Før og etter målinger med RPG produkter

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Viste noen målinger i en annonse om gruppebestilling til Bergen, men tenkte dette kunne få en dedikert artikkel med flere eksemplar. Det mest interessante er å se på tiltak som virker nedover i frekvens. Både frekvensrespons og hva som skjer i tidsdomenet med vannfalls måling.

  Modex Products Bandwidth Comparison (Custom).jpg


  Først gjentas målinger med Broadsorbor plassert ved siden og bak høyttalerne på sidevegger. Broadsorbor er egentlig en absorbent, men som demper betydelig lenger ned i frekvens enn dybden skulle tilsi.

  Målinger er vist med 1/24 dB glatting og vises med begge kanaler opp til ca. 1 KHz. Det er ingen EQ i bruk. Bildene kan åpnes i egen fane (høyre knapp på mus for å få opp meny) hvis man vil sammenligne enklere.

  Først en frekvensrespons måling uten tiltak i dette området:

  Frekvensrespons før og uten sidetiltak.jpg  Og vannfall før:

  Vannfall før og uten sidetiltak.jpg  Vi prøver først to stk Broadsorbor (en på hver side) ved siden og bak høyttalerne med dimensjon 120x80x10,4 cm og får følgende resultat:

  Frekvensrespons med to stk Broads 120x80x10cm.jpg


  Vannfall:

  Vannfall med to stk Broads 120x80x10cm.jpg


  Blant annet er dippen ved 115- 126 Hz blitt redusert og det er også en ørlite reduksjon ved 69 Hz dippen foruten andre forbedringer.

  Så erstatter vi disse med litt større Broadsorbor paneler med dimensjon 150x80x10,4 cm. Altså 30 cm høyere.
  Vi ser da at dippen ved 115- 126 Hz området høynes ytterligere.

  Frekvensrespons med to stk Broads 150x80x10cm.jpg


  Vanfall:

  Vannfall med to stk Broads 150x80x10cm.jpg
  Videre må vi flytte på tiltak på frontveggen. Det står et par Modffractal diffusorer på frontvegg og to stk BAD Arc inntil hjørnene. Vi må skyve alt mot midten for å gjøre plass i hjørnene til flere Broadsorbor paneler langs sideveggene. Da er det greit å måle først å se hva som skjer med denne forskyvingen. Og vi ser at det blant øker en dip rundt 32 Hz. Men vi lar det være nå.


  Frekvensrespons med Modffrac og BAD Arc skjøvet til venstre.jpg  Så plasseres ytterligere to stk Broadsorbor (en på hver side) på bakre sidevegg inntil hjørnene. Samme dimensjon som forrige med 150x80x10,4 cm. Vi har altså nå totalt 4 stk Broadsorbor paneler. Og vi måler igjen.

  Frekvensrespons med fire stk Broads 150x80x10cm.jpg  115 Hz området har trukket seg ytterligere opp og vi har en enda jevnere respons foruten en mindre dip ved 32 Hz som økte som resultat av at tiltak på frontvegg ble skjøvet.

  Vannfallet er også forbedret med mindre resonanser. Sammenlign gjerne med den første (rød graf) uten tiltakene. Man kan da merke seg at decayet i 20-30 Hz faktisk er blitt redusert en del. Det kan riktig nok være litt tilfeldig.

  Vannfall med fire stk Broads 150x80x10cm.jpg  Her er bilder med to Broadsorbor på hver side.
  IMG_20200910_170451 (Liten).jpg


  IMG_20200910_170500 (Liten).jpg  Tar også med en overlay med frekvensrespons før og etter med litt høyere oppløsning på grafen. Poengterer igjen at mindre nivå rundt 32 Hz var et resultat av at tiltakene på frontvegg ble flyttet. Det kan nok forbedres med bedre plassering, men ble ikke gjort i denne omgang.

  Overlay frekvensrespons før og etter.jpg  Alt i alt en fin forbedring. Resultatet er lyd med mer fylde, mer trøkk, strammere og mer artikulert bass og mer korrekt tonalitet. Det er riktig nok enda mer å gå på, og da må man gjerne fortsette med tiltak andre steder. F.eks er det her ingen tiltak i taket over høyttalerne eller bak hvor skråtak møter vegg i dette tilfellet. Der ligger en del resonanser.
   

