Mat, drikke og røyk Hvilken Vin har vi i glasset?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.064
    Antall liker
    1.055
    Sted
    '
    Var i Hellas forrige uke og besøkte noen vinbarer/utsalg. Vinen i glasset er en Assyriko, og som så mange andre av den sorten, kommer denne fra Santorini.
    Fantastisk vin der og da, et konsentrat av olivenlund, vulkanske mineraler, fersken og blått Middelhav. Får håpe jeg får den samme positive opplevelsen når jeg åpner flaskene jeg hadde med meg hjem.



    06SA833VRH73P1.jpg
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.852
    Antall liker
    4.281
    Lammeskank idag. Med potetmos og rødvinssaus. Sausen ble lagd av en tax-free barolo som hadde begynt å lukte portvin.

    Det ble to spanjoler til maten.

    8C82CA13-080D-4C4E-B87C-C2E095C0B5B0.jpeg

    Contino Reserva er en personlig bb på polet, og den har blitt bedre fra 2016 til 2017 til 2018, hvor den scorer seriøst bra. Og jeg er enig.

    Men Mauro er et par hakk hvassere:

    ACE7E4F6-B930-462D-AB08-99A5EE639535.png

    Mer frukt, bløtere tanniner, mer dybde og lengde i smaken. Fra Castilio Y Leon, som er i nabolaget til Rioja og Ribera del Duero. En nydelig spanjol som har en finesse som jeg assosierer med Pinot Noir. Men den har fortsatt kraften til Tempranillo …. Spanias svar på Cabernet Dauvignon.

    Jeg anbefaler begge.
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.064
    Antall liker
    1.055
    Sted
    '
    Mange tenker på Albarino når det er snakk om Spansk hvitvin, men det finnes andre utmerkede Spanske viner. Ossian (Ossian Vides y Vinos) er et eksempel på akkurat det, en fatlagret vin basert på verdejo-druen. Eikefat gir vinen et komplekst tillegg av smør, nøtt og vanilje sammen med en fruktig base av krydderurter, troper og sitrus. En vin fortrinnsvis til fisk og sjømat, men jeg vil tro den kan serveres til det meste hvor smørsaus kan være en naturlig ingrediens.

    Prisklasse 350 Kr.
    Soleklar anbefaling

    21SI711GB81OB5.jpg
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.472
    Antall liker
    9.606
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Godello og Palomino er to andre spanske hvitvinsdruer jeg har sansen for.

    Og til Figges Pignan - 16,1% alkohol er essensen av alt som har gått galt i Chateauneuf - uansett om det er Rayas som står bak. Kjøper lite av stoffet, og de få flaskene jeg har, er alle fra kjølige årganger.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.852
    Antall liker
    4.281
    Fant denne i polets nettbutikk, så jeg har saltet ned noen. Denne tar essensen av Ribera del Duero på kornet.

    64FC1B34-AAFE-4DDF-93C2-97BB2E7692E9.jpeg
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.064
    Antall liker
    1.055
    Sted
    '
    2006 Bollinger Rose, syresterk som den er, er spesielt god til fet fisk som laks, makrell og ørret. 2012 Drappier Millésimé Exception er litt mer joker, den kan dukke opp hvor som helst, til forretten, til ostefatet eller helt alene.
    Gode viner til hvert sitt øyeblikk.


    22BH87VR05FFE3.jpg
     

    Gjest.

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.09.2006
    Innlegg
    5.723
    Antall liker
    486
    Kosevinen var god. Vi får se med hyggevinen.
    SAM_0532.JPG
     
    Sist redigert:

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.852
    Antall liker
    4.281
    9A882BB8-A0D3-4C75-91F4-B24572D49400.jpeg

    Jeg tror dette er bb når det gjelder Barolo. I hvert fall for meg personlig. 2016 årgang. Går ikke god for andre årganger. 2016 var en super årgang i Nebbiolo.

    Sinnssykt bra Nebbiolo drikke. Ca 375 kr.
     

    PUKK OG GRUS

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    01.10.2020
    Innlegg
    581
    Antall liker
    448
    Sted
    Aarhus
    IMG_0742.jpeg
    hvit Chateauneuf de Pape - fantastisk vin , fet og fyldig, kompleks smak. Med potetgull og det fungerte fint
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.002
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    dere vinkyndige:

    hvordan har det seg at følgende vin: pio cesare nebiolo 2018

    koster 189 på bolaget:

    men 350 på polet


    hva er det jeg overser? eller er det årstallet som gjør utslaget?
     

