Hjemmebesøk hos The Cable Master - R. Solhaug

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Mbare

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  25.02.2003
  Innlegg
  2.436
  Antall liker
  8
  Det er ganger hvor jeg føler meg helt satt ut og ikke helt vet hva jeg skal tro eller mene om noe. Dette er en av de gangene. Foranledningen? En invitasjon fra Lagga om å bli med til R. Solhaug for å hente noen nettkabler og slå av en prat med denne mannen og, ikke minst, kanskje få hørt på anlegget hans. Kan det leve opp til hypen han selv har dynget ned på det?

  Vel framme tusler vi ut av bilen og inn i stua - og der står anlegget. Høyttalerne er fantastisk lekre utseendemessig sett. Finishen er upåklagelig, de fire elementene følger etter hverandre i størrelse fra topp til bunn, de er kablet opp (selvfølgelig) med solid-core kabler tilsluttet en hjemmelaga nettpadde. Elektronikken består av en blodmodda EC 250 (type: så blodmodda at lokket ikke lengre lar seg skru på), en EC-pre (uvisst om den er modda?) og en omtrent 20 år gammel Denon-spiller som også er blodmodda - og elektronikken (med unntak av effekten) står stabla oppå hverandre. I mellom HT står også bl.a. en TV. På gulvet står en Dual 1219, koplet til en gammel NAD, kjøpt fordi den hadde RIAA. Førsteinntrykket er litt sånn "What the fuck?!". Det bryter med de fleste av audiofile tanker om hvordan et anlegg skal være stilt opp og se ut. Kan dette spille a?

  Etter litt prat og kaffe, begynner vi å spille musikk. De første par-tre låtene sitter jeg helt, helt stille i sofaen og skjønner ikke helt hva som foregår. Så spiller han en låt med Notodden Blues Band, en Count Basie låt, Shaw/Atlantic SO sin versjon av "Ildfuglen" til Stravinsky (på Telarc).

  Jeg kjenner at jeg ikke helt vet hvor jeg skal begynne å si noe om musikken og lyden i dette anlegget. Det er, sannsynligvis, bare å ta sats og starte et sted og jeg får starte med dette: Jeg har aldri hørt et bedre anlegg hjemme hos noen. Jeg tror, med en hel masse forbehold, at jeg ikke har hørt noe som har vært vesentlig bedre på noen messer.

  Det er et fravær av fnidder, støy, kall det hva du vil, men disse nesten umerkelige artefaktene som gjør ting litt kornete, litt mer fjernet fra virkeligheten. Det er bass som på Stravinsky er så kontant, hurtig, brutal at det er helt sjukt. For første gang som jeg kan erindre har jeg hørt et stereoanlegg gjenngi noe som jeg kunne tro var en faktisk skarptromme. Blåserne på Count Basie låta flytter luft, du kan omtrent fornemme glinsinga i messingen. Og, først og fremst: det er så sjukt musikalsk, i den grad det er et ord med mening. Men dette er det andre anlegget jeg hørt i mitt liv hvor jeg har slitt med å tenke hi-fi fordi at musikken var så nærværende, tilstede, intens at det ble nesten teit å begynne å tenke i hi-fi baner (første gangen var Quad 2805).

  Transienter, kropp, størrelse på utøverne, bass, mellomtone, diskant, ja da. Det er der. Det var ingen hi-fi parametre jeg klarte å ta som problematisk, manglende eller noe noe som helst negativt. Og alt dette pluss et trøkk uten sidestykke i min verden, en oppløsning som er helt vill, et nærvær til musikken som fungerer som den beste tidsmaskinen jeg har vært borti. Det var virkelig, virkelig vilt. Og jeg kjenner at ord blir fattig i forsøket på å beskrive dette.

  Jeg gjentar: jeg vet ikke om jeg har hørt noe bedre enn det jeg hørte i kveld hos Solhaug. Jeg har hørt ting som har vært tett på, men det har kostet sjukt, sjukt mye penger.

