Den viktigste komponenten?

bambadoo

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
11.10.2002
Innlegg
18.949
Antall liker
4.844
Sted
Lørenskog
Torget vurderinger
14
Tuner du HT til kilde eller kilde til HT? I forhold til egenoppfatning av lyd?
 

Lyngen

Æresmedlem
Ble medlem
20.11.2006
Innlegg
12.766
Antall liker
982
Sted
Oslo
Stømmen starter samtidig i hele kjeden - helheten teller. Mitt motto er lik kvalitet hele veien.
 

Harbs

Hi-Fi interessert
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
52
Antall liker
2
Dette har litt med økonomi og prioriteringer. Har man ubegrenset med midler er kilden viktigst.
For de fleste av oss kommer man langt med en kilde til en grei pris, og heller legge mere penger i høytaler og
en kraftig forsterker.

Trond
 

Dazed

Æresmedlem
Ble medlem
29.01.2003
Innlegg
20.121
Antall liker
6.815
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
2
Hva om vi ser på det med følgende "modell":

Man har :

-Kilde somkoster Kr x
-Forforsterker som koster Kr x
-Effektforsterker som koster Kr 2x
-Høyttalere som koster 3x

(Burde ikke dette være sånn omtrentlig kanskje bortimot nesten riktig prisforhold mellom komponenter med samme "kvalitetsnivå"?)

Hvordan ville man da fått størst reduksjon i lydkvaliteten av å bytte ut én av komponentene med en som kostet en femtedel?

(Antar da at man kun velger komponenter med gjenomsnittlig pris/kvalitet-forhold)

Min antakelse er at det i alle fall ikke er kilden som gir det største utslaget, og jeg vil nesten tippe på høyttalere.

Som Harbs sier, kan kanskje resultatet endre seg iht. hvilken prisklasse men legger seg på totalt.
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.835
Antall liker
1.983
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
I mine to hovedanlegg - når de er satt opp normalt, og ikke som nå hvor jeg har rokert om p.g.a. forestående flytting - er forholdstallene omtrent slik:

Anlegg 1: Kilde (Squeezebox + DAC) - Forforsterker - Effekttrinn - Høyttalere: X-1,5X-X-X

Anlegg 2: Kilde (Squeezebox + DAC) - Forforsterker - Effekttrinn - Høyttalere: X-X-2X-X

Jeg har hatt anledning til å bytte om ganske mye på boksene mine - dels fordi jeg har tre anlegg som har vært i stadig utvikling - og dels fordi jeg rett som det får litt av hvert innom, både via hifi-venner på besøk og via barnas bruktkjøp/salg.

Det er klart at høyttalerne forandrer lyden mest - de har gjerne sine frekvensmessige rammer og sin egenklang. Men når det kommer til det jeg vil kalle "velspilling", er trenden veldig klar: En solid signalkjede frem til høyttalerne, tåler mer slinger i valsen m.h.t. høyttalere - i den forstand at selv ganske simple og billige høyttalere kan fås til å spille uten å føre til sterke symptomer på lyttetretthet. Og uten unntak opplever jeg at selv den beste høyttaler blir slitsom å høre på hvis ikke signalkjeden frem til høyttaleren holder mål. Der er det null slinger i valsen.

M.a.o. kan det virke som om at man står mye friere m.h.t. høyttalervalg hvis den første delen av signalkjeden holder høy kvalitet - mens høyttalervalget blir mer kritisk straks signalkjeden beveger seg ned mot ett eller annet kritisk nivå. Sånn sett kan man si at alt henger sammen med alt.
 

Dr.No

Overivrig entusiast
Ble medlem
24.07.2006
Innlegg
884
Antall liker
3
Torget vurderinger
15
Et par strøtanker:
1.Det er nokså lett å lage slagord som går i motsatt retning av 'kilde først' -ideologien: "Har du noen gang hørt god lyd komme ut av dårlige høyttalere?" Lapskaus er lapskaus, det hjeper lite med dyre ingredienser". Lærdom: Slagord og forenklinger kommer man ikke langt med.

Jeg tror alle er enige i bunn og grunn at det svakeste leddet kan være overalt i et gitt anlegg.. Så kan man ha forskjellige sympatier: For eksempel at man "liker å ha noe godt i bunnen å kunne bygge på fremover". Eller det kan være noen som sier: Gode kilder vrimler det av i dag, derfor må jeg konsentrerer meg om å forbedre høyttalere og akustikk. Like gangbart, spør du meg

2.Når det gjelder å velge utstyr kan det derimot ikke være tvil om at det man velger først er høyttalere De velges etter musikksmak, rommets størrelse, hvor høyt man spiller, hvor dyp bass man forlanger, osv. Elementært, dr.Watson. For det annet MÅ man velge passende forsterkere til å drive dem, det sier seg selv. Akkurat hva man putter inn på den andre siden av forsterkeren kan jo være så mangt, og det vil av den grunn være meningsløst å velge resten av anlegget ur fra en enkelt input-komponent, men enda mer fordi vi på den siden av forsterkeren snakker vi fine nyanser, mindre om de store og fundamentale forskjeller -selv om vi som audiofile ofte utbryter "det var fundamentalt noe annet!" når vi har byttet ut en cd spiller og lignende). .

3 En del forvirring og uenighet kan oppstå hvis man trekker prisen inn i bildet. Hva er en god kilde? I dag kan det være svært problematisk å skjelne en eksklusiv cd-spiller fra det som kommer fra et billig (men velvalgt) lydkort, rent lydmessig. Man treffer i alle fall oftere og oftere på folk som gjør denne observasjonen. Kildens viktighet kan ikke bestrides, men den kan antagelig ikke oversettes til hva man må punge ut med. Et annet eksempel: Man kan meget vel tenke seg et godt konsertopptak formidlet av en rimelig (men alminnelig god) FM-tuner gjengitt over verdens beste forsterkere og høyttalere, mens det motsatte nok vil skurre i de flestes ører: En tuner til 100 tusen og forsterkere til en halv million kombinert med (alminnelig gode!) høyttalere fra hifiklubben eller netshop til 2 tusen.

4. Til han tidligere i tråden som nevnte LP12 som kilde. En platespiller kan vel neppe betraktes som en kilde. Bruker man en dårlig pickup i en LP12 vil det lyde akkurat like elendig som forventet. Setter man derimot en god pickup på ( i en LP 12 eller for den saks skyld i en Thorens 150 fra loppemarkedet) kan man godt havne i lyd- nirvana. (en forenkling, naturligvis, siden det forutsetter er velfungerende tonearm i begge tilfellene). Det er pickuppen som her er kilden, den ene snurrende platetallerken skiller seg minimalt ut fra den annen.* Sannsynlig forklaring på misforståelsen: Det er den gamle leksa at mange innen audio lett blir "forblindet av det visuelle" og av prislappen.
No


*Tro det eller ikke: Jeg har sett profesjonelle audio-journalister uttale seg om "lyden" fra en platespiller under en test, uten å ha rørt ved medleverte OM5 billig-.pickup!
 

eldo472

Overivrig entusiast
Ble medlem
11.01.2005
Innlegg
874
Antall liker
148
Sted
Tranby
Kilde er viktig, men også høyttalere og forsterker. Noe fast forhold i hvor mye man skal legge i det kan ikke fastsettes da størrelsen på rommet avgjør hvor store høyttaler man kan kjøpe. Lyd nivå man skal spille på avgjør også hvor stor forsterker man må ha.
En som spiller i et lite rom trenger samme kvalitet på kilden som en som spiller i et stort rom.
 
Topp Bunn