Høyttalere Er du sensitiv til lydsignaturer?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Kathrine

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  26.01.2017
  Innlegg
  402
  Antall liker
  543
  Jeg vet ikke om dette emnet er blitt tatt opp tidligere her inne. Jeg har fått erfare noen dyrekjøpte lærepenger. Som regel er jeg ganske diplomatisk med det jeg kjøper, man kjøper vel ikke ting man ikke liker, ikke sant?
  Jeg har prøvd med å gjøre grundig research på hva jeg skal ha i hjemmet. Endog er det kun teoretisk og andres ører som gir meg informasjonen.

  Jeg har hatt et par høyttalere stående i 6 år, noen her som har lest noen innlegg har fått med seg at det er Kef Reference 1. Lite visste jeg at erfaring med denne som aldri har gitt meg så mye som en unote skulle nær sagt utklasse alt annet jeg får tak i. Det betyr ikke at de er verdens beste høyttalere, likevel så er de kanskje det for meg. For mitt bruk, mine ører og min hjerne som til slutt bestemmer om jeg liker hva jeg hører eller ei.

  Jeg hadde aldri dette problemet før Kef ref 1 (R1 fra nå). Nå derimot ser jeg kun en løsning og det er å gå tilbake til Kef. Man kan snakke om plassering, rommet, demping mm. Det er bare at hva enn jeg gjør endrer det ikke signaturen til de jeg har nå. Kanskje de er for store for rommet, hva vet jeg. Jeg har ikke lyst til å anskaffe dsp, eq, måleinstrumenter for å få et par høyttalere til 100k til å spille slik jeg ønsker de skal spille. Det er vel her skoen trykker. En høyttaler som låter fantastisk, den gjør alt rett. Det er bare den siste lille delen. Den bare engasjerer meg ikke. Selvsagt kunne jeg kjøpt ny forsterker og se hvordan det går, likevel er signaturen der. Jeg har to forsterkere og ingen av de engasjerer meg.

  Så den sensitive delen er at jeg rett og slett blir lei meg fordi det ikke fungerer for meg. Jeg har også et par Kef LS50 som jeg tok frem. De kan ikke måle seg selvsagt, likevel.. De engasjerer meg. Selv om de kanskje er dårligere på alle parametere man måtte finne frem. Så foretrekker jeg lyden til LS50 fremfor ja.. Jeg har ikke lyst å snakke ned merket. Dette merket har fremragende tester og alt er som det skal, det bare fungerer ikke. På sett og vis fant jeg de var suverene over R1 også. Det er bare det at R1 treffer meg emosjonelt. Til en viss grad gjør LS50 det også. Selv om de egentlig bare er et surrogat for hva jeg egentlig savner.

  Det verste er at jeg kan stå for hva jeg har skrevet om de også. Det er når ståket gir seg, og du sitter alene med de, så går detaljer og lydbilde i bakleksen når de ikke klarer å få deg til å leve deg inn i musikkens verden. Da jeg koblet på LS50 så forsvant lydbildet bak høyttalerne, der liker jeg at det befinner seg. Når lyden er litt fremoverlent så blir det litt masete for meg.

  Akk, da går det til bruktbørsen for min del.

  Er det noen andre med lignende "bomkjøp" som har noen erfaringer å dele? :)
  Jeg trenger å løfte humøret her :D

  God sommer! :)
   

  The Shy

  Æresmedlem
  Ble medlem
  10.04.2017
  Innlegg
  10.774
  Antall liker
  15.117
  Sted
  Langesund
  Til overskriften til innlegget er svaret ja. Men kun hjemme er det så kilent, hos andre kan jeg storkose meg med signaturer i alle retninger.
  Så løsningen ble etter hvert slutte å kjøpe høyttalere, som egentlig ble litt bingo, og begynne med selvbygg og DSP. Der kan en ro og mak fintune seg inn på det en ønsker.
  Ble vel ingen trøst for deg dette da du er ganske tydelig på at DSP ikke er din greie.
  For din del blir det vel å jakte litt på nerven ved å prøve litt forskjellig. Lilt moro det også vel, bare det ikke er snakk om 100kg høyttalere.
  God jakt og God sommer!
   