  Kommentarer

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  351
  Antall liker
  300
  Så skal vi se på før og etter målinger med Modex plater hos en kunde. Modex plater er bredbåndete bassfeller som kommer i tre typer. Type 1 ved oppgitt virkning fra 50 Hz til 500 Hz. Type 2 med oppgitt virkning fra 35 Hz til 100 Hz. Og Modex Broadband som er oppgitt med virkning fra 50 Hz til 5000 Hz. Produktene finner man her:

  Det være viktig å poengtere at det som kan se ut som mindre forandringer målemessig noen ganger i bassområdet, kan slå ut ganske betydelig lyttemessig.

  I dette tilfellet var det en kraftig resonanse i lytteposisjonen rundt 66 Hz. Etter målinger i rommet med kartlegging ble det montert to stk Modex plater type 1. Det ble også montert to stk BAD paneler over disse med dimensjon 60x60x10,4 cm. BAD panelene har derimot ikke effekt ned mot 66 Hz.

  Gjør oppmerksom på at nye målinger ble tatt flere dager etter første måling og nivået var ikke helt likt. Micplassering kan da også ha vært bittelitt forskjellig, men ikke noe som vil utgjøre noe til lave frekvenser. Det ulike nivået gjør det litt vanskelig å sammenligne frekvenrespons og derfor ser vi her bare på vannfallsmålinger.

  I ørehøyde målte det slik før montering av tiltakene:
  before.jpg


  Med tiltakene plassert målte det som følger:
  after.jpg


  Resonansen rundt 66 Hz ble redusert betydelig og vi har også at responsen jevnet seg ut over 50 Hz med mer nivå.

  Når man gjør basstiltak kan det være vesentlig å måle i et større området enn bare ørehøyde. Bass oppleves av hele kroppen og av og til vil man se større forskjeller i andre høyder.

  Her er før og etter målinger i mavehøyde.

  Før mavehøyde:
  before stomach height.jpg


  Etter mavehøyde:
  after stomach height.jpg  Så ser vi også på målinger nede ved føttene :D

  Før ved fothøyde:
  before feet height.jpg


  Etter ved forhøyde:
  after feet height.jpg


  Spesielt målinger i maveregionen viser også en solid reduksjonen av 66 Hz resonansen og flatere respons med mer nivå ved 40-50 Hz.

  Responsen og resonanser er også blitt noe forbedret over ca. 150 Hz. Man ser dessuten noe lavere nivå på 35 Hz resonansen uten at det er sikkert om det faktisk skyldes at tiltakene virker der eller er mer tilfeldig.

  Kunden opplevde dette som en meget positiv forbedring. Senere ble det montert noen 80 Hz Modex moduler Hz og vi kommer kanskje tilbake til med før og etter målinger på det.
   

  duc999

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  28.12.2007
  Innlegg
  1.374
  Antall liker
  2.460
  Sted
  Haugesund
  Torget vurderinger
  3
  Har du noen forslag til tiltak her? Med og uten Sub
   

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  351
  Antall liker
  300
  Har du noen forslag til tiltak her? Med og uten Sub
  Vil anbefale å ta kontakt med oss. Anbefalte tiltak vil være avhengig av hvor det kan plasseres, hvor stort det kan være, budsjett, estetiske krav osv. I forhold til trykkbaserte bassfeller vil det også være fordelaktig å måle rommet for å finne trykkpunktene. En måling i lytteposisjon viser hva som trengs, men det viser ikke hvor tiltakene bør plasseres. Man kan selvsagt evt. bare gå for bredbåndete produkter som uansett vil virke til noe, men det er ikke helt optimalt.

