg velsigne anlegget ditt.. (hvis jeg får penger for det så klart ;D)
 
S

Storebror

Guest
Will it float...?

Nok et supert innlegg fra Mbare, hvor tar du det fra?

Dine innlegg er så bra at det er vanskelig å svare på dem, jeg blir sittende å tenke for å ta inn de mange interessante vinklingene istedet for å komme på noe å skrive tilbake. ::)
Men prøver gjør jeg uansett! ;D

Føler meg litt skyldig her som en slags referansedommer, det er jeg overhodet ikke. Jeg er nok farget av at jeg stort sett omgir meg med "standardlyd" type vanlig anlegg med dynamiske høyttalere og konvensjonelle forsterkere. Det går en diskusjon her inne om hva som betyr mest i et anlegg, og om det er høyttalerne. I eksempelet RoDa kontra Mbare så er jeg ikke det minste i tvil om at akkurat det er fakta. Vi kunne nok lett plukket forskjellene på kilde og forsterkeri også, men i forhold til forskjellene på høyttalere i samspill med rom så er og blir det peanøtter og solsikkefrø....

Jeg har lite, veldig lite, erfaring med panelhøyttalere. Kanskje derfor det låter så fremmed for meg fortsatt. Hornhøyttalere låter nærmest identisk med dynamiske høyttalere i sammenligning med hvordan paneler låter. Jeg reagerer ikke på klangen, men på presentasjonen av lydbildet.
Nå bryr ikke jeg meg så mye om perspektiv og sånn, mer hvordan selve lyden og spillemåten er. Flåsete sagt bryr jeg meg mindre om hvor artistene står i lydbildet og mer om hvorfor de står der.

Erfaring og atter erfaring, gir grunnlag for å finne ut av preferanser og referanser. Slik som anlegget ditt spilte i starten i går, så er det såpass forskjellig at hvis det er "riktig" så er mitt feil. :)
Men både akuplatene, og mine tanker rundt plassering og vinkling tror jeg kunne dratt det nærmere hva jeg betegner som normalt eller vanlig lyd.
Om nå det skulle være et mål.....?
Hva pokker hjelper det om anlegget låter "korrekt" eller ville vunnet avstemming blant hundretalls audiofile hvis ikke du liker lyden av det selv?

Det er utfordrende, og tenner litt konkurranseinstikt i meg når det kommer så konkrete tilbakemeldinger på mitt oppsett sine skyggesider.
Jeg går noen runder med meg selv og utfordrer egne preferanser og meninger opp mot dine.
Et steg vekk for å se/høre anlegget med andres ører er lærerikt og gir meg noe i forhold til trygghet der jeg står i mine egne valg.
Eller så får jeg kjøpe noe nytt....... ;D

Derfor taler jeg for å kommentere ikke bare det positive, men ogå det som kan oppfattes som negativt i andres oppsett.
Ikke for å vinne konkurranser om "best lyd", men for å lære og for å forstå hvorfor det som i egne ører kan oppfattes feil eller merkelig er himmelen for andre.

Det låter faen meg bra her hjemme nå, tør jeg småfrekt å påstå. Det usannsynlig spennende og underlige er hvordan du kan si akkurat det samme hjemme hos deg selv, når anleggene låter så forskjellig?

Jeg er inspirert til å låne hjem andre typer høyttalere og utstyr enn det jeg selv har nå fremover i Fidelity. Håper å kunne skrive noen interessante artikler rundt disse forskjellene.

God natt :)

Mvh
Rolf
 

Lyngen

Æresmedlem
Ble medlem
20.11.2006
Innlegg
12.733
Antall liker
956
Sted
Oslo
Lagt dere allerede ::)..

Kunne du si noe om hvordan du opplever hans anlegg RoDa? Det må være greit å være åpne på det? Og ikke minst veldig interessant. Dere har begge høyttalere jeg liker.
Men ikke i nærheten av mine da 8) 8) ;).

Ok, får legge meg jeg også, må opp kl. 10:00 :-\.
 
M

musicus

Guest
Storebror skrev:
Et steg vekk for å se/høre anlegget med andres ører er lærerikt og gir meg noe i forhold til trygghet der jeg står i mine egne valg.

Derfor taler jeg for å kommentere ikke bare det positive, men ogå det som kan oppfattes som negativt i andres oppsett.
Ikke for å vinne konkurranser om "best lyd", men for å lære og for å forstå hvorfor det som i egne ører kan oppfattes feil eller merkelig er himmelen for andre.


