Epos venner:

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Lancaster

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  25.08.2013
  Innlegg
  780
  Antall liker
  1.856
  Torget vurderinger
  1
  To lag med Liberon møbelolje, og de har fått tørke over natten. Resultatet ble ganske bra, kan hende de får et tredje lag om et par uker. Det ser ut som det er farveforskjeller på bildet, dog er det lyset som bedrar. Jeg skrev også lenge opp av de var av eik, hvilket ikke stemmer, det er finert valnøtt. Stativene vil bli sandblåst og lakkert på nytt ved anledning. Skal også få fatt i permanente spikes til dem, nå benytter jeg en midlertidig løsning fra B&W som ikke passer i gjengene.

  DSCF9348.jpg
  DSCF9349.jpg


  Innvendig ser de fine ut, vurderer å bytte kondensatorene med tiden.
  Det samme kan jeg si om lyden. Etter hva jeg har klart å lese meg til, har jeg sannsynligvis en MK-I (b) utgave. Jeg var litt spent på diskanten, men i disse er den alt annet en skingrende og skarp, ingen antydning til sibilanter. For øyeblikket står de ikke helt optimalt i rommet, så jeg har plugget bassportene bak for å unngå ullen bass.

  De drives fint og godt av en Exposure 3010-S2D, for øyeblikket et det Joan Baez som som demonstrerer mellomtone egenskapene de besitter. Disse blir nok stående en god stund her, hadde vært moro å prøvd dem sammen med rør etterhvert.
   

  Lancaster

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  25.08.2013
  Innlegg
  780
  Antall liker
  1.856
  Torget vurderinger
  1
  Jo takk @Atlerovik, det ble ganske så bra. Lyden er jo det viktigste her, og de spiller overbevisende og drivende godt for en liten sum penger. At de også tar seg pent ut er jo bare en bonus, det blir en fin kveld/helg med mye musikk og lytteinntrykk dette her. Jeg nevnte rør i forrige innlegg, glemte at jeg har en (engelsk) rørbasert hodetelefonforsterker med pre-in, tenkte å prøve å benytte Exposure som effektforsterker. Blir spennende å høre om/hva det gjør med lyden.

  Britisk lyd er alltid spennende for min del, en ekstra gledelig og moro utfordring når det gjøres på budsjett også. Det er kanskje lettere å kjøpe seg god lyd med mye penger, dog synes jeg det er minst like spennende, utfordrende og givende å finne brukt utstyr og sette det sammen for å se om det oppstår Patos og Epos.
   

  Bukowski

  Medlem
  Ble medlem
  27.11.2002
  Innlegg
  20
  Antall liker
  7
  Jeg gjorde nylig det samme innkjøpet, i sort utførelse, og jeg må si meg veldig enig i hvor godt dette bruktkjøpet er, såfremt elementer er i god stand og du er villig til å bytte kondensatorene og dermed fornye levetiden.
  Jeg gikk fra Harbeth til Epos ES14 og det er faktisk ikke mye jeg savner, til en latterlig lav pris til sammenligning. Jeg synes også de klarer seg usedvanlig bra mtp design og estetikk, produksjonsperiode tatt i betraktning. Har kost meg masse med mine, som jeg måtte bytte registrerene og kondensatorene på. Enorm lytteglede her altså!
   

  Steen

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  06.02.2005
  Innlegg
  952
  Antall liker
  875
  For øyeblikket står de ikke helt optimalt i rommet, så jeg har plugget bassportene bak for å unngå ullen bass.
  Jeg har god erfaring med å fylle porten med sugerør i stedet for å plugge de med skumgummi eller lignende. Ingen mislyder heller. Fin jobb du har gjort for øvrig.(y)
  Steen
   

  Lancaster

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  25.08.2013
  Innlegg
  780
  Antall liker
  1.856
  Torget vurderinger
  1
  Lyttegleden deler jeg med deg @Bukowski , de spiller utrolig dynamisk, åpent og har god størrelse i lydbildet. Som sagt blir det nok byttet kondiser på mine etterhvert også, men foreløpig spiller det veldig fint. Jeg hadde nettopp en liten seanse med Opeth, spiller ikke så mye den type musikk lengre, men kors og bevare som de trykte til og spilte, selv med pluggede porter. Inntrykket så langt er at de spiller det meste, de avslører dårlige innspillinger, og spiller forrykende på gode.