    Figge

    Generalkonsul OVK i Svealand
    Ble medlem
    20.11.2004
    Innlegg
    3.604
    Antall liker
    3.949
    Sted
    Stockholm/Västerås
    Torget vurderinger
    2
    dere vinkyndige:

    hvordan har det seg at følgende vin: pio cesare nebiolo 2018

    koster 189 på bolaget:

    men 350 på polet


    hva er det jeg overser? eller er det årstallet som gjør utslaget?
    Knappast så mycket, sen har Nebbiolo ökat i pris generellt de senaste åren.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.472
    Antall liker
    9.606
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Hovedsakelig at 2018 er en svakere årgang. Legg til at volumer kan variere mellom årganger selv om jeg ikke vet om det gjelder her, generell prisstigning, mer utpreget i noen regioner enn andre, og ulike importører. Men enig i at differensen er overraskende stor.
     

    PUKK OG GRUS

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    01.10.2020
    Innlegg
    581
    Antall liker
    448
    Sted
    Aarhus
    88FA594F-1502-4C4E-9EEF-40E70779819D.jpeg
    Nydelig vin tydelige bringebær og en fin syre. Lettdrikkelig. Hadde godt av noen dager i kjøleskapet uten kork (halve flasken)
     

    Figge

    Generalkonsul OVK i Svealand
    Ble medlem
    20.11.2004
    Innlegg
    3.604
    Antall liker
    3.949
    Sted
    Stockholm/Västerås
    Torget vurderinger
    2
    EC965F59-1928-4AA1-9CE2-AFD1614D2DBE.jpeg

    Rött vin. DOCG Chianti Classico. 100 % sangiovese från Buondonnos bästa två vingårdar med nordostlig exponering, planterade 1974 & 1992. Jordmånen består av kalksten med ett tunt lager lera. Jäst utan tillsatt jäst i cementkar med 29 dagars skalmaceration. Lagrat i cementtank utomhus i 3 månader följt av först 12 månader på 500 liters ekfat (10% nya), därefter ytterligare 12 månader på gamla botti i källaren. Buteljerat i februari 2022. Ekologiskt certifierat. 14,5% alkohol. Innehåller sulfiter. Drick: 2022-2030. Serveringstemp: 16-18°C. Karafferas: 1 timme.
    Djup och komplex doft med mörkröda körsbär, mogna björnbär, torkade rosor, färsk timjan, balsamvinäger, tryffel och jord. Smaken är nyanserad och kombinerar kraft med finess i silkeslen harmoni. Körsbär, viol, kryddor och torkade örter, färsk tryffel och salt mineralitet. Ett stort vin som gärna serveras till en vällagad lammgryta eller vild fågel med tillbehör från skogens skafferi.
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.064
    Antall liker
    1.055
    Sted
    '
    Mer eller mindre grønne viner som Sauvignon Blanc eller Grüner Veltliner er som regel ikke mitt førstevalg, men til enkelte retter som f eks fet fisk er det en drabelig god kombinasjon.
    Stekt makrell med agurksalat, poteter og rømme er en slik rett hvor frisk og bitterpreget vin kommer til sin rett. 2019 årgangen fra Sancerre har ligget noen år i kjelleren og modnet litt, men det er uansett et begrenset drikkevindu for denne typen vin.

    06SV528HWN47VA.jpg

     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.472
    Antall liker
    9.606
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Vatan og F Cotat sine Sancerrer både holder og utvikler seg over 20 år. Om du skulle være så heldig å få tak i de. Det er en grunn til at det er svært vanskelig, men jeg har smakt noen av slaget gjennom venner med kontakter i Frankrike. Men i hovedsak bør de drikkes innen 5-6 år ja.
     

    jan_eriks

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    06.02.2006
    Innlegg
    433
    Antall liker
    116
    dere vinkyndige:

    hvordan har det seg at følgende vin: pio cesare nebiolo 2018

    koster 189 på bolaget:

    men 350 på polet


    hva er det jeg overser? eller er det årstallet som gjør utslaget?
    Den prisforskjellen på den vinen har vært der de siste 10 årene. Har spurt den norske importøren og han sier at vinen kommer fra to forskjellige parseller. Jeg vil si at Systembolagets er et knallkjøp, ikke minst fordi 2018 er en veldig fin årgang. Har smakt den og det er en minibarolo. Vil dere ha en Barolo er Barolo Albe fra Vajra kjempebra, og tilgjengelig nå(aka, behøver ikke lagres i 10 år) Pris på systemet er 279 skr. Polet tar 393 Nkr. Løp og kjøp!
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.472
    Antall liker
    9.606
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Albe er bra og allrid et knallkjøp på systembolaget. Plukker av og til med meg er par flasker på Torp når jeg passerer om den er inne. Hadde et langt besøk hos Vajra i 2004 og har litt Bricco de Viole av eldre årganger i kjelleren.

    Den beste Langhe Nebbiolo jeg har smakt på en stund er La Vedettas 2021. Svært fin og kan bestilles på polet.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn