Fjortisanlegg nr 2: BENNY-BOY

Hornlyd

Æresmedlem
Ble medlem
01.04.2005
Innlegg
14.971
Antall liker
4.047
Torget vurderinger
8
Fjortisanlegg nr 2 går til junior. Benjamin eller BENNY-BOY som er pseudonymet i denne tråden. Han har et svært lite rom så 15 tommere får han vente med. Han kan tross alt ta en tur ned en etasje til meg hvor det etterhvert kommer fire 15 tommere.


KONSEPT & DESIGN:

Mass Loaded Transmission Line med Tang Band bambus 5 tommer fulltone.

Kabinettet blir laget av 21 mm poppel x-finer. Det blir en avstivning innvendig og dobbel frontbaffel. Altså en meget solid gulvstående småtass.

Dimensjonene (NB innvendig) på kabinettet har SveinB regnet ut for meg:

BxD: 14 x 22.5 cm, H=95 (volum= 30 liter)
Element 15-20 cm fra topp
Port: Ø 55mm, L=10cm, plassering 10 cm fra bunn

Poppel x-fineren er ikke veldig strøken så det blir en eller annen form for overflatebehandling.

Demping inni er jeg også i tvil om hva som er nødvendig. En bit filt i bunn og akkustilux eller hva det heter øverst? For mye demping kan stjele dynamikk. Uansett så er alle muligheter åpne her.

Her er simuleringen:


Uploaded with ImageShack.us

NB! MLTL er ikke en bassrefleks. Det bare ser slik ut. En MLTL er alltid høy og slank (som undertegnede). Tuningen av porten går opp i kvart bølgelengde av driverens fs (resonansfrekves). Resultatet blir en mer dynamisk klang enn vanlig bassrefleks. Driveren "føler ikke" samme motstanden bak, det blir mindre mellomtone lekkasje. Ting går lettere. Bob Brines har forklart og bevist dette ved blant annet impedanskurver:
http://brinesacoustics.com/Pages/QWR_not_BR.htmlDRIVER:

Tang Band W5-1880 bambusfiber 5 tommer med neodym magnet.


Uploaded with ImageShack.us

Denne har en kraftig neodym magnet. X-Max på 5 mm. Fasepluggen er snål, den er tilsvarende tuten på profesjonelle målemikrofoner. Noe bra må den gjøre for frekvensgangen er jevn og fin opp til 20000 hz. Man trenger ikke diskant her. Resonansfrekvensen, fs, er på 45 hz, og det er lavt for en 5 tommer. Den er på 88 db og tåler 60 watt.

Det blir spennende å se hvor dypt den spiller? Som en kuriositet så har Decware akkurat laget et bakladet hornkabinett med denne driveren hvor de hevder at det er verdens minste fullrange horn???http://www.decware.com/newsite/HORN.html

Den koster kr. 1050,- pr stk hos Dynabel.

http://www.dynabel.no/shop/FILTER:

Her er det ingen deling da det er en fulltone.

Forhåpentligvis blir det kun et baffelstep filter som demper de øvre frekvensene ned til det punktet hvor bredden på baffelen gjør at man mister 3 db (var det 3?) nivå i bassen. Mer om dette etterhvert.

Frekvensgangen er rett og fin men impedansen stiger veldig, kanskje zobelfilter er tingen (impedanse korreksjon)?


FORSTERKER:

Som nevnt er rommet hans bitte lite, derfor får han nøye seg med en Sonos Soneplayer som vi har 9 stk av rundt omkring i huset. Fra før har han Klipsch 2 veis inceeling 8 tommere i taket. Men det er jo noe eget med DIY.


Uploaded with ImageShack.usSTATUS:

Materialene er kappet og liming er begynt:


Uploaded with ImageShack.us
 

CNK

Hi-Fi interessert
Ble medlem
19.08.2006
Innlegg
93
Antall liker
4
Har sentralens mest produktive diy`er kommet noe lenger på denne konstruksjonen?
 

Hornlyd

Æresmedlem
Ble medlem
01.04.2005
Innlegg
14.971
Antall liker
4.047
Torget vurderinger
8
Dette tok tid og enda er de ikke ferdige:Junior har fått større rom. Da var det endelig plass til høyttalere. På hans forrige bittelille rom (som mor og far har som soverom nå) så er det tross alt SONOS og Klipsch 2 veis 8 tommere i taket (in-ceeling). Låter absolutt bra det og. Men "overrislingslyd" kan ikke sammenlignes med å ha høyttalerne foran seg.

Tang Band MLTLene er solid bygget men ikke ferdige mtp finish. Dessuten har junior sagt han vil ha BASS. Da blir det noe JBL DIY med 12 tommere og horn istedet.

Ergo, disse er midlertidige.

Og lyden..........?

Bruker SONOS Zoneplayer 100. Det er den forrige modellen på 2x50 watt og ringkjernetrafo kontra SMPS på den nye (vet ikke om det er en fordel). Innebygget dac. Digital volumkontroll og bass / diskant kontroll.

Bruker ikke baffelstep korreksjonsfilter, kun +4db på bassjusteringen. Litt toe in. De er tungdrevne så det er en fordel at korrigeringen gjøres aktivt. Dvs ikke et eneste komponent på høyttalern, kun kabelen rett på terminalene.

De spiller fra ca 35 hz til 20K. Fulltoner er jo alltid knallbra på sammenheng. Åpent og fint. Ikke slitsomt. Jevn og fin FR. Mangler bitte litt luft der oppe (er tilhenger av superdiskanter). Til å være en gulvstående med kun en 5 tommer er det slett ikke værst. Tåler overraskende mye juling og bassen går skikkelig dypt. Ikke er de dyre heller.

Men.............SEAS fa22 8 tommern er i en helt annen liga når det gjelder dynamikk og 3D.
 

Hornlyd

Æresmedlem
Ble medlem
01.04.2005
Innlegg
14.971
Antall liker
4.047
Torget vurderinger
8
Wow. Koblet til MAE SET 1HP :eek:

Også Stereophile som skryter av lyden og kraften i ZP100 da ::) (som nevnt 2x50 watt, kraftig og stabil nedover i impedanse og med skikkelig strømforsyning).

MAE SET 1 HP oppleves som kraftigere, for ikke snakke om dynamikk og oppløsning ;D
 

Hornlyd

Æresmedlem
Ble medlem
01.04.2005
Innlegg
14.971
Antall liker
4.047
Torget vurderinger
8
Konklusjonen er faktisk at alle Tang Band "luksus" fulltonene (de dyre med messingfarget faseplugg) er sidrumpa. God bass, fin FR, lyttevenlige osv men sidrumpa. Jeg har nå bygget 3, 5 og 8 tommern. Klangen går igjen. Dvs med en lys, kjapp, analytisk forsterker så låter det riktig så bra :)
 
Topp Bunn