Betydningen av analogutganger

atonal

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.09.2006
Innlegg
3.256
Antall liker
424
Sted
Friedrichstadt
Hei, jeg ønsker en smule belæring om betydningen av analogutgangene på medieavspillere, først og fremst CD/DAC. Ofte blir dette trukket frem som avgjørende for lydkvalitet, mer enn f.eks. betydningen av DAC-chip`ene. Det er fint hvis det finnes noen som kan forklare litt om teknologien bak dette, til en ikke-teknolog.
Evt. vise til linker der dette blir forklart. Takk for hjelpen!
 
K

knutinh

Gjest
Avhengig av hvordan kretsen er bygd opp og hva du regner som "DAC-krets" og "analog-trinn", så er vel hovedhensikten å lavpass-filtrere digitalt signal og opptre som en analog buffer-krets for neste komponent (f.eks forsterkeren).

Jeg har ikke drevet mye med analog krets-design.

Denne ser ut til å inneholde relevant informasjon:
http://www.cisl.columbia.edu/courses/spring-2000/ee4332/specs/DAC.pdf

-k
 

atonal

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.09.2006
Innlegg
3.256
Antall liker
424
Sted
Friedrichstadt
Takk for tips! Dette er avansert for meg, men jeg har i det minste fått mer direksjon på hvor jeg kan lete videre.
 

Rhesus

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.11.2006
Innlegg
2.466
Antall liker
11
Jeg tror ikke jeg skjønner spørsmålet helt.
 

atonal

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.09.2006
Innlegg
3.256
Antall liker
424
Sted
Friedrichstadt
Jeg tror ikke jeg skjønner spørsmålet helt.
Da skal jeg forsøke å gjøre spørsmålet tydeligere, samtidig som jeg vet at jeg røper en avgrunn av uvitenhet om feltet:

I innlegg om cd-spillere og diskusjoner om hvilken DAC som er best osv. leser jeg i blant at kvaliteten på analogutgangene på slike apparater har mest å si på god-lyden, sammenlignet med andre parametre som DAC-chip og drivverk. Slike påstander blir fremsatt på en konstaterende måte, uten å bli begrunnet. Det er mulig at begrunnelsen bak dette er almenkunnskap her på HFS, i såfall beklager jeg dette maset fra meg.

Jeg blir nysgjerrig på dette bl.a. fordi jeg da kan tenke: aha! Her ser det ut til å eksistere _objektive parametre_ ved lydutstyret, som ser ut til å korrelere med lyd/hifikvalitet. Et parallelt eksempel på objektive parametre kan være mål på kontrastforhold og pixelratio ved bedømmelse av visuell kvalitet på lcd-skjermer.

Var dette tydeligere, tro?
 
K

knutinh

Gjest
Jeg kjenner ikke veldig godt til de faktiske kretsene som brukes, men det forekommer meg som om dette rett nok er et felt hvor forskjeller kan forekomme, men at kostnaden og utviklingstiden som skal til for å lage "gode" løsninger ikke er veldig høy.

Dette er i kontrast til diskusjoner om tilsvarende elektronikk i aktive og passive pre-amper hvor folk har diskutert og kranglet i flere ti-år uten å komme til enighet.

-k
 

Rhesus

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.11.2006
Innlegg
2.466
Antall liker
11
Rent teknisk er det ikke så vanskelig å spesifisere enn analog utgang. Det er heller ikke så vanskelig å konstruere en god slik, da dette er en veldig vanlig konstruksjon, generelt godt forstått og dokumentert, slik at man ikke trenger å finne opp hjulet på nytt. Selv om en del hifi-produsenter påstår att de har funnet på et nytt hjul, så har de stort sett bare funnet på et nytt navn på hjulet.

Når det er sagt, så er det selvfølgelig enkelt å konstruere en dårlig analogutgang. Ferske ingeniører kan gå i fella og ikke ta hensyn til faktorer som gjør seg gjeldende i praksis med komponenter som har ikke-ideelle egenskaper osv. En feilkonstruert audio-utgang låter kanskje ikke helt optimalt i alle tilfeller.
 
S

Stipilo

Gjest
I innlegg om cd-spillere og diskusjoner om hvilken DAC som er best osv. leser jeg i blant at kvaliteten på analogutgangene på slike apparater har mest å si på god-lyden, sammenlignet med andre parametre som DAC-chip og drivverk.
Man kan lett sette opp et feilbudsjett under antagelsen at alle feilkilder er ukorrelerte. Digitale er det bare å se bort fra, så man står igjen med DAC og analogt utgangsbuffer/filter. Hvis DAC-chipen har -110dB THD+N og boksen du kjøper har -100dB THD+N, så er det analoge feilkilder i boksen som er dominerende. Analoge feilkilder i boksen er å anse som neglisjerbare dersom boksen har henimot samme ytelse som DAC-chipen (mindre enn et par dB avvik). Dersom boksen har vesentlig dårligere ytelse enn chipen (>6dB dårligere), så er det i boksen de dominante feilkildene finnes.
 

atonal

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.09.2006
Innlegg
3.256
Antall liker
424
Sted
Friedrichstadt
Dette var oppklarende, Stipilo, setter pris på dette. Takk også til de andre bidragene.
 
Topp Bunn