  Det får meg også til å bli nysgjerrig på din erfaring med sugerør, @Steen, det løsningen må jeg prøve ut. Og takk for tilbakemeldingen.
  Som det vises på dette bildet er det ikke optimal plassering på venstre side, knapt 30cm avstand fra veggen og enden på sofaen i front en drøy halvmeter unna. Så jeg aner potensialet om de får langt mer luft og plass rundt seg, skal se om jeg får prøvd ut litt ulike løsninger ila helgen.
  DSCF9364.jpg
   

  Bukowski

  Medlem
  Ble medlem
  27.11.2002
  Innlegg
  20
  Antall liker
  7
  Er for tiden på jakt etter gode forsterkeralternativer til mine ES11 og ES14, hvor tanken er å ha ES14 som anlegg nr.1 og ES11 i en loftstue som anlegg nr2.
  Jeg har lest noen tråder her og ellers på nett som favoriserer Creek som en god partner (Samme eierskap der?) Har hatt Exposure pre/effekt/dac (30102S) tidligere, noe jeg likte godt (og angrer på at jeg solgte). Noen tanker vedr. de nevnte alternativene under, eller kom gjerne med andre forslag?

  Forsterkere jeg vurderer til ES14:
  Creek Evolution 100 med Ruby dac.
  Quad Elite pre/effekt
  Eldre Audiolab c8000/p8000-kombo
  Ny runde med et Exposure-sett
  Div Naim
  Div Densen

  ES11:
  Cambridge CX80 ( innebygd dac)
  Creek 50ir
  Creek Evolution 50
  Rega Brio
  Quad Vena
  Naim Nait5

  Er altså på jakt etter den kjente PRAT-faktoren, kort oppsummert :)
   

  Auditor

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.02.2006
  Innlegg
  12.092
  Antall liker
  4.345
  Torget vurderinger
  1
  Bukowski: Det kan vel bli noget vanskelig å sette Creek på disse nå, ettersom tilgjengeligheten er litt redusert for tida. Men Rega er et fint alternativ også til Epos. ES11 og ES14 er de "originale" Eposene fra Robin Marshalls hånd, så det å ta vare på dem er langtfra det verste du kunne gjort. Hadde det bare vært like lett å finne et par fine Celestion 3 Mk1..:( Anbefaler deg å ikke spare på effekten, mens du samtidig passer på musikaliteten. Var det meg, satte jeg en Rega Elex R på ES11 og en Aethos på ES14. ;) Klassisk Klubben-match med Rega/Epos- og det funker. En vanlig feil nordmenn gjør er å bruke små forsterkere som default på små høyttalere. Min erfaring sier derimot at en for stor forsterker ikke finnes. Overkill? Finnes ikke, det heller..

  Forresten bør du ikke kimse av nyere Audiolab heller. 6000A, for eksempel, er liten, men burde gå MEGET bra sammen med ES11 i et No. 2-system. Dersom du ikke spiller for høyt. Eposer er og blir krevende dyr.
   
  Sist redigert:

  Bukowski

  Medlem
  Ble medlem
  27.11.2002
  Innlegg
  20
  Antall liker
  7
  Bukowski: Det kan vel bli noget vanskelig å sette Creek på disse nå, ettersom tilgjengeligheten er litt redusert for tida. Men Rega er et fint alternativ også til Epos. ES11 og ES14 er de "originale" Eposene fra Robin Marshalls hånd, så det å ta vare på dem er langtfra det verste du kunne gjort. Anbefaler deg å ikke spare på effekten, mens du samtidig passer på musikaliteten. Var det meg, satte jeg en Rega Elex R på ES11 og en Aethos på ES14. ;) Klassisk Klubben-match med Rega/Epos- og det funker. En vanlig feil nordmenn gjør er å bruke små forsterkere som default på små høyttalere. Min erfaring sier derimot at en for stor forsterker ikke finnes. Overkill? Finnes ikke, det heller..

  Forresten bør du ikke kimse av nyere Audiolab heller. 6000A, fo eksempel, er liten, men burde gå MEGET bra sammen med ES11 i et No. 2-system. Dersom du ikke spiller for høyt. Eposer er og blir krevende dyr.
  Takk for gode innspill. Ja, Rega står absolutt på lista til ES14 også, jeg glemte å nevne et par forsterkere, bla Arcam Diva a85/90.
  Vil Densen være total mismatch? Har følelsen av at det er primært britiske merker som passer best til Epos.
  Er også veldig nysgjerrig på Quad Elite/Artera, som også har tålig bra med effekt (140w)
  Audiolab har jeg egentlig landet litt på til ES11.
   

