Digitale artifakter ved opp/ned-sampling

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.290
Antall liker
34.835
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Det hender at det er nødvendig å endre samplerate på en digital lydfil. Opptaksutstyr er gjerne 48 eller 96 kHz, en sjelden gang høyere enn det også, så de aller fleste innspillinger i Red Book CD-kvalitet med 44.1 kHz har gått gjennom minst en sånn prosess på veien til CD eller harddisk. De fleste DAC'er gjør en eller annen oversampling/oppsampling før D/A-konvertering, f eks fra 44.1 kHz til 96 eller 192 kHz.

Algoritmene som gjør dette kalles sample rate conversion, SRC. Der er det ganske store forskjeller i kvalitet. Jeg snublet over denne linken litt tilfeldig. Den sammenligner forskjellige SRC'er og viser hvor mye eller lite forvrengning de skaper. (Forvrengning = toner som ikke var med i det opprinnelige signalet.)

Interessant nok er gratisprogrammet sox bortimot perfekt, spesielt hvis det kjøres som "linear phase". Logitech Squeezebox bruker sox hvis den trenger å konvertere sample rate "on the fly".

http://src.infinitewave.ca/


Edit: Kan være smart å lese denne først:
http://src.infinitewave.ca/help.html
 

Vedlegg

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.290
Antall liker
34.835
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Weiss Saracon ser bra ut, den, men den nedenfor overrasket meg. Øverste vindu er fortsatt SoX fra sourceforge, nederste er en dedikert SRC hardware-boks, en Mytek Stereo192. Den koster et sted rundt $1350, mens SoX er gratis (og du får med kildekoden på kjøpet).





30-40 dB mer kvantiseringsstøy og forvrengningsprodukter gjennom proff-boksen enn via SoX, hvis vi skal tro på disse grafene. ???
 

Vedlegg

O

Oblivion

Gjest
Du bør sjekke ut Secret Rabbit Code
http://www.mega-nerd.com/SRC/

Regner med at Secret Rabbit Code er X antall dB og Z antall % bedre enn SoX  :eek:

SoX provides three methods of resampling; a linear interpolator, a polyphase resampler and the Julius O. Smith simulated analogue filter method.
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.290
Antall liker
34.835
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Oblivion skrev:
Du bør sjekke ut Secret Rabbit Code
http://www.mega-nerd.com/SRC/

Regner med at Secret Rabbit Code er X antall dB og Z antall % bedre enn SoX :eek:
Sjekket, men det er jo ikke slik. Den hemmelige kaninen legger igjen noen tynne spor på kryss og tvers i audiobåndet:



Ved kjapp flipping gjennom grafene ser det ut til at Adobe Audition, Audacity, iZotope 64bit, Weiss og en håndfull andre er på samme nivå som SoX (kullsvart bakgrunn uten noen artifakter, altså under -150 dB), men ellers er det mye rart.

Jeg legger også merke til en liten sub-kultur som prioriterer spektakulært korrekt impulsgjengivelse, koste hva det koste vil i form av forvrengning og støy i frekvensdomenet. Her er en av dem:



For meg ser det ut til å være en merkelig prioritering.
 

Vedlegg

Gammeln

Overivrig entusiast
Ble medlem
03.09.2007
Innlegg
742
Antall liker
43
Jeg leste nettopp om nyutgivelsen av et av Pink Floyd albumene. Det ble digitalisert ved 96 kHz og skulle konverteres til 44.1 kHz. Det bli gjort via analogt ettersom det låt bedre......
 
Topp Bunn