Stofframmens påvirkning

Vidar Øierås

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.01.2003
Innlegg
3.202
Antall liker
341
Gjorde et lite forsøk å måle frekvensgang med og uten stofframme, og målte ut hvor forskjellene ligger i mitt tilfelle. Tenkte at dette kan være nyttig info for de fleste.

I målingene nedenfor er den røde grafen frekvensgang uten stofframme montert.
Målingene ble gjort med ca 70cm avstand i normalt møblert stue, der mic'en ble plassert på aksen midt mellom bass/mellomtone og diskant.

Dette bilde viser bare modellen som ble målt. Samme høyttaler ble brukt til målingene.




Litt høyere vertikal og horisontal oppløsning fra ca. 3kHz og opp til 20khz, og viser forskjeller på opp til 3dB i enkelte områder:


Det som ser ut til å komme frem av målingene er at det kan oppstå litt resonans av luftrommet innenfor selve rammeverket, mens selve stofftrekket i seg selv ikke utgjør så store forskjeller. Det kan tyde på at det er viktig å la elementene være i så åpent "terreng" som mulig, og unngå forhøyninger rundt elementene - som f.eks. den stofframma utgjør.

Rippelen i målingene kommer først og fremst av at det er en nærfeltmåling midt mellom bass/mellomtone og diskant. Løpetidsforskjellene, og dermed utfasinger, vil bli mindre og rippelen mindre dersom målingene hadde blitt utført på lenger avstand (Men da låter det så innmari høyt!!)

Mvh.

Vidar
 
Topp Bunn