Forensic audio analysis

K

knutinh

Gjest
Mars-nummeret av JAES har en feature om lyd og teknikker brukt på lyd i rettssaker. En av disse omhandler gjenkjenning av "50Hz" i lydopptak. Det er et sammendrag av et paper, "Applications of ENF Analysis Method in Forensic Authentication of Digital Audio and Video Recordings" (AES 123rd paper 7273)

Poenget er:
1. Nettfrekvensen (50/60Hz) vil ofte bli fanget opp i lydopptak, enten via strømforsyning eller indusert fra eksterne enheter som er tilkoblet strømnettet
2. Variasjonene i nettfrekvens er karakteristiske for det tidspunktet, og kan brukes for å f.eks tidfeste når et opptak er gjort.
3. Store områder (f.eks hele Norge og Sverige) er "synkronisert" som ett nett.

For å hente ut slike svake signaler benytter han et båndpassfilter fra 49 til 51Hz.

http://www.ucte.org/


-k
 
K

kbwh

Gjest
Så ved å analysere nettfrekvensen i et opptak kan man fine ut hva klokka var på opptakstidspunktet? Stilig!
 
K

knutinh

Gjest
Valentino skrev:
Så ved å analysere nettfrekvensen i et opptak kan man fine ut hva klokka var på opptakstidspunktet? Stilig!
Dersom opptaket er gjort på en slik måte at denne informasjonen er fanget OG man har tilgjengelig en historikk over nettfrekvens så er det tydeligvis mulig. Det blir vel på samme måte som dendrokronologi (datering av treverk fra årringer).

http://no.wikipedia.org/wiki/Dendrokronologi

-k
 
K

knutinh

Gjest
Litt overraskende at ingen nettfilter/strømkabel-interesserte tok tak i denne.

-k
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.291
Antall liker
16.342
Sted
Østfold
Men hva med hastigheten på det mediet der frekvensen er innspilt? Med variasjoner i størrelsesorden 0,01-0,1 promille skulle avvik i opptaksutstyr spille en ikke ubetydelig rolle.
 
K

knutinh

Gjest
Han bruker et båndpassfilter med passbånd 49-51Hz.

"After describing a number of case studies in which the methods were successfully applied, Grigoras concludes by pointing out certain control requirements for the use of such methods in forensic analysis. He comments that it is currently not reliable to use the technique with analog recordings because of their inherent speed variations du to wow and flutter."

-k
 
Topp Bunn