Mat, drikke og røyk Hvilken Vin har vi i glasset?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Pesquera

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.08.2005
    Innlegg
    1.381
    Antall liker
    75
    Torget vurderinger
    8
    Artadi Vinas de Gain 2006. Her får en brukbart inntrykk av hva som venter en i El Pison og Grandes Anadas til en brøkdel av prisen, og den er tilgjengelig på polet. Fremdeles temmelig ung, men jeg har aldri sett pointet i behandle crianzas som om de var reservas. Topp tempranillo!
     

    Vedlegg

    Vidar P

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.12.2003
    Innlegg
    16.745
    Antall liker
    242
    Sted
    Kristiansund
    Torget vurderinger
    2
    '04-årgang på meg i kveld, prøver å spare på de eldre. En mini-barolo/barbaresco idag... vel, muligens ikke helt, men iallefall en basert 100% på nebbiolo OG fra Piemonte og DOCG. Gattinara er vel på oppadstigende sikkert (de var ikke spesielt attraktive for noen år siden), men det er vel et stykke igjen før de har funnet tilbake til fordums glans der i grenda. Men de er absolutt på vei! Travaglini sin er rimelig og gir en forsmak på nebbiolo-storhet; men de er ikke klare rett fra flaska, og må dekanteres.

    Jeg synes '03 virker litt stram nå, men allikevel er det et eller annet som sier meg at de vil blomstre etter noen år i kjelleren. Så jeg har noen der. '04 er umiddelbart litt varmere (bedre årgang i Piemonte) og fyldigere, men jeg er ikke riktig like sikker på at de vil bli mye bedre i kjelleren. Dette fordi jeg synes tanninene virker bløte allerede. Jeg har uansett noen av hver av de for moro skyld, så får vi se om noen år.



    Fås på de fleste polutsalg.

    http://www.vinmonopolet.no/is-bin/I...IdWRkSkYs&CatalogCategoryID=&JumpTo=OfferList

    http://www.aperitif.no/index.db2?id=72689
     

    plasma

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.11.2009
    Innlegg
    162
    Antall liker
    86
    Sted
    Bergen
    Kan vel poste dette her.. Noen som så dokumentaren om vinproduksjon på nrk i går. Jeg visste at vinbransjen er ganske suspekt, men at det er så gale er ovverraskende for meg. Spesielt overraskende og sjokkerende er det at Champagne er en av verstingene. Bare 30% holder god kvalitet... Bildene av jordsmonnet der er jo sjokkerende... Blir ikke så kos å sette seg ned foran peisen med en (kanskje) godt laget rød. Dette skjer jo uavhengig av pris, så ikke sikkert at det er et godt prudukt for det..
     

    nilsen64

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    17.06.2007
    Innlegg
    1.367
    Antall liker
    89
    har lenge undret meg over at det ikke fins varedeklarasjon på vinflaskene, slik som det er på alt anne vi har i oss.

    vin innholder ofte sulfitter (svoveldioksid) som kan frembringe allergiske reaksjoner hos mange.

    nyter et glass (el 2) selv, men etter denne dokumentaren ble jeg i tvil om rødvin er så sunt som mange hevder.
     

    Honkey-Chateau

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.02.2007
    Innlegg
    3.534
    Antall liker
    376
    nilsen64 skrev:
    har lenge undret meg over at det ikke fins varedeklarasjon på vinflaskene, slik som det er på alt anne vi har i oss.

    vin innholder ofte sulfitter (svoveldioksid) som kan frembringe allergiske reaksjoner hos mange.

    nyter et glass (el 2) selv, men etter denne dokumentaren ble jeg i tvil om rødvin er så sunt som mange hevder.
    Nå rotes det fælt med fokus her. Stoffet alkohol, eller mer spesifikt alkoholen etanol (C2H5OH), oppfattes av kroppen som en gift, og vin inneholder som kjent 12 % (give or take a few) av nettopp den giften. Nedbrytingen i kroppen går mye via acetaldehyd (en klart giftig substans, som gir oss hang-over), videre til eddiksyre og annet drit som kroppen ikke har særlig glede av.
    Så spar oss for dette sludder; vi er her for å leve et liv. Vi velger å putte kroppen full av substanser den ikke har godt av, fordi vi mener det øker vår livskvalitet. Så om vi får i oss mikromengder av noen kunststoffer, who cares, det er bare barnematen mot den giften vi velger å ta inn. Hadde alkohol vært en oppdagelse av i dag, ville den blitt totalforbudt grunnet sin potente giftvirkning. Har du 4 promille av dette lettopptagelige giftstoffet i blodet, så dauer du.
    Kjøp biodynamisk dyrket vin, da, eller glem hele problemet. Vi vil nyte den gode vin, ikke bekymre oss om hva det gjør med oss. Måtehold, mine venner. Og nytelse. Det kan gå hånd i hånd. Og nå har juleølet kommet også!

    Honkey
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    14.097
    Antall liker
    3.082
    Sted
    Bergen
    plasma skrev:
    Kan vel poste dette her.. Noen som så dokumentaren om vinproduksjon på nrk i går. Jeg visste at vinbransjen er ganske suspekt, men at det er så gale er ovverraskende for meg. Spesielt overraskende og sjokkerende er det at Champagne er en av verstingene. Bare 30% holder god kvalitet... Bildene av jordsmonnet der er jo sjokkerende... Blir ikke så kos å sette seg ned foran peisen med en (kanskje) godt laget rød. Dette skjer jo uavhengig av pris, så ikke sikkert at det er et godt prudukt for det..
    Noen kommentarer fra folk som så den her:

    http://www.vin-forum.no/forum/viewtopic.php?f=1&t=1745&sid=9d253fc87e6ef856453d68c0f5f743e3
     

    Pesquera

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.08.2005
    Innlegg
    1.381
    Antall liker
    75
    Torget vurderinger
    8
    nilsen64 skrev:
    har lenge undret meg over at det ikke fins varedeklarasjon på vinflaskene, slik som det er på alt anne vi har i oss.

    vin innholder ofte sulfitter (svoveldioksid) som kan frembringe allergiske reaksjoner hos mange.

    nyter et glass (el 2) selv, men etter denne dokumentaren ble jeg i tvil om rødvin er så sunt som mange hevder.
    Biodynamisk vin er selvsagt et alternativ (Chapoutier, Humbrecht, og Leroy, DRC hvis du har penger og kontakter) men svovelkonsentrasjonene er så små at helsegevinstene langt overskrider eventuelle skadevirkninger. For å si de slik, så vil etanolen har invalidisert deg lenge før svovelen. Å fremstille vin uten svovel er svært krevende og følgelig kun praktisk i forbindelse med dyre viner, men det finnes gode økologiske konsumviner, f.x. Casa de la Ermita Monastrell. Tror ikke jeg hadde brydd meg særlig.
     

    oddgeir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.10.2005
    Innlegg
    7.606
    Antall liker
    5
    Sammen med kalven ble det i kveld fortært et hyggelig bekjentskap fra taxfrien på Gardermoen.

    Herederos del Marques de Riscal. En Rioja Reserva fra 2005. Et hyggelig bekjentskap.
     
    R

    RL69

    Guest
    oddgeir skrev:
    Sammen med kalven ble det i kveld fortært et hyggelig bekjentskap fra taxfrien på Gardermoen.

    Herederos del Marques de Riscal. En Rioja Reserva fra 2005. Et hyggelig bekjentskap.
    En svært god vin til prisen det der.

    Her er også en "tax-free vin":



    Har kjøpt en del flasker av denne på slutten 90-tallet (Il Sestante, Amarone, 1997) og tengte det var på tide å prøve. Den har holdt seg veldig bra og disse flaskene kommer til å gi meg mange varme kvelder i månedene som kommer.

    MVH
    KOL69
     

    Vedlegg

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    14.097
    Antall liker
    3.082
    Sted
    Bergen
    Vidar P skrev:
    Noen som har smakt Marcarini sine baroloer? Jeg har bestilt etpar på måfå... etter omtale her-og-der.

    http://www.aperitif.no/index.db2?id=130188
    Dessverre nei. Men 04erne har fått bra kritikk, selv har jeg en del 99ere i kjelleren kjøpt i Piemonte. En tradisjonell og velansett produsent, tror ikke du får noen overraskelser her. PS Vidar, PMer du meg en mailadresse kan jeg sende deg noen nummer av Piemonte Report i pdf format.

    Gårsdagens vinliste med dårlige venner her i Bergen var av det ekstreme slaget:

    Lanson Gold Label 96
    Ch Laville-Haut Brion 89 (hvit)
    Bonneau de Martray Corton-Charlemagne 07
    d'Angerville Volnay Clos des Ducs 1993
    Ch Haut-Brion 66
    Ch Margaux 66
    Sassicaia 87
    M Chiarlo Barolo Vigna Rionda 96
    Ch Talbot 89
    Ch Batailley 78 i magnum

    ;D
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    4.262
    Antall liker
    1.261
    erato skrev:
    Vidar P skrev:
    Noen som har smakt Marcarini sine baroloer? Jeg har bestilt etpar på måfå... etter omtale her-og-der.

    http://www.aperitif.no/index.db2?id=130188
    Dessverre nei. Men 04erne har fått bra kritikk, selv har jeg en del 99ere i kjelleren kjøpt i Piemonte. En tradisjonell og velansett produsent, tror ikke du får noen overraskelser her. PS Vidar, PMer du meg en mailadresse kan jeg sende deg noen nummer av Piemonte Report i pdf format.

    Gårsdagens vinliste med dårlige venner her i Bergen var av det ekstreme slaget:

    Lanson Gold Label 96
    Ch Laville-Haut Brion 89 (hvit)
    Bonneau de Martray Corton-Charlemagne 07
    d'Angerville Volnay Clos des Ducs 1993
    Ch Haut-Brion 66
    Ch Margaux 66
    Sassicaia 87
    M Chiarlo Barolo Vigna Rionda 96
    Ch Talbot 89
    Ch Batailley 78 i magnum

    ;D
    ikke akkurat pappvin fra Brugsen dette her...
     

    Pesquera

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.08.2005
    Innlegg
    1.381
    Antall liker
    75
    Torget vurderinger
    8
    Av alle spørsmål presterte jeg å bomme på jordsmonnet i Chablis, fatter ikke hva som gikk av meg :-[
     

    Pesquera

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.08.2005
    Innlegg
    1.381
    Antall liker
    75
    Torget vurderinger
    8
    Nå er vel årgangsport noe for spesielt interesserte, men det er en svært sivilisert måte å avslutte et måltid på. Til tross for at denne vinen er blitt middelaldrende er den konsentrert og utpreget harmonisk. Er på nivå med ’70 og ’66 og et hakk bak ’63. Så vidt jeg vet er nå mulig å få moden port i Oslo, Bergen og Stavanger.
     

    Vedlegg

    Vidar P

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.12.2003
    Innlegg
    16.745
    Antall liker
    242
    Sted
    Kristiansund
    Torget vurderinger
    2
    Benanti er en av favorittene fra Sicilia. Jeg er fortsatt bitter på Vinmonopolet for at de tok bort den aldeles nydelige Lamoremio IGT-vinen deres. Den skal jeg jaggu plage de med å spesialimportere igjen (kostet rundt 280,- da den var på bestillingsutvalget mener jeg å huske?).

    http://www.vinicolabenanti.it/en/home/

    Nå er det deres enklere men jubelombruste Rosso Di Verzella 2006 i glasset. DN gav den vel 90 poeng i denne årgangen, noe som ikke akkurat er hverdagskost for viner til godt under 200,-



    http://www.vinicolabenanti.it/en/vini/pdf/12.pdf
     

    Vedlegg

    Fidelio

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.11.2008
    Innlegg
    2.745
    Antall liker
    668
    Le Cigare Volant 2004 fra Bonny Doon i California. Kompleks og meget interessant vin på syrah, grenache og mourvèdre. Kraftig, men sval og blomsteraktig samtidig.