  Så, med forbehold om at jeg har hørt få high-end anlegg hjemme hos noen: anlegget til Solhaug er et rått og heftig high-end anlegg som spiller musikk så det står etter. Det er noe av det aller nærmeste jeg har hørt "live" noengang. Ja, du hører at rommet det spiller i er for lite. Bassen får ikke helt utfolde seg. Det er tendenser til metning i lyden når det står på som verst. Dybden i lydbildet er ikke sjukt, sjukt bra (bare bra) - men jeg antar det vil bedres kraftig med et mer egnet rom.Og jeg ville sikkert funnet noe mer å plukke på hvis jeg orka å leite, men ærlig talt: dette er langt forbi bra nok. Jeg var mest opptatt av å høre på musikk.

  Jeg er dypt imponert og glad over at jeg har fått høre det og jeg kjenner at mange av hi-fi fordommene mine har fått kjørt seg så det står etter. Bare så synd at anlegget mitt høres veikt ut i sammenligning. :p

  Tusen takk for besøket!

  (Og det lille vi hørte på Dual 1219 var ikke så rent imponerende det heller).

  PS: Lagga har noen bilder han skal legge ut...
   

  Tor S

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  18.10.2005
  Innlegg
  326
  Antall liker
  99
  Torget vurderinger
  1
  Hei Mbare

  Forstår så inderlig godt hva du beskrev her.

  Jeg var innom The Cable Master for et par uker siden sjøl, og jeg er fullstendig enig i hva du skriver.
  Denne mannen har laget/tweaket et anlegg så godt at jeg har aldri hørt bedre før.
  Høyttalerne, som RS har laga sjøl, er vel det som imponerte mest.
  For en sømløshet på disse fireveis-konstruksjonene.
  Hvor mye watter, eller kraft det lå bak her aner jeg ikke, men Stravinskis "Ildfuglen" kommer jeg aldri, aldri til å glemme etter dette søndagsbesøket.

  Det ble veldig rart å komme hjem til sitt eget anlegg....

  mvh
   

  rolfozzy

  Æresmedlem
  Ble medlem
  01.11.2005
  Innlegg
  15.525
  Antall liker
  3.093
  Torget vurderinger
  2
  Jeg kan bare si meg enig med det dere skriver. Jeg har vel så vidt nevnt et eller annet sted at jeg hadde hørt ihvertfall de beste høytalerne i Østfold. Som jeg har hørt.
   

  Lagga

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  22.09.2005
  Innlegg
  7.171
  Antall liker
  9.611
  Sted
  Sarpsborg
  Torget vurderinger
  1
  Jepp, jeg må bare si meg enig med Mbare; dette var bare helt rått!!!
  Men la meg dvele, rent visuelt, over den forbløffende kontrasten mellom hvor uhøytidelig RSolhaug stiller opp anlegget sitt, kontra hvor intenst seriøs RSolhaug er om LYD - med trykk på MUSIKK.
  Komponentene er uten videre seremoni stablet oppå hverandre, og på en gammel melkekasse, no less:

  Viktighet av underlag, avkobling osv? Ikke tema i det hele tatt.
  En blodtrimma AW 250 står skjøvet inn under TV'n, så bola at det ikke lenger lar seg gjøre å få toppdekslet nedpå...

  En modda padde tar hånd om legio solid core nettkabler.

  RSolhaug har også fått en (grøss!) Dual inn i stua, rack fins jo ikke, så kverna er bare satt rett ned på golvet.