Mvh
Rolf
Her er du ved kjernen (uthevet av meg), imo. Ikke minst kan dette være en verdifull informasjon/refleksjon når man er aktiv på ett forum som dette, bedre forståelse for andres prioriteringer og valg, (selv når, eller kanskje spesiellt når, man ikke er enige) tror det kunne være dempende i en mild grad med tanke på de mange betente diskusjonene her til tider, der det diskuteres med "lukkede" ører og øyne for de andres ståsted...

mvh
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
8
Ramla Forbi: jeg tror det, for min del, handler mye om mangelen på referanserammer. Jeg har, på godt og vondt, aldri vært i nærheten av å ha så bra lyd i stua mi som nå. Og jeg har knapt hørt maken til lyd andre steder. Så jeg mangler referanser for å bedømme hva jeg kan få til bedre i anlegget mitt (som er et selvstendig mål, imho) og hvordan jeg kan komme dit - hvor mye har jeg igjen å gå på høyttalerplassering, f.eks. (det kan jeg finne ut av ved å flytte på dem, noe jeg skal gjøre). Hva kan jeg få ut av nye HT-kabler (da må jeg låne noen et sted). O.s.v.

Storebror: jeg syns de kommentarene du kom med om anlegget mitt var veldig befriende - du satte fingeren på noe jeg mente å høre selv, men (igjen) ikke visste helt om stemte. Når du kommenterte det, var det greit å få en bekreftelse på at jeg hadde rett. Og de forslagene du kom med om plassering var gulle gode - jeg har prøvd det nå og det spiller forrykende. Så den lyden du hørte i anlegget mitt før aku-plater og plassering var noe helt annet enn det er nå. Av den grunnen er jeg helt enig i at vi også trenger negative tilbakemeldinger, så lenge de blir levert på en OK måte - i.e.: hvis noen sier til meg "Mbare, du er så teit!", så er det lite konstruktivt jeg kan gjøre med det. Men hvis noen sier: "Når du sier det og det og gjør det og det, så er du teit.", så kan jeg forholde meg til det. Jeg oppfattet det du sa som i den siste leiren (ikke det at du sa at jeg var teit, men du skjønner poenget :) ).

Og ja, målet er bl.a. at vi må like anlegget selv og det gjør jeg og har jeg gjort i lang tid. Men jeg prøver jo også å lære og erfare ved å teste ut forskjellige ting for å se hvor "langt" jeg kan komme med anlegget mitt. Så det å like lyden er et viktig mål, men ikke det eneste, imho.

Det blir spennende å høre hva du tenker om anlegget mitt i neste omgang - vi har, som du selv sier, ganske annerledes lyd på noen områder - men også lik lyd på andre områder.

Lyngen: hvis du ser under den delen av forumet som omhandler presentasjon av anlegg vil du finne både mitt og Storebror/RoDa sitt i egne tråder. Vi har kommentert gjensidig i de trådene på hva vi hørte oss hverandre.

HoJ: Du har jo sett Magnepan-lyset du og. Og hvis du er menighetspedagogisk utdannet, har en kone som er prest og jeg er psykolog, så tror jeg fordundre meg at vi kan ha en god sekt oppe å gå in no time at all. :D
 

alipax

Overivrig entusiast
Ble medlem
29.03.2003
Innlegg
567
Antall liker
56
Torget vurderinger
2
Du mener kanskje "velsignet være din inngang og din utgang" men jeg tør ikke velsigne DITT anlegg. Hovedregelen for meg iallefall er at hvis jeg selv opplever en velsignet god lyd av anlegget, så rekker det for meg. Å dele denne godlyden med andre "frelste" vil i tillegg kunne bli til velsignelse for deg og de andre som hører på. Første steg er kanskje å stole på egne ører/følelser for det man hører/opplever.
 

Dog

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.11.2004
Innlegg
3.215
Antall liker
380
Sted
Sola
Jo mer jeg leser her(du store min!) eller i magasiner(gud bedre!), og dess mer jeg lytter selv...det finnes åpenbart få kredible referanser. Noen liker å tro på det, eller tro de faktisk er en slik referanse, men til syvende og sist...relativt meningløst vil jeg si :D Men jeg har jo kommet til erkjennelsen om at jeg ikke er audiofil(men nekter å begå en HFS-harakiri for det, for dette stedet gir meg fortsatt god underholdning). Men jeg vil veldig gjerne ha en stor opplevelse av skivene(som er LPer) mine, og filene mine(som var CDer) slik det har blitt(cd-spillere er jo totalt meningsløst, uansett fabrikat). Og det er viktig. Og jeg er villig til å bruke litt penger på det.

Dette ikke en subjektivist-tale, jeg har bare skjønt at man har sin greie, sin musikk, sine elektronikk-dingser som man liker(gadgets are fun!)..og som regel liker flere dem. Og så har man sitt rom, sin vin(eller annet), sin psyke, sin kvinne, sine barn, sitt liv...og er man glad i musikk er det mer enn nok. Å søke etter anerkjennelse fra andre er jo bare tullball, men jeg skjønner at det betyr noe for flere, men uansett - tullball når det kommer til hva som betyr noe.

Objektivitet har jeg aldri trodd på, og etter å lest hifi-pressen noen år så blir man jo helt motløs når det gjelder akkurat det. Atkinson måler(og det liker jeg Valentino), men resten rører med sitt. I det uendelige. Og det har de gjort i 20-30 år. De samme frasene, om helt forskjellige ting, hver gang det kommer en ny komponent så er det like stor stas. Og da er foregående ikke så spennende lenger. Men på tross av denne utrolige utviklingen, så hører fortsatt alle Miles Kind of Blue(som i tjukk og god LP er helt utrolig) med HELT nye ører.

