Resultater 1 til 2 av 2
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak jane's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2004
  Sted
  NO-6600
  Innlegg
  2,460
  Tagget i
  1 Innlegg

  Beregning av CCS (konstantstrømgenerator)

  Av og til har man bruk for en CCS (konstantstrømgenerator) og de samme beregningene må gjøres for hver gang. Derfor har jeg laget dette enkle regnearket.

  http://www.veiset.net/tech/ccs_calc.xls

  Mange CCS-er baserer seg på det prinsippet av en fiksert spenning bestemmer strømmen gjennom en gitt motstand. Ohm var rimelig klar på dette området og forteller at strømmen (I) gjennom en krets er lik påtrykt spenning (U) delt på kretsens motstand (R). Så lenge referansespenningen (og motstanden) er en fast verdi vil strømmen også være konstant.

  I denne kretsen er det brukt en lysdiode (LED) som spenningsreferanse. En LED har rimelig lav dynamisk resistans, det vil si at spenningen over LED-en holder seg rimelig konstant uavhengig av strømmen gjennom den. Typiske verdier for en vanlig rød LED er ~1.8V ved en strøm på 2-10mA.
  Isteden for en lysdiode kan man for eksempel bruke en stack av dioder, en zenerdiode eller hva som helst annet som gir en konstant spenning.  Gule celler er input og røde celler er beregnede verdier.

  Input:
  Vf LED: Spenningsfallet over lysdioden (finnes i databladet)
  I LED: Strømmen man ønsker å mate lysdioden med.
  Vgnd: Spenningen på negativ forsyning eller jordpotensial.
  Vc: Spenningen som mater lysdiodene.
  Vccs: Spenningspotensialet for kretens CCS-en skal drive
  R3: Verdien av potmeter for justering av konstantstrøm.
  R2: Verdien av motstanden som begrenser max konstantstrøm.

  Beregnede verdier:
  R1: Beregnet verdi av R1
  P R1: Omsatt effekt i R1
  P Q1: Omsatt effekt i transistoren Q1 ved min og max konstantstrøm.
  Ic: Konstantstrøm, min og max, altså innenfor potmeterets justeringsområde.

  Typisk bruk (verdiene refererer ikke til bildet ovenfor):
  La oss si man har bruk for en CCS som skal gi en konstant strøm på 10mA. Det kan da være lurt å ha et justeringsområde på +/-50%, altså at man kan justere strømmen mellom 5 og 15mA.
  Først velger man en LED og finner spenningen (Vf) ved en gitt strøm (If) for denne. I databladet over den LED-en jeg sitter med her leser jeg Vf=1.8V ved If=5mA.
  Spenningen som mater LED-stringen er 100V og jordreferansen er 0V.
  Når jeg slår inn disse verdiene vil R1 og omsatt effekt i denne beregnes. R1=19280 ohm og effekten i R1=0.48 watt (en praktisk verdi kan være 18k/2W).
  Justeringsområdet for CCS-en var 5-15mA. Det som bestemmer max strøm er R2. Ved å prøve ulike verdier for R2 finner jeg at standardverdien 75 ohm gir en Ic Max på 15.3 mA. Denne beholder jeg og forsøker å endre potmetert R3 slik at Ic Min er i nærheten av 5mA. 150 ohm gir 5.1mA og 200 ohm gir 4.2mA. Et potmeter på 200 ohm vet jeg er å få kjøpt så jeg velger denne verdien.
  Til slutt kan man ta en titt på omsatt effekt i transistoren Q1 når kretsen den skal dra (Vccs) ligger på +100V. MJE340 som er antydet på skjemaet tåler vel 20W ved 25 grader, så rundt 1 watt burde gå greit. Om "greit" er godt nok kommer an på omgivelsestemperaturen, termisk resistans og slike ting. Tja, enten så lar man det stå til eller så setter man seg ned og regner på slike ting, også.

  Jan E Veiset
  And I love to live so pleasantly - Live this life of luxury
  Lazing on a sunny afternoon

 2. #2
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Oct 2003
  Innlegg
  2,311
  Tagget i
  0 Innlegg

  Beregning av CCS (konstantstrømgenerator)

  Herlig Jane! Etter de gode erfaringene jeg hadde med å regulere B+ i Thai-preampen min er jeg nå igang med å prøve noe av det samme i inngangstrinnet på PP EL34 ampen. ("Thai" ble støyfri i forrige så nå er det klart for nye prosjekter .)
  Her har jeg ikke rom for shunt reg/6n1p, men en CCS som forsyner EF86 anoden får jeg fint plass til. Har alle delene i hus så det er kun tida det står på. Jeg kommer til å gå for LM329 som spenningsreferanse. Regnearket blir råbra å ha når jeg skal gå over beregninger. Bør jeg avkoble B+ med en kondensator før CCS-en, og bør denne evt stå fysisk plassert rett ved CCS-en?

  Vet jo at også "halen" på LTP-fasesplittern ville profitere av å få en CCS, men jeg skjønner at jeg da ikke lenger kan balansere strømmen ut av drivern med hodetelefoner slik jeg gjør nå. Kan ta opp dette i en egen tråd når jeg kommer så langt.
  AppleTV, Squeezebox, RAKK dac, Clearaudio Champion, AudioTechnica EV33, DIY jfet riaa, The Heretical preamp, DIY F5, Allen Wright kt88 klone, H6 klone.

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed