Vet vi alt?

A

ANM

Gjest
Klarer ikke slippe følelsen av at det fortsatt er ting vi ikke helt har kartlagt når det kommer til vårt interessefelt. Så kom jeg over denne karen på Youtube. Hans videoer dreier seg om musikk, men klarer ikke helt sette fingeren på det, føler også det kan være relevant for forståelsen av lyd generelt. Mange av oss avslår fort folks forskjellige udokumenterte opplevelser. Kanskje vi er litt kjappe i svingene til tider? Kanskje ikke alt kan forklares med enkle målinger av sinustoner? Kanskje jeg bare burde ta meg en lur?

https://www.youtube.com/watch?v=o4jgPdGrZYI

https://www.youtube.com/watch?v=_gCJHNBEdoc

https://www.youtube.com/watch?v=J98jwtm5U4E

https://www.youtube.com/watch?v=mq0z-sxjNlo
 

Dazed

Æresmedlem
Ble medlem
29.01.2003
Innlegg
20.540
Antall liker
7.230
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
2
Jeg tenker "humbug og kvakksalveri" bare av å lese overskriftene på videoene, men det sier kanskje ikke mest om videoene. ;)
 

Aurora

Æresmedlem
Ble medlem
04.06.2004
Innlegg
14.927
Antall liker
11.336
Sted
Ytterst i havgapet...
Det er vel opptl mange tiår siden man skjønte at måling med enkle sinustoner ikke forklarer alt. Jeg er gammel nok til å huske diskusjonen rundt Otala, og TIM / DIM osv....
Jeg er rimelig godt overbevist om at dagens måleteknikk i stor grad overgår menneskets hørsel, men kanskje tolkingen av alle data vi kan produsere med en PC på kjøkkenbordet ikke helt strekker til. Spektrogrammer, faseplott og vannfallsplot inneholder tilsammen ekstremt mye informasjon og vi emner kanskje ikke helt å forstå alle sammenhenger i disse datasettene. Moderne THD-målinger vha spektrogrammer er også et eksempel på tolkingsproblemer, selv om mye etterhvert er forstått.
 
Sist redigert:

TrompetN

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.03.2004
Innlegg
8.700
Antall liker
7.011
Artige videoer. Takk for at du opprettet tråden! Velkommen til min verden.:)
I det feltet ved hobbyen jeg er mest bevandret i mangler det åpenbart mange broer som knytter ulik vitenskap til en forståelse av lydkvalitet. Problemet slik jeg ser det er nesten alltid hvordan hjernen vår prosseserer musikken vi spiller av anlegget.
 
A

ANM

Gjest
Jeg er rimelig godt overbevist om at dagens måleteknikk i stor grad overgår menneskets hørsel,
Om vi snakker om den rent fysiologiske/mekaniske delen, kan det hende du har rett. Det er hvordan hjernen prosesserer og tolker informasjonen jeg ikke er overbevist om er fullstendig kartlagt. Det er en ting å teste ut hørselen statistisk ved hjelp av enkle metoder via bevisste tilbakemeldinger, noe annet å kartlegge ubevisste, autonome funksjoner hjernen.

Forresten, det video nr 2 tar for seg, er åpenbart når det blir beskrevet, men ikke noe jeg har tenkt på egentlig. :)
 

Dazed

Æresmedlem
Ble medlem
29.01.2003
Innlegg
20.540
Antall liker
7.230
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
2
Jeg tenkte nå mest på den velkjente påstanden om at "målinger forteller ikke alt".. :)
Det spørs vel hva man vil ha svar på, men det målinger forteller er nok ofte riktig, gitt at det er målt riktig. ;)
 
Sist redigert:
Topp Bunn