NiCd eller NiMH

TT.

The smooth jazz guy! 😉🇳🇴
Ble medlem
15.11.2007
Innlegg
40.316
Antall liker
83.408
Sted
Knapstad
Torget vurderinger
97
Jeg har en eldre forforsterker som kjører på batteridrift med NiCd batterier. Forforsterkeren har egen ladekrets og lader batteriene når forforsterkeren ikke er i bruk. Kan jeg benytte Nikel Metalhydrid batterier i stedet? Grunnen til at jeg spør er at sistnevnte batteritype er mer fleksibel mtp lading og levetid. Prisforskjellen er liten disse typer i mellom. Trenger NiMH annen lading eller er det et fett?
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.086
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Jeg var borti en tilsvarende problemstilling for en del år siden - dog ikke i hifi-sammenheng - og fikk da ganske klar beskjed om at en lader for NiCd-batterier ikke nødvendigvis ville fungere noe særlig med NiMH-batterier. Bl.a. fordi NiMH-batterier har større kapasitet - hvilket kan medføre at visse NiCd-ladere kutter for tidlig - litt avhengig av hvordan automatikken deres fungerer. Ikke nødvendigvis slik at det går ut over batteriene - men man kunne visstnok risikere at man ikke fikk ladet NiMH-batteriene fullt opp - og da er litt av vitsen borte. Det er gjerne NiMH-batterienes større kapasitet man er ute etter.
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.148
Antall liker
4.306
Torget vurderinger
1
Stort sett bør det gå helt fint å bytte ut NiCd mot NiMH. Men unntak forekommer antagelig, spesielt mht strømkrevende bruk (lading og utlading), og muligens enkelte former for hurtigladning - NiMH tåler mindre mht overlading og overtemperatur og krever enten lavere ladestrøm (ved hurtiglading) og/eller strammere overvåking mht temperatur og spenning. Begge batterityper lades med en strømkilde og
har ganske lik nominell spenning på 1,2V pr celle.

EDIT: en faktor ved NiMh som kanskje er vesentlig er høyere selvutlading enn det meste annet (NiCd inkludert) med opp mot 20% i løpet av et døgn (fra fulladet). Se forøvrig : http://en.wikipedia.org/wiki/Nickel_metal_hydride_battery

Det som antagelig blir utslagsgivende i en forforsterker er som du selv antyder, metoden for å lade batteriet - er det en konstantstrømkilde på ca 1/10 C eller en form for hurtiglading rundt 1C eller mere (C er nominell kapasitet i battericellen).

mvh
KJ
 
Sist redigert:

TT.

The smooth jazz guy! 😉🇳🇴
Ble medlem
15.11.2007
Innlegg
40.316
Antall liker
83.408
Sted
Knapstad
Torget vurderinger
97
Takker så mye for utfyllende svar
 
Topp Bunn