  Massivt, sier jeg! - var RSolhaugs sobriquet for inntil ganske nylig, og det er massive saker som fører lyden fram til høyttalerne..
  Vel...... - hva slags inntrykk sitter man igjen med så langt?
  Skrekk og gru? Å langt ifra!
  RSolhaug konstruerer jo høyttalere må vite, og hvilke høyttalere!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Er dette vakkert, eller hva?
  Solhaug One:
  Høyttaleren er utviklet over flere år, og er så fint avpasset, at det bl.a. ikke finnes et fnugg av dempematerialer
  inne i kassen.....  Lyden var åpen, med masse luft og en påtagelig tilstedeværelse, dynamikk i massevis og en respons så rask, -at jeg ikke tror
  jeg har hørt maken til den, noen gang........ Deilig var det også å registrere, at elementene fløt ganske så sømløst sammen, jeg kunne ikke skille diskant fra øvre mellomtone osv.
  Bassen var også lynrask, stoppet like fort som den startet, og det var fullt opp med detaljer og TRØKK i den - glad jeg ikke var pissatrengt, for
  si det sånn; på "Ildfuglen" ville det gått gæernt......
  Det var en viss kompresjon, spesielt i bassen, men du hørte så tydelig at høyttaleren/bassen var klar som et egg, kompresjonen handlet kun om
  rommet, som burde vært minst et par meter dypere.

  Må jo også nevne vinyllyden, som var, for å si det mildt; lovende...

  RSolhaug brenner for lyd, dvs; han brenner for musikk - og han har fyret opp loddebolt etc for virkelig å prøve ut sine ideer;
  det foreløpige resultatet fikk Mbare og undertegnede lytte til i går aftes - det vi hørte var ganske enkelt:

  sjelssettende..... :eek:
  RSolhaug; gratulerer med dette mesterverket av en høyttaler, og det "rølpete" anlegget med den store lyden,
  det var en åpenbaring!
  8) :)

  Morten
   

  R.S.

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  18.03.2002
  Innlegg
  3.476
  Antall liker
  10
  Takk for hyggelig besøk guttær, jeg lukta lunter da jeg så kameratet men ikke det her :-[

  Jøje meg, det var da ikke måte på. Jeg drar på et skeivt flir; har knapt spilt på anlegget etter at jeg flytta inn i det lille kaninburet jeg holder til i nå, (økonomien behøvde en klysterbehandling) satte bare fra meg sakene der det var plass og siden har det blitt stående. Høyttalerne spiller jo uansett hvordan de står ::)
  Visst ville det kunne spille bedre om jeg gjorde mer ut av oppsettet, men som nevnt har jeg ikke prioritert det ettersom jeg alikevel anser rommet som uegnet/for dårlig. Handla nettopp inn både Naka kasettspiller og den der NAD`en er på besøk så det begynner å bli en farlig høy stabel på melkekassa???

  I motsetning til dere gutta vet jeg bare så alt for godt hvordan det her greiene spiller i et større rom og med sikkelig strøm. Her har jeg kun en 10A kurs med treg sikring, det gir ikke rare trøkket. (=treg strøm :eek:) Når så det som er igjen av bassen reduseres av romutfasninger blir det sådær.
  Ja, jeg planlegger å flytte ;)


  Morro med vinyllyden! Den gamle Dual`en er knapt nok pakka ut og "slengt ut" på gulvet for å sjekke om alt virker. 68€+porto, og via en gammel NAD-dings leverer absolutt lovende lyd. Og så bare med komisk nål da :eek:
  Skal møte søstern i tigerstaden den 25. (Bob-bob-konsert) Da blir det vel til at jeg kjører oppover til Modum og henter vinylen så jeg har litt å spille også.


  Mvh. RS
   

  JanR

  Rubinmedlem
  Ble medlem
  26.01.2006
  Innlegg
  32.191
  Antall liker
  1.523
  Sted
  Sarpsborg
  Vært innom R.S ett par ganger men ikke fått hørt på anlegget ennå :eek: 8)

  Ser ikke annen løsning på det enn at du MÅ få laget den siste nettkabelen til meg ;D
  Tar med ett par plater under armen når jeg skal hente den så får man høre om de har noe å stille opp mot Klipsch ;)

  /jan
   

  pks

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  14.10.2006
  Innlegg
  3.451
  Antall liker
  3
  R.Solhaug skrev:
  Her har jeg kun en 10A kurs med treg sikring, det gir ikke rare trøkket. (=treg strøm :eek:)
  Nå håpe je virkelig at du kødder?