  Valentino

  J. Brünnhilde
  Ble medlem
  23.04.2008
  Innlegg
  29.245
  Antall liker
  22.647
  Sted
  Ottestad
  Torget vurderinger
  1
  Veldig følsom. Noen sier at jeg er mellomtonehviskeren (gjerne uttrykt som et godmodig Faen ta deg).
  Greiene mine er fireveis, fullstendig DSP-baserte, og virker ikke uten på femtende året. Den mest korrekte eq-profilen jeg har på dem liker jeg ikke så godt. -2 dB Q 2,0 ved 2kHz sender lydbildet nærmere frontveggen og sånn vil jeg ha det.
  Litt kjedelig å måtte bytte høyttalere i stedet for bare å skru litt tonekontroll vel?
   

  Sluket

  Holistisk Hifi Helt
  Ble medlem
  11.08.2006
  Innlegg
  56.017
  Antall liker
  104.727
  Torget vurderinger
  23
  Ikke følsom i det hele tatt - klarer meg med det jeg har, tenker ikke mer på det og koser meg med musikken nesten uansett hva som står her. Veldig glad for akkurat den egenskapen, må være fælt å føle at en aldri er i mål, alltid på søken osv. og er i en konstant tilstand av "lurer på om", "hva hvis" etc. Jeg er lat også, og det spiller fint på lag med denne manglende følsomheten!
   

  Hornlyd

  Musikkglad
  Ble medlem
  01.04.2005
  Innlegg
  19.904
  Antall liker
  10.791
  Torget vurderinger
  10
  Jeg tror bestemt det skyldes alder og/eller hørselskade som gir denne mellomtonefølsomheten når man spiller høyt. Noen «blør i øra» på Horten messa mens andre (yngre ofte) sier det er «den beste lyden de har hørt»🙄

  Løsningen er et godt og balansert rom uten skrikende klang, perfekt frekvensrespons (ja det er noe som heter det) og sist men ikke minst så lav forvrengning som OVER HODET MULIG fra forsterker(e) og særlig driverne.

  20 års erfaring og undersøkelser rundt dette inkl samtale med ørelegen 😉


  IMG_5491.png
   

  PeterDa

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  21.09.2020
  Innlegg
  248
  Antall liker
  343
  Sted
  Minhus
  Bra musikk på en transitorradio kan være bedre en dårlig musikk på en dyr annlegg.
  Er kjempe fornøyd med annlegget jeg har nå og skal ikke endre noe med det første.
  Kjenner til annlegg som ikke er til min smak, men musikken er uansett viktigst.

  Klarer ikke å engasjere med i det som kalles "audiofil hobby".
  Musikk er livsviktig og annlegg skal vær tilfredsstillende, men utover dette... tar jeg det med ro.
   

  HoJ

  En glad amatør.
  Ble medlem
  11.11.2006
  Innlegg
  20.063
  Antall liker
  36.832
  Sted
  Stavanger
  Torget vurderinger
  2
  Ingen høyttalere er skreddersydd til mitt rom. Der kommer målinger og dsp inn. Så enkelt er det. Dette gjelder uansett hvor mye høyttalerne koster. Ferdig snakket.
   

  BigSwifty

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  07.06.2004
  Innlegg
  3.634
  Antall liker
  3.781
  Interessant tema. Jeg har hatt erfaring med en haug med utstyr opp gjennom årene. En av de ledende importørene er god venn + godt forhold til flere av butikkene i Oslo har gjort det mulig å låne/prøve mye i mitt eget lytterom. Har etterhvert skjønt at jeg har en klar lydpreferanse: Futt, fart, fest og moro! Ikke dermed sagt at jeg lengter etter Cervin Vega. Men jeg foretrekker litt "Technicolor"-farging, fremfor det mange kaller nøytral lyd. Anlegget må være i stand til å vekke følelser, ikke. bare iskaldt dokumentere opptakskvaliteten (som jo mildt sagt varierer svært.)

  Har vært på mange messer og butikkdemoer både her hjemme og i utlandet. Interessant å gå fra rom til rom og i løpet av få minutter høre om lyden "griper deg" eller ikke - og hvordan det ikke har noe som helst med prislapp å gjøre.

