Resultater 1 til 1 av 1
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  knutinh
  Guest

  Flere lyttere, Flere subwoofere og EQ/korreksjon

  Dette er en uhøytidelig gjennomgang av et uhøytidelig whitepaper fra Harman International. Jeg forstår det slik at Floyd Toole har vært involvert i arbeidet, og jeg synes at det er interessant. Leseren kan kanskje ha i mente at Harman er en kommersiell aktør.
  http://www.harman.com/wp/pdf/multsubs.pdf

  Problemstilling:
  Hvordan skal man plassere/korrigere N subwoofere i et rom for best mulig lyd?
  Hva er "best mulig lyd" i denne sammenhengen?

  Forfatteren bruker noe tid på å rettferdiggjøre hvorfor flere subwoofere er en bra ting, mens det er mest fornuftig å fore disse med et "mono" signal.

  Målet man bestemmer seg for i dette whitepaperet er:
  Pri 1: liten variasjon i frekvensrespons innen et lytte-areal/område, ikke et punkt
  Pri 2: Maksimal lavfrekvent output

  Antar at
  • systemet equalises,
  • rommet er rektangulært,
  • subwooferne plasseres langs veggene,
  • at subwooferne drives med samme signal (koherent)


  De har laget et program i MATLAB for å simulere forskjellige oppsett.

  Det virtuelle test-rommet er 20'x24'x9' (ca 6x7.2x2.7 meter), og innenfor dette definerer de et sentrert "lytteareal" på 6'x6' (1.8x1.8 meter) med 4x4 virtuelle lytteposisjoner plassert 0.6 meter fra hverandre

  Første figur viser direktelyd (det man vil få ved måling i ekkofritt rom) som rød stiplet linje, og viser romresponsen i de 16 målepunktene som grå linjer. Den sorte linja viser gjennomsnittet av de 16 målepunktene.


  Vi er interessert i summen av modal og direkte lyd, siden det er det vi hører og måler.

  Dersom vi antar "perfekt" equalising av gjennomsnittet av de 16 responsene, så blir den tykke linja en rett strek (Se figur 2), og vi ser den romlige variasjonen fra sete til sete som grå plot som "svinger" rundt gjennomsnittet.


  For å få et enkelt tall som anslår hvor mye romlig variasjon (fra sete til sete) vi har, så har de brukt gjennomsnittlig standardavvik etter global equalising for alle seter, differansen mellom maksimum og minimum, og differansen mellom maksimum og gjennomsnitt.

  For å få et inntrykk av effektiviteten så definerer de en "Low Frequency Factor" som er summen av energi mellom 20Hz og 80Hz, korrigert for antall subwoofere.

  Ved å ha et stort antall subwoofere, spredt tilfeldig rundt i rommet så kan forskjellige moder eksiteres med forskjellig fortegn, og resultatet blir en jevnere respons. Se figur 3 for 50 (!) subwoofere tilfeldig plassert, og se hvor mye mindre spredning det er i frekvensresponsen for de 16 lytteposisjonene sammenlignet med figur 2.

  Vedlagte bilder Vedlagte bilder    

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed