Merkelig dure-lyd problem i aktiv subwoffer

Evelen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.07.2009
Innlegg
399
Antall liker
68
Sted
Vest-Agder/Søgne
Torget vurderinger
2
Oppdaget dette før helga da jeg fjernet DAC-en for å teste den mot en annen hos en venn, jeg trodde først DAC-en ikke var relevant, men nå skal dere høre.

Jeg har følgende relevant utstyr i denne kjeden:

DAC: C.E.C DA53
Forsterker: Nad L70
Subwoffer: XTZW12

Subwofferen er koblet mit firsterkeren via forsterkerens subwoffer pre out. DAC-en er koblet til forsterkeren via RCA.

Når jeg fjernet DAC-en begynte det å dure i subwofferen, jeg regnet først med at jeg bare hadde kommet borti sub-kabelen på en eller annen måte, eller at det var RCA kabelen som ikke var koblet til noe.

Jeg prøvde på forsterkeren å skifte til andre innganger, coax inn f.eks, problemet vedvarte, selv ved bruk av interne avspillere som intern CD-spiller vedvarte problemet.

Jeg vat ut at når jeg igjenn koblet en av RCA kablene (Høyre, venstre) til DAC-en, så forsvant durelyden, dette uansett om jeg koblet til:
- Rød
- Hvit
- Begge
Og dette selv om jeg ikke engang hadde koblet noe annet til dacen, den trengte ikke engang strøm for å få fred på duringen.

Noen som ser noen logikk i dette og kan forklare problemet?
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.472
Antall liker
35.315
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Det er en jordsløyfe. Lyden du hører er 50 Hz fra strømnettet og/eller overtoner av den frekvensen. Jordstøyen oppstår som regel ved kapasitiv kobling mellom nettstrøm og chassis i en eller annen komponent, f eks strømforsyningen i forsterkeren. Jordsløyfen går via skjerm/signalretur i RCA-kabler og mikses inn i signalet. Mottakeren vil jo oppfatte forskjellen mellom "hot" og "ground" som signalverdien, så det kommer ut på ett om det er støy på "hot" eller om det er jordreferansen som bråker. Den jordstrømmen velger enkleste vei til nettjord, og det kan virke som om DAC'en har bedre jording enn sub'en slik at jordstøyen går dit i stedet hvis den er koblet til. Vi som bruker balanserte signalkabler slipper sånt. ;)

Hvordan er dette anlegget koblet til nettjord - hvilke apparater er jordet, er noe koblet rett i stikkontakten og noe annet via "padder", er komponentene plugget inn i forskjellige stikkontakter/kurser, er det noen andre bokser i anlegget med eller uten jord?

Se her: http://en.wikipedia.org/wiki/Ground_loop_(electricity)
 
Sist redigert:
L

Lars.N

Gjest
Synder til støy / brum på subwoofere her i gården var plasma tv'n enda den ikke var aktiv .

Nappet bare ut rca pluggene fra tv å inn på amp :p . Resultat det holder helt kjeft endelig :) :) :)

Mvh

Lars
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.472
Antall liker
35.315
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Kabel-TV-anlegg er beryktet for å lage jordstøy, så hvis den TV'n er koblet videre til en fellesantenne eller et kabel-TV-anlegg, så vet du hvor hunden ligger begravet. Løses med en liten skilletrafo (balun) mellom TV og antenne-uttaket, f eks en slik:

ARG5411_1.jpg


ARGON Galvanisk Skille | Hi-Fi Klubben
 

Evelen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.07.2009
Innlegg
399
Antall liker
68
Sted
Vest-Agder/Søgne
Torget vurderinger
2
Jeg har koblet alle enhetene i en paddeog inn i en ujordet stikkontakt, så at problemet ligger der er nok til stede.
Skal ta å prøve å koble til jordet kontakt og se om det hjelper.

angående balanserte utganger så hadde vel dette bare blitt værre i mitt tilfelle da det fungerer fint så lenge RCA er koblet til DAC (mao ikke noe reelt problem i nåværende oppsett).
 

niels

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.10.2002
Innlegg
3.954
Antall liker
1.291
Sted
Nadadouro, Portugal
Du svarer ikke på om du har tv eller dekoder koblet til anlegget?
Det er subwooferen der har problemet så prøv den i en jordet kontakt om du kan, men ellers, når du vanligvis spiller med dac`en i systemet og der ikke er noen støy da har du vel egentlig ikke noe problem.
 
Topp Bunn