VSE - Allen Wright Super Regulator

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.111
Antall liker
4.965
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
Jeg bygde min egen super regulator for å finne ut litt mer om hvordan den virker.
Den kan kjøpes som byggesett fra Vacuum State Electronics / Allen Wright.
http://www.vacuumstate.com/kits.htm
Det som gjør denne regulatoren "super" er at den består av to regulatorer.
Første del er en current source som føder en etterfølgende shunt regulator og etterfølgende kretser med konstant strøm. Det gir perfekt isolasjon fra foranliggende netttrafo, likeretter og filter. Veldig mye bedre enn det som kan oppnås ved R, RC, LC, etc filtrering.
Neste trinn er en shunt regulator som holder høyspenningen helt stabil og fri for brum / støy. Fordelen med en shunt regulator er at den er "bi-directional". Upåvirkelig av variasjoner inn og variasjoner som følge av refleksjoner fra belastningen.
Slik byggesettet leveres er det mest egnet til lav effekt trinn: Forforsterkere, RIAA, etc. Den kan imidlertid drive nesten hva som helst bare en velger regulatorelementer (MOS FET) og kjøling som er tilstrekkelig.
Spenningsområde er fra ca 50V til 400V og strøm fra ca 5mA til 70mA.
En liten ulempe med en slik regulator er at den "spiser" like mye effekt som trinnet den skal drive. Litt tap altså, men lite å bekymre seg for når vi tenker på "litt" sløsing i alle rørtrinn.
Takk til MOTRON som lånte meg et High Voltage power supply for test. En gammel sliter fra Oltronix (svensk) med rør som regulatorelementer.
 

Vedlegg

Trondmeg

Æresmedlem
Ble medlem
28.12.2003
Innlegg
13.062
Antall liker
7.916
Torget vurderinger
12
Den står også beskrevet med skjema i The tubepreamp cookbook av Allen Wright i en litt eldre versjon.
 

VegardW

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.02.2007
Innlegg
4.054
Antall liker
2.834
Sted
Kolsås
Torget vurderinger
4
Vel overstått sommerferie forstår jeg :) . Regner med at du har saumfart og evaluert regen? Kan du skrive litt om hva du har funnet ut ?.
mvh v
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.111
Antall liker
4.965
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
Funnet ut?
Den fungerer utmerket. Har ikke målt støy etc ennå. Jeg foretrekker en LED som indikator i stedet for den medfølgende glødelampe. Sistnevnte lyser ikke ved "normal" strøm.
Har jo tenkt litt da. På hva som skal til for å gi god lyd og ingen ulyd i form av brum og annen støy.
I nesten alle kommersielle produkter er det brukt minimalt på strømforsyning. Noen DIY'ere sverger til masse "jern". Det vil si C-L-C filtrering i lange baner. Jeg har alltid (nesten) tenkt at en god regulator må være det beste. Men så er det hva ørene setter mest pris på å høre da ;)
En slik regulator som dette kombinerer alle fordeler ved elektronisk regulering. Bortsett fra høy virkningsgrad. Det er aldri noe poeng for HiFi entusiaster.
Denne regulatoren gir stabil og ren spenning. Dessuten er den nærmest upåvirkelig av endringer (støy) som kommer fra nettet og fra refleksjoner fra belastningen.
Slik byggesettet leveres er det bare å justere til ønsket spenning og strøm. Den er da ideell til å drive småsignal kretser. I følge Allen Wright er det "bare" å velge heatsink og eventuelt andre MOS FET transistorer dersom det er behov for større effekter.
 

VegardW

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.02.2007
Innlegg
4.054
Antall liker
2.834
Sted
Kolsås
Torget vurderinger
4
Jeg stusser litt over betraktningene rundt dette med å bytte glødelampen til led. Mulig det skyldes mangelfull forståelse som følge av store hull i egne beskjedne kunnskaper rundt disse tingene. :).Med regultoren fulgte en byggebeskrivelse og noen kommentarer rundt hvilke arbeidsbetingelser den trenger.et sted nevnes at regulatoren må justeres slik at det går minimum 10ma strøm målt som 100mv over en 10 ohms motstand etter den berømmelige pæren.Et annet sted står det at en må justere slik at strømmen her er lik strømtrekket i kretsen regulatoren forer.I mitt tilfelle opplevde jeg at superregulatoren stadig beveget seg ut av regulert leie når jeg forsøkte meg med 10ma.B+ viste betydelige døgnvariasjoner.Fluktuerte med nettspenningen og det var heller ikke lys i pæra.Ved et strømtrekk i målepuntet på 30ma lyste pæra men superreg var stadig ikke stabil.Jeg mailet mr wright med forespørsel om dette med å sette inn en led men fikk ikke svar og lurer på om det kan være slik at en benytter denne pæra fordi det må trekkes ganske mye strøm før superreg er stabil .Og at en led således vil lyse lenge før en kommer inn i stabile forhold?
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.111
Antall liker
4.965
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
Jeg har heller ikke fått svar fra Allen. Har spurt to ganger.
En LED har et spenningsfall på mellom 1.5 og 2 volt. Lysstyrken bestemmes av strømmen. Den pæra som følger med er på 80mA @ 14V. Den gir ikke synlig lys før du er godt over 20mA. Det stemmer at shunt delen av regulatoren skal justeres til minst like mye strøm som kretsen den skal forsyne trekker. Jeg har ikke observert noen form for ustabilitet.
 

slarssen

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.03.2003
Innlegg
679
Antall liker
13
Tanken med glødelampa er vel at hvis noe er galt, så skal den lyse. Ved vanlig operasjon så er motstanden i lyspære lav, og den gjør mindre av seg som 'source' feedback på mosfeten tror jeg.

SuperRegen er et ypperlig konsept synes jeg også. Den Allen Wright sin super reg har blitt kritisert for at den trenger en stor elektrolytt kondensator på 22uF på ugangen for å være stabil. Denne kondisen vil jo fjærne litt av 'hurtigheten' til regulatorern, altså i forhold til rør så har jo opamper og mosfettere som regel høyere båndbredde og slew rate. Det er jo en fordel at en regulator, som skal regulere momentant, faktisk har mulighet til å gjøre det. En 22uF elektrolytt vil motvirke dette.

I ett forsøk på å lage en bedre super reg, så drev en kar ved navn Emile Sprenger å designet en alternativ superregulator, og denne var endel mer sofistikert, og var bl.a. stabil med en 1uF filmkondis på utgangen.

Beklageligvis så har Emile så godt som forsvunnet fra nettet og det er så godt som umulig å finnet noe annet en henvisninger til døde linker noen plasser. Heldigvis så har jeg et skjema over denne regulatoren på papri som jeg skrev ut for mange år siden. Jeg skal få scannet det imorgen så hvis noen er interresert i dette så bare ta kontakt.

Slarssen
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.111
Antall liker
4.965
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
En skarp ungdom fra Vest Telemark har også konstruert en shunt regulator. Skal se om jeg får kontakt med han igjen.
 
Topp Bunn