  ???

  PK
   

  R.S.

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  18.03.2002
  Innlegg
  3.476
  Antall liker
  10
  JanR skrev:
  Vært innom R.S ett par ganger men ikke fått hørt på anlegget ennå :eek: 8)

  Ser ikke annen løsning på det enn at du MÅ få laget den siste nettkabelen til meg ;D
  Tar med ett par plater under armen når jeg skal hente den så får man høre om de har noe å stille opp mot Klipsch ;)

  /jan

  Å pokker, den hadde jeg glemt :eek: ::)

  - får hoste opp en stiv en omgående. Husk CV-pluggene 8)


  Mvh. RS
   

  R.S.

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  18.03.2002
  Innlegg
  3.476
  Antall liker
  10
  pks skrev:
  R.Solhaug skrev:
  Her har jeg kun en 10A kurs med treg sikring, det gir ikke rare trøkket. (=treg strøm :eek:)
  Nå håpe je virkelig at du kødder?

  ???

  PK
  Tenker du på "treg strøm"? Det burde du skjønne ::)


  Mvh. RS
   

  Lagga

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  22.09.2005
  Innlegg
  7.171
  Antall liker
  9.611
  Sted
  Sarpsborg
  Torget vurderinger
  1
  10 amp kurs eller ikke RS, dette var ikke noe bli lei seg for, måten høyttalerne og anlegget spiller
  musikk, slik vi hørte det; er da mer enn overbevisende nok.
  Eller for å si det på en annen måte; hvis du mener at Mbare og jeg hørte et "underærnært" anlegg i et
  dårlig rom - så gleder vi oss til fortsettelsen! ;D ;D ;D

  Igjen takk RS, dette var imponerende, - og tankevekkende......

  ::) :) :)

  Morten

  PS Krysser fingre for diskanten.... DS
   

  pks

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  14.10.2006
  Innlegg
  3.451
  Antall liker
  3
  R.Solhaug skrev:
  pks skrev:
  R.Solhaug skrev:
  Her har jeg kun en 10A kurs med treg sikring, det gir ikke rare trøkket. (=treg strøm :eek:)
  Nå håpe je virkelig at du kødder?

  ???

  PK
  Tenker du på "treg strøm"? Det burde du skjønne ::)


  Mvh. RS
  Jeg tenkte på begge utsagnene...
  10 amp: så lenge den ikke går har du jo mer enn nok.
  Tregheten hadde vel ikke vært et uvanlig utsagn på hfs...

  PK
   
  S

  Slorbak

  Guest
  :)

  Morro og lese disse lovordene om anlegget til Solhaug. Skal ned til ham til søndag og håper jeg kan få høre dette anlegget.
  Pass på nå at ikke alle signalkablene blir solgt. :) :)
  Solhaug har fått fritt spillerom på en Tech cd spiller som jeg har liggende.

  Mvh Roar
   

  R.S.

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  18.03.2002
  Innlegg
  3.476
  Antall liker
  10
  pks skrev:
  Jeg tenkte på begge utsagnene...
  10 amp: så lenge den ikke går har du jo mer enn nok.
  Tregheten hadde vel ikke vært et uvanlig utsagn på hfs...

  PK

  Du tror det er sånn det virker? Sikringa er ikke problemet, men 1,5kv tråd gir langt fra nok momental strøm, no slam. Dette hadde du vel visst om du hadde hatt erfaring med strømsterke sluttrinn.  Mvh. RS
   
  R

  RoDa

  Guest
  Dæven gutter, dette er spennende å lese!!
  Rene Duelund-stemningen her. :eek:
  Moro at disse høyttalerne (som før var i salg?) nå har blitt the talk of the town igjen.

  Action i østfold, det er det ikke tvil om! 8) ;D

  R
   

  R.S.

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  18.03.2002
  Innlegg
  3.476
  Antall liker
  10
  RoDa skrev:
  Dæven gutter, dette er spennende å lese!!
  Rene Duelund-stemningen her. :eek:
  Moro at disse høyttalerne (som før var i salg?) nå har blitt the talk of the town igjen.

  Action i østfold, det er det ikke tvil om! 8) ;D

  R

  I salg var de riktignok ikke, men like før. De jeg sitter med i dag var ment som demoer, en nedskalert "OBOS"-versjon da jeg ellers bygger dem med 12" bassær. Planlegger å gjøre en bærbar utgave for demo i løpet av... ::)


  Mvh. RS
   

  pedal

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  08.02.2007
  Innlegg
  4.274
  Antall liker
  29
  Artig!

  Jeg har tro på både Snåsamannen og Solhaug.

  :)
   
  L

  lark

  Guest
  pedal skrev:
  Artig!

  Jeg har tro på både Snåsamannen og Solhaug.


  :)
  Litt sarkasme å spore, pedal? Morsomt å lese om en kar som har et så avslappet forhold til utstyrshysteriet som hr. Solhaug. Myter står helt klart for fall.
   
  R

  RoDa

  Guest
  Helt klart veldig veldig spennende dette, lark.
  Det har vært store bølger før, og vil nok komme flere etter denne.
  (Ref Duelund-tilstandene vi hadde tidligere)

  Men jeg må innrømme at dette "pirrer" og at et ekte Solhaugisert anlegg hadde vært moro å høre.
  Ikke minst å teste ut kabler selv en gang.

  R
   

  KW

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  30.11.2002
  Innlegg
  6.383
  Antall liker
  364
  Sted
  Bærum
  Torget vurderinger
  1
  lark skrev:
  pedal skrev:
  Artig!

  Jeg har tro på både Snåsamannen og Solhaug.


  :)
  Litt sarkasme å spore, pedal? Morsomt å lese om en kar som har et så avslappet forhold til utstyrshysteriet som hr. Solhaug. Myter står helt klart for fall.
  Kremt!
  Nå er vel ikke pedal motstykket da, når det kommer til utstyrshysteri.
  Nøktern fyr når det kommer til duppeditter,kabelløftere, hifirack, kabler og mye annet denne pedal, så dette ble litt bom i så måte imo.
  Dette selv om han har godt med headroom forsterkerimessig, men det må delvis til for å drive det han har av ht.
  Mvh.KW
   
  L

  lark

  Guest
  KW skrev:
  Kremt!
  Nå er vel ikke pedal motstykket da, når det kommer til utstyrshysteri.
  Nøktern fyr når det kommer til duppeditter,kabelløftere, hifirack, kabler og mye annet denne pedal, så dette ble litt bom i så måte imo.
  Dette selv om han har godt med headroom forsterkerimessig, men det må delvis til for å drive det han har av ht.
  Mvh.KW
  Nå har jeg finlest mitt innlegg både baklengs og framlengs, og jeg finner ikke snev av antydning om at pedal er utstyrshysteriker. Bom på deg også, KW ;) Jeg også anser pedal som en fyr med bakkekontakt når det gjelder dilldall og krimskrams (herunder ledninger, eller "kabler" som det heter på fint). ;D
   

  R.S.

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  18.03.2002
  Innlegg
  3.476
  Antall liker
  10
  Peace & love gutter, hearing is believing 8)

  - tør nesten ikke tenke på hvor bra det kunne blitt om jeg attpåtil hadde hatt seriøse kabler ;D  Mvh. RS
   
  L

  lark

  Guest
  R.Solhaug skrev:
  - tør nesten ikke tenke på hvor bra det kunne blitt om jeg attpåtil hadde hatt seriøse kabler ;D  Mvh. RS
  Den menneskelige forestillingsevne kommer til kort der............. ;D ;D
   

  pedal

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  08.02.2007
  Innlegg
  4.274
  Antall liker
  29
  lark skrev:
  pedal skrev:
  Artig!