  Auditor

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.02.2006
  Innlegg
  12.092
  Antall liker
  4.345
  Torget vurderinger
  1
  Bukowski: Da kjøper du en NY. Produsert i Kina. De engelskproduserte klassikerne fra 80-tallet er imo så ustabile at det er en for stor risk å bruke dem. Nyere Audiolab har det de gamle har, pluss MASSE mer, ser du... ;) Arcam? For kjedelig. Har ikke den dynamikken og livet som Audiolab/Rega har i presentasjon. Tips: En 2008-modell Audiolab 8000SE, derimot, er en av de fineste små 60-watterne jeg vet om til lavpris. Den kan du tilogmed gi ekstra 8000P effekt av samme årgang. Ellers går du etter en Rega til dem begge- det er en kjempematch. Sålenge den er stor nok. Og 6000 vil nok også funke, gitt de begrensninger du må ta høyde for der. For eksempel en total trafostørrelse på bare 250VA der 8000SE har 400. I samme serie har Audiolab også laget den fineste, reine CD-transporten under femsifra pris. Og en god streamer ;) Dac-seksjonen i en 6000A kommer rett fra førstegenerasjon Mdac. Basert på de canadiske ESS Sabre chipsets. Spør du meg, er det kun Wolfson som måler seg med ESS til den pris du må ut med. Rega har brukt skotske chips siden begynnelsen.. Og det er en grunn til at jeg fortsatt bruker førstegen Regadac selv ;) Som innebygd chip er dog dac-seksjonen i 6000A fullstendig eksellent..En rein bonus i en totalpakke, som med de riktige høyttalere på kan gi deg flere reelle oppgraderinger til prisen av en virkelig god cognac på Polet..Bare å sjekke hva Stereofil kan gjøre på svartefredagen...
   
  Sist redigert:
  Ble medlem
  17.03.2021
  Innlegg
  2
  Antall liker
  5
  Sted
  Eydehavn
  Som mange av dere kanskje har fått med dere så kjøpte Karl-Heinz Fink Epos fra Mike Creek for litt over ett år siden. Pr i dag eksisterer ingen produkter, men Karl-Heinz har store planer om å gjenskape klassisk Epos i Robin Marshalls ånd, men med dagens teknologiske muligheter.

  For de som er veldig interesserte i Epos, så deler Karl-Heinz både tanker og fremskritt på sin blogg. Sist ut omhandler utviklingen av midbassen til den nye høyttaleren:
   

  sundkoien

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  14.01.2007
  Innlegg
  2.420
  Antall liker
  3.392
  Sted
  Kirkenær
  Torget vurderinger
  2
  Som mange av dere kanskje har fått med dere så kjøpte Karl-Heinz Fink Epos fra Mike Creek for litt over ett år siden. Pr i dag eksisterer ingen produkter, men Karl-Heinz har store planer om å gjenskape klassisk Epos i Robin Marshalls ånd, men med dagens teknologiske muligheter.

  For de som er veldig interesserte i Epos, så deler Karl-Heinz både tanker og fremskritt på sin blogg. Sist ut omhandler utviklingen av midbassen til den nye høyttaleren:
  Meget spennende! En ny ES14 og ES11 hadde vært meget interessant!
  M
   

  Auditor

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.02.2006
  Innlegg
  12.092
  Antall liker
  4.345
  Torget vurderinger
  1
  Da håper vi herr Fink klarer samme kunststykke som John Westlake, Peter Comeau og Jan Ertner har oppnådd med Audiolab. Det er svært vanskelig å bibeholde sjel, mens nye muligheter samtidig får sin plass..
   

  sirop

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  12.12.2007
  Innlegg
  1.094
  Antall liker
  211
  Torget vurderinger
  4
  Noen som har noen Epos stående som de vil ble kvitt?
  Skal brukes med en Creek Evo.
   

  sirop

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  12.12.2007
  Innlegg
  1.094
  Antall liker
  211
  Torget vurderinger
  4
  De blir litt for store og gamle desverre, håper å finne noe m12, m12i, m16 eller lignende.
   

  wizard

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  17.04.2002
  Innlegg
  3.687
  Antall liker
  3.126
  278308021_503749981211578_522983513113463576_n.jpg


  Epos Loudspeakers re-birth
  When FinkTeam first had the opportunity to buy EPOS from Michael Creek around 2020, Karl-Heinz Fink was not sure. The brand still had a lot of loyal followers, following the ideas of Robin Marshall, who founded the brand in 1983 and who tried making things in a different way from what was called the traditional British way, defined by the famous BBC influenced constructions.

  In the words of Karl-Heinz
  “Honestly speaking, I was not really excited to follow some rules that were used in the 1980‘s. That was when I started my journey in HiFi and hey, I think I learned something in the last 35 years that I wanted to use! So I was close to letting it go when I found an interview with Robin Marshall, made many years after he sold the brand and moved on. Obviously the interviewer wanted to get confirmation from Robin that all he did was magic. But Robin‘s answer was completely unexpected. Not only did he walk away from loudspeaker development, he also said clearly that he did the speakers based on the ideas and know-how he had at that time - not more and not less. That sounded like my…..trying to stretch boundaries and not copying the past. So I made the deal with Mike Creek and this was the beginning of the new EPOS story. I was joined on this path by my old friend David Jefferys who had been Sales Director for Epos and Mordaunt-Short when they were both part of TGI plc in the 1990’s.”

  The first new model: ES-14N
  Restarting EPOS could only mean re-creating the most famous model, the ES-14. This was a 2-way speaker in a fairly big cabinet and classic looking cabinet, to be used on a stand that could be made for it.

  The launch of the new Epos ES14N, the first of a new Epos loudspeaker range, will be at the HighEnd Show in Munich, 19th to 22nd May. You’ll find the Epos booth at A4.1 E121.
   

  BritFi

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  09.11.2012
  Innlegg
  2.739
  Antall liker
  1.688
  Sted
  Tilbake i Oslo, igjen.
  Torget vurderinger
  3
  Oh!

  Er det Fink Team som kjøpte, det hadde jeg ikke fått med meg!
  Har hatt Elan (passe fornøyd) og hørt en del på 14 (veldig bra) men Fink Team Kim er den høyttaleren jeg ville kjøpt om jeg hadde råd og plass. (Favoritt siden siste Horten messa)
  Lurer på i hvilken retning denne nye er tunet. Litt mer spenst og slagferdighet i 14 kan være en velkommen greie:?
   

  Auditor

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.02.2006
  Innlegg
  12.092
  Antall liker
  4.345
  Torget vurderinger
  1
  Hvis Fink har klart det kunststykket der…Watch out, world👍❤ La oss håpe de der - i god gammel britisk ånd- viser flere nordmenn hvorfor høyttalerne de eier idag i realiteten er altfor store..Det er et faktum, så…Årets mest spennende høyttalere, sammen med Sonus Faber Omnia, de nyere PMC og Kerr K300 monitor..som jeg ser det.
   
  Sist redigert:

  GSolie

  Bransjeaktør
  Ble medlem
  02.05.2016
  Innlegg
  419
  Antall liker
  94
  Sted
  Eydehavn
  Torget vurderinger
  7
  De nye ES14N spiller knallbra, dette blir en ny start for Epos!
  Det er Karl-Heinz Fink vi snakker om her. Han og gutta gjør ikke noe halvveis ;-)
  Siden jeg ikke lenger har noen kommersielle interesser tilknyttet verken FinkTeam eller Epos, så kan jeg skryte hemningsløst av den gjengen uten å bli beskyldt for reklame for egen vinning.
   

  BritFi

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  09.11.2012
  Innlegg
  2.739
  Antall liker
  1.688
  Sted
  Tilbake i Oslo, igjen.
  Torget vurderinger
  3
  M12.2 på Custom Design stativ, tror det er siste model produsert i England?? Bruker Brio akkurat nå, men skal teste Elex R også. Skulle hatt en Britisk dac for 100% Britfi:cool:
  Kult! Den har jeg aldri hørt spille. Om den er litt som M5 i bassen, så gjør det seg med noe som har litt festkul og/eller den PRAT som folk prater om :)
  M5 hørte jeg hos Tor/Lyric på gamle gen.Creek. De stod lenge oppstilt i butikken og fristet. Var i Cherry aktig finish.
  Men nå ble jeg usikker på om det virkelig var M5. Trodde den modellen var eneste med metall gitter.
  Uansett, artige de der :)
   

