Diverse Akustikk: Om å lytte til musikk med alle sanser; - også med øynene!

Olav E

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
20.01.2009
Innlegg
469
Antall liker
347
Torget vurderinger
4
Hei!

Dette handler mye om akustikk, men byr på mye visdom og noen utfordringer i forhold til tilnærming til hifi-hobbyen. Legger derfor tråden her og ikke under tråden for akustikk, nettopp fordi det dreier seg om så mye mer enn bare teorier om akustikk. Jeg fikk ihvertfall noe å tenke på...

Hamburg konserthus baug.JPG


Jeg vil på det sterkeste anbefale at dere setter av tid til å se på NRK 2`s program i serien Hovedscenen med tittel: Vingårder eller skoesker - hva klinger best? Du finner den her: https://tv.nrk.no/serie/hovedscenen-tv/2019/MKTV13014219/avspiller Du må koble tven eller den avspilleren du bruker til hovedanlegget for å få fullt utbytte av sendingen. Mye god musikk her, men også illustrerende opptak som underbygger temaene i programmet. Et opptak gjort med mikrofoner plassert hos ulike orkestermedlemmer og dirigent er svært virkningsfullt, forutsatt at anlegget ditt er godt nok.

Hamburg konserthus innvendig.JPG


Flere konserthus besøkes. Arkitekter og akustikere intervjues. Musikere og dirigenter forteller hvordan akustikken påvirker deres måte å spille på. Interessant ut over hvordan de tilpasser spillingen til konsertsalen, men også en tankevekker i forhold til hvordan de ulike orkestrene "lærer" seg å fremføre de samme verkene på ulike måter, sikkert også i forhold til hvordan de velger å fremføre dem under innspilling. Nærliggende å tenke hvor variert både utøvende musikere og dirigenter oppleves og dømmes ut fra passende og manglende "matching" til rommet de utøver musikken i.

Psykoakustikk er et gjentakende tema her på HFS. Øyets påvirkning av den musikalske opplevelsen er et viktig tema programmet. Morsom er kommentaren litt ut i programmet der det fortelles at Karajan ikke var helt tilfreds med hvordan kontrabassene låt i Berlinfilharmonien; man skrudde opp lyset på kontrabassgruppen. Da ble Karanjan straks mer tilfreds!

Da Karan.JPG


God fornøyelse!

Mvh Olav E
 

666

Overivrig entusiast
Ble medlem
29.09.2013
Innlegg
987
Antall liker
795
Torget vurderinger
10
Takk for bra tips Olav. Her kan det være noe for enhver.
Lasse
 

Olav E

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
20.01.2009
Innlegg
469
Antall liker
347
Torget vurderinger
4
Takk for bra tips Olav. Her kan det være noe for enhver.
Lasse
Hei!

Ja jeg tente også det kunne være noen for enhver i dokumentaren jeg viste til. Ut fra responsen ser du ut som om det blir deg Lasse og meg som kan defineres under kategorien "enhver". ;-) Lever godt med det for min del.

Legger link til programmet på nytt:

https://tv.nrk.no/serie/hovedscenen-tv/2019/MKTV13014219/avspiller

Hovedscenen.JPG


Tråden Håkon Rognlien startet her inne https://www.hifisentralen.no/forumet/hi-fi-generelt/97316-et-oppgja-r-med-virkeligheten.html mener jeg tematisk har en del til felles med tematikken i dokumentaren Vingårder eller skoesker - hva klinger best?

Hva er det vi hører? Hva vil vi høre? Hvordan oppnår vi å høre det vi vil?

Etter å ha søkt etter godlyden innenfor begrepet "High fidelity", egendefinert som en måte å gjengi innspilt materiale med minst mulig påvirkning, eller "hull igjennom" som noen velger å beskrive det, så er mitt perspektiv og mitt mål å søke mer mot den reproduksjonen som i min egen hule tiltaler meg mest. Dokumentaren gir gode innspill som bygger oppunder at denne kursendringen kan være riktig.

Ja hvordan skal det nå egentlig lyde? Slik solisten oppfattet og eller ønsket seg eller sitt instrument gjengitt? Slik dirigenten ønsket det? Slik produsenten ønsket det og hørte opptaket gjennom høyttalere og hodetelefoner i sitt studio/ mikserom? Eller søker vi lyden på første seterad, midt i salen eller bakerst i konsertlokalet? Eller ønsker vi musikken gjengitt slik den klang i det ene eller andre konserthuset eller fra den ene eller den andre scenen? Sånn kan spørsmålet videreføres til formater, miksinger og opplag av vinyl, cder osv...

Dette er ikke noe nytt tema, men jeg synes dokumentaren er vel verdt avsatt tid og noen ord her på HFS. Det er jo mørketid og julebordtid. Triste dager med behov for restitusjon bør gi rom for noen minutter foran skjermen.


Mvh Olav E
 

666

Overivrig entusiast
Ble medlem
29.09.2013
Innlegg
987
Antall liker
795
Torget vurderinger
10
Mange bra tanker rundt et viktig tema. Slike program kunne jeg sett flere av.
God helg Olav.
Lasse.
 
Topp Bunn