  Pt består anlegget av lumin p1, Cayin Soul og PMC 24i. I min stue gir disse komponentene meg akkurat det jeg ønsker. Lykke til med jakten på DIN perfekte lyd. Og så er jo veien frem til målet også ganske gøy!
   

  ynot

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  01.06.2006
  Innlegg
  2.435
  Antall liker
  1.614
  Sted
  Trondheim
  Torget vurderinger
  1
  Lyd er subjektivt. Du koser deg når du koser deg, og ikke når andre eller måleparameter sier at det er bra.

  Det viktigste måleinstrumentet er deg, lytteren. Så kommer rom, høyttalere, forsterker, kilder og andre dingser. Jeg er av formening at det er rekkefølgen det går i.
  Selv er jeg ingen DSP-mann så jeg forholder meg til de forholdene som råder, og ikke til mulighetene som ligger i DSP.

  Jeg har hatt 3 forskjellige merker av høyttalere, alle med forskjellig lydsignatur og har kost meg med de alle.

  Hva som er god lyd er det du som bestemmer :)
   

  MakkinTosken

  En kjekkas med vakre føtter
  Ble medlem
  21.02.2020
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  35.205
  Sted
  og til
  Torget vurderinger
  6
  Synes det finnes mye bra lyd rundt om i de ti hjem. Men selv om jeg vet at det finnes oppsett som sikkert utklasser mitt på de fleste målbare parametere og jeg har oppskriften og muligheten til å skape noe lignende, er det noe med å finne sin egen vei og følge egne lyster.

  Så ja, man må gjerne ta i mot tips og råd, oppsøke andre for å høre og se hva de har oppnådd, lese tester og lytte på tilbakemeldinger fra besøk, men til syvende og sist er det du som skal tilbringe tiden foran kassene og høre på musikken du liker.

  God sommer!☀
   

  HasseBasse

  OVK-Generalkonsul of Jutland :-)
  Ble medlem
  29.10.2016
  Innlegg
  8.337
  Antall liker
  21.172
  Sted
  Hjortshøj, Danmark.
  Torget vurderinger
  2
  Ikke følsom i det hele tatt - klarer meg med det jeg har, tenker ikke mer på det og koser meg med musikken nesten uansett hva som står her. Veldig glad for akkurat den egenskapen, må være fælt å føle at en aldri er i mål, alltid på søken osv. og er i en konstant tilstand av "lurer på om", "hva hvis" etc. Jeg er lat også, og det spiller fint på lag med denne manglende følsomheten!
  Helt enig........ Samme her.
  Har gått fra disse:
  1718089659430.png


  Til disse:

  1718089821866.png


  Vanskeligt bytte?? Slett ikke.
  Maggie´s er vel mere Hifi-korrekte, men morofaktor på DIY-Asathor er himmelhøy i sammenlikning.
  Trodde det skulle ta mere tid å bli "dus" med de, men her overtrumfet dynamikken.
  Delefilter "tunet" til akkurat den mellemtone, jeg liker. Andre gjør det samme med DSP.
  Kanskje, det var tingen (DSP) å forsøke @Kathrine ???
   

  SigbergAudio

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  03.08.2005
  Innlegg
  3.212
  Antall liker
  6.844
  Sted
  Østlandet
  Torget vurderinger
  1
  Jeg tror det er mange der ute som tweaker og bytter komponenter for å få lyden de vil ha, når det til syvende og sist er høyttalerne som har en signatur man ikke liker. Rom og høyttalere har mest å si. Man kan i liten grad tweake seg til mer bass eller mindre skarphet i toppen eller mer lytteglede og engasjement ved å bytte ut forsterkere, DACer og kabler.

  Høres ut som du har kommet frem til en fornuftig og riktig konklusjon. :)
   

  ufo

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  12.02.2016
  Innlegg
  1.888
  Antall liker
  1.034
  merker om høyttalere har for lite bass så blir jeg mer kritisk til ting oppover, bruker du sub og eller?
   
  • Liker
  Reaksjoner: HoJ

  na_X

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  04.09.2013
  Innlegg
  4.496
  Antall liker
  3.931
  Torget vurderinger
  1
  Der hvor øret er mest sensitivt er vel der hvor jeg kjenner lyden stikker, irundt 1-4KHz. Er det for mye der så får jeg hodepine og kan faktisk bli kvalm/uvel, kan også vare ut dagen og den kommer etter alt fra 5 min til 2 timer lyttessesjon alt etter nivå på volum og hvor mye frekvensen stikker seg ut. Forvrengning oppover i frekvens er også utrolig masete å høre på.