  Utifra målingene som vises kan man si på generell basis at det er behov for tiltak som virker fra de laveste frekvensene og opp til 250-300 Hz. Det innebærer en kombinasjon av trykkbaserte bassfeller og produkter som tykke Broadsorbor, BAD Arc eller BAD paneler. Man kan også kombinere disse produktene sammen (f.eks BAD panel eller Broadsorbor montert utenpå en Modex plate). Det ser ut til å være rom for store lydmessige forbedringer her med reduksjon av resonanser og "ringing".
   

  lydogakustikk

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  14.06.2014
  Innlegg
  351
  Antall liker
  300
  Så kan vi se på en før og etter måling med Modex platen som selges i USA. Den er ulik de som selges her. Den er 15 cm tykk og måler som følgende:

  Modex-Plate.png  Rommet det var snakk om her hadde en dimensjon på 3,76 m x 3,23 m x 2,44 (H) m. Men det fantes en kraftig resonanse og "ringing" ved 140 Hz som gjorde at det absolutt ikke fungerte.
  Først ble det prøvd å dra ned dette med EQ. Opplevelsen med EQ var det manglet noe som skulle være der og det var noe i lyden som ikke skulle være der.

  Derfor gikk man videre med å se på basstiltak. Resonansen var spesielt sterk bak høyttalerne og i området over høyttalerne. To Modex plater ble kjøpt. Selv om planen vare å montere en bak høyttalerne og en i taket, så ble begge prøvd på veggen og resultatet med dette var så bra at man ikke testet montering i taket. Her ser vi begge Modex platene montert.
  Workstation-with-panels-1500x1125 (Liten).png  La oss ta en titt på før og etter målinger.
  Først ser vi på 2D versjon av vannfall. Ikke ulik spectrogram i REW.

  Før:

  No-Treatment.png  Etter:

  With-Treatment.png  3D vannfall før:

  Waterfall before.jpg  Etter:

  Waterfall after_2 units.jpg  Man ser at problemfrekvensen ikke klinger ut ("ringing") like mye i tid lenger. Den er også redusert i nivå.
   
 • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Laster inn…

Informasjon om bruker

lydogakustikk
Bransjeaktør
Medlem siden
Antall liker
300
Link til alle artikler
32
lydogakustikk sine annonser
Bransjenyheter
Radian produkter?

Radian produkter?

 • 18
Vi skal ta inn noen Radian produkter nå og vil i den forbindelse høre om noen ønsker å bestille noe slik at vi kan ta det med på samme ordre fra Radian. Radian har en rekke spennende...
Fortsett
Bransjenyheter
RPG akustikkprodukter - Fellesbestilling til Oslo

RPG akustikkprodukter - Fellesbestilling til Oslo

 • 13
Og gjøre noe med akustikken kan i mange tilfeller være den største og viktigste oppgraderingen man gjør. lyd & akustikk har et stort utvalg av absorbenter, bassfeller og diffusorer hvor mange av...
Fortsett
Bransjenyheter
Offisiell lansering av Vera Audio P150/600 RS

Offisiell lansering av Vera Audio P150/600 RS

 • 0
Da har vi endelig gleden av og offisielt lansere effektforsterkeren Vera Audio P150/600 RS. I tillegg til svart finish, så kommer den også nå i sølv som alternativ. Med sølv finish så er den...
Fortsett
Bransjenyheter
Revolusjonerende diffusorer?

Revolusjonerende diffusorer?

 • 1
Vi har gleden av introdusere to nye diffusorer. Arithmetic Diffuse Signature og Arithemtic Diffuse Elite. Det spesielle med disse er kombinasjonen av en bredbåndet effekt, svært høy diffusjons...
Fortsett
Bransjenyheter
RPG akustikkprodukter - Bergen

RPG akustikkprodukter - Bergen

 • 1
Vi arrangerer en ny fellesbestilling med akustikkprodukter fra RPG. Gjelder for de som kan hente produktene i Bergen. Fraktkostnaden fordeles da på flere. Frist for bestilling er mandag 12. juli...
Fortsett
Bransjenyheter
RPG produkter til Bergen

RPG produkter til Bergen

 • 1
lyd & akustikk arrangerer en ny fellesbestilling av RPG produkter til Bergen nå. RPG produkter er i stor grad custom basert på produksjon på bestilling og fraktes på palle. Det gir høy...
Fortsett
Topp Bunn