Mulig "blåst" Marten Coltrane Alto - hjelp!

fogs

Hi-Fi interessert
Ble medlem
26.08.2008
Innlegg
70
Antall liker
9
Sted
Oslo
Torget vurderinger
19
Hei

I forbindelse med Dirac Live-kalibrering i dag skjedde det noe med den ene Devialet mono-ampen som fikk lydnivået på høyre testsignal til å gå amok. Det tok noen sekunder før jeg rakk å skru av, og jeg er nå redd for at jeg har skadet noe i den ene høyttaleren. Høyttalerne er Marten Coltrane Alto (3 veis).


Første varsel om at noe var galt var da jeg kjørte en ny Dirac-måling. Frekvenskurven for høyre høyttaler lå mange dB under den venstre. Tidligere målinger med identisk rom/oppsett har vist svært sammenfallende resultater for begge kanaler.


Jeg har derfor brukt et par timer nå på å måle output på begge høyttalere med REW, med kalibrert MiniDSP Umik-1 mikrofon. Rommet er i praksis symmetrisk, og høyttalerne er satt tilsvarende symmetrisk i rommet (ingen endring fra tidligere). Mikrofonen er satt i oppmålt ekvidistant trekant.


Målte nivåforskjeller for noen utvalgte frekvenser, (sinustoner, dB(C))


50 Hz: 4.7 dB
100 Hz: 16 dB
300 Hz: 7 dB
1000 Hz: 6 dB
2000 Hz: 10 dB
3000 Hz: 13 dB
6000 Hz: 6 dB
10000 Hz: 11 dB
20000 Hz: 12 dB


For ordens skyld har jeg også forsøkt å bytte høyttalerutganger på forsterkeren for å utelukke feil på den. Resultatet er konsistent med at det ikke er noe feil på denne.

Jeg klarer bare ikke å se noen logisk sammenheng her. Hadde det f.eks. kun vært forskjeller fra 3000 Hz og opp pluss ulyder så greit - blåst diskant. Men her ser det ut til å gjelde hele frekvensspekteret?? Pluss: jeg hører ingen ulyder i høyttaleren, bare lavere nivå/skjevt stereobilde.

Er det fysisk mulig å (delvis) skade delefilterne på denne måten?


Noen teknisk kyndige her med forslag til hva som kan være galt....??

En mulig nyttig tilleggsopplysning: høyttalerne er utstyrt med Bybee-filtre på diskant og mellomtone (originalt).
 
Sist redigert:

Final

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.03.2013
Innlegg
3.141
Antall liker
5.136
Sted
Bærum
Torget vurderinger
4
Rare greier - hva med å sende en e-post til Marten og spørre?
 

fogs

Hi-Fi interessert
Ble medlem
26.08.2008
Innlegg
70
Antall liker
9
Sted
Oslo
Torget vurderinger
19
Sendte dem en epost i går kveld, men forventer vel ikke noe umiddelbart svar i disse ferietider. I mellomtiden tenkte jeg derfor å høre med dere om det finnes noen plausible forklaringer
 

Joppe

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.06.2003
Innlegg
1.514
Antall liker
705
Sted
Sydpolen
Torget vurderinger
2
Sikkert dumt spørsmål, men du har ikke aktivert filtere som gir den nye kurven da?

Har du prøvd å koble ut DIRAC-boksen (hvis du bruker boks)?
 

fogs

Hi-Fi interessert
Ble medlem
26.08.2008
Innlegg
70
Antall liker
9
Sted
Oslo
Torget vurderinger
19
Ikke dumt tenkt, men Dirac støtter ikke at målinger gjøres med filtere innkoblet, så den muligheten er utelukket. Ser også de samme tendensene i REW. Kjører for info Dirac Live på pc.
 

Joppe

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.06.2003
Innlegg
1.514
Antall liker
705
Sted
Sydpolen
Torget vurderinger
2
Har du prøvd en avspillingsenhet som er helt isolert fra PC, for å se om nivåforskjellene fortsatt er der?

