Infinite Baffle subwoofer uten bruk av ekstra rom....

baldrick

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.03.2006
Innlegg
1.545
Antall liker
707
Torget vurderinger
3
Har null erfaring med Infinite Baffle men ble litt giret på tanken om 4 (eller 8) 15" i IB og jeg fikk da en ide som jeg tenkte jeg måtte lufte om er gjennomførbar/god eller ikke.

Det å montere basser i vegg eller tak lar seg ikke gjør så det blir ikke noen ekte IB. Men i rommet mitt har jeg bygd opp bakerste del av rommet på ett "repo" (ca 15 cm høyt, 330 cm bredt og 120 cm dypt = ca 600 liter) som bakerste sofa står på. Dersom jeg monterer en baffel i bakkant av dette og lar den gå i hele bredden av rommet, lager den ca 80 cm høy og f.eks. 30 cm dyp ville jeg fått ett ekstra rom på ca 30x330x80 cm (ca 800 liter). I praksis betyr dette en "kasse" på 1300-1500 liter men den vil bare bli sånn noelunde lufttett, absolutt ikke helt tett.

Litt vanskelig å forklare men kanskje lettere å forstå med bildet av rommet:

http://static1.avforum.no/minhjemmekino/users/wmorig/17ba71adbec4c896f02f481976fae831.JPG

Bassen vil altså bli montert bak den bakerste sofaen her :)

Vil dette kunne fungere bra eller er det bare å skrinlegge denne ideen?

Hvordan er en Open Baffle konstruksjon sammenlignet med en IB? Dette var jo en lekker løsning som bruker samme elemenent:

http://www.audiocircle.com/index.php?action=gallery;sa=view;picture=21188
 

roffe

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
3.677
Antall liker
5
Jeg vil påstå at løsningen du skisserer nok ligger i grenselandet mellom IB og OB, siden det ikke blir helt tett. Er det en umulig tanke å faktisk bygge en ordentlig kasse innenfor samme 800 liters volum som du har tenkt? Da slipper du evt. problemer med akustisk kortslutning som gjerne er et problem med OB når baffelen ikke strekker seg langt nok ut fra elementet. Med elementene spillende så nær bakveggen din også, så må denne være konstruert på en måte som gjør at den ikke plukker opp for mye av bassfrekvensene slik at veggen spiller med og rister på hele rommet og projektoren lenger opp på veggen.

Hvilket element er det snakk om her?
 

baldrick

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.03.2006
Innlegg
1.545
Antall liker
707
Torget vurderinger
3
Klart det er en mulighet det, 800 liters delen ville uansett blitt relativt lufttett! Litt usikker hvordan elementa (AE IB15) fungerer med så lite volum og om en isåfall mister fordelene/poenget med IB?

Det er ikke noe must å bruke akkurat de elementa, men det var utgangspunktet for hele ideen :)
 

roffe

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
3.677
Antall liker
5
Elementet AE IB15 har jo en VAS på hele 439l, og det er vel kun dersom et (semi-)lukket volum overgår dette per element at man kaller det for infinite baffle. Er volumet under VAS, er man i grenselandet mellom acoustic suspension og IB.

I det volumet du skisserer ville jeg nok ikke brukt mer enn maks 2 av disse elementene om man ønsker å kalle det IB.

Om volumet per element går ned mot 200l i en lukket kasse, så vil frekvensresponsen få en klar festkul (boombass) mellom 30 og 40Hz.
Ved 100 liter er denne festkulen i overkant av 40Hz, og enda tydeligere.
Romforsterkning i bassen vil dessuten heve denne festkulen ytterligere.

Om du skal gå for noe slikt, så må du i det minste ha EQ i en eller annen form for å korrigere dette.

En annen sak er hvordan elementet oppfører seg når det har en flate så nær (30cm) i bakkant. Dette kjenner jeg mindre til hvordan oppfører seg i praksis.

Hadde du tenkt å ha det åpent i toppen over baffelen? I så fall er det mer en åpen baffel man snakker om.
 

baldrick

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.03.2006
Innlegg
1.545
Antall liker
707
Torget vurderinger
3
Hmmm igjen... ny ide oppsto når jeg fannt denne sida: http://www.mindspring.com/~jonfoulkes/Home_Theater/Speakers/IBInstallStory.htm

Hvor stor veggåpning dersom jeg også (slik som han i linken overfor) lager en liten kasse i lytterommet som er akkurat stor nok til ellementa? Bortsett fra at kona muligens dreper meg så er det teoretisk sett ingenting i vegen for at jeg kunne lagd hull i ene sideveggen dersom jeg kunne montert bassene på en lignende måte som han har gjort :) Og er der noen krav til veggen, tenker på tykkelse/stabilitet og slikt? Veggen min er en lettvegg som har 12mm MDF på ene sida, 10cm isolasjon og så 12mm spon på andre
 

roffe

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
3.677
Antall liker
5
Morsomt konsept. Aner ikke hvordan dette vil fungere i praksis. 12mm veggtykkelse er ikke mye for en kraftig subwoofer. Lettveggen har vel uansett vertikale stendere som begrenser volumet. Har du CC60 mellom stenderne, så ender du vel i beste fall på 24x6x1 = 144 liter per volumenhet i veggen mellom to vertikale stendere.
 

JENO

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2003
Innlegg
2.213
Antall liker
879
Her:http://ibsubwoofers.proboards.com/index.cgi? og
her:http://home.comcast.net/~infinitelybaffled/ tror jeg du får svar på de fleste spørsmål knyttet til IB.
Angående AE15IB-elementene, så tror jeg du må satse på ekte IB for å få nytte av disse, dvs minimum ti ganger vas. Hvis ikke tror jeg du vil få bedre resultat med andre elementer med sterkere motor.

Lykke til med prosjektet. Hadde vært moro å høre ekte IB-bass en gang! :)
 

baldrick

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.03.2006
Innlegg
1.545
Antall liker
707
Torget vurderinger
3
Er klar over at 12mm er alt for tynnt som en vegg i en vanlig kasse men tenkte kanskje det ble noe helt annet her med en slik løsning da veggene ikke blir utsatt for noe særlig trykk.

Løsningen overfor er jo på mange måter bare en omvendt montering av de som monterer bassene på taket :)

Fannt en annen også som har gjort det samme, men også har gåt ned i kjeller istedet for inn på naborom slik jeg har mulighet til, men det burde jo ikke spille noen rolle

 
Topp Bunn