Kos deg du, låter Bob bra er det ok. Blir du glad i Haydn er det bra. Får du sjelekvaler av Mahler funker det. Rører Ane Brun deg så har enten kjæresten gått fra deg eller så har du faktisk god smak. Gir Arvo Pärt deg et nytt perspektiv så er det faen meg på tide. Osv. Hifi er moro det, men det finnes absolutt ingen som kan velsigne det ene eller det andre.

Believe me, I am cured all-right ;D

O.
Som er forsiktig med å gå over tepper for tiden, men gjør sitt beste.
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
8
Det er kanskje noe i det å skille mellom hi-fi som en selvstendig hobby og at det i den sammenhengen er det gøy å høre andres anlegg, få tilbakemelding på eget o.s.v. fordi jeg da lærer og kan jobbe meg videre mot bedre lyd (men uten et endelig mål, for hva skulle det være?) og på den andre siden musikkgleden du får ut av anlegget. Jeg sliter ikke med gleden av musikken fra anlegget i det hele tatt, jeg er mer frustrert (i perioder) over sammenligningsgrunnlag o.l. - men nå har jeg jo insinuert meg godt inn i Østfold Hi-Fi gjengen, så jeg skal invitere meg både hit og dit for å bygge opp erfaringer. :)
 

rolfozzy

Æresmedlem
Ble medlem
01.11.2005
Innlegg
15.414
Antall liker
2.792
Torget vurderinger
1
Og i kveld er det meg det skal gå utover.
 

tkr

Æresmedlem
Ble medlem
27.03.2007
Innlegg
16.195
Antall liker
12.748
Sted
Nede i fjæresteinene
Torget vurderinger
1
Mbare skrev:
Det er kanskje noe i det å skille mellom hi-fi som en selvstendig hobby og at det i den sammenhengen er det gøy å høre andres anlegg, få tilbakemelding på eget o.s.v. fordi jeg da lærer og kan jobbe meg videre mot bedre lyd (men uten et endelig mål, for hva skulle det være?) og på den andre siden musikkgleden du får ut av anlegget. Jeg sliter ikke med gleden av musikken fra anlegget i det hele tatt, jeg er mer frustrert (i perioder) over sammenligningsgrunnlag o.l. - men nå har jeg jo insinuert meg godt inn i Østfold Hi-Fi gjengen, så jeg skal invitere meg både hit og dit for å bygge opp erfaringer. :)
Hei,
Nok en interessant tråd, Mbare!
Im(humble)o er det den rette veien til Hifi-satori den du er inne på nå, nemlig å få sammenlikningsgrunnlag og tilbakemeldinger fra likesinnede.
Når vi går på livekonserter og hifimøter, får vi iallfall kalibrert ørene våre ift drømmelyden, og vi får tips og nye og nyttige innfallsvinkler. Iallfall får jeg det. Samtidig opplever jeg å høre en stadig strøm av god, men ukjent musikk, og for meg det er i seg selv en god nok grunn til å oppsøke likesinnede.
Jeg tror at vi alle har en drømmelyd inne i hodene våre, som vi jager etter gjennom oppgradering etter oppgradering. Kanskje nærmer vi oss denne drømmelyden etter hvert, men vi tar den aldri igjen! Det er alltid en ting til som burde gjøres før vi er i mål...
Kanskje er det veien som er målet i hobbyen vår? I så fall er det de tingene vi tar med oss på veien som er viktigst, og det som en samlet (eller delt) hifipresse måtte ha å si om våre komponenter nokså likegyldig.
På den annen side:Hvis andres velsignelse er viktig for deg, kan vi gjøre en deal: Jeg oppsøker deg og velsigner anlegget ditt, hvis du gjør meg en gjentjeneste og kommer og velsigner mitt.

mvh
 
M

musicus

Guest
Mbare skrev:
...men nå har jeg jo insinuert meg godt inn i Østfold Hi-Fi gjengen, så jeg skal invitere meg både hit og dit for å bygge opp erfaringer. :)
Ser ut til å være en usedvanlig hyggelig gjeng og, nesten så man får lyst å være med på noen av treffene deres ;) :D ;D ....

mvh
 

Bjørn.H

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
03.07.2004
Innlegg
21.705
Antall liker
4.242
Torget vurderinger
1
Problemet er i Hifi-sammenhenger at spørsmålet "hva er referansen?" -og der vil det hagle med svar, men det er vel de færreste av oss som var i studio da musikken ble tatt opp. Når det kommer til reproduksjonen av musikken oppstår ofte de reneste sammenstøt i diskusjoner om hva som gjengir musikken korrekt, troverdig og med nerve. Og da er det jo i gang.

Mvh. Bjørn
 
Topp Bunn