  Etter at man fikk opp ørene for DSP så har ikke dette vært noe problem her hjemme, med bedre elektronikk som påvirkes mindre av høyttalerne og i tillegg mye mindre forvrengning enn tidligere. Rom er noe, men mye får man ikke gjort noe med om høyttalerne er skakke på lydprofilen uansett, og da er litt EQ eneste håp.
  Man lærer mye ved å foreta noen enkle målinger i REW med mic, og bruke ørene med variert musikk for sammenligning av EQ profiler for å finne utav hvordan man liker lyden best selv.
  Lydsignatur er vel mye av det samme som frekvensrespons.
   

  H.R

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  14.12.2008
  Innlegg
  8.101
  Antall liker
  6.594
  Sted
  Jessheim | Ullensaker
  Torget vurderinger
  5
  Gir det fot er det bra ellers er det uinteressant. Som å gå på en konsert hvor enten publikum er med eller at de babler i vei. Når det er full underholdning og folk glemmer å bable så er det jo alltid mest givende for en selv.

  Dersom man opplever at det er uinteressant så er det feil uansett hva målinger, data og andre sier. Bomkjøpene kan man heller se på som at de er pekepinnen hva som faktisk betyr noe for en selv og det får man jo ikke greie på før det er noe som skurrer.
   

  tom-a

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  04.01.2003
  Innlegg
  172
  Antall liker
  479
  Torget vurderinger
  1
  Ja, sensitiv til lydsignaturer. Når det ikke stemmer – at man ikke blir dratt inn i musikken, men sitter på utsiden som betrakter, ser inn i lydbildet og lurer på hva som ikke stemmer – så blir man lett fortvilet. Har opplevd det med nyinnkjøp, lite stas når man har brukt en del kroner. Så du er ikke alene med den erfaringen!
  Lyd må berøre emosjonelt register (med mindre det er energinivået i lyd som er selve trekkplasteret), og da må man dessverre i din situasjon gå en runde til – ellers forvitrer lyttergleden av middelmådighet.

  Utfordringen er at det ikke er noen sikker oppskrift som bringer en til god lyd i heimen, dyrere og større/mer kompleks høyttaler kan lede en ennå mer ut på sidevei. Kan være at dine R1 fungerer spesielt godt med rommet ditt, eller også at du som lytter har fått en tilpasset lyttersmak etter mange år med samme høyttaler (i kombinasjon med musikksmak). Kombinasjonen høyttaler og rom (samt forsterker/høyttaler) - sett som et hele – kan gi et annet valg av høyttaler enn høyttaler vurdert som isolert komponent.

  Et steg i bedre forståelse kan være å få målt rommet ditt (REW og en målemikrofon) og se hvilke unoter det har – men det gir ikke nødvendigvis noen tydelige eller praktisk brukbare svar til veien videre for å oppnå lytteremosjonen.

  Høyttalernes «emosjonelle evne» er en kvalitet som kanskje ikke kan måles – selv om det er ideer om at det å justere deler av frekvensresponsen skal bringe en «systematisk» til en mer preferert/emosjonell formidling - det kan bringe mer ønsket balanse i lydbildet - men høyttalerens emosjonsskapende evne synes mer å være en form for iboende kvalitet i høyttaleren som man kobles til – som en god personlighetsmatch?
   

  Kathrine

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  26.01.2017
  Innlegg
  402
  Antall liker
  543
  Her er det mange gode svar! Tusen takk for det. Jeg har fremdeles mye å lære innenfor denne hobbyen.

  Jeg er ikke imot DSP, kanskje etter hvert så blir det vel anskaffet også. Det er bare det at nå vet jeg at de ikke holder den signaturen jeg liker. Jeg forstår at det er kanskje dumt å bytte høyttaler fordi jeg ikke vil skru på noen tonekontroller. Jeg vet ikke hva som gjør at jeg vil at lyden skal være Kef'ete. Kanskje jeg har havnet inn i en liten Kef-kult. Det kan også hende at høyttalerne trenger mer luft enn de får nå. R1 var jo lett å flytte på, og de er mindre så det å justere plassering gikk veldig fint.

  Jeg trodde kanskje man hadde et utgangspunkt man likte, så finjustere med DSP, som var kluet med DSP? Jeg har ikke noe imot å gjøre det på sikt. Det er bare litt rart at R1 bare ga meg fantastisk lyd fra dag 1 til 6 år senere. Litt som @Sluket har det hjemme :D Man glemmer anlegget og man lever seg inn i musikken i stedet. Det er hva jeg vil ha tilbake :)
   

  TrompeteN

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  27.07.2013
  Innlegg
  2.269
  Antall liker
  4.460
  Torget vurderinger
  0
  Kjenner meg igjen i trådstarters situasjon. Musikalsk nerve eller engasjement i musikken er ikke enkelt å lese ut av reklame eller målinger og har ofte ikke sammenheng med pris. Faktisk virker det som at det er enklere å få til engasjement med billigere høyttalere. Oftest kan man løse det med DSP eller akustikk heller.
  Flaks at du har funnet et merke som treffer deg😊
   

  SigbergAudio

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  03.08.2005
  Innlegg
  3.212
  Antall liker
  6.844
  Sted
  Østlandet
  Torget vurderinger
  1
  Her er det mange gode svar! Tusen takk for det. Jeg har fremdeles mye å lære innenfor denne hobbyen.

  Jeg er ikke imot DSP, kanskje etter hvert så blir det vel anskaffet også. Det er bare det at nå vet jeg at de ikke holder den signaturen jeg liker. Jeg forstår at det er kanskje dumt å bytte høyttaler fordi jeg ikke vil skru på noen tonekontroller. Jeg vet ikke hva som gjør at jeg vil at lyden skal være Kef'ete. Kanskje jeg har havnet inn i en liten Kef-kult. Det kan også hende at høyttalerne trenger mer luft enn de får nå. R1 var jo lett å flytte på, og de er mindre så det å justere plassering gikk veldig fint.

  Jeg trodde kanskje man hadde et utgangspunkt man likte, så finjustere med DSP, som var kluet med DSP? Jeg har ikke noe imot å gjøre det på sikt. Det er bare litt rart at R1 bare ga meg fantastisk lyd fra dag 1 til 6 år senere. Litt som @Sluket har det hjemme :D Man glemmer anlegget og man lever seg inn i musikken i stedet. Det er hva jeg vil ha tilbake :)
  DSP bør ikke og kan ofte ikke "fikse" en høyttaler som ikke låter riktig i utgangspunktet. Det er primært for å korrigere for ujevnheter som skapes av rommet, og mest i bassen, ikke for å korrigere høyttalerens iboende egenskaper.
   

  Valentino

  J. Brünnhilde
  Ble medlem
  23.04.2008
  Innlegg
  29.245
  Antall liker
  22.647
  Sted
  Ottestad
  Torget vurderinger
  1
  DSP bør ikke og kan ofte ikke "fikse" en høyttaler som ikke låter riktig i utgangspunktet. Det er primært for å korrigere for ujevnheter som skapes av rommet, og mest i bassen, ikke for å korrigere høyttalerens iboende egenskaper.
  Følger deg ikke helt. Noen av oss har høyttalere hvis iboende egenskaper er frembrakt med DSP, eller delefilterkonstruksjon som det gjerne kalles.
   
  Sist redigert:

  Kathrine

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  26.01.2017
  Innlegg
  402
  Antall liker
  543
  DSP bør ikke og kan ofte ikke "fikse" en høyttaler som ikke låter riktig i utgangspunktet. Det er primært for å korrigere for ujevnheter som skapes av rommet, og mest i bassen, ikke for å korrigere høyttalerens iboende egenskaper.
  Det var det jeg tenkte, bassen er det som fungerer med de. Det er selve signaturen som ikke faller i smak. Takker Thorbjørn. :)
   

  SigbergAudio

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  03.08.2005
  Innlegg
  3.212
  Antall liker
  6.844
  Sted
  Østlandet
  Torget vurderinger
  1
  Følger deg ikke helt. Noen av oss har høyttalere hvis iboende egenskaper er frembrakt med DSP, eller delefilterkonstruksjon som det gjerne kalles.
  Jeg svarer i konteksten av tråden. Trådstarter virker ikke til å planlegge å lage sine egne aktive høyttalere? :)
   