  Jeg har tro på både Snåsamannen og Solhaug.


  :)
  Litt sarkasme å spore, pedal? Morsomt å lese om en kar som har et så avslappet forhold til utstyrshysteriet som hr. Solhaug. Myter står helt klart for fall.
  Interessant fortolkning av mitt innlegg, slark. Det skal imidlertid leses slik som det er skrevet:
  1. Jeg synes jeg det er artig at det låter så bra, trass i "dårlig" rammebetingelser. Artig! med utropstegn, for å understreke dette.
  2. Referansen til Snåsamannen er tatt fra Solhaugs egen Avatar hvor han titulerer seg som "Hifi-verdens svar på Snåsamannen".
  3. Sist men ikke minst signerte jeg innlegget med et smil. Hvor er ditt?
   
  L

  lark

  Guest
  pedal skrev:
  3. Sist men ikke minst signerte jeg innlegget med et smil. Hvor er ditt?
  Der fant jeg det, gitt :) :) Fornøyelig omskriving av nick'et mitt forresten ;D "Slark". Står i stil med fyren. Lurer på om jeg skal skifte.
   

  R.S.

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  18.03.2002
  Innlegg
  3.476
  Antall liker
  10
  Det var bedre! Imens spiller jeg Barry White på Dual 1219 m. komisk Shurenål :eek:  Mvh. RS
   

  Pengvim

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  15.12.2005
  Innlegg
  2.178
  Antall liker
  0
  Sted
  Oslo
  Torget vurderinger
  2
  Er de høyttalerne sinnsykt dype, eller ser det bare sånn ut? :)
   

  R.S.

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  18.03.2002
  Innlegg
  3.476
  Antall liker
  10
  Pengvim skrev:
  Er de høyttalerne sinnsykt dype, eller ser det bare sånn ut? :)

  Sinnsykt er vel et definisjonsspørsmål, men ja omtrent som eiern ;D

  - la ut ekstra dybde for å kunne redusere høden mht. diskantplassering.


  Mvh. RS
   

  pedal

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  08.02.2007
  Innlegg
  4.274
  Antall liker
  29
  lark skrev:
  Fornøyelig omskriving av nick'et mitt forresten ;D "Slark". Står i stil med fyren. Lurer på om jeg skal skifte.
  Får ikke mer moro enn man lager seg selv, vet du. ;D
   

  Lagga

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  22.09.2005
  Innlegg
  7.171
  Antall liker
  9.611
  Sted
  Sarpsborg
  Torget vurderinger
  1
  Høyttalerne var dypere enn de var brede ja, og det flyttet seg mye luft ut av bassporten....

  Som vi snakket om RS, er det nok et sjakktrekk av den bedre slagsen, å bytte fra en slitt komisk nål,
  til en fersk epileptisk en, - the only way is up! ;D

  ;)

  Morten
   

  R.S.

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  18.03.2002
  Innlegg
  3.476
  Antall liker
  10
  Lagga skrev:
  Høyttalerne var dypere enn de var brede ja, og det flyttet seg mye luft ut av bassporten....
  Det blir mye blås uten dempemateriale, jeg har måttet begynne å bruke stllongs ::)


  Som vi snakket om RS, er det nok et sjakktrekk av den bedre slagsen, å bytte fra en slitt komisk nål,
  til en fersk epileptisk en, - the only way is up! ;D

  ;)

  Morten

  Du snakker som en gammel fjellklatrer ;)
  Men her er det vel heller snakk om å gå dypere, i rillene. I følge den Japanske leverandørsia var det snakk om noe greier som gikk enda dypere enn de epileptiske til og med, det bør gjøre av med susen 8)


  Mvh. RS
   
 • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Laster inn…
Topp Bunn