  Auditor

  Æresmedlem
  Ble medlem
  27.02.2006
  Innlegg
  12.092
  Antall liker
  4.345
  Torget vurderinger
  1
  EIA; Det er absolutt ikke feil tenkt. Elex R er laga til sånt. Selv om jeg personlig ville satt den til å jobbe på deres egen RX1, tar den masse positivt ut av de Eposene. Regadac er enkel å finne, så søk en, du. Men det der er en høyttaler du gjerne kan kjøre fire monoblokker eller biamp på..as described above..Akkurat på forsterkeri, er forsyningene til Exposure noe små, men eldre Rega og nytt Audiolab har den muligheten uten at totalsummen sprenger banken. Exposure og, men det koster..Du har hørt Rega Cursa 3, sammen med Jupiter 2000 , Planar 3, Fono 2000 MC og fire stykk Exon 3, vel?😈 Det er mer enn morsomt!
   
  Sist redigert:

  Steen

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  06.02.2005
  Innlegg
  952
  Antall liker
  875
  Litt tregt i tråden i det siste, så litt Epos-bilder og småprat er vel på sin plass. Er selv rimelig bortskjemt med god og "stor" lyd fra mine 107/2, så da jeg skulle fixe litt på Kef'ene var det naturlig å gjeninnsette de velprøvde og velbrukte ES14. Lyttestuen er på vel 30 kvadratmeter, og det var ikke tvil om at, spesielt orkesterlyd ble litt "mindre" romutfyllende nå. Både ES14 og ES11 er rene 8 ohms laster, så da jeg i øyeblikket kjører en grei effektforsterker i lave impedanser, var det dags å prøve et syttitalls-stunt, og sette 11oppå 14 og høre hvordan dette artet seg. Lo and behold, jeg kunne bli avhengig av mindre. Kort fortalt så er stereoperspektivet overhode ikke skadelidende, og nå er det igjen et fullt orkester foran meg. Ikke sikkert dette er helt etter boken, men jeg skal nå prøve oppsettet ut de neste uker, så får vi se hva jeg synes etter hvert.

  20230503_205900~2.jpg

  20230503_210000~2.jpg

  20230503_211001.jpg


  Steen
   

  E.I.A.

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  23.07.2004
  Innlegg
  5.166
  Antall liker
  3.033
  Torget vurderinger
  49
  Skulle gjerne hatt ES, det er liksom det som gjelder.
  Er veldig glad i mine 12.2 også.
  Har 2 par els3 og M5 også, og en senterkanal:LOL:
  Tenkte senteren er bra som reserve element til 12.2, regner med det er samme elementer uten og ha sjekket.
   

  Steen

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  06.02.2005
  Innlegg
  952
  Antall liker
  875
  Bare sånn for moro skyld, så er det et par Epic 5 underveis. Fant en særdeles god kritikk i et australsk hi-fi magasin, med målinger, intervjuer og lytteintrykk i den gode ende, så det blir mitt første bekjentskap med Epos produkter uten ES i navnet.
  Steen
   

  Stein 99

  Hi-Fi freak
  Ble medlem
  05.11.2009
  Innlegg
  1.405
  Antall liker
  735
  Har aldri hørt disse Epos, men er nyskjerrig. Av små høyttalere har jeg QLN 111 Qubic, Mission 753?, Tannoy Revolution, Dali 1, og Sonus Faber Minima amator.
  Er Epos bedre enn alle disse?
   

  Steen

  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  06.02.2005
  Innlegg
  952
  Antall liker
  875
  Har aldri hørt disse Epos, men er nyskjerrig. Av små høyttalere har jeg QLN 111 Qubic, Mission 753?, Tannoy Revolution, Dali 1, og Sonus Faber Minima amator.
  Er Epos bedre enn alle disse?
  :giggle: :giggle: :giggle:....nei det er de ikke. Med Tannoy og Sonus Faber så har du jo veldig distinkte lydsignaturer, som på hver sin måte er mer imponerende enn gamle Epos'er. Men, i mine ører vinner ES over tid. De sniker seg innpå med en lite "prangende" lyd, men hvor det liksom er noe ubestemt og vanedannende og helt uten imponatoreffekt. Jeg var en gang i hine hårde dager i et nesten nakent rom, hvor det på langveggen, men godt ut på gulvet, stod et par ES11 drevet av en liten NAD forsterker som spilte Miles Davis. Hakeslepp rett og slett. En nesten tilsvarende opplevelse hadde jeg på nittitallet med ES14 på Hifiklubben oppi Smedkroken på Grensen. Og det var vel å merke med betraktelig yngre ører.
  Steen
   
 • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

 • Laster inn…
Topp Bunn