  Valentino

  J. Brünnhilde
  Ble medlem
  23.04.2008
  Innlegg
  29.245
  Antall liker
  22.647
  Sted
  Ottestad
  Torget vurderinger
  1
  Neida, men nå kan man jo gå på byen og kjøpe velkonstruerte aktive høyttalere med delefiltere implementert i DSP, med tonekontroller lett tilgjengelige i en app på smarttelefonen. Det står til og med KEF på mange av de gode slike.
   

  Kathrine

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  26.01.2017
  Innlegg
  402
  Antall liker
  543
  Neida, men nå kan man jo gå på byen og kjøpe velkonstruerte aktive høyttalere med delefiltere implementert i DSP, med tonekontroller lett tilgjengelige i en app på smarttelefonen. Det står til og med KEF på mange av de gode slike.
  Ja jeg har hatt LS60 på ønskelisten. Men, tror det blir reference i stedet. Selv om LS60 er et godt alternativ. :)
   

  Valentino

  J. Brünnhilde
  Ble medlem
  23.04.2008
  Innlegg
  29.245
  Antall liker
  22.647
  Sted
  Ottestad
  Torget vurderinger
  1
  Klangkarakteren til KEF Uni-Q driverene er ganske så følsom for toe-in. Du kan ha skrevet on det før, så spørsmålet kan være overflødig: Har du helt sikkert eksperimentert deg ferdig med de du har?
   

  na_X

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  04.09.2013
  Innlegg
  4.496
  Antall liker
  3.931
  Torget vurderinger
  1
  Ja jeg har hatt LS60 på ønskelisten. Men, tror det blir reference i stedet. Selv om LS60 er et godt alternativ. :)
  Litt usikker på om du gikk fra KEF stativer til gulvmodell av annet merke om jeg husker rett? En gulvstående KEF kan vel ikke være så feil heller da? Bare tenkte å hive ut en brannfakkel. 🤪

  Men KEF gjør jo mye rett mtp. Frekvensresponsen etc av det jeg har fått med meg, sammenlignet med mye annet av merker.. Så KEF er nok lett å like for de aller fleste.
   

  Sluket

  Holistisk Hifi Helt
  Ble medlem
  11.08.2006
  Innlegg
  56.017
  Antall liker
  104.727
  Torget vurderinger
  23
  @H.R

  "Gir det fot er det bra ellers er det uinteressant."

  Det fine med "fot" er at det kan måles! Selv er jeg 44 (noen ganger 43.5, litt avhengig av skomerke)
  I følge "Foot in Mouth" skalaen så kan du vel bruke helt opp til 47..? 😆😆
  Men som HR sier så er fot viktig. Det er derfor vi har to = stereo.
   

  Kathrine

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  26.01.2017
  Innlegg
  402
  Antall liker
  543
  Litt usikker på om du gikk fra KEF stativer til gulvmodell av annet merke om jeg husker rett? En gulvstående KEF kan vel ikke være så feil heller da? Bare tenkte å hive ut en brannfakkel. 🤪

  Men KEF gjør jo mye rett mtp. Frekvensresponsen etc av det jeg har fått med meg, sammenlignet med mye annet av merker.. Så KEF er nok lett å like for de aller fleste.
  Jo det stemmer. Gikk fra stativ til gulvstående. Jeg tittet litt på Kef ref 3, men den er langt større enn hva jeg trodde den var. 120x20x45'ish. Litt stort, men det kan gå..
   

  Kathrine

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  26.01.2017
  Innlegg
  402
  Antall liker
  543
  Klangkarakteren til KEF Uni-Q driverene er ganske så følsom for toe-in. Du kan ha skrevet on det før, så spørsmålet kan være overflødig: Har du helt sikkert eksperimentert deg ferdig med de du har?
  Ja jeg synes jeg er ferdig med hvilken plassering/toe in etc. Fikk vekk en ulyd som mest sannsynlig var rommet mitt. Så ja, jeg har blitt ferdig med finjusteringer. Ja Kefene er følsomme på toe in, men når det sitter så sitter det. Det var litt frem og tilbake med LS50 nå, men etter få minutter med toe in innstilling satt det. Det er bare litt over 2m mellom de, så mye toe in går ikke uansett.
   