---

Iflg. Stereophile så er "crossover points at 300Hz and 4kHz ..."

Det ser jo ut til at den største diskrepansen skjer fra 4kHz, men det er endringer nedover også. Hvis mikrofonen er flyttet mellom de to målingene, så vil dette påvirke resultatet, men neppe i den grad du måler og opplever >4kHz.

---

Du skriver bare at signalet gikk amok. Betyr det brutalt høyt? I såfall, så kan det ha skjedd skader på både driver(e) og delefilter. Det er jo effektrating på f.eks. motstander som sitter på delefilteret og et målesignal med mye kraft vil kunne skade både drivere og delefilterkomponenter, men om det er direkte sammenheng mellom resultatene du opplever og skader på delefilteret vil jeg være forsiktig å si noe om.
 

fogs

Hi-Fi interessert
Ble medlem
26.08.2008
Innlegg
70
Antall liker
9
Sted
Oslo
Torget vurderinger
19
Takker for respons og nyttige innspill Joppe!

Har nå forsøkt med Devialet AIR (streaming via ethernet direkte i forsterker), samt platespiller. Det er dessverre liten tvil om at de omtalte nivåforskjellene på kanalene er der fortsatt.

Enig i at de mest åpenbare forskjellene ser ut til å forekomme i de øvre frekvensene, og selv om kanalene, utfra plottene gitt over, ser ut til å entydig "skille lag" rett over 2kHz, kan det godt være at det vi ser er et defekt delefilter mellom diskant og mellomtone. Mye mulig at crossover ligger på 4kHz, men mener å ha lest at Marten ofte benytter 1.ordens filtere, så da er det vel muligens kun snakk om ca 6dB avskjæring fra 4 til 2kHz.

Vedrørende øvrige måleforskjeller lavere i frekvens, er det som du sier også her endringer. Men; om dette skyldes ikke identisk målelokasjon hhv før og etter skaden er jeg noe usikker på - selvom jeg synes forskjellene ser vel store ut til å skyldes dette alene. Forskjell i lokasjon er max +/- 15 cm.

"Signalet gikk amok" kan nok dessverre også uttrykkes som "brutalt høyt"; dette skjedde i forbindelse med en endring av config-filene i Devialet'en, og jeg har fra tid til annen opplevd også tidligere at den da kan oppføre seg noe ustabilt (forsterkeren bør definitivt gis en full power cycle etter oppdatering, men det gjorde jeg dessverre ikke denne gangen). Denne gang ga det seg utslag i noe jeg tror må ha vært en helt hinsides gain i den ene kanalen (dvs forsterkeren - kjører dual-mono). Signalet jeg hørte var tydelig overstyrt/klippet, og var hinsides høyt.

Forsterkerne er oppgitt til 2x400w @ 6 ohm i dual mono. Coltrane Alto har en nominell impedanse på 4 ohm mener jeg, så da skal Devialet gi ca 2x550w på max. Leste et sted at klippet signal (firkantpulser) innebærer omtrent en dobling av målt effekt/energi ut, så vi kan jo for diskusjons skyld anta at den ene kanalen matet ut 2x550w=1100w i kanskje 4-5 sekunder. Tipper høyttalerne er ratet til ca 300w max (peak). I så fall er det kanskje ikke helt utenkelig at noe har blitt ødelagt - det jeg er aller mest spent på er i så fall hva. Håpet er at jeg kan slippe unna med å bare skifte en diskant - i så fall er dette en overkommelig jobb å bestille og montere selv. Er det derimot noe galt med delefilteret så aner jeg dessverre ikke hvor jeg skal begynne, og da må nok høyttaleren i tilfelle på overnattingstur til Gøteborg. Noe jeg frykter fort kan bli kostbart....

Leste forøvrig dette i dag angående hva som kan gå galt: Speaker Failure Analysis
 
Topp Bunn