Kan millisekund strømstans skade high end utstyr?

kaeksen

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.06.2016
Innlegg
505
Antall liker
129
Sted
Tromsø.
Eller har slikt utstyr tatt høyde for slike hendelser?
Eller hvis man mot formodning snubler over strømkabler og trekker ut stikken, uten at f.eks forsterkers strømbryter da ikke er slått av først.

Hadde en hendelse nå der forsterker slo seg av ifm et ms strømbrudd. Trodde det var noe feil med forsterker siden den bare var på volum 10.

PS: Ringte kraftselskapet, og fikk konstatert at de hadde en hendelse som var utløst pga en annen hendelse som skjedde et lite stykke unna her jeg bor. Sendt de mail med når hendelsen inntraff, sånn at de kan skjekke loggen.

Update: Var eksplosjon i en trafoboks som forårsaket brownout/outage/strømbrudd.
 
Sist redigert:
S

Syncrolux

Gjest
Nettspenningen er 50 Hz. En hel periode 50Hz er 20 ms. En halvperiode er 10 ms. Så 1 ms er ca 10% av en halvperiode. Neppe noe man kommer til å merke i det hele tatt.
 

OMF

Æresmedlem
Ble medlem
26.02.2002
Innlegg
15.824
Antall liker
8.799
Sted
Bergen
Torget vurderinger
14
Min erfaring er at jo dyrere og mer ekslusivt utstyr du har, jo større er sjansen for at det havarerer ved slik relativt dagligdagse hendelser.

Mvh
OMF
 

kaeksen

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.06.2016
Innlegg
505
Antall liker
129
Sted
Tromsø.
Min erfaring er at jo dyrere og mer ekslusivt utstyr du har, jo større er sjansen for at det havarerer ved slik relativt dagligdagse hendelser.

Mvh
OMF
Freaky siden det dreier seg om kostbart utstyr :mad:
 

kaeksen

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.06.2016
Innlegg
505
Antall liker
129
Sted
Tromsø.
Sukk! Og slik blir myter skapt...
Egentlig ikke myter siden de som lager utstyr råder folk til og slå av forsterker før man fjerner strømkabel.. Så da gjelder det jo også ved strømstans.
 
S

Syncrolux

Gjest
Faktisk er strømmen nesten "av" når sinuskurven passerer gjennom null. 1ms tilsvarer 18 grader.

 
A

ANM

Gjest
Årsaken til driftsforstyrrelsen kan være mer interessant. Feks en transient på nettet. Apparater er jo ofte sikret mot transienter, men 100% blir det aldri.
 

Trondmeg

Æresmedlem
Ble medlem
28.12.2003
Innlegg
13.031
Antall liker
7.853
Torget vurderinger
12
Hva er toppfarten på en bil? Spørsmålet virker litt for generelt til å kunne besvares entydig. Highend er vel alt fra solide produkter til den mer skjøre varianten som får driftsforstyrrelse når man blunker, avhengig av produsent. Sliter med en Holton som ikke vil starte om dagen...
 

ymir

Hi-Fi freak
Ble medlem
13.12.2013
Innlegg
5.304
Antall liker
4.993
Torget vurderinger
2
Transienter,inn og ut med tyngre laster på nettet er drepen for husholdning og underholdnings elektronikk,
dette er også tatt opp av bl.a forsikringselskaper

Her mitt effekttrinn ved innkobbling

oppstart av forsterker. Strømmen er ca 75 A med varighet 300 millisekund. Det finnes flere tilsvarende registreringer. Der kan sikkert finnes tilfeller hvor strømtrekket er større dersom en transformator er årsaken til strømtrekket.

Read more at http://www.hifisentralen.no/forumet...mirs-audiofile-liv-7.html#wvlcFCHbe7TyGBdk.99

belles 350a.jpg



Her,transient på nettet reg. hos meg


transient 1.jpg


transient3.jpg



Som følge av svekkelse på komponenter pga. nettstøy skal det lave verdier til på transienten før utstyr ryker var det jeg fikk fortalt
av netteier.

Under oppgradering av en 66kV linje var vi ofte i "øydrift" med ut og innkobling to ganger daglig.
Det var en del som fikk ødelagt husholdnings- elektronikk i den perioden.



Read more at http://www.hifisentralen.no/forumet...mirs-audiofile-liv-8.html#oRZpV2hydHbh4cmO.99

http://dok.ebl-kompetanse.no/Foredrag/2008/Grunnlegg%20innforing%20spkv/02%20Fenomenbeskrivelse.pdf


Definisjon (FoL)„ kortvarige overspenninger: Hurtig økning i spenningenseffektivverdi til høyere enn 110% av avtalt spenningsnivå,med varighet fra 10 millisekunder til 60 sekunder.

Problemer/konsekvenser„ Kortvarige overspenninger anses som mer alvorlige ennkortvarige underspenninger.„ Dette fordi kortvarige overspenninger oftere fører til havaripå apparater og utstyr enn kortvarige underspenninger/dipp.„ Kostnadsmessig utgjør likevel kortvarige overspenninger etmindre problem enn kortvarige underspenninger da dekortvarige overspenninger er mye sjeldnere enn kortvarigeunderspenninger/dipp.


Definisjon (FoL)„ transiente overspenninger: Høyfrekvente elleroverfrekvente overspenninger med varighet normaltinnenfor en halvperiode (10 ms). Stigetiden kan variere framindre enn ett mikrosekund til noen få millisekunder.

KILDER/ÅRSAKER„ Lynnedslag„ Koblinger i kraftnettet„ Sikringsbrudd„ Kommutering i kraftelektroniske omformere„ Overslag og lysbuer i dårlige kontakter„ Lastkoblinger„ med mer..

Problemer/konsekvenser„ Havari på utstyr både hos nettselskapet og hos kunder„ Feilfunksjon og ”låsing” av elektronisk utstyr„ Redusert levetid (akselerert aldring)


TILTAK„ Overspenningsvern„ God jording„ Filter„ Vedlikehold„ Synkronkoblere (synkroniserte brytere)„ Transiente overspenninger er til dels et betydelig problemi Norge selv om de ikke forårsaker så store kostnader somavbrudd og spenningsdipp
 
Sist redigert:
Topp Bunn