  W.Sand

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  02.05.2012
  Innlegg
  3.070
  Antall liker
  4.487
  Sted
  moelv
  Torget vurderinger
  2
  Du er sikkert også klar over at du er "tilspilt" i løpet av 6 år ? :)
  Og den preferansen eier kun du som du også har nevnt.
  Det eneste rette når man ikke bygger, knotter DSP i konkurranse med studioteknikerens arbeider, tweaker med mer eller mindre meningsløse produkter mener jeg er: Hjemlån før kjøp.
   

  Kathrine

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  26.01.2017
  Innlegg
  402
  Antall liker
  543
  Du er sikkert også klar over at du er "tilspilt" i løpet av 6 år ? :)
  Og den preferansen eier kun du som du også har nevnt.
  Det eneste rette når man ikke bygger, knotter DSP i konkurranse med studioteknikerens arbeider, tweaker med mer eller mindre meningsløse produkter mener jeg er: Hjemlån før kjøp.
  Ja, hjemlån er et godt råd, dessverre er det ikke alltid mulig. I denne situasjonen så var ikke det en mulighet :) Og aldri så lite for sent å begynne og tenke på det nå :p

  Det kan hende jeg er tilspilt som du sier. Det skjedde i så fall på dag én hehe. Jeg tror ikke det er så mye magi med dette. Man hører etter hvert hvordan ting fungerer i stuen, det tar litt tid. Justeringer, testing av andre produkter i signalveien osv. Husk at det er ikke noe jeg finner galt med de jeg allerede har. De bare engasjerer meg ikke. Selv om filosofien er god, og jeg har ikke noe negativt å si om produktet, så er det til slutt hvordan man oppfatter lyden over tid. I dette tilfellet ble jeg ikke forført eller engasjert på den måten R1 gjorde en gang i tiden. R1 ble satt opp, justert slik jeg ville. Og der stod de i 6 år uten at jeg noen gang hadde noe å utsette på de. Ja jeg var dum nok til å selge.. Gresset var grønnere andre steder osv. Likevel sitter jeg ikke og angrer. Jeg må bare rette på dette.

  Det som forbauset meg var jo denne forelskelsen i en lydsignatur. Det er derfor jeg la inn denne tråden slik at jeg kan se andres betraktninger rundt dette emnet. Det er sikkert noen som føler det samme med sine favorittmerker/DIY produkter. Jeg synes det er fint å lese forskjellige erfaringer rundt. Mine små anekdotiske erfaringer trenger dessverre mer mat, og det hjelper godt å få ytringer her på sentralen. Jeg lærer noe hele tiden, likevel ble jeg forbauset over at R1 ville nær sagt ødelegge for andre merker.

  :)
   

  MakkinTosken

  En kjekkas med vakre føtter
  Ble medlem
  21.02.2020
  Innlegg
  13.808
  Antall liker
  35.205
  Sted
  og til
  Torget vurderinger
  6
  Du er ikke alene om oppleve forelskelse ved første lytt. Jeg fant min kjærlighet for 25 år siden på messe og holdt på den til jeg omsider fikk råd og rom til mine utkårede for 5 år siden. 💘
   

  Sven_Palvig

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  10.02.2002
  Innlegg
  3.897
  Antall liker
  1.734
  Sted
  Sjælland. Danmark.
  Katrine, du kan jo lytte til den Kef Ref 1 i en butik. Måske skyldes det ikke højttalerene, men noget andet. Hvis du kan lide højttalerene i butikken, så ligger fejlen et andet sted I systemet.
  Jeg ville prøve et godt strømkabler. Kvinder hører ofte godt, og jeg er sikker på, at du vil høre en forbedring med et LessLoss Prime strømkabel. Det er deres billigste. Ca 3000 dkr, og det er bedre end de mange jeg har prøvet eks Audioquest med deres dyre.
  Den fornemmelse hvor stemmer står så naturlig. Det rammer mig emotionelt. At en trompet hører du ikke kun trompeten, men også hvordan trompetist bruger fingrene. At et slag på et bækken giver den messing lyd, som skal være der. At metal lyder som metal.
   

  Kathrine

  Hi-Fi entusiast
  Ble medlem
  26.01.2017
  Innlegg
  402
  Antall liker
  543
  Katrine, du kan jo lytte til den Kef Ref 1 i en butik. Måske skyldes det ikke højttalerene, men noget andet. Hvis du kan lide højttalerene i butikken, så ligger fejlen et andet sted I systemet.
  Jeg ville prøve et godt strømkabler. Kvinder hører ofte godt, og jeg er sikker på, at du vil høre en forbedring med et LessLoss Prime strømkabel. Det er deres billigste. Ca 3000 dkr, og det er bedre end de mange jeg har prøvet eks Audioquest med deres dyre.
  Den fornemmelse hvor stemmer står så naturlig. Det rammer mig emotionelt. At en trompet hører du ikke kun trompeten, men også hvordan trompetist bruger fingrene. At et slag på et bækken giver den messing lyd, som skal være der. At metal lyder som metal.
  Jeg trenger ikke lytte til R1, jeg vet hvordan de oppfører seg med den forsterkeren jeg har, siden jeg kjøpte den samtidig som mine tidligere R1. Etter de er i hus igjen, så kan jeg se på eventuelle tweaks :)
   

  na_X

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  04.09.2013
  Innlegg
  4.496
  Antall liker
  3.931
  Torget vurderinger
  1
  Mange sier at ting må spilles inn etc. Jeg er ikke enig, det som ikke høres bra ut ved første lytt høres heller ikke bra ut senere er min erfaring. Har forsøkt, funker ikke rett og slett med å "bli vant til rommet, vant til lyden, slowlistening etc" for min del. Små tweaks hjelper også lite, man må gå brutalt til verks for en forbedring. Og er det forvrengning det er snakk om så må man bytte ut utstyr, eller legge til og integrere (som f.eks sub for å avlaste høyttalere og forsterker).
   

  H.R

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  14.12.2008
  Innlegg
  8.101
  Antall liker
  6.594
  Sted
  Jessheim | Ullensaker
  Torget vurderinger
  5
  @H.R

  "Gir det fot er det bra ellers er det uinteressant."

  Det fine med "fot" er at det kan måles! Selv er jeg 44 (noen ganger 43.5, litt avhengig av skomerke)
  Likevel så tilpasser man altså en sko til foten og ikke en fot til skoen (ser bort fra forbinding)
  Uansett hvor fin skoen er.

  på samme måte kan man vel akseptere lett at alle høyttalere passer ikke inn der man ønsker å ha dem uansett hvor gode de er der man har hørt de før. Ting blir ikke dårlig av å ikke passe, det passer bare ikke. Og man kan bruke masse tid og krefter på å finne ut hvorfor, mer tid å krefter på å tilpasse rommet den nye virkeligheten og enten bli fornøyd eller ikke, det vet man jo ikke før man faktisk har gjennomført tiltak eller leid inn en som kan være til hjelp og måle om noe kan gjøres.
   

  HasseBasse

  OVK-Generalkonsul of Jutland :-)
  Ble medlem
  29.10.2016
  Innlegg
  8.337
  Antall liker
  21.172
  Sted
  Hjortshøj, Danmark.
  Torget vurderinger
  2
  Likevel så tilpasser man altså en sko til foten og ikke en fot til skoen (ser bort fra forbinding)
  Uansett hvor fin skoen er.

  på samme måte kan man vel akseptere lett at alle høyttalere passer ikke inn der man ønsker å ha dem uansett hvor gode de er der man har hørt de før. Ting blir ikke dårlig av å ikke passe, det passer bare ikke. Og man kan bruke masse tid og krefter på å finne ut hvorfor, mer tid å krefter på å tilpasse rommet den nye virkeligheten og enten bli fornøyd eller ikke, det vet man jo ikke før man faktisk har gjennomført tiltak eller leid inn en som kan være til hjelp og måle om noe kan gjøres.
  Sikkert rett i allt, men nå låter det jo, som Kathrine er nesten der, hvor hun har lyst å være.
  Kunne jo hende, at noen bittesmå "twerks" med DSP kunne fanget det sisste ;)
   
 • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Laster inn…
Topp Bunn