Sultne filamenter

LMC

Æresmedlem
Ble medlem
03.08.2006
Innlegg
24.955
Antall liker
13.296
Sted
Drøbak
Torget vurderinger
45
virker som biprodukter av parameterne rørene brukes på,endres;fex forholdet mellom de forskjellige harmoniske forvrengnings-komponentene blir endret,med endret lydsignatur som resultat.
TRUR EG :eek:
mvh
 

slarssen

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.03.2003
Innlegg
679
Antall liker
13
Tror også MK mener det som LMC sier. Intressant tema dette, det viste seg jo at #37 preen til bordern hadde kjørt med 5.6V (på 6.3V glødere) de 2 siste årene, og den spillte jo meget bra. Jeg prøvde å fikse glødinga med det jeg hadde, og fikk den opp på ca. 6.1V, men vi hørte egentlig ikke så stor forskjell... Dette er jo egentlig en bra ting, da vi kan "starve" filamentene uten at det går utover lyden, men få økt levetid på rørene!

Tror også at det er litt forskjell på dette mellom IDHT og DHT rør, tror at på DHT rør så får man en mer mer direkte sammenheng, mens IDHT rør vil ha relativt lik emisjon ned til et visst punkt... kanskje? Jeg skal i allefall prøve dette på min nåvernde pre, og se hva som skjer :)

- Stig
 

PX4

Bransjeaktør
Ble medlem
04.10.2005
Innlegg
263
Antall liker
1
Ja, dette fenomenet er utforska noko av Steve Bench, men det er vel dårleg kjent i dag. Det viser seg vel først og fremst på direkteglødde småsignal rør, men han finn også at røret 1619 som er omtrent det same som 6L6 (men truleg eit mykje betre audiorør), får betydeleg redusert harmonisk forvrengning når ein reduserer glødespenninga. Det er vel verdt å ta ein titt på heimesida hans her: http://members.aol.com/sbench101/

Viss ein held anodestraumen nede i røret, kan ein nok redusere glødespenninga ein god del, men ein kjem til eit punkt der ein øydelegg katoden når ein prøver å halde oppe straumen i røret og katoden har for låg glødespenning.
For høg glødespenning vil alltid forkorte drastisk levetida på røret. Låg glødespenning reduserer forvrenging, forlengar levetida og truleg reduserer litt røret sin eigenstøy.
Men berre til ei viss grense. Kjem ein under denne, forkortar ein levetida igjen.
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Takk for svar og link, dere. Mye å kikke på hos S - B! Håper du poster erfaringer, Slarssen. Stemmer det at #31 røret er DHT og skal ha 2 volt på filamentet? Ikke mye å "starve" på der ;D http://www.nj7p.org/Tube4.php?tube=31
 

bambadoo

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
11.10.2002
Innlegg
22.151
Antall liker
10.655
Sted
Lørenskog
Torget vurderinger
16
Vel - mine 5687 rør i preampen har brukt " sultne filamenter" en stund. Etter at psu ble oppgradert har den virkelig begynt å bli litt magisk lydmessig. Bare rett og slett veldig bra.

Filamentet var 11.77v (skal være 12.6v)

Fikk noen råd angående dette (som at levetida på rørene kan bli kortere med for lav spenning - har noe med soting å gjøre)

Monterte et par dioder til og fikk 12.4v.

Men nå føler jeg ikke at lyden er den samme. Synes rett og slett det ikke låter så bra lenger.

Hva sier almuen?
 

PX4

Bransjeaktør
Ble medlem
04.10.2005
Innlegg
263
Antall liker
1
Soting??? Katoden (filamentet) vert skada viss glødespenninga er for lav og du prøver å trekke normal anodestraum. Det har med at rundt katoda skal det ligge ei feit sky av elektronar på grunn av oppvarminga av katodemetallet. Er spenninga for låg vert temperaturen for låg og du får i beste fall berre ei 'elektrontåke'. Slik eg skjønar lærebøkene vil normal anodestraum trekke elektronar ut av denne skya, men når den vert for svak, vert elektronane trekte også direkte av katodematerialet. Det bryt sakte ned katoden. Ikkje spør meg om kvifor og korleis. Fysikk er ikkje mitt fag. Kanskje nokon andre her kan forklare det betre?
Uansett, for mykje og for lite glødespenning er ikkje bra.

Forresten så finn ein det fenomenet med lågare forvrening ved lav glødespenning berre på direkteglødde rør, altså ikkje på 5687. Eller rettare: ein har berre funne fenomenet på direkteglødde rør Om 5687 også oppfører seg slik er eit empirisk spørsmål.
 

bambadoo

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
11.10.2002
Innlegg
22.151
Antall liker
10.655
Sted
Lørenskog
Torget vurderinger
16
En ting som jeg ikke kom på i farten var at jeg samtidig byttet likeretter-rørene til blokkene til en bedre type, dvs. et annet merke.

Byttet tilbake til "china/russland" rørene eller hva det nå er - og godlyden er tilbake...

Vel vel - matching er nok også et stikkord her. Likerettingen foregår med 5u4g rør. På de standard rørene som fulgte med sto det... vel ingenting.
 
Topp Bunn