Sandfylling av basskabinett

gormj

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.12.2008
Innlegg
944
Antall liker
315
Sted
Trondheim
Trenger noen kvalifiserte råd ang. sandfylling av basskabinettet i orangutangkistene mine. Gi meg gjerne en lenke til eventuelle tidligere tråder på samme tema.

Bak luka i fronten på Usher BE-10 kan man legge inn sandposer (se sølvfarget luke på bildet nedenfor). Jeg gjorde dette da jeg kjøpte dem brukt, og opplevde både mer og bedre bass med sand. Jeg la inn sandposer litt på slump, litt etter råd fra forrige eier. NB, vi snakker ikke om sandfylling av stativ, men rett og slett en endring av kasse-volumet. BE-10 har forøvrig et 11" basselement og en bassport bak. Hver høyttaler veier ca 90kg uten sand. De består knoketesten med glans, og kasseresonans er nok ikke tema her.

be10.jpg


Jeg benytter EQ og har jobbet med høyttalerplasseringen. Rom-tiltak er begrenset av Kvinnen. Det slår meg at sandfyllinga er et tweak med høy WAF som jeg ikke har jobbet med i det hele tatt.

Nå kan jeg selvsagt skru av platene, fylle inn et par sandposer, skru på platene igjen, og lytte. Men i dette tilfellet tror jeg "seende lytting" er best ;), og jeg trenger litt kunnskap om:
- hvilken effekt kan jeg forvente når kassevolumet endrer seg?
- hvor følsomt er systemet for endring i volum?
- dersom jeg endrer f.eks avstand til bakvegg, vil det da være en annen sandmengde som er optimal?
- finnes det noen tommelfingerregler jeg kan benytte?
- kan målinger av frekvensrespons spare meg for mye prøving og feiling? Nærfelt eller lytteposisjon? Hva skal jeg se etter i målingene?
 

gormj

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.12.2008
Innlegg
944
Antall liker
315
Sted
Trondheim
Ingen apekistehøytalerbyggere som har noen råd? Da blir det vel å prøve og feile da.
 
Topp Bunn