Båndelement - kobling i Dali 1000 Skyline

TJ

Overivrig entusiast
Ble medlem
26.08.2003
Innlegg
754
Antall liker
2
Jeg har jo et par slike Dali 1000 skyline. Disse er bestykket med en 80 cm bånddiskant.
Hvorfor er disse koblet slik som skissen viser - dvs at hvert enkelt aluminiumsbånd i båndet (3 i samme båndet) er koblet i serie, med dertilhørende drøye 2 x 80 cm ekstra ledning? Hvorfor er de ikke koblet i paralell? Er det for å få et visst minimum av seriemotstand i elementet? Eller kan det være for å sikre at det går like mye strøm i hvert enkelt aluminiumsbånd? Noen andre grunner? Nysgjerrig på dette...

Hadde jeg turt å lodde på dette greiene skulle jeg byttet disse ledningene til sølvledere/silke/linolje... Evt testet med paralellkobling....
 

Vedlegg

TJ

Overivrig entusiast
Ble medlem
26.08.2003
Innlegg
754
Antall liker
2
Ingen som har noen forklaring?
 

Trondmeg

Æresmedlem
Ble medlem
28.12.2003
Innlegg
13.059
Antall liker
7.904
Torget vurderinger
12
De er koblet i serie for å få tilstrekkelig høy impedans (nesten kun resistiv motstand i disse båndene). Resten er høyrehåndsregelen. Når strømmen går i en leder med et magnetfelt vinkelrett på får man en bevegelse etc. Hvis du parallellkobler disse båndene vil du få 1/9 av nåværende impedans med 3 bånd og det tåler neppe forsterkeren din.
 

wilbur-x

Overivrig entusiast
Ble medlem
03.07.2006
Innlegg
844
Antall liker
1
Supplerer at det er derfor mange bånd som f.eks diskanter har trafo.
Du kan trygt bytte ledningene, men det har neppe noen effekt (ledningen i feltet er alufolie).
 

TJ

Overivrig entusiast
Ble medlem
26.08.2003
Innlegg
754
Antall liker
2
Ai. Men er det ikke ideelt at impedansen er kun resistiv?
Uansett litt fristende å bytte kablingen til sølv, silke og evt. linolje!

Noen som vet hvordan dette gjøres på Dali's toppmodell Megaline? Identisk?

TJ
 

oyvine

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
03.11.2005
Innlegg
184
Antall liker
1
Hei,
jeg har et par Dali Dacapo. Tror bånddiskanten på disse er veldig like de du har. Siden det ene båndet var litt skrukkete og skeivt, bestilte jeg nye bånd på hifi-klubben. Tror jeg betalte 1100,- for to nye bånd. Jeg har eksperimentert en del med disse høyttalerene og har følgende råd/erfaringer:
- Det er ekstremt viktig at båndet er riktig plassert i magnetgapet. Om båndene er vridd eller henger skeivt, får du døll diskant.
- Jeg har forsøkt å skjære egne bånd. Disse ga en ganske forskjellig frekvensrespons fra de originale båndene. Bestilte til slutt nye bånd.
- Jeg har eksperimentert med demping av båndene i hver ende vha bomullspadding rundt en trepinne (som på et piano) Dette ga bedre impulsrespons på målingene(dempet noen litt stygge ressonanser rundt 9khz). Er ikke sikker på hvor mye jeg hører av denne effekten med ørene. Vanskelig å få til abx-testing på noe som tar så lang tid å montere av/på.
- Det er viktig å ikke flytte returlederne (de som du vil erstatte) for langt unna sin originale posisjon (med mindre du vet hva du holder på med). Det kan gi for mye induktans og fallende respons oppover i frekvens.
- Det mest vellykkede eksperimentet var dog å hive ut delefilteret og kjøre digitalt delefilter på en pc. Etter denne endringen stoppet resten av eksperimentene og det ble kun fokusert på musikklytting :) Bassen er fortsatt trasig på Dali Dacapo, men det krever litt mer innsats å få på plass.

Håper du kommer litt lengre med tweakingen :)

mvh,
Øyvin Eikeland
 

TJ

Overivrig entusiast
Ble medlem
26.08.2003
Innlegg
754
Antall liker
2
Veldig interessant inlegg oyvine!

Jeg har tenkt å gjøre noe med bassen på mine og fikle med aktive delefiltre og kjøre med flere forsterkere. Problemet er å få tid!!!

Har allerede kjøpt inn 4 15" eg har tenkt å teste i åpen baffel. Fikk nesten tak i et par aktive faselineære bjt-transistorbaserte delefilter her på sentralen, men de glapp :'(

Kommer til å begynne med bassen for den suger på mine Skyline - helt vilt ass... Høytalerne låter kanon på bassfattig (øvre bass) og elendig på motsatt...

vel, vel - tider skal komme -
 
Topp Bunn