Integrere sub.

Lunesp

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.12.2013
Innlegg
273
Antall liker
79
Sted
Stord
Hei.

I tv-stua har jeg nå stående XTZ 99.26 mkII samt 2 stk xtz 99 w10.17p. Dette driver jeg med en Yamaha rx a2010 reciever samt en xtz 12.17 subamp. Jeg har drevet dette en periode med en NAD M3, men nå skal denne inn i ett annet oppsett så da var det inn igjen med Yamahaen som jo passer best i en tv-stue:) Dette har spillt ganske bra med NAD'en, men jeg har savnet muligheten til å dele sub og ht siden filteret i NAD M3 er dårlig egnet til det.

Når jeg kobler opp Yamahaen og kjører romkorreksjon får jeg veldig ullen bass! Det rumler og blir veldig utydlig! Uansett hva jeg setter deling og volum til i oppsettet får jeg samme problemet. Basskvaliteten er rett og slett elendig!

Jeg har hatt samme problemet med flere suber jeg har hatt tidligere, men har alltid lagt skylden på suben... Siden jeg har hatt dette koblet opp på min M3 vet jeg at dette ikke skyldes sub og derfor koblet jeg subene på preout front for å se om det gav endring og det gjorde det! Det ble stram og nøyaktig bass med en gang. Problemet nå er at jeg får ikke delt sub og ht når jeg kobler det slik.

Er det noen som kan hjelpe meg å forstå hvorfor det blir slik? Har det noe med LFE signal å gjøre? Jeg har kun fokusert på musikk i testing og der bør det vel ikke ligge noe LFE signal?
Finnes det alernativ til oppkobling der jeg kan få delt signalet, men unngår den forferdelige rumlebassen?

Mvh
 

roadrune

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.12.2014
Innlegg
2.359
Antall liker
1.166
Sted
Stord
Torget vurderinger
1
På min Denon kan jeg velge mellom kun LFE eller LFE+front til subene, det er to ganske forskjellige ting...
 

Lunesp

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.12.2013
Innlegg
273
Antall liker
79
Sted
Stord
Ja, det finnes sikkert en eller annen genial måte å gjøre dette på, mem den finner jeg ikke. Sitter nå med manualen, men den er jo lang som en god roman og litt vanskelig å manuvrere i... Håper derfor at noen har noen gode tips her! Forresten så spiller det bra her nå, men som sagt savner jec muligheten til deling...
 

Olav2

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.04.2014
Innlegg
3.342
Antall liker
2.665
Torget vurderinger
1
Jeg kjenner ikke til yamahaen du har nå, og om det evt. kan være noe problem der. Men den beste og enkleste måten jeg kjenner til på å få delt til subene OG få integrert alt sammen på en ryddig og grei måte, er å bruke en liten boks fra minidsp og bruke romkorreksjon i bassen med dirac live (og så er det opp til deg om du også ønsker å bruke romkorreksjon høyere opp i frekvens. Noen synes det høres bra ut hele veien opp, andre foretrekker å bare korrigere i bassen).

Koster litt i overkant av 3000 kr å få importert minidsp 2x4 HD til Norge, sammen med målemikrofonen umik-1: https://www.minidsp.com/products/minidsp-in-a-box/minidsp-2x4-hd
Hvis du bare benytter deg av den, kan du dele til subene ved den frekvensen du måtte ønske. Du kan også prøve om du blir fornøyd med bare å bruke dette gratis-programmet for integrasjon av flere suber: Optimize Multiple Subwoofers: Multi-Sub Optimizer Software
Kan godt være du kommer langt med det.

Hvis du ikke blir helt fornøyd, kan du prøve ut romkorreksjonsprogrammet dirac live gratis, hvis du kan koble til en pc å spille musikk fra. Hvis du synes det utgjør en forbedring, kan du i så fall kjøpe dirac-programvaren til minidsp, som koster deg 2100 kr ekstra: https://www.minidsp.com/products/dirac-series/2x4hd-to-ddrc-24

Det finnes sikkert mange andre måter også. Men dette har funket for meg, i hvert fall. Lykke til!
 

Torolan

Hi-Fi freak
Ble medlem
16.07.2010
Innlegg
2.781
Antall liker
1.089
Torget vurderinger
2
Du må prøve litt forskjellige x-over varianter , og så kan det være veldig mye å hente på å justere avstand til suben i menyen på Yamahaen.
Du har vel også peq for sub på denne receiveren , så da kan det kanskje være greit å få sjekket frekvensgangen din å se om du kan får justert litt der.

Yanaha sin RK gjør ingenting fornuftig for subkanalen på egenhånd.
 

Lunesp

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.12.2013
Innlegg
273
Antall liker
79
Sted
Stord
Hei igjen og takk for gode råd! At yamaha sin romkorreksjon ikke hjelper på sub kan godt være. Når jeg har det koblet slik det står nå og yamahen ser det som en ht som er biampet fungerer det utmerket, men som sagt så blir det bare rot når jeg prøver å bruke subutgangene. Jeg har en anti mode liggende som jeg har brukt tdligere. Den rydder litt opp i bassen, men her og blir det problemer når jeg bruker subutgangene. Mulig jeg bestiller en minidsp som foreslått her. Da får jeg vel mulighet til å se hva som er problemet også og det blir litt enklere å angripe :)
 

Torolan

Hi-Fi freak
Ble medlem
16.07.2010
Innlegg
2.781
Antall liker
1.089
Torget vurderinger
2
Ja å ta målinger er absolutt det beste , og nesten et must ved integrering av sub vil jeg si.
 
Topp Bunn