Resultater 1 til 4 av 4
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Medlem
  Ble medlem
  Jan 2011
  Innlegg
  42
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bedre bassgjegivelse (sub) med to høyttalerutganger?

  Har i dag en Xindak XA6590 som får godlyden fra en macmini m/ekstern harddisk via en Hegel 10 og 2 stk Monitor Audio GS20 biwire-koblet med Nordost-kabler. Kunne tenkt meg litt mer dybde i bassen. Er en sub løsningen? Det er kun 2 stk høyttalerutganger på Xindak'en, men har lest et sted (eller flere) at man kan koble til suben i en/eller begge høyttalerutgangene. Er dette mulig, i så fall hvordan gjøres dette? Må legge til at jeg er novise når det gjelder dette, så en god forklaring (ikke for mange fremmedord!) eller helst illustrasjoner ville vært kjempe!

 2. #2
  Overivrig entusiast BerntJ's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Innlegg
  1,174
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bedre bassgjegivelse (sub) med to høyttalerutganger?

  Er ikke ekspert på dette, men noen aktive subkasser har inngang både fra linjenivå ( RCA plugg ) og fra høyttalerutgang. Den jeg fant i farta er en som Dynabel forhandler, men det finnes nok en haug andre.

  http://www.earthquakesound.com/ff12.htm

  Disse har innebygd forsterker som ikke belaster din eksisterende forsterker.

  Dersom du skal ha en Passiv sub uten forsterker må denne passe med driftseffekten på dine høyttalere for at nivået i bassen skal passe med det du har idag. Og forsterkeren belastes hardere.

  Håper dette kan hjelpe. VH. Bernt


 3. #3
  Medlem
  Ble medlem
  Jan 2011
  Innlegg
  42
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bedre bassgjegivelse (sub) med to høyttalerutganger?

  Betyr dette at jeg bare trenger 2 stk rca-ledninger samt en aktiv sub? Hvilken inngang skal jeg koble til på forsterker? Muligens dumme spørsmål dette, men vet desverre lite om dette. Forslag til andre subwoofere (kom med tips/forslag). Vet noen om MonotorAudio har slike subwoofere? Er ute etter litt mer bass, ikke overdreven, men litt mer.

 4. #4
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  21,781
  Tagget i
  43 Innlegg

  Bedre bassgjegivelse (sub) med to høyttalerutganger?

  Enkleste og beste løsning er en aktiv sub med høynivåinnganger, som de BerntJ nevner. Da drar du bare kabel fra høyttalerutgangene på forsterkeren (eller fra inngangsterminalene på høyttalerne hvis det er mer praktisk) til terminalene på sub'en. Inne i sub'en er det et nettverk som først reduserer nivået til linjenivå igjen, og deretter et justerbart delefilter, før signalet går til en separat effektforsterker integrert i sub'en. Med bi-wiring eller bi-amping ville jeg (selvsagt) koblet sub'en til bassterminalene.

  Selve kablene fra høyttalerterminalene til sub'en kan være hvilken "hyssing" som helst. Høynivåinngangen på sub'en har ganske stor motstand, så det går ikke noe nevneverdig med strøm i de kablene, og det belaster heller ikke forsterkeren din noe særlig. Det handler mer om å føle hvor stor spenningen er, enn å tappe strøm og effekt til å drive sub'en. Dessuten handler det bare om de aller laveste frekvensene, så kabler optimert for best mulig diskantgjengivelse blir også litt bortkastet. Derfor er det ikke noe poeng i å kjøpe dyre kabler med stort tverrsnitt til det strekket. Du kan godt skru fast disse kablene på samme terminal som ett av de andre kabelsettene. For eksempel, hvis du har vanlige fler-veis terminaler med plass for både spader og bananplugger, så kan du la det ene kabelsettet være terminert med spader og det andre med bananplugger, og sette begge i samme terminaler. No problem.

  Du må være forberedt på å forsøke deg litt frem med delefrekvens og nivå for sub'en før du finner de riktige innstillingene. Det bør ikke være mulig å høre at det står en sub der eller hvor sub'en står, bare at det er litt mer fylde i hele lydbildet. Et triks jeg har hatt gode erfaringer med er å stappe raggsokker eller skumgummi i bassrefleksportene på hovedhøyttalerne for å få dem til å rulle av litt tidligere og litt slakkere. Da kan det bli enklere å finne en innstilling på sub'en som funker i bunnen uten å skape en "kul" litt høyere oppe.

  Monitor Audio har en del subwoofere, men de jeg kikket på har bare linjeinnganger. Da trenger du RCA-kabel fra "pre out" på forsterkeren. Ikke "tape out", fordi den bypasser volumkontrollen, men samme utgang som brukes for å drive en separat effektforsterker. Jeg har ikke funnet noe bilde av baksiden på den forsterkeren din, så jeg vet ikke helt hva som finnes der.
  http://www.monitoraudio.co.uk/produc...ns/subwoofers/

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed