Hvordan snu bilder - En enkel oppskrift

AndersR

Hi-Fi freak
Ble medlem
15.05.2011
Innlegg
3.511
Antall liker
1.850
Sted
Oslo
En gjenganger her på forumet er at folk har tatt bilder med sin hendige iDings (eller et annet i overkant brukervennlig kamera) og fordi de har det travelt publiserer de bildet slik det ble tatt, og vips blir bildet stående feil vei. Grunnen til dette er at det ligger metadata innbakt i bildefila som forteller visningsprogrammet ditt om bildet har blitt tatt i høyde- eller breddeformat for å gjøre visning på skjerm hyggeligere.

Den enkle løsningen: Ta alltid bilder BREDDEFORMAT. Dette er den naturlige posisjonen til ethvert kamera. Stående bilder blir alltid lagret som om de var tatt i breddeformat, men det legges på metadata som sier at bildet skal roteres når det vises på skjermen. Denne meldingen følger ikke med når bildet publiseres på nett. Derfor blir bilder vippa feil vei når det legges ut på nett. Tar du bildene dine liggende så slipper du med andre ord unna hele dette problemet.


Men la oss si at bildet allerede er tatt, så nå er det for sent å gjøre noe med det. Eller kanskje det var mest hensiktsmessig å ta bildet i høydeformat.

Uansett årsak vil vi snu bildet riktig vei så vi slipper teite kommentarer hele tida.

Så la oss starte.
Alt ser egentlig fint ut når vi ser på bildet på vår egen telefon eller PC.

roterebilde01.JPG...men så publiserer vi det, og da blir det feil siden rotasjonsgreia ikke er kompatibel med bildevisning på nett.
Ånei! Kjempeflaut!

roterebilde02.jpg


Så hva gjør vi for å ikke bli hengt ut av frekkaser på forumet?

Nøkkelen ligger i å redigere bildet og lagre det som en ny fil, eller overskrive orginalen.

En måte å gjøre dette på er å gå inn på regeringsfunksjonen

roterebilde03b.jpg


Her trenger du ikke gjøre endringer på selve bildet om du ikke føler for det. Bare trykk "lagre kopi" om du er fornøyd slik bildet er.

roterebilde04b.jpg


Da lagres det et nytt bilde UTEN den teite roteringsattributten. Så når du nå publiserer den nye bildefila du akkurat har lagret blir bildet faktisk slik som det så ut på skjermen din:

roterebilde05b.jpg


Hurra!! Oppdrag utført!
 
Topp Bunn