"Kombinert single-ended- og push-pull-konstruksjon" - hva kan menes med det?

P

parafinoksen

Gjest
"Kombinert single-ended- og push-pull-konstruksjon" - hva kan menes med det?

Rørforsterkeren min - cirka 2x20 W, 1 stk. 12AX7 inngangsrør, 4 stk. EL84 utgangsrør, nettrafo type ringkjerne, 4 stk. utgangstrafoer type ringkjerne - skal visstnok være konstruert som en kombinasjon av single-ended og push-pull. Kan det bety "alt mulig", eller er det en bestemt type konstruksjon? Hva betyr en sånn konstruksjon i praksis i så fall?

Jeg fant et dokument her, som jeg tenkte jeg skulle fordøye ved anledning: https://www.pearl-hifi.com/06_Lit_A...Sec_12/435_Single-ended_Push-pull_Amp_IRE.pdf

Men hvis noen har en kortversjon for legfolk, hadde det vært knall.
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.111
Antall liker
4.964
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
Jeg har ikke sett på linken din, men vet at Manley har en konstruksjon som kan opereres som push pull ELLER single ended.
Ikke samtidig.
 
P

parafinoksen

Gjest
Jeg skummet gjennom dokumentet jeg lenket til, men det blir for høytravende.
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.291
Antall liker
16.341
Sted
Østfold
Om dette skal være samtidig ser jeg minst for meg 2 ulike muligheter.

For det første kan uttrykke single ended referere til to ting. Det ene er en konstruksjon der signalet forsterkes i en spenningsdeler der den ene halvdelen er passiv og den andre er aktiv. Det er for eksempel det man gjør i en SET. Det andre, oftere brukt i signalsammenheng, er rett og slett et signal som ikke er balansert. Men den varianten er sjelden brukt i forbindelse med forsterkere, selv om vi egentlig ikke har noen veldig mye bedre betegnelse på nettopp denne typen konfigurasjon.

Den andre muligheten jeg ser for meg er noe mer kreativ. Men vi kan se for oss at man har to SET-forsterkere, og brokobler disse til dobbelt utspenning (4-ganger uteffekten). Da vil hver forsterkerdel være SET, men som brokoblet vil den jo jobbe som push-pull. Det at rørene jobber i motfase, og siden denne typen forsterker genererer spesielt høy 2.-harmonisk er dette en fin måte å ta livet av en masse 2.-harmonisk forvrengning samtidig som man 4-dobler effekten (om man har strøm nok).
 

BerntJ

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.11.2002
Innlegg
1.401
Antall liker
185
Normalt har en utgangstransformator i Single Ended et "Core airgap" som er tilpasset strømmen i primærviklingen.
https://www.lundahltransformers.com/wp-content/uploads/datasheets/1620_3_7_9202.pdf

Samme transformator for Push Pull har et mye mindre "gap" og dette gir blant annet mer induktans, men tåler mindre signal før den går i metning. ( Forvrenging )

"Den andre muligheten jeg ser for meg er noe mer kreativ. Men vi kan se for oss at man har to SET-forsterkere, og brokobler disse"

Dette er en vanlig måte å kople transistorforsterkere på ( f.eks Electrocompaniet ) og det tar mye mindre tid enn å vikle om transformatorene hver gang man bytter.:)

BJ.
 

Bolinder

Overivrig entusiast
Ble medlem
17.08.2008
Innlegg
608
Antall liker
261
Torget vurderinger
1
I fig. 4 i [1] ser ein at det er to røyr i utgangstrinnet, som begge arbeider i single-ended modus. Det er utgangstransformatoren som arbeider som push-pull, ikkje sjølve forsterkaren. Det er forresten interessant å merka seg at forfattarane ser på utgangstransformatoren som eit problem, og at dei framhevar tilbakekopling som ein metode for å redusera forvrengninga. Men for at tilbakekoplinga skal vera effektiv lyt ein forsterkaren ha stor open-sløyfe.forsterking og det har ikkje røyrforsterkarar. Men i 1952 var dette så langt teknologien var komen på dette området. Så i historisk samanheng er det ein interessant artikkel.

[1] Referanse A. Peterson og D.B. Sinclair, A single-ended push-pull audio amplifier, Proc. IRE, jan. 1952, ss. 7-11.
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.073
Antall liker
1.069
Sted
'
Den andre muligheten jeg ser for meg er noe mer kreativ. Men vi kan se for oss at man har to SET-forsterkere, og brokobler disse...
Du vil oppnå det samme med en standard push-pull forsterker i klasse A. :)
PP klasse A kan betraktes som to SET i motfase hvor inngangen på den ene er invertert.

Ellers var det ikke uvanlig å drive høyohmige høyttalere i Singel Ended Push Pull en gang for lenge siden. Se eksempel i databladet for EL86 som var tiltenkt formålet.
https://frank.pocnet.net/sheets/129/e/EL86.pdf
 
Topp Bunn