    "Cigare Volant" betyr "flyvende sigar", eller da altså UFO. Navnet spiller på en lov vedtatt i Rhône 1954 som sa at UFOer ikke hadde lov å lande i vinmarkene, og hvis de så gjorde, hadde vinbøndene lov til å fjerne dem (?). Legg merke til etiketten (det er en "alien" på korken også forresten). Morsomt med seriøs vin som ikke tar seg selv så høytidelig.
     

    Pesquera

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.08.2005
    Innlegg
    1.381
    Antall liker
    75
    Torget vurderinger
    8
    ”Le Cigare” er en god vin som også har fått gode kritikker. Randall Grahm er en skøyer (”Cardinal Zin”, ”Bloody Good Red”) men det er liten tvil om at han var en pioner når det gjelder bruk av odde druer i Kalifornia. Og når vi først taler om nord-amerikansk vin, så er denne god som noen:



    Er ikke så mange viner som passer til BBQ, men dette monsteret gjorde det. Diger, fruktig og med 15,5% alkohold er den en perfekt match til svin og bønner.
     

    Vedlegg

    Vidar P

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.12.2003
    Innlegg
    16.745
    Antall liker
    242
    Sted
    Kristiansund
    Torget vurderinger
    2
    Fidelio skrev:
    Le Cigare Volant..
    Samme navn som Frasier og Niles' yndlingsrestaurant i Seattle gitt.

    Her går det i Vina Ardanza Reserva 2000 fra La Rioja Alta.. stramt komponert ja.

     

    totte

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.04.2007
    Innlegg
    7.296
    Antall liker
    2.493
    Vajras Langhe rosso 2007. Veldig bra synes jeg. En morsom sak med denne vinen er at den hvertfall tidvis er bedre i dårlige årganger, når prestisjevinene til produsenten ikke lages og druene som skulle gått i disse havner i Langhe rossoen i stedet. 2002 var strålende med veldig mye bra nebbiolo. Er 2007 en dårlig Piemonte-årgang?
     

    nilsen64

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    17.06.2007
    Innlegg
    1.367
    Antall liker
    89
    ikveld økologisk poesia tierra bonarda (argentinsk), innbiller meg at hodet blir bedre dagen etter av økologisk dyrket druer. det er en helt grei hverdagsvin.



    ps: ikke meg ;)
     

    Jan_I

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    4.038
    Antall liker
    263
    Hei
    Hva anbefaler dere av rødvin til juleribba?
    Mvh
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    5.179
    Antall liker
    1.428
    Hey! Egen vintråd :D

    Da må jeg skrive et innlegg så den havner den eksklusive kategorien.

    Det har gått mye i USA'sk Pinot Noir her. Men har ikke funnet noen storheter egentlig. Jeg fikk smake en som var helt uforglemmelig i Asker for noen år siden og har vært på jakt siden.

    Jeg har ikke fått helt dreisen på vinkjøpingen her i Tx. Det blir mye "Rimi"-vin selv om man velger på øverste hylle i butikken.

    Polet har sin berettigelse for oss som liker god vin.
     

    totte

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.04.2007
    Innlegg
    7.296
    Antall liker
    2.493
    Bx skrev:
    Jeg har ikke fått helt dreisen på vinkjøpingen her i Tx. Det blir mye "Rimi"-vin selv om man velger på øverste hylle i butikken.
    Og hvor i Texas er man?
     

    Vidar P

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.12.2003
    Innlegg
    16.745
    Antall liker
    242
    Sted
    Kristiansund
    Torget vurderinger
    2
    Jan_I skrev:
    Hei
    Hva anbefaler dere av rødvin til juleribba?
    Mvh
    Synes rødvin og juleribbe er vanskelig... det tryggeste er vel øl og akke?

    Jeg så det var en anbefaling på (var det enten aperitif.no/vin eller dn.no/vin tro?) nylig, får lete og se. Men det er "a far shot" med rødvin